Merhaba, yaşadığın durum gerçekten can sıkıcı ve kafa karıştırıcı bir durum — özellikle de hile yapmadığını düşünüyorsan. Sana bu konuda hem teknik hem de Riot destek politikaları açısından açık bir yol haritası vereyim:
Riot,
Valorant’ta hile tespit ettiğinde, sadece hesabı değil, bilgisayarın bazı bileşenlerine özel bir “iz” bırakıyor. Bu şekilde aynı kişi farklı bir hesapla tekrar hile açamasın diye, o sistemden gelen her kullanıcıyı
engelliyor.
Önemli Not: Donanım banı,
gerçekten sadece Riot'un Vanguard (anti-cheat) sisteminin bir hile veya şüpheli yazılım tespit ettiği zaman devreye girer.
Şu durumlar da
yanlışlıkla donanım banıyemene sebep olabilir:
Sebep | Açıklama |
---|
Arka planda çalışan şüpheli yazılım | Macro, ReShade, AutoHotkey, MSI Afterburner overlay, cheat engine gibi şeyler |
BIOS ayarları veya modifiye firmware | Hile sistemleri donanıma gömülmüş modlara karşı da hassas |
VM / Sandbox ortamı | Oyunu sanal ortamda çalıştırmak bile şüphe doğurabiliyor |
Paylaşımlı bilgisayar | Aynı PC’de daha önce başka biri hile kullandıysa, sen de etkilenmiş olabilirsin |
Eğer hiçbiri yoksa, bu
yanlış pozitif (false positive) olabilir. Ama Riot bu konuda
aşırı katı ve genellikle kararlarını geri almazlar.

PC'yi kapatıp açmak, HWID banını kaldırmaz. Çünkü ban şunları kapsar:
- Anakart ID
- CPU ID
- SSD/HDD seri numarası
- MAC adresi
- TPM (Trusted Platform Module)
Dolayısıyla, PC’yi yeniden başlatmak hiçbir şeyi çözmez.

- Riot genellikle donanım banlarında detay vermiyor (hangi yazılım ya da hangi donanım diye). Çünkü bu bilgiyi paylaşırlarsa hileciler sistemin nasıl çalıştığını öğrenebilir.
- Destek sistemine tekrar yazarken şu başlıkları net belirt:
diff
KopyalaDüzenle
<span><span><span>- Hile kullanmadım.</span></span><span><br></span><span><span>- PC'de arka planda çalışan herhangi bir 3. parti yazılım varsa, hangisinin sebep olmuş olabileceğini öğrenmek istiyorum.</span></span><span><br></span><span><span>- Yanlışlıkla donanım banı yediğimi düşünüyorum.</span></span><span><br></span><span><span>- Sistemim bana ait ve başkası tarafından kullanılmadı.</span></span><span><br></span></span>
- Biraz teknik konuşarak şunları da ekle:
Bu tip taleplerde bazen dosya yüklemeni ya da sistem log’larını isterler. Yine de banın kalkması çok düşük ihtimaldir.