Neler Yeni

Türk Gençleri Dinsizleşiyor

Dahası  
Reaksiyon skoru
49
İsim
Ethem altuntaş
Geçenlerde Reddit'te şöyle bi tablo gördüm;

Alıntıyı görüntüle

Tablo Ex Muslims of North America adlı gönüllü bir kuruluşa ait. Kuruluşun amacı Müslümanlıktan çıkıp din değiştiren bireylere koruma sağlamak.

Tabloya göre önceki neslin %67.2'si dinine uygun evlilik yapıyor, Z kuşağının ise sadece %17.8'i evlilikte dini kurallara riayet ediyor. Önceki neslin %62'si oruç tutuyor, %32'si dua ediyor. Z Kuşağında ise bu oran %15.7. Ayrıca Z Kuşağının %28.5'i kendini dinsiz olarak tanımlıyor. Tabloda yanlış okuduğum bir yer varsa düzeltin.

Sizce bu dinsizleşmenin sebebi nedir? Diğer dünya ülkelerinde de durum böyle mi yoksa sadece Türkiye için mi geçerli?

Tabloyu yayınladıkları siteye de buradan ulaşabilirsiniz:
ben bu konun 2 ana sebebi olduğunu düşünüyorum ana konu zaten siyasal islam
inançlı ama sıkmayan bi ailede büyüdüm ara sıra ibadet ederim oruç cuma namazı bende bunlar bile git gide azalıyor siyasal islam o kadar dinden yoruyor ki
2.sebeb ise bence batılılaşma özentisi bunu özellikle 10 11. sınıf kızlarına bakarsak daha iyi anlaşılabilir erkeklerde bir nevi daha az ama kızlarda/kadınlrda kızlar şunu yapamaz bunu yapmaz söylemlerinden bıkıp rahat kimsenin karışmadığı batı kafasına girmeye başladılar bu konuda hem dini hem türk kültürünü kaybediyoruz

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Kerem hocam bütün yazdıklarınızı okuyorum. Şu zamana kadar birçok kez tartıştım. Bir zaman sonra anladım ki bazı insanlarla tartışmamak gerekiyor. Siz nasıl olup da kurduğunuz cümleleri bile okumayan biriyle bu kadar tartışabiliyorsunuz hayran kalıyorum. Cidden helal olsun.
Benim usulüm belli dostum. Bu tür dini yahut felsefi konularda ilk mesajım konuya cevaben bilgi vermek üzerine olur. Daha sonra biri beni alıntılar ve soru sorar. Cevaplarım. Yahut tam tersi. Mantıklı sorular soran, amacı gerçekten sorgulamak olan biriyle tartışmak keyif verir zaten. Sayfalarca konuşuruz. Fakat bozuk plak gibi yalnızca uzun ve süslü cümlelerle tartışma ortamı yaratmak isteyen biriyse ciddiye almam. Artık size cevap vermeyeceğim der çekilirim konudan. Nabza göre şerbet veririm yani.

Söylediğin gibi bazı insanlarla tartışmamak gerekiyor, doğru. Ben de herkesle sonuna kadar tartışmıyorum zaten. Sadece mutaassıplıktan ve ön yargıdan uzak bir insanım. Biri bir konuda saçma konuştu diye diğer konularda "Ben buna küstüm, alıntılayıp cevap vermem." tribine girmem. Eğer o konuda mantıklı konuşursa tartışırım, aynı kafada devam ediyorsa tartışmam. Ayrıca bunları senin gibi Müslüman kardeşlerimin de okuması için yazıyorum. Sizin bu bilgileri benim vesilemle öğrenmeniz kadar az şey mutlu eder beni.

Hahacıoğulları

80+ Bronze
Hiç öyle kolay bir şey olacağını sanmıyorum hocam :D Kendimde tanıdığım bir sürü sırf cehenneme gitmemek için hırsızlık vb şeyleri yapmayan yaratıklar var. Dinler yok olursa düzen diye bir şey kalmaz, kaos çıkar diye düşünüyorum. Dinlerin düzeni sağlamak için olduğunu düşünüyorum ve dinleri yok edicek bir bilgiye ulaşsakta bu gizli tutulacaktır.
Bir çok gelişmiş ülkede dinsiz sayısı çok refah seviyeleri bizden daha fazla ve bahsettiğiniz sorunlar Orta doğu ülkelerinde daha çok :D
Yani önemli olan din değil ahlak

Alfha13

80+ Silver
Popüler kültür Hristiyanlığı yaymaya başlasın, bir sonraki yeni neslin kiliseye gittiğini görürsünüz. Bunu AKP'ye bağlayanlar da var olan ehr atomdan AKP'yi suçlayan kesim. AKP-CHP kutuplaşması Osmanlı'dan beri var, hep bir doğucu ve batıcı grup vardı toplumda. Dinsizliğin hatta dinsizlikten ziyade ateistliğin artışı çoğunlukla popülerlikle alakalı. Metronom deneyindeki gibi.

cicibebe

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,780
İsim
Enes Tutar
Çoğunluğu cahil ve bilgisiz.
Aynen. Mesela kutsal kitabında putperestliğin yasaklandığı bir dinde, bir yapının etrafında belirli sözler söyleyip kule taşlamayı ibadet olarak görüyorsun. Veyahut 'Senin dinin sana, benim hak dinim bana' (Kafirun 6) ayet varken Kehf 60-82 hızır musa kıssasında ileride kafir olacak çocuk Hızır tarafından öldürülüyor. Nerede din özgürlüğü ? Zorlama yoktu hani ?

Maryo

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Geçenlerde Reddit'te şöyle bi tablo gördüm;

Alıntıyı görüntüle

Tablo Ex Muslims of North America adlı gönüllü bir kuruluşa ait. Kuruluşun amacı Müslümanlıktan çıkıp din değiştiren bireylere koruma sağlamak.

Tabloya göre önceki neslin %67.2'si dinine uygun evlilik yapıyor, Z kuşağının ise sadece %17.8'i evlilikte dini kurallara riayet ediyor. Önceki neslin %62'si oruç tutuyor, %32'si dua ediyor. Z Kuşağında ise bu oran %15.7. Ayrıca Z Kuşağının %28.5'i kendini dinsiz olarak tanımlıyor. Tabloda yanlış okuduğum bir yer varsa düzeltin.

Sizce bu dinsizleşmenin sebebi nedir? Diğer dünya ülkelerinde de durum böyle mi yoksa sadece Türkiye için mi geçerli?

Tabloyu yayınladıkları siteye de buradan ulaşabilirsiniz:
Eğer baskı varsa bu olur.
Bunun sebepleri politik değil ama bir kısmı politik kararların din ile ilişkilendirilerek kullanılması ama daha büyük bir etmen var.
Aileler bu kuşağa oranla geleneklerine ve dinine daha bağlı ve bunu çocuklarında da istiyorlar zamanında öyle eğitim alıdklarından ailelerinden gördüklerinden kaynaklı.
Eğer siz aile olarak çocuğa baskıya kadar giderseniz çocuk dinden soğur aslında burada sorun politika fenan değil ailenin sorunu

ArtiSyan

80+
İnanmamakta ısrar edenlere İslam'ı yada Allah'ı anlatmaya çalışmak hakikaten gereksiz bir eylem. Bırakın inanmıyorsa inanmasın.

Nasıl olsa pamuk tıkıldıktan sonra filmin devamını hep birlikte izleyeceğiz.

Sheader

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,186
İsim
Mustafa Enes Bulut
Siyasal İslam'dan ve dini yalnis tanıtan Arap kültüründen dolayı olduğunu düşünüyorum

Jony Case

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,342
İsim
İsmet
İlgilendiği Kategoriler
Bilgisayar konsollar oyunlar ekipmanlar
Ab lobisi populer kültür lgbt vb. şeyler ek olarak arapların varlığı böyle yaptı diyebiliriz.(Arap kültürünü İslamiyet sanmak ile Avrupa kültürünü medeniyet sanmak iki büyük hatadır)

Dahası  
Reaksiyon skoru
3,885
İsim
Mehmet Bozaklı
İlgilendiği Kategoriler
bilgisayar
Ab lobisi populer kültür lgbt vb. şeyler ek olarak arapların varlığı böyle yaptı diyebiliriz.(Arap kültürünü İslamiyet sanmak ile Avrupa kültürünü medeniyet sanmak iki büyük hatadır)
Muhsin Yazıcıoğlu ,müthiş adam .Allah rahmet eylesin

C12H16N2

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
469
İsim
M.S.C
Aynen. Mesela kutsal kitabında putperestliğin yasaklandığı bir dinde, bir yapının etrafında belirli sözler söyleyip kule taşlamayı ibadet olarak görüyorsun. Veyahut 'Senin dinin sana, benim hak dinim bana' (Kafirun 6) ayet varken Kehf 60-82 hızır musa kıssasında ileride kafir olacak çocuk Hızır tarafından öldürülüyor. Nerede din özgürlüğü ? Zorlama yoktu hani ?
Yine hep aynı hata. "Tanrı'nın Varlığını" sadece "Müslümanlık" ile bağdaştırıyorsunuz felsefede birçok inancın olmasına rağmen.

TwinsR32

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
778
İsim
Çağlar
Steam
https://steamcommunity.com/id/TwinsR32/
Discord
Twins R32#0331
Dini kullanarak bir yerlere gelen kişi/kişiler yüzünden hem dine , hem de böyle insanlara tapanlara karşı tutumum çok değişti benim ki benim gibi olanda çoktur diye düşünüyorum.

Top Bottom