VA Paneller ve Scanline Problemi

Reaksiyon skoru
178
Herkese merhaba.

Geçmişte farklı farklı VA panelli ürünler kullandım ve hepsinde scanline problemi yaşadım. Bu kimisinde hafifti, kimisinde çok belirgindi fakat hepsinde de vardı.

Kullandığım modeller ve belirginlik derecesi;
Samsung G65B: 144hz üstü tüm yenileme hızlarında vardı ve oturma mesafesinden farkedilebiliyordu.
LG 32UQ750P-W: Tüm yenileme hızlarında vardı ve çok belirgindi.
Samsung M70D Smart Monitor 43": Tüm yenileme hızlarında var ve yakın mesafeden fark edilebiliyor.
AOC CU34G2XP: 120hz üstü yenileme hızlarında var ve oturma mesafesinden fark edilebiliyor.

VA panel kullananlar varsa deneyimlerini merak ediyorum. Bu benim şansıma mı bu şekilde gerçekleşti yoksa çok yaygın bir sorun mu?

İyi forumlar.

hocam 5 yıldır ana monitörüm va panel. hiç bir şikayetim ve rahatsızlığım olmadı.

Philips 241V8LA/01 kullanıyorum VA panel.
Ben de bir sıkıntı yaşamadım 4-5 yıldır kullanıyorum.

VA’nın piksel geçiş süresi, IPS’den 3-5 kat yavaş, VRR açıkken panel voltajını çok hızlı değiştiremediği için scanlines oluşuyor.

Yaygın bir sorun bu, özellikle de Samsung’da salgın gibi resmen.
Bütçen varsa 240 Hz+ QD-OLED veya IPS’e geç, bir daha asla scanline görmezsin. VA kontrastı çok seviyorsan QD-OLED al.

Benim kullandığım modeller yüksek yenileme hızı ve 1440p üstü çözünürlükler olduğu için acaba kablonun ilettiği bant genişliğinin sınıra yaklaşıldığında mı bu durum ortaya çıkıyor diye düşünmeye başladım.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

VA’nın piksel geçiş süresi, IPS’den 3-5 kat yavaş, VRR açıkken panel voltajını çok hızlı değiştiremediği için scanlines oluşuyor.

Yaygın bir sorun bu, özellikle de Samsung’da salgın gibi resmen.
Bütçen varsa 240 Hz+ QD-OLED veya IPS’e geç, bir daha asla scanline görmezsin. VA kontrastı çok seviyorsan QD-OLED al.
Hali hazırda QD-Oled monitörüm var fakat masamdaki alanım kısıtlı olduğu için tek monitör ile hem iş hem oyun hem içerik tüketme işlerini halletmem gerekiyor. Maalesef uzun saatler excel'de çalıştığımda monitör statik ögelere çok fazla maaruz kalacağı için yanma riski sebebiyle oled monitör ile bu işleri yapmak istemiyorum. IPS'in de düşük kontrastını beğenmediğim için farklı VA paneller denedim fakat hepsinden aynı sonucu alınca konu açmak istedim.

Mecbur IPS'e yöneleceğim o zaman.

Benim kullandığım modeller yüksek yenileme hızı ve 1440p üstü çözünürlükler olduğu için acaba kablonun ilettiği bant genişliğinin sınıra yaklaşıldığında mı bu durum ortaya çıkıyor diye düşünmeye başladım.
Alaksı yok, sorun panelin kendisi.

LG 32GN650B VA modelini kullanıyorum, her hangi bir sorun yok

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,164,272
Üyeler
184,913
Son üye
Nerepla21
Geri