Neler Yeni

[Tartışalım] Türkçe Yamanın Paralı Olması Sizce Doğru Mu ?

Sizce Doğru Mu ?

• Oy kullanan toplam üye
    28

Ellie Williams

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
13,408
İsim
Meriç erbay
ben yasal olmayan bir şeye para vermem ban mantıksız geliyor zaten yamada kullanmıyorum
Türkçe yama oyunun daha fazla kişiye ulaşmasını sağlar burdan oyunun yapımcısıda para kazanır yamayı yapanlarda az bir şey kazanır bu yamayı talep eden insanlarda oyunu oynıyabildikleri için onlarda kazanır neden yasal olmasınki.

Skyline R34

80+ Bronze
firmadan izin almadıkları sürece bence suç neden derseniz rockstar rdr2 için türkçe yamayı durdurtmuştu yasal olsa bunu nasıl engellesin
kendisi bu mesajla açıklamış
Mesaj otomatik birleştirildi:

Türkçe yama oyunun daha fazla kişiye ulaşmasını sağlar burdan oyunun yapımcısıda para kazanır yamayı yapanlarda az bir şey kazanır bu yamayı talep eden insanlarda oyunu oynıyabildikleri için onlarda kazanır neden yasal olmasınki.
Bence firmatyla anlaşması olan yamalar paralı olabilir fakat olamyanlar olmamalı

Yigu02

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Yiğit
rockstar rdr2 için türkçe yamayı durdurtmuştu yasal olsa bunu nasıl engellesin

Emre11

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
479
İsim
Emre Yılmaz
Evet arkadaşlar sizlerle bu konuyu seviyeli olarak tartışalım istedim. Ben kendi açımdan söyleyeyim. Doğru buluyorum. Türkçe yama yapmak sanıldığı kadar basit değil. Bu işin içinde olan arkadaşım vardı oradan biliyorum. Türkçe yama nasıl yapılır;

1- Öncelikle oyunun dil dosyasını açmak lazım. Bunun için Tool denilen programlara ihtiyaç var. Bu programlar oyundaki dil dosyalarını açmaya yarar. GitHub ve benzeri sitelerden bu programları ediniyorlar. Her tool her oyuna olmuyor. Bazen dil dosyaları öyle programlanıyor ki hiçbir tool kabul etmiyor ve toolu yeniden programlamak gerekiyor. Biraz deneme yanılma yöntemi. Uygun toolu buldunuz. Geçelim.

2- Sırada çevirmek var tabii bunun için ingilizce şart. Zaten hepimiz Türkçe yamaları neden kuruyoruz. İngilizce bilmediğimiz için. Hepsini çevirdik diyelim geçiyorum.

3-Sırada geri paketlemek var. Öyle çeviriyi yaptım CTRL+S yapıp kaydediyim olmuyor. Geri paketlenmesi için programlama bilgisine ihtiyaç var. Bir nebze olsa C#, C++ bilmeniz gerekiyor. Hah bir de kurulum setup dosyasını oluşturmak için Visual Studio kullanabiliyor olmanız gerek. Hadi geri paketlediniz diyelim geçiyorum.

4-Test aşaması. Yamayı test etmenin tek yolu oyunu açıp oynamak. Oyun baştan sonra oynanıp bitirilir. Tüm cümleler itina ile kontrol edilir. Oyunda çökme, siyah ekran, font hatası vb. var mı diye bakılır. Sorun çıkarsa ne olur tekrar tool açılır ve o kısım kontrol edilir çözülmeye çalışılır tekrar paketlenir. Çözülemez ise o kısım tekrar eski haline getirilir. Bazı oyunlarda Türkçe cümlelerin içinde nadir de olsa ingilizce kelime görmeniz bu yüzden kaynaklanır. Yani oyun eksik çevrilmemiştir.

İşte kısaca özet bu. Kolay olmadığını size en yalın şekilde anlatmaya çalıştım. Türkçe yama yapmak basit iş değil. Eski oyunlarda basitti. Dil dosyasını HEX editör ile açıp çevirirdin ama artık öyle oyun bulmak neredeyse imkansız. Yani adamlar bu kadar uğraşıyor emek sarf ediyor ve emeklerinin karşılıklarını almak istiyorlar. İstedikleri aylık 15-20 TL. Ya da tek oyun için 10-15 TL. Çok para değil yani anlayacağınız. Oyuna 200 TL verip yamaya 10 TL veremeyen burun kıvıran insanlar var. Peki siz ne düşünüyorsunuz bu konuda ?
gerçekten kaliteli bir yamaysa bütün oyunu kaplıyorsa para veririm ama full devrik cümlelerden oluşan yamalara asla vermem

Kamina

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Ama birde şöyle bir şey ar 10 15 TL neredeyse bir oyun parası 2 3 TL yapsalar bence kaybedeceklerini bir şey yok zaten bir yatırım yapmıyorlar sanırsam
Dostum 10-15 TL nerde bir oyun parası. İndirimlerde bile 10-15 tl çok zor. 100tl nin üstünde çoğu oyun.

Kamina

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
gerçekten kaliteli bir yamaysa bütün oyunu kaplıyorsa para veririm ama full devrik cümlelerden oluşan yamalara asla vermem
Zaten paralı yapanların yamaları hep kaliteli oluyor kendim satın aldığım için denedim.

indirimde o paray witcher 3 var
Zaten oyun kendinden Türkçe. Yamaya gerek yok.

Kamina

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
o yamayı kurunca benim bildiğim normalde olan birt dili kullanamıyorsun yerine türkçe geliyor orjinali bozulmuyor mu ?
İçeriği bozmak demek mod eklemek demek. Sen bir filme türkçe altyazı ekleyince o filmin orijinalliği bozuluyor mu ? Bozulmuyor.

o zaman ben şansızım para verip aldığım ilk yamda full devrik çümlerel vardı
Hangi oyun ?

Emre11

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
479
İsim
Emre Yılmaz
İçeriği bozmak demek mod eklemek demek. Sen bir filme türkçe altyazı ekleyince o filmin orijinalliği bozuluyor mu ? Bozulmuyor.

Hangi oyun ?
hitman

Zaten paralı yapanların yamaları hep kaliteli oluyor kendim satın aldığım için denedim.

Zaten oyun kendinden Türkçe. Yamaya gerek yok.
bwn onu 15 tllik oyun için örnek vermiştim

Kamina

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
hitman

bwn onu 15 tllik oyun için örnek vermiştim
Kaç tane oyunu 15 TL'ye alıyorsun ki? En basitinden AC Origins ve Odyssey 270TL.

Ellie Williams

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
13,408
İsim
Meriç erbay
rockstar rdr2 için türkçe yamayı durdurtmuştu yasal olsa bunu nasıl engellesin
Hocam engellemese oyun daha fazla satıcaktı ya bazı sorunlar var yada kendisi yapıp kazanmak istiyor.

Top Bottom