🔥 Vatan Bilgisayar ve Diğer Teknoloji Devlerine Rekabet Kurumu'ndan Şok Ceza!

HuseyinBy01

80+ Silver
Reaksiyon skoru
965
✅ Toplam Ceza Tutarı: 151 Milyon TL

Rekabet Kurumu, teknoloji perakendeciliği sektöründe faaliyet gösteren dev firmalara rekabete aykırı davranışları nedeniyle ciddi yaptırımlar uyguladı. Yapılan incelemeler sonucunda, bazı firmaların fiyat belirleme ve bilgi paylaşımı yoluyla rekabeti bozdukları tespit edildi.

Bu karar, tüketicilere sunulan ürün fiyatlarının yapay şekilde yüksek tutulduğu gerekçesiyle verildi. Firmaların doğrudan olmasa da dolaylı yollarla fiyat bilgisi paylaştıkları ve koordineli şekilde hareket ettikleri belirlendi.

🚨 Ceza Alan Firmalar ve Kesilen Cezalar:

🏢 Firma Adı 💰 Ceza Tutarı (TL)

Media Markt 22.9 Milyon TL
Vatan Bilgisayar 21.3 Milyon TL
Teknosa 17.5 Milyon TL
Gold Teknoloji Marketleri 8.9 Milyon TL
İstanbul Bilişim 6.5 Milyon TL
İtopya Bilgisayar 7.4 Milyon TL
Over Game Bilgisayar 3.2 Milyon TL
Game Garaj 2.9 Milyon TL

📜 Rekabet Kurumu’nun Açıklaması:

Rekabet Kurumu, soruşturma sonucunda şu tespitlerde bulundu:

Firmalar arasında doğrudan olmasa da dolaylı bilgi paylaşımı yapıldığı,

Bu bilginin, rakip fiyatlarının ve kampanyalarının öğrenilmesi amacıyla kullanıldığı,

Böylece piyasanın doğal işleyişine müdahale edildiği ve fiyatların tüketici aleyhine yükseltildiği belirlendi.

⚖️ Neden Ceza Verildi?

🔸 Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. Maddesi gereğince, rekabeti bozucu anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birlikleri kararları yasaktır.

🔸 Firmalar, “kartel benzeri fiyat koordinasyonu” yapmasalar da, dolaylı veri akışı yoluyla rekabeti ihlal etmiş sayıldılar.

🔍 Bu Ne Anlama Geliyor?

Tüketiciler olarak bizler, bu tür durumlarda ürünleri daha pahalıya satın alıyoruz.

Piyasada serbest rekabet yerine fiyatların belli bir seviyede tutulması sağlanıyor.

Rekabet Kurumu’nun bu kararı, hem tüketicileri korumak hem de piyasada adil rekabetin sürmesini sağlamak için oldukça kritik.

📌 Sonuç Olarak:

Bu karar, teknoloji perakendeciliği sektöründe önemli bir dönüm noktası olabilir. Rekabet Kurumu’nun bu hamlesiyle, hem büyük zincir mağazalar hem de online satış yapan firmalar artık daha dikkatli olmak zorunda.

Fiyatların, doğal piyasa koşullarına göre belirlenmesi ve tüketicinin korunması adına büyük bir adım atılmış durumda.

🔗 Kaynak:

Rekabet Kurumu Resmi Duyurusu: rekabet.gov.tr

Tarih: 24 Haziran 2025

Gamegaraj az ceza yemiş üzüldüm

hmm iyi olmuş da gold teknolojiyi hiç duymadım bizim buralarda yok sanırım

Gayet haklı olmuş indirim adı altında bindirim sonrası (indirim!) yapıyolar yok yaz indirim yok kuruluşumuzun 17. saati indirimi yalandan kolpadan zamlıı fiyatı çizip zamlı fiyattan veriyolar.

İsimlerin hepsi de nadiren gerçek indirim yakaladığın firmalar.

Hiç üzülmedim. İtopya'ya az kesmişler hatta.

hmm iyi olmuş da gold teknolojiyi hiç duymadım bizim buralarda yok sanırım
Kadıköy Yazıcıoğlunda zamanında birden piyasaya portlamıştı, bilgisayar parçası ve toplamanın ilk adreslerindendi, çok iş yapıp kısa sürede büyüdüler sonra bi ortadan kaybolup popülerliklerini kaybettiler Vatan falan daha öne çıktı. Gold'un hala devam ettiğini bilmiyodum bile bu başlığı görene kadar

Gold teknoloji marketleri kapanmadı mı yaa

eskiler bilir şimdinin vatan bilgisayarı neyse 2000 li yılların başında ki Gold bilgisayar oydu, vatan o dönemde az yerde vardı gold'un hemen hemen her yerde teknoloji marketi şubesivardı hey gibi CREA ilk hazır pc mi buradan almıştım.

Bu cezalar cirolarına göre bedava. Karne indirimi yok bilmem ne indirimi diye çoluk çocuğa kazık sistemleri satıyorlar.

Bu cezalar cirolarına göre bedava. Karne indirimi yok bilmem ne indirimi diye çoluk çocuğa kazık sistemleri satıyorlar.
Evet cirolara bakılırsa az kalıyor
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

İsimlerin hepsi de nadiren gerçek indirim yakaladığın firmalar.

Hiç üzülmedim. İtopya'ya az kesmişler hatta.
İtopya baya az kalmış oysaki aralarında en yüksek kâr marjına sahip olan firma

Doğrudan haberin linkini de paylaşabilir misiniz rica etsem? rekabet.gov.tr'de bulamadım.

Doğrudan haberin linkini de paylaşabilir misiniz rica etsem? rekabet.gov.tr'de bulamadım.
Haber kaldırılmış galiba ama vardı bende şimdi baktım bulamadım. Aynı şekilde haberi techolay da paylaştı.

Geri