Neler Yeni

Valorant ve Diğer Oyunlarda Yıllardır Gecikme Sorunu

Dahası  
Reaksiyon skoru
65
İsim
Uğur Yalçın
Pekala ozaman bi internet kafeye gidip orada deneyimlesen?
İnternet cafe' de ve arkadaşımın evinde denedim ve mouse gerçekten çok keskindi.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Açıkçası çözümu bilmiyorum. Bazen bana da öyle oluyor ama bir şey sormak istiyorum. Gerçekten bı oyundan zevk alabilmek için bu kadar çok şey denediniz mi?
Evet denedim. Saatlerce ingilizce,rusça forum sitelerini okudum ve birşeyler denedim. Öğrendiğim şeyler elbette faydalı olacaktır fakat sorunun çözümünü kesin olarak bulabilmiş değilim.

Sir Degonet

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
275
İsim
Kemal
İnternet cafe' de ve arkadaşımın evinde denedim ve mouse gerçekten çok keskindi.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Evet denedim. Saatlerce ingilizce,rusça forum sitelerini okudum ve birşeyler denedim. Öğrendiğim şeyler elbette faydalı olacaktır fakat sorunun çözümünü kesin olarak bulabilmiş değilim.
Peki sonuç ne nasıl dı ?

Dahası  
Reaksiyon skoru
65
İsim
Uğur Yalçın
Konuya gülerek tepki veren arkadaşlar, bilgisayarla ve rekabetçi oyunlarla dün tanıştı heralde

Keepr

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
845
İsim
Enes Altunışık
Hocam yazdıklarınız arasında ram yok. Rami değiştirmediyseniz onu da bir değiştirip deneyin isterseniz. Onun dışında bütün parçaları denemişsiniz zaten. Arkadaşının ramiyle deneyebilirsin hatta.

İgito

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
239
İsim
Yiğit

zX1ScreamofNİGht

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
247
İsim
Kutluhan bayrakcı
Öncelikle “psikolojik bir sorun” yorumları yapacak arkadaşlardan rica ediyorum, lütfen yazımı öyle değerlendirmeyin. Özellikle Valorant oynarken oyunumda gecikme hissediyorum. Fare kontrolüm zorlaşıyor, rakiplere tepki veremeden ölüyorum; sanki fare suyun içinde hareket ediyormuş gibi hantallaşıyor ve oyun oynama isteğim kalmıyor. Bu sorun yaklaşık 4 yıldır devam ediyor. İlk maçlara girdiğimde sorun nispeten hafif oluyor, ama maçlar ilerledikçe gecikme artıyor, sanki bir “tampon doluyormuş” gibi gitgide daha da kötüleşiyor. Ancak oyun ilk açıldığında bile tamamen sorunsuz değil; bir şeylerin yanlış olduğunu hissedebiliyorum. Bu durum Blurbusters gibi forumlarda da çok tartışılan, Türkiye’de de birçok oyuncunun yaşadığı bir sorun.

Bu sorunu çözmek için pek çok şey denedim; hangi adımları izlediğimi ve hala şüphe duyduğum noktaları paylaşayım:

- **İşlemci**: 3 farklı Ryzen işlemci kullandım.
- **Ekran Kartı**: AMD ve NVIDIA kartlar arasında geçiş yaptım.
- **Anakart**: A320, B450, ve B550 chipsetli anakartlar denedim.
- **Girdi Aygıtları**: 4 kHz kablosuz fare, 1 kHz kablolu fare, farklı klavye ve kulaklıklar kullandım.
- **Diğer Donanımlar**: Monitör, internet servis sağlayıcısı, modem, ethernet kablosu, SSD, işlemci soğutucu ve güç kaynağını (iki kere) değiştirdim.
- **Yazılım Ayarları**: Yüzlerce BIOS ayarı, Windows optimizasyonları, custom Windows kurulumları ve ekran kartı sürücüleriyle ilgili birçok değişiklik yaptım.
- **Isı Değerleri**: Isı değerlerim yüksek değil.

Ayrıca sorunun elektrikten kaynaklanabileceğini düşündüğüm için şehir değiştirip Ankara’dan Sakarya’ya taşındım; ancak sorun burada da devam ediyor. Bu arada bilgisayar kasası, SATA SSD ve hard disk gibi parçalarımı değiştirmedim. Sorunun bazı günler ve saatlerde çok belirginleşmesi de dikkatimi çekiyor; bazen oynanamaz hale gelirken, bazen daha az fark ediliyor ama yine de düzelmiyor.

Bu tür bir sorunu yaşayan başkalarının olduğunu biliyorum ve farklı çözümler varsa deneyimlerini paylaşmalarını çok isterim. Bu sorunun tek bir çözümü olmadığını da biliyorum, ama burada yapılabilecek şeyleri tartışmak faydalı olacaktır. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Güncel sistemim:

İşlemci: Ryzen 5 5600X
Ekran Kartı: Gigabyte RTX 3060 Ti GDDR6X 8GB
Ram: Team T-Force Vulcan TUF Alliance 2X8 3200Mhz CL16 Ram
Anakart: MSI MAG B550 Tomahawk
PSU: High Power 750W 80+Gold
SSD: Kingston 1tb m2 ssd, 240gb sata ssd, 500gb hdd.
İşlemci soğutucu: Thermalright Assassin King 120 SE
Monitör: Viewsonic XG2431 240Hz 0.5ms(display port ile bağlantı yapıyorum)
Mouse: Razer Viper Mini( farklı usb portlarını defalarca denedim)
Klavye: Ajazz AK680
Kulaklık: Havit Gamenote H2002E
Mousepad.: KlasseGear Longteng Huoyun
Harici masaüstü bir mikrofon kullanıyorum.
Modem: Keenetic OMI DSL
İnternetim türk telekom vdsl 50 megabit, ayrıca 10 metrelik ethernet kablosu ile internete bağlanıyorum. Eski evde modem yanımdaydı.
oblivity dene istersen belki sens dpı ayarındadır problem

İgito

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
239
İsim
Yiğit

funnymanager

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
177
İsim
The End
VSYN-C açıp dene açıksa kapatıp dene, Bu arada arkadaşın monitörünü size getirsin birde onunla test et. Benzer sorun bende de vardı, seninkini bilmem ama benimki pskolojik. O yüzden sürekli donanım ekipman yükselttim, ama sorun çözülmedi. Çözümüde şöyle buldum uzun oyuna bir süre ara vermek. Emin ol hem aim'in eskisinden iyi oluyor hemde bu tür sorunlardan kurtulmuş oluyorsun. Sadece oyuna değil monitöre bir süre az bakmaya çalış. Bu arada 144hz den 280'e geçtikten bir kaç ay sonra 144hz denedim 60hz gibi hissettim oynayamadım. FPS'in monitör hz'nin üstünde kalmasına özen göster. Grafik ayarlarını low ise yüksek dene yüksek ise low dene, çözünürlük değiştir, bunları beynini kandırmak için kullan. Bunlar tavsiye değil zamanında uyguladığım yöntemler. VSYN-C fps'in yüksekse açmayı dene 3ms gecikmeden sıkıntı olmaz.

coolsnow

80+
Genelde negatif lag compensation yiyorsundur, istanbul yerine pinginin daha yüksek olduğu sunucularda (40-50ms gibi) oynaman gerekiyor. Ayrıca zibilyon tane optimizasyon gerekiyor. Optimizasyon işini 20-30 Euroya discord'da yapanlar var fakat bir ayar her sistemde düzgün çalışacak diye bir şey yok, boşuna para verme riskin var.
Problem elektiksel de olabiliyor, Platinum bir PSU ile Bronz bir PSU arasında ciddi farklar bulunuyor. Elektrik şebekesinin gürültüsüz olması da önemli.

Şuan 2.5k rankım var, 2006'dan beri (5 yaşımdan beri) FPS oynuyorum, inan bu problemleri CS 1.6'da yaşamıyorduk. Suç biraz da modern oyun motorlarında, interpolasyon-lag compensation teknolojileri oyunları mahvetti. Keşke ping'e göre matchmaking yapsalar ve interpolasyon sorunlarını kökten çözseler. Sırf 2ms pingim var diye istanbulda oynuyamıyorum, stabil bir oyun için 40-50ms gerekiyor.

1Swench

80+
Öncelikle “psikolojik bir sorun” yorumları yapacak arkadaşlardan rica ediyorum, lütfen yazımı öyle değerlendirmeyin. Özellikle Valorant oynarken oyunumda gecikme hissediyorum. Fare kontrolüm zorlaşıyor, rakiplere tepki veremeden ölüyorum; sanki fare suyun içinde hareket ediyormuş gibi hantallaşıyor ve oyun oynama isteğim kalmıyor. Bu sorun yaklaşık 4 yıldır devam ediyor. İlk maçlara girdiğimde sorun nispeten hafif oluyor, ama maçlar ilerledikçe gecikme artıyor, sanki bir “tampon doluyormuş” gibi gitgide daha da kötüleşiyor. Ancak oyun ilk açıldığında bile tamamen sorunsuz değil; bir şeylerin yanlış olduğunu hissedebiliyorum. Bu durum Blurbusters gibi forumlarda da çok tartışılan, Türkiye’de de birçok oyuncunun yaşadığı bir sorun.

Bu sorunu çözmek için pek çok şey denedim; hangi adımları izlediğimi ve hala şüphe duyduğum noktaları paylaşayım:

- **İşlemci**: 3 farklı Ryzen işlemci kullandım.
- **Ekran Kartı**: AMD ve NVIDIA kartlar arasında geçiş yaptım.
- **Anakart**: A320, B450, ve B550 chipsetli anakartlar denedim.
- **Girdi Aygıtları**: 4 kHz kablosuz fare, 1 kHz kablolu fare, farklı klavye ve kulaklıklar kullandım.
- **Diğer Donanımlar**: Monitör, internet servis sağlayıcısı, modem, ethernet kablosu, SSD, işlemci soğutucu ve güç kaynağını (iki kere) değiştirdim.
- **Yazılım Ayarları**: Yüzlerce BIOS ayarı, Windows optimizasyonları, custom Windows kurulumları ve ekran kartı sürücüleriyle ilgili birçok değişiklik yaptım.
- **Isı Değerleri**: Isı değerlerim yüksek değil.

Ayrıca sorunun elektrikten kaynaklanabileceğini düşündüğüm için şehir değiştirip Ankara’dan Sakarya’ya taşındım; ancak sorun burada da devam ediyor. Bu arada bilgisayar kasası, SATA SSD ve hard disk gibi parçalarımı değiştirmedim. Sorunun bazı günler ve saatlerde çok belirginleşmesi de dikkatimi çekiyor; bazen oynanamaz hale gelirken, bazen daha az fark ediliyor ama yine de düzelmiyor.

Bu tür bir sorunu yaşayan başkalarının olduğunu biliyorum ve farklı çözümler varsa deneyimlerini paylaşmalarını çok isterim. Bu sorunun tek bir çözümü olmadığını da biliyorum, ama burada yapılabilecek şeyleri tartışmak faydalı olacaktır. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Güncel sistemim:

İşlemci: Ryzen 5 5600X
Ekran Kartı: Gigabyte RTX 3060 Ti GDDR6X 8GB
Ram: Team T-Force Vulcan TUF Alliance 2X8 3200Mhz CL16 Ram
Anakart: MSI MAG B550 Tomahawk
PSU: High Power 750W 80+Gold
SSD: Kingston 1tb m2 ssd, 240gb sata ssd, 500gb hdd.
İşlemci soğutucu: Thermalright Assassin King 120 SE
Monitör: Viewsonic XG2431 240Hz 0.5ms(display port ile bağlantı yapıyorum)
Mouse: Razer Viper Mini( farklı usb portlarını defalarca denedim)
Klavye: Ajazz AK680
Kulaklık: Havit Gamenote H2002E
Mousepad.: KlasseGear Longteng Huoyun
Harici masaüstü bir mikrofon kullanıyorum.
Modem: Keenetic OMI DSL
İnternetim türk telekom vdsl 50 megabit, ayrıca 10 metrelik ethernet kablosu ile internete bağlanıyorum. Eski evde modem yanımdaydı.
belki piskolojik bir sorun olabilir

Top Bottom