Neler Yeni

Türkiye'deki gereksiz VA panel aşağılaması

RTX3070

80+ Platinum
En İyi Cevap
7
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,081
İsim
RTX 3070
İlgilendiği Kategoriler
Windows ve teknik sorunlar
Benim tahminimce tüm va panel monitörlerde ghosting sorunu var düşüncesiyle yorum yapıyorlar bende va panel kullanıyorum ve gayet memnunum hiç keşke daha iyisi olsaymış demedim veya hiç ghosting var (bende yok) keşke almasaydım tarzında bir yorumum olmadı şahsen va panel de gayet hoş ve kullanılabilir
Benim VA panel monitörümde beyaz üzerinde tam siyah ghosting yapıyor ama aynı modelde Volkan Oyun Kuvvetleri ghosting yok demişti yorumlarda sormuştum ve baktığım 2 incelemede de (Tom's hardware birisi) hiç ghosting yok denmiş talihsiziğim tutmuş :D.

MehmetV2

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,232
İsim
Mehmet emre börekçi
Benim VA panel monitörümde beyaz üzerinde tam siyah ghosting yapıyor ama aynı modelde Volkan Oyun Kuvvetleri ghosting yok demişti yorumlarda sormuştum ve baktığım 2 incelemede de (Tom's hardware birisi) hiç ghosting yok denmiş talihsiziğim tutmuş :D.
Benim aldığım monitör de kronik sorunluymuş ne hikmeste bende ghosting 0 :ROFLMAO:

okankygsz

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
343
İsim
Okan kaygısız
Bana göre ıps panellerin fiyatları va yada tn panellere göre biraz fazla olduğu için son kullanıcılar fiyat bazlı yorum yapıyorlar.
Şahsen ıps veya va panel aralarında ben aman aman fark görmüyorum.Ips ve tn panel derseniz şüphesiz ıps derim ki zaten va panel sonradan iki panelin orta yolu olarak çıkan bi panel(yanlış biliyorsam düzeltin) o yüzden ben fiyat performansa bakarım.

RTX3070

80+ Platinum
En İyi Cevap
7
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,081
İsim
RTX 3070
İlgilendiği Kategoriler
Bana göre ıps panellerin fiyatları va yada tn panellere göre biraz fazla olduğu için son kullanıcılar fiyat bazlı yorum yapıyorlar.
Şahsen ıps veya va panel aralarında ben aman aman fark görmüyorum.Ips ve tn panel derseniz şüphesiz ıps derim ki zaten va panel sonradan iki panelin orta yolu olarak çıkan bi panel(yanlış biliyorsam düzeltin) o yüzden ben fiyat performansa bakarım.
Fiyat yüzünden öyle düşünülmesi muhtemel. İnsanları editörlerin bilinçlendirmesi lazım ama bizzat bunu onlar da yapıyor. "Maalesef VA panel" diyenleri gördüm ben.

Penguen

80+ Silver
IPS panel laptoptan masaüstünde VA panele geçtim.
IPS panel (GL65 Leopard SFK-062): (15,6 inch) 144 Hz 3 ms %72 NTSC %100 sRGB
VA panel (Dell S2422HG): 165 Hz 4 ms %100 sRGB, Curved
Ben aralarından IPS paneli seçerdim.
VA panelde ghosting ve smearingi hissediyorum. IPS'in renkleri daha iyi, VA paneli ayar yaparak benzetebiliyoruz. Renk bakımından bir sıkıntı çekmedim.
Arada büyük bir boyut farkı olduğundan muhtemelen, VA panel net gelmedi. Curved hoşuma gitti diyebilirim, fazla büyük hissettiriyor ama güzel.
İstersem iade edebilirim ama etmeyeceğim, 1500 liraya iyi bir monitör. Bu bütçedeki IPS'lerde fazla ışık sızması görürsünüz, sızma az olan paneller daha pahalılara takılır.
Laptopta açıkcası garibime giden, ışık sızması vardı ama bazı durumlarda yoktu. Bazen ekran simsiyah, sızma yok. Bazen sızma var. Bu ekrandaki renkle alakalı. Bilemiyorum neden böyle bir şey var.

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,308
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
IPS her türlü daha iyi VA/TN' in belli açılardaki renk sorunlarıyla uğraşmak sıkıcı.

Hudzell

80+ Platinum
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
21,583
İsim
Hakan
İlgilendiği Kategoriler
Mining, Trading, Kripto, Crack
VA panel monitör kullanıyorum diyince çevremden hep
malsın tepkisi geliyor takılmıyorum ama adeta önyargı gibi olmuş kime desem tersliyor
monitörüm g247cq4

RTX3070

80+ Platinum
En İyi Cevap
7
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,081
İsim
RTX 3070
İlgilendiği Kategoriler
IPS panel laptoptan masaüstünde VA panele geçtim.
IPS panel (GL65 Leopard SFK-062): (15,6 inch) 144 Hz 3 ms %72 NTSC %100 sRGB
VA panel (Dell S2422HG): 165 Hz 4 ms %100 sRGB, Curved
Ben aralarından IPS paneli seçerdim.
VA panelde ghosting ve smearingi hissediyorum. IPS'in renkleri daha iyi, VA paneli ayar yaparak benzetebiliyoruz. Renk bakımından bir sıkıntı çekmedim.
Arada büyük bir boyut farkı olduğundan muhtemelen, VA panel net gelmedi. Curved hoşuma gitti diyebilirim, fazla büyük hissettiriyor ama güzel.
İstersem iade edebilirim ama etmeyeceğim, 1500 liraya iyi bir monitör. Bu bütçedeki IPS'lerde fazla ışık sızması görürsünüz, sızma az olan paneller daha pahalılara takılır.
Laptopta açıkcası garibime giden, ışık sızması vardı ama bazı durumlarda yoktu. Bazen ekran simsiyah, sızma yok. Bazen sızma var. Bu ekrandaki renkle alakalı. Bilemiyorum neden böyle bir şey var.
Laptop panellerinde güzel panel bulmak maalesef ki çok zor. OLED olanlarda bile parlaklık ve yansıma sorunları oluyor.

NanyaRevB

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
526
İsim
TAHA KOÇAK
Katılıyorum...

RTX3070

80+ Platinum
En İyi Cevap
7
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,081
İsim
RTX 3070
İlgilendiği Kategoriler
VA panel monitör kullanıyorum diyince çevremden hep
malsın tepkisi geliyor takılmıyorum ama adeta önyargı gibi olmuş kime desem tersliyor
monitörüm g247cq4
Takmaman çok daha mantıklı. Bu insanlar bitmeyecek gibi.

IPS her türlü daha iyi VA/TN' in belli açılardaki renk sorunlarıyla uğraşmak sıkıcı.
Bu konuda VA ile TN asla yakın bile değil. Şu anki VA panellerde de 178 derecelik bir görüş açısı var, panelin üretimine göre IPS'lere yakın sonuç verenler çok.

Penguen

80+ Silver
Laptop panellerinde güzel panel bulmak maalesef ki çok zor. OLED olanlarda bile parlaklık ve yansıma sorunları oluyor.
O monitörün paneli cidden güzeldi. Gerçek değeri 6 ms, renkler de mükemmel. Işık sızması da abartı değildi. Ama çoğumuz gece oyun oynuyoruz, ben de pek sevmiyorum bu olayı. VA denemek istedim bir de.

RTX3070

80+ Platinum
En İyi Cevap
7
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,081
İsim
RTX 3070
İlgilendiği Kategoriler
O monitörün paneli cidden güzeldi. Gerçek değeri 6 ms, renkler de mükemmel. Işık sızması da abartı değildi. Ama çoğumuz gece oyun oynuyoruz, ben de pek sevmiyorum bu olayı. VA denemek istedim bir de.
Çok doğru, ben de geceleri oynarım.

songokutr

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,242
İsim
haro
BENCE EN İYİ PANEL VA PANEL TEK BİR EKSİGİ VAR O SEBEPLE TERCİH ETMİYORUM. BU EKSİK GİDERİLİRSE IPS PANEL GÖZÜMDE ÇÖP OLACAK.

IPS panel ile VA paneli karşılaştırırken VA'yı böyle aşagılıyorlar.
IPS harika görüntü sunuyor, VA, TN-IPS ortası bu yüzden IPS al diyorlar. Bence IPS ile VA arasında hiç bir fark yok. Renk gamutu yüksek bir VA panel IPS'den iyi görüntü verir.
VA panelin 3000:1 kontrastı oldugu için siyah sahne performansı IPS'den daha iyi olacaktır. Çünkü IPS panellerde 1000:1 kontrast var. Bence siyah renkleri dogru görmek en önemli şeylerden birisi bu yüzden IPS tercih edecegime VA tercih ederim.
IPS Glow sorunu IPS panellere özgü parlama sorunudur el feneri, araba farı gibi ekranın yanlardan parlamasıdır. VA panelde bu tarz sorunlar yok.

Özet geçeyim şimdi karşılaştırma yaptım.
Siyah sahne performansında VA daha iyi.
IPS Glow gibi sorunlar yok VA daha iyi.
Renk gamutu biraz yüksek olursa IPS'den kötü görüntü vermez burada berabere kalsınlar.
Maç sonucu 3-1 VA panel kazanıyor.

Ama durun daha maç bitmedi. Oyun için alınacaksa en önemli şey tepki süresidir. VA panellerde aşırı ghosting var. Görüntünün birbirine karışması dedigimiz black smearing sorunlarıda var. Bu sebeple yukarıda bahsettigim VA'nın IPS'i ezdigi tüm şeylere regmen VA panel alınmaz.

Ama şunu söyleyeyim 1ms GtG 2ms GtG 0 ghosting VA paneller piyasaya çıkarsa benim gözümde IPS paneller sadece birer çöptür. Düşük kontrast ve IPS Glow sorunu oldugu için IPS tercih etmem. Hızlı bir VA panel ve yüksek kontrast, harika siyah sahne performanslı monitör varken.

Top Bottom