Valorant /FPS/ Dusme Sorunu

lux739

80+
Reaksiyon skoru
42
FPS SAYACINA BAKARAK IZLEYINIZ

7500f , kule tipi sogutucu
rx9060xt16gb
6000mhz 16gb ram cl36
650w psu

ortalama olarak 65 dereceyi gecmiyor hic bir parca, uzun zamandır olan sorunum. Sayısız format attım, ddr4'ten ddr5 e gectim ama hala yok duzelmıyo. Bu sefer farklılık olsun diye tweak ile gereksiz seyleri kapattım win11 de yine duzelmedi. Win10 da kurdum bi ara duzelmıs gıbı oldu ama sonra yıne aynı sorun devam ettı. Catısma anlarında 130lara kadar dusuyorum genel olarak. Bu islemci ile hic mantıklı gelmiyor bana.

Ek olarak olay görüntüleyicisinde soyle bir hata var, alakası var mı bilmiyorum : Güvenilir Platform Modülü'ne (TPM) yönelik aygıt sürücüsü, TPM donanımında, TPM hizmetlerinin (veri şifreleme gibi) kullanılmasını engelleyen, kurtarılamaz bir hatayla karşılaştı. Daha fazla yardım için bilgisayar üreticisine başvurun.

En son bir moderatör tarafından düzenlendi:
Bağlantıdaki ayarları harfiyen uygulayın. Güç seçenekleri veya ekran kartı ayarlarını kurcaladıysanız sıfırlayın. Güç seçeneğini dengelide ve AMD Chipset sürücüsünün ayarladığı halde bırakın. Yani varsayılana almak o ayara döndürecektir. Sistemi yüksek veya nihani performansta kullanmak mantıklı değil.

Testi ayrıca İstanbul sunucularında da yapar mısınız? Gecikme kaynaklı bir sorun olup olmadığını da anlamak lazım. Anlık FPS vb. sadece sistem kaynaklı değil. Eğer internetiniz istikrarlı değilse, modem kötüyse veya fiber olsa bile Sansüronline gibi portları sürekli engelleyen, garip sorunlar çıkaran bir ISS ise yaşanabilir. Gönderide bufferbloat testi de var, önce ayarları yapın ayrıca modemi de yeniden başlatın. Sonra bufferbloat testi yapın ve teste ait ekran görüntüsü kaydedin. Sitede bu ara resim yükle kapalı, görseli hızlıresim vb. yükleyip mesaj atma kısmındaki resim yükleden yükleyin.

Nedeni muhtemelen savaş sırasında işlemci darboğazı yiyorsun ani düşüşlerin sebebi bu olabilir.

Bıos'ta EXPO açık mı kontrol et, ramleri 60000mhz al.
Güç modunu dengelide kullanmayı dene ve FPS değerleini 300 FPS falan sabitle monitörüne göre

rx9060xt16gb
6000mhz 16gb ram cl36
650w psu

ortalama olarak 65 dereceyi gecmiyor hic bir parca, uzun zamandır olan sorunum. Sayısız format attım, ddr4'ten ddr5 e gectim ama hala yok duzelmıyo. Bu sefer farklılık olsun diye tweak ile gereksiz seyleri kapattım win11 de yine duzelmedi. Win10 da kurdum bi ara duzelmıs gıbı oldu ama sonra yıne aynı sorun devam ettı. Catısma anlarında 130lara kadar dusuyorum genel olarak. Bu islemci ile hic mantıklı gelmiyor bana.

Ek olarak olay görüntüleyicisinde soyle bir hata var, alakası var mı bilmiyorum : Güvenilir Platform Modülü'ne (TPM) yönelik aygıt sürücüsü, TPM donanımında, TPM hizmetlerinin (veri şifreleme gibi) kullanılmasını engelleyen, kurtarılamaz bir hatayla karşılaştı. Daha fazla yardım için bilgisayar üreticisine başvurun.
7500f ile normal eski işlemcim bu sebeple güncelledim r7 7800x3d ye geçtim 600-700 arası alıyorum şu an. Riot oyunlarında bu işlemciler yetmiyor malesef.

Bağlantıdaki ayarları harfiyen uygulayın. Güç seçenekleri veya ekran kartı ayarlarını kurcaladıysanız sıfırlayın. Güç seçeneğini dengelide ve AMD Chipset sürücüsünün ayarladığı halde bırakın. Yani varsayılana almak o ayara döndürecektir. Sistemi yüksek veya nihani performansta kullanmak mantıklı değil.

Testi ayrıca İstanbul sunucularında da yapar mısınız? Gecikme kaynaklı bir sorun olup olmadığını da anlamak lazım. Anlık FPS vb. sadece sistem kaynaklı değil. Eğer internetiniz istikrarlı değilse, modem kötüyse veya fiber olsa bile Sansüronline gibi portları sürekli engelleyen, garip sorunlar çıkaran bir ISS ise yaşanabilir. Gönderide bufferbloat testi de var, önce ayarları yapın ayrıca modemi de yeniden başlatın. Sonra bufferbloat testi yapın ve teste ait ekran görüntüsü kaydedin. Sitede bu ara resim yükle kapalı, görseli hızlıresim vb. yükleyip mesaj atma kısmındaki resim yükleden yükleyin.

neden nihaide kullanmak mantıklı değil

rx9060xt16gb
6000mhz 16gb ram cl36
650w psu

bi noktada fazla düşüyor olsada normal gibide geldi anlayamadım. Diğer oyunlardada yaşıyormusun örneğin cs de?. Valoda zaten kimsenin olmadığı sakin kısımlarda gezerken 300 falan görüp fight anında 180-200 e düşmesi normal ama 130 biraz az geldi banada. Zamanında aynı sorundan işlemcimi yükselttim bunda 8 ay önce falan 380hz monitörüm var 7500f ile 350-400fps alırken fight anında 230 lara düşüyordu. İşlemcimi 9800x3d yükselterek çözmüştüm. Yani dediğim gibi boş anlardaki 300-400fps ile fight anında 200 lere düşmesi normalde 130 az gibi. %1 lowları ram gecikmesi falanda etkiliyor. cl30 oc de işe yarayabilir. Şuan 9800x3d ile bile mesela boşlukta gezerken 900-1000fps fight anlarında 700e kadar düşüyor.
Post automatically merged:

rx9060xt16gb
6000mhz 16gb ram cl36
650w psu

monitör 2k mı. expo açık mı?

rx9060xt16gb
6000mhz 16gb ram cl36
650w psu

valorantın tpm ile bağı var ondan da olabilir. bios güncelle "Clear TPM" veya "TPM State: Clear" bulup onayla düzeltebilir.

Nedeni muhtemelen savaş sırasında işlemci darboğazı yiyorsun ani düşüşlerin sebebi bu olabilir.

Bıos'ta EXPO açık mı kontrol et, ramleri 60000mhz al.
Güç modunu dengelide kullanmayı dene ve FPS değerleini 300 FPS falan sabitle monitörüne göre
240 sabitli zaten videoda, expo acık, 6000mhz

bi noktada fazla düşüyor olsada normal gibide geldi anlayamadım. Diğer oyunlardada yaşıyormusun örneğin cs de?. Valoda zaten kimsenin olmadığı sakin kısımlarda gezerken 300 falan görüp fight anında 180-200 e düşmesi normal ama 130 biraz az geldi banada. Zamanında aynı sorundan işlemcimi yükselttim bunda 8 ay önce falan 380hz monitörüm var 7500f ile 350-400fps alırken fight anında 230 lara düşüyordu. İşlemcimi 9800x3d yükselterek çözmüştüm. Yani dediğim gibi boş anlardaki 300-400fps ile fight anında 200 lere düşmesi normalde 130 az gibi. %1 lowları ram gecikmesi falanda etkiliyor. cl30 oc de işe yarayabilir. Şuan 9800x3d ile bile mesela boşlukta gezerken 900-1000fps fight anlarında 700e kadar düşüyor.

monitör 2k mı. expo açık mı?

valorantın tpm ile bağı var ondan da olabilir. bios güncelle "Clear TPM" veya "TPM State: Clear" bulup onayla düzeltebilir.
1k expo acık, tmp olayını deneyecegım

Bufferbloat testim : https://www.waveform.com/tools/bufferbloat?test-id=951a7874-362c-4788-82ac-290ff4e2b16d
Pc su an zaten dengeli modda

Ben ryzen 3 3100 işlemci ile düşük ayarlarda 150 250 arası alıyorum senin 130 normal değil

neden nihaide kullanmak mantıklı değil
Oyun dışında ve oyunda en zorda çalışıyor. Bu temel bir sıcaklık artışı yapıyor ve sistem sürekli soğutmaya çalışıyor. Gereksiz güç çekiyor. Dengeli zaten siz oyuna girince en yüksek performansta çalıştırıyor. Ayrıca AMD Chipset'i de buna göre güç profillerini güncelliyor. AMD güç profilleri yerine, Microsoft'un gizlediği güç profilini kullanmanın bir manası yok.

Çoğu zaman yüksek frekanslar, spesifik oyunlarda da garip sorunlara yol açıyor. Atıyorum LoL temel frekansta daha istikrarlı çalışıyor, oyun buna göre tüketimi ayarlıyor. Ama sen nihai zorladığından oyunda saçma sorunlar yaşanıyor. Keza eski tek oyunculu oyunlar, çoğu Ubisoft oyunu falan yüksek frekanslarda çok da istikrarlı çalışmıyor.

Ben 5700X ile 300-400 FPS görüyorum. Oyunu en yüksek ayarda oynuyordum bir de, 7500F için de o seviyelerde olmaması lazım. Oyuna yeni bir güncelleme gelip içine etmedilerse değerler de iyi değil yani.

Dediğim gibi yukarıdaki ayarları uygulayın, o ayarlar benim kullandığım en optimal ayarlar. Spesifik bir ayar yapıp istikrarı bozmuşsunuz gibi geliyor bana veya AMD, aynı Intel'in rahat 5-10 senedir UE5 oyunlarında yaşadığı gibi sorunlar yaşıyor. Intel tarafında işlemci kaynaklı UE4-5 yaşanan stutter sorunları aratınca, neden insanlara Intel işlemci önermediğimi anlıyorsunuz. Sektör artık Godot, Unity ve Unreal Engine oyunlarıyla dolu.

AMD tarafında çoğu ayarı kapatmak da oyunları istikrar sağlıyor. Atıyorum Raedon üzerinden açılan FPS artıran veya gecikme azaltan ayarlar. Şu kanalın videosunu bırakayım, AMD kullanıyorsanız takip edin.

Geri