Hocam, hükümet patates dağıtmakla övünmüyor ki? Karaborsaya düşmesin diye, çiftçiye yardımcı olmak için destek çıkıyor. Ufak bir hamle sadece. Ve, bu patatesler de ücretsiz dağıtılıyor halka. Hani, bunu öneren bir muhalefet lideri var. Neyine karşı çıkıp küçümsüyorsunuz, anlamıyorum?
Hükümet övünecekse, elektrikli traktör konusunda övünsün. Dünyanın 3. Büyük Gen Bankasını yapmakla övünsün. Oradaki tohumlar, 100 yıl boyunca muhafaza edilebilecek. Tarımda fahiş fiyatlar ortaya çıkaran aracıları en aza indirmek, için Dijital Tarım uygulaması başlatmasıyla övünsün. Çiftçiye verdiği desteklemelerle övünsün. Ki; bu desteklemeleri hiçbir çiftçi inkâr edemez. İnkâr edenin de, yalan söylediği ortaya çıkıyor.
FOX TV'de, destekleme alamıyorum diye ağlayan çiftçinin yalanı böyle ortaya çıkmıştı:
Hocam, pandemi döneminden beri sigortası olmayan vatandaşlar hastanelerde ücretsiz tedavi olabiliyor. 2021 yılı sonuna kadar, hiçbir vatandaşa sigorta sorulmayacak. Tüm sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler. Sırf bu bile, Erdoğan'ın desteğini gösterir. Erdoğan öncesi hükümette böyle bir şeyi hayâl bile edemezdiniz.
Ben ekonomiden anlamam. Sırf senin sorduğun için ülkenin büyüme oranı hakkındaki, uluslararası kuruluşların tahminlerini araştırdım ve neredeyse hepsinin kaynağını, kuruluşun kendi sitesinden verdim. Basının yazdığı haberlere güvenmediğini tahmin ediyorum. Kaynaklardan, belirttiğim her bilgiyi teyit edebilirsin. Bazı kaynaklara giriş yapabilmen için, siteye üye olman gerekiyor.
--------------
Moody's, 24 Şubat 2021'de yayınladığı raporda Türkiye'nin büyüme tahmini %3,5’ten %4’e; 2022 yılına ilişkin büyüme tahminin ise yüzde %4’ten yüzde %5’e yükseltti. Moody's sitesinden kaynak atacaktım fakat raporları satın almadan okuyamıyoruz. Raporları satın alacak hâlim de yok. Teyit etmek istiyorsan, İngilizce olarak aratıp yabancı basından da okuyabilirsin. Türkçe kaynak olarak, muhalif basından birini veriyorum. Dediğim gibi, yabancı basından da okuyabilirsin bu haberi.
Kaynak: Sputniknews
Ayrıca, Moody's Türkiye'deki İslami Finansın da büyümekte olduğunu açıkladı. Bu raporu bizzat kendi sitesinden okuyabilirsin.
Kaynak: Moody's
İslami Finansman'ın büyüyeceğine dâir benzer raporu Fitch kuruluşu da yayınlamış. Onu da buraya bırakıyorum.
Kaynak: Fitch
Fitch, buna ek olarak; Global Economic Outlook Raporunda, Türkiye'nin 2021 yılında Gayri safi yurtiçi hasılanın büyüme tahminini %5,7'den, %6,7'ye yükseltti. Ayrıca, Türkiye'nin 2022 yılında da %4.7'lik bir büyüme kaydetmesini beklediklerini raporladılar.
Kaynak: Fitch
Kuruluş, 2020 yılında Türkiye'nin %0,2 büyüyeceğini tahmin etmişti fakat Türkiye Korona Virüse rağmen %1,8 büyüme ile tahminlerini aştı. Bunu kendi raporlarında da görebilirsin. Kuruluşun raporuna göre, Türkiye 2020'de pozitif büyüme kaydeden birkaç ekonomi arasında, Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Kuruluşun, Global Economic Outlook Raporunda ise, Türkiye'deki enflasyonun 2021'de %11,5'e, 2022 sonunda ise %9,2'ye düşeceği yazıyor.
IMF kuruluşu da, 6 Nisan 2021'de yayınladığı raporda Türkiye'nin 2021 yılındaki büyüme tahminini %5'den, %6'ya yükseltti. Fitch gibi, IMF kuruluşu da; 2020 yılında pozitif büyüme kaydeden birkaç ülkeden biri olduğumuzu ve 2021-2022 yıllarında enflasyonun düşeceğini raporladı.
Kaynak: IMF
Bu büyüme tahminlerine karşılık, Standard & Poor's (S&P) Türkiye’nin ekonomik büyüme tahminini 2021 için %4,5'ten %3,6'ya düşürdü ve ülkenin 2022'de %3,5 büyüyeceğini öngördü.
Ayrıca, Türkiye için şöyle bir rapor yayınladı. Bu tabloya bakarsan, yavaş ama emin adımlarla ekonomimizin iyileştiğini görebilirsin.
Alıntıyı görüntüle
Raporda, bunun gibi farklı kriterleri ele alan 8 adet tablo ve 5 adet grafik var. Ayrıntılı şekilde incelemek istersen, aşağıdaki kaynağa gidebilirsin.
Kaynak: Standard & Poor's (S&P)
OECD kuruluşu da, raporunda Gayri safi yurt içi hasılanın büyüme tahmin oranlarını vermiş. Tahminlere göre, Türkiye 2021'de %5.9 büyüme dünya ortalamasının üzerindeyken, 2022 yılında %3 büyüme ile dünya ortalamasının altında kalıyor. Bu rapor Mart ayında yayınlandı. Bir önceki raporda, Türkiye'nin 2021 yılında %2.9 büyüyeceği yazıyordu. Mart ayında, büyüme oranı %5.9 olarak revize edildi. Muhtemelen 2021'in son çeyreğinde de, dünya ortalamasının altında kalan %3'lük büyüme oranı revize edilir.
Alıntıyı görüntüle
Kaynak: OECD
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), 18 Mart'ta yayımladığı "Out of the frying pan... Into the fire?" adlı raporunda, 2021 yılı küresel ekonomik büyüme oranını yüzde 4.3’den yüzde 4.7’e çektiğini açıkladı. Brezilya, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nin beklenenden daha fazla mali teşvik adımı attığını belirtti. Türkiye'nin 2021'deki büyüme tahmini %4 olarak açıklandı.
Kaynak: UNCTAD
Dünya Bankası (The World Bank), Ocak 2021'de yayımladığı Küresel Ekonomik Beklentiler (Global Economic Prospects) adlı raporunda ekonomik tahminlerini revize etti ve Türkiye'nin 2021 yılındaki büyüme tahminini %4,5'ten, %5'e yükseltti. Türk Lirasının, ABD doları karşısındaki değer kaybına ve faiz oranlarına rağmen, 2020 yılını pozitif büyüme ile kapattığını vurguladı. Rapora göre, 2022 yılındaki büyüme oranının %5 olması bekleniliyor.
Kaynak: The World Bank
--------------
"Ülke gitgide Afrika'ya dönüyor." diyorsun ama yok öyle bir şey hocam. Tüm bu uluslararası kuruluşlara da yandaş diyemezsin herhalde?
Ayrıca, ekmeğe muhtaç yaşlılarımıza devlet bakıyor. Deden ve nenene bakamıyorsan, devletin bakımevlerine bırakabilirsin. Tek kuruş olmadan yardımcı olurlar. "Ben kendim bakacağım fakat devlet de yardım etsin, gücüm yetmiyor." diyorsan; Evde Bakım Yardımına başvur. Sonra da deden ve nenen için Yaşlı Aylığına başvur. Gerçekten yardıma muhtaç iseniz, her türlü desteği sağlıyor devlet.
Evde Bakım Yardımı ile ilgili tüm sorularına bakanlığın kendi sitesinden ulaşabilirsin. Aşağıya kaynak bırakıyorum.
Kaynak: Aile ve Çalışma Bakanlığı
2021 yılında Yaşlılık aylığı 711₺'den, 864₺'ye yükseltildi.
Engellilere ödenen aylık 851₺'den, 1.035₺'ye yükseldi.
2019 yılında evde bakım aylığı 1.384₺ iken, 2020 yılının Ocak ayında evde bakım aylığı ise zam gelerek 1.460₺ olarak revize edildi.
Evde bakım aylığına tekrar bir zam geldi. Aralık 2020 tarihinden beri, evde bakım aylığı 1.544₺ olarak ödeniyor.
Öncelikle şunu belirteyim. Asgari ücretin yükselmesi iyi bir şey değil. Asgari ücret yükseldikçe, özelde çalışan vasıflı kişilerin alacağı ücret düşer. (Mühendis, öğretmen vs.) Asgari ücret, vasıfsız işçiye verilmesi gereken ücretin en taban noktasıdır. İşverenlerimiz sağolsun, sanki öğretmene mühendise verilecek ücretmiş gibi ele alıyor bunu...
Şimdi, Erdoğan'ı neden desteklediğimi madde madde yazacağım. Fakat hepsine değinemem burada. Yorum şimdiden hayli uzun oldu.
- Teknofest Yarışmaları
- Deneyap Atölyeleri
- MESS Teknoloji Merkezi
- Bilişim Vadisi'nin kurulması
- 1 Milyon Yazılımcı Projesi
- Harvard Üniversitesinden, "Bilgisayar Bilimlerine Giriş" kursunun online ve ücretsiz olarak, Türkçe içeriğiyle sunulması ve ders sonunda sertifika verilmesi
- Meslek Liselerini garabet yuvası olmaktan kurtaracak hamleler
- İş kurmak isteyen gençlere hibe desteği
- Avrupa'dan Çin'e, kesintisiz demiryolu ağının başlatılması
- İlk elektrikli iş makinası
- Türkiye'nin ilk tramvay ihracatı
- İlk elektrikli, otonom yolcu otobüsü
- İlk elektrikli yerli traktör (İleride yüzde yüz otonom olacak.)
- Devrim Arabalarını harcamalarına rağmen, TOBB üretimi
- Uçan araba, Cezeri
- Türkiye Uzay Ajansının kurulması
- İstanbul Havalimanı
- Şehir Hastaneleri
- Bor Madenleri ve Yatırımları
- Türkiye'nin ilk Güneş Paneli üretim fabrikası
- Rüzgâr ve Güneş enerjisinde dünyada 4. sıraya yükselmemiz
- Avrupa ve Ortadoğu'nun ilk nitril eldiven fabrikası
- Denizde doğalgaz arama çalışmaları
- Karabağ Zaferinde Azerbaycan'a verilen destek ve Kıbrıs'taki Kapalı Maraş'ın açılması
- İHA ve SİHA'ların yanı sıra, savunma sanayindeki diğer başarılar
- Dünya rekoru kıran, Türkiye’nin ilk Orta Menzilli Füze Motoru; TEI-TJ300
- GÖKTUĞ Projesinde geliştirilen, görüş içi hava-hava füzesi BOZDOĞAN
- Korona Virüs döneminde yapılan, kısa dönem ödenekleri ve işten atılmaya karşı devlet güvencesi getirilmesi
Ve daha nicesi... Aslında, tüm bu maddelerin kaynağını ve detaylı bilgisini de verirdim ama Pazartesi günü vizelerim var. Biraz da derse çalışmam gerekiyor. Uygun bir vakitte, Erdoğan'ın ülkeye kazandırdıklarını madde madde anlatan konu açacağım.
Elbette eleştirilecek yanları da var fakat yaptığı hizmetlerin hiçbirini görmeyip; "Bu adamın hiçbir faydası yok." demek ne derece insaflı sence? Tüm çalışmalarını yol ve köprüye indirgiyorsunuz; ki, ulaşım alanının iyileşmesi birçok özel sektörün de gelişmesine katkı sağlıyor. Öyle ötelenecek bir şey değil yani...
Ve, lütfen "Benim vergilerimle yapıyor." muhabbetine girme. Vergileri 100 yıldır veriyoruz ama hizmeti 20 yıldır görüyoruz. Vecihi Hürkuş'u, Nuri Demirağ'ı, Nuri Killigil'i engelleyen zihniyet, son 20 yıldır vergilerini düşünür oldu. Eğer ki bu isimler engellenmeseydi; şu an uçak üretimi konusunda dünyanın zirvesindeydik. Son seçimde İstanbul'u aldılar ve anında Selçuk Bayraktar'ın çalışmalarına engel olmaya kalktılar. Zihniyet hâlâ aynı, gram değişmemiş.