Neler Yeni

İnceleme Wraith Prism işlemci soğutucusu incelemesi ve performansı!

Selamlar!

"Hep de soğutucu incelemesi geliyor ulen?" Yapacak bir şey yok. Wraith Prism alıp sistemi tamamladım, bunu tüm dünya duymalı. Yarın gazeteye ilan da vereceğim hatta.

Önceki konu gibi, önce biraz soğutucunun özellikleri, sonrasında da takma işlemi ve test sonuçları, kapanışta da RGB'si ile ilgili yaptığım demo video.

İlk olarak bana soğutucuyu ulaştıran @malleo'ya teşekkürlerimi iletiyorum. İyi ki varsın!

Wraith Prism, AMD'nin Ryzen 7 2700X, Ryzen 7 3700X/3800X ve Ryzen 9 3900X işlemcilerinin kutusuna dahil ettiği soğutucudur. Original Wraith gibi 4 bakır boruya sahip, fakat bu 4 boru direct-contact şeklinde. Borular işlemci IHS'ine doğrudan değiyor. Soğutucunun TDP'si kendi sitesinde yazmıyor, ancak yine 125 Watt olduğunu düşünüyorum. Original Wraith'te de olduğu gibi kıstırmalı mekanizma sayesinde soğutucuyu takabiliyoruz.
g1.jpg


Wraith Prism'in Wraith Max ile birkaç farkı var. Birincisi sadece çember RGB LED ile sınırlı kalmayıp AMD logo LED ve fanın kendi LED'leri tamamen RGB. RGB kontrolüne konunun ilerleyen tarafında değineceğim.
İkinci bir farklılık ise soğutucunun AMD işlemcili hazır sistemlerde veya ayrı, kutulu şekilde çıkması yerine belirli işlemcilerin kutu içeriklerinde çıkması. Yani piyasada sıfır olarak satılmıyorlar. Tabii ki Ryzen 7 2700 MAX gibi kutu içeriğine dahili olarak Wraith Max gelen var ancak onu saymaya pek gerek yok çünkü normal Ryzen 7 2700'den pek bir farkı yok. Sadece Wraith Spire LED yerine Wraith Max geliyor.
g1a.jpg


Original Wraith'e göre soğutucunun bakır olan alanı çok daha fazla. Ayrıca ısı boruları direct-touch.
g2.jpg


İki soğutucunun birbirine göre aşırı farklı bir alüminyum blok farklılığı yok. Wraith Prism'in yüksek görünmesinin sebebi bakır olan alanı.
g3.jpg


Original Wraith incelemesi gibi soğutucuyu parçalara ayırıp fan bilgisinden de bahsetmek isterdim, ancak soğutucunun vidalarını sökemedim. Sökemediğim için de onları gösteremiyorum.
Onun yerine bu videoya bakabilirsiniz. Tam benim yapmak istediğim ama yapamadığım şeyi yapıyor.
Fanın kendisi Original Wraith gibi Delta Electronics tarafından değil de Cooler Master tarafından üretiliyor. Zaten soğutucunun fan LED'lerine baktığınız zaman Cooler Master üretimi olduğu anlaşılıyor. Ah o LED'ler...

Soğutucu takma işlemine geçelim.

Soğutucuyu takmak için PC'yi kapattım, tabii ki kapatmadan önce stres testlerini yaptım. Original Wraith'i çıkarttım. Soğutucu altındaki ve işlemci IHS'inde kalan termal macunları bir peçete yardımıyla temizledim.

Normalde Wraith Prism'i takmak için AM4 braketlerini kullanmanız lazım. Bende zaten takılı olduğu için bir işlem yapmadım.

Sonrasındaysa favori termal macunum olan ve herkese de önerdiğim Arctic MX-4 2019 Edition model termal macunu işlemci IHS'ine ilk olarak büyük bir damla olarak, ardından kutuya dahil olan spatula yardımı ile ince bir katman olacak şekilde yaydım.
g4.jpg

g5.jpg


Takma işini de hallettikten sonra bir fotoğraf çekip sistemi açmaya koyuldum. Her zamanki gibi üstteki fanların neden intake olduğunu sormuyorsunuz :).
g6.jpg


Sırada ise Original Wraith ile Wraith Prism'in karşılaştırması!

Ryzen 5 3600
TUF B450-PRO GAMING
Ballistix Tactical Tracer RGB 3200 MHz CL16 (OC ile 3600 MHz CL15-20-14-14-32-55 @ 1.45 V)
MasterBox MB511 RGB (3x kasa dahili fan, 2x intake SPEC-DELTA RGB üst fan, 1x SPEC-DELTA RGB egzoz fan.)

Stres testini AIDA64'ün kendi stabilite testinde, 15 dakika olmak üzere CPB açık ve kapalı olarak ve kendi Silver sample Ryzen 5 3600'üm için yaptığım 4.2 GHz @ 1.27 V (Medium LLC) OC ayarlarında soğutucuyu denedim. Aynı testleri Original Wraith ile de yaptım.
Sonuçlar şu şekilde:

CPB kapalı*, Original Wraith: Maksimum 61.3°C, Averaj 60.4°C. (Referans: CPU Tctl/Tdie): CPU Tctl/Tdie.)
Fan hızı tablosunun dalgalı olmasının sebebi anakartın fan profili. Standart ayarlarda 60 dereceye geldiğinde fan hızları direkt yükseliyor.
owcoff1.jpg

owcoff2.jpg


CPB açık, Original Wraith: Maksimum 90.9°C, Averaj 82.4°C.
owcon1.jpg

owcon2.jpg


Averaj boost frekansı: 3.83 GHz.
owcon3.jpg


4.2 GHz @ 1.27 V, Original Wraith: Maksimum 89.6°C, Averaj 82.2°C.
ow421.jpg

ow422.jpg


CPB kapalı*, Wraith Prism: Maksimum 66°C, Averaj 61.3°C.
wpcoff1.jpg

wpcoff2.jpg


CPB açık, Wraith Prism: Maksimum 91.4°C, Averaj 83.4°C.
wpcon1.jpg

wpcon2.jpg


Averaj boost frekansı: 3.82 GHz.
wpcon3.jpg


4.2 GHz @ 1.27 V, Wraith Prism: Maksimum 87.4°C, Averaj 85.6°C.
wp421.jpg

wp422.jpg


(*CPB kapatıncaki voltaj 1.1 V)

Sonuçlar aşırı iç açıcı değil. Daha iyi olmasını beklerken 2-6°C daha yüksek sıcaklıklar aldım. Benim için pek önemli değildi tabii ki ancak en az Original Wraith kadar performans almak biraz daha iyi olurdu bu birkaç derecelik farklar yerine.

@$ilent'ın tavsiyesi üstüne termal macunu yeniledim. Bu sefer ince bir tabaka olacak şekilde yaydıktan sonra ortaya küçük bir damla daha sıktım.
g7.jpg


Termal macunu @$ilent'ın verdiği tavsiyedeki gibi sürdüğümde cidden daha iyi performans aldım:

CPB kapalı, Wraith Prism deneme 2: Maksimum 63.5°C, Averaj 60.7°C.
wpcoff1v2.jpg

wpcoff2v2.jpg


CPB açık, Wraith Prism deneme 2: Maksimum 90.1°C, Averaj 81.2°C.
wpcon1v2.jpg

O7cZlS.jpg


Averaj boost frekansı: 3.84 GHz.
FSFXDy.jpg


4.2 GHz @ 1.27 V, Wraith Prism deneme 2: Maksimum 83.5°C, Averaj 81.1°C.
6vFdEZ.jpg

A5X2Dy.jpg


Böyle sürüldüğü zaman daha iyi performans vermesine biraz şaşırdım açıkçası :D.
Artık hem görünüş, hem de sıcaklık olarak daha iyi durumdayım.

Fan hız tablolarından da görebileceğiniz üzere Wraith Prism maksimum olarak 2900-3000~ RPM hızda dönüyor. Ses olarak Original Wraith ile çok farklı var diyemem. Ses olarak bildiğin aynılar :D.

Testler buraya kadar. Şimdi ise bu soğutucunun RGB ışıklarına geldi sıra.

Soğutucunun epey bir RGB ışığı var. Sisteme cidden bir canlılık kattığını söyleyebilirim. Benim gibi RGB'yi çok seven biriyseniz bu soğutucu cidden hoşunuza gidecektir. Benim çok hoşuma gidiyor ancak bunun sebebi sadece görünüşü değil, kontrol edebilme seçeneği.
Wraith Prism'in ışıklarını 2 şekilde kontrol edebiliyoruz. Birincisi RGB kablosu ile. Diğeri ise ön USB 2.0 bağlantısı ile.
Kırmızı: RGB bağlantısı
Yeşil: Ön USB 2.0 bağlantısı
VFKnOo.jpg

4SoF2G.jpg


Eğer RGB kablosu ile bağlayacaksanız ilk olarak anakartınızda RGB girişi olması gerek. Soğutucu kutusundaki RGB kablosunun küçük ucunu soğutucudaki kısma. Diğer 4 pinli RGB kablosunu da anakartınızdaki RGB girişine takmanız gerek.
Taktıktan sonra anakartınızın RGB yazılımından soğutucunun ışıklarını kontrol edebilirsiniz. (MSI için Mystic Light, ASUS için AURA/Armoury Crate, GIGABYTE için RGB FUSION, ASRock için Polychrome SYNC, BIOSTAR için Vivid LED DJ)
Yalnız RGB kablosu ile bağlamanın bir dezavantajı var. O dezavantaj ise sadece fanın kendi LED'lerini değiştirebiliyor olmanız. AMD logosu ve çember LED kontrol edilemiyor, kafasına göre yanıyor.
Elimde Wraith Prism'in RGB kablosu olmadığı için sadece RGB ile bağladığınızda nasıl gözüktüğünü gösteremeyeceğim.

Eğer anakartınızda RGB girişi yoksa veya her LED kısımları kontrol etmek istiyorsanız ön USB 2.0 kablosu ile bağlamanız gerekiyor. Ben yine de anakartınızda RGB girişi olsa dâhi ön USB 2.0 kablosu ile bağlamanızı öneriyorum.
Ön USB 2.0 ile bağladıktan sonra Cooler Master'ın Wraith Prism yazılımı ile dilediğimiz gibi tüm kısımları kontrol edebiliyoruz. Böyle olması çooook daha fazla efekt olması anlamına geliyor.

Wraith Prism'in RGB bağlantılarını takarken çokça yapılan bir hata var. O da hem RGB kablosunu, hem de ön USB 2.0 kablosunu takmak. İkisinin de takılması durumunda RGB kontrolü Wraith Prism yazılımından değil de RGB portundan yapılıyor, yani anakartın RGB yazılımından.
Sadece 1 tanesini takmanız gerekiyor. İnternette bununla ilgili çok konu gördüm. İkisini de takmış çok kişi var.

Yazılım cidden hoş. Basit bir arayüze sahip ancak kontrol gayet detaylı. Programı açtığınız zaman seçtiğiniz efektler hemen kaydolmuyor. Önizleme şeklinde efektler gösteriliyor. Eğer efekti uygulamak istiyorsanız Apply tuşuna basıyorsunuz. Bu sayede kendi belleğine kaydediliyor. Sistem açılırken veya Wraith Prism kontrol yazılımı açık değilken de seçtiğiniz efektler yanıyor dahili belleğine kaydedildiği için.
XSglkC.jpg


Yazılımın Razer Synapse 3 desteği de var. Bu sayede Razer ekosistemine Wraith Prism'i de dahil edebiliyorsunuz.
Programdan Chroma Connect özelliğini açtığınız zaman Razer Synapse 3'te plugin olarak gözüküyor.
lRrNiT.jpg

VME8wq.jpg


Fan, AMD logosu ve çember LED'inin kendilerine ait efektleri var, bu efektlere girmeyeceğim ancak Mirage efektine değinmeden edemeyeceğim. Bu efekt normalde Cooler Master tarafından üretilen fanlarda olan bir özellik, Wraith Prism'e de koymayı ihmal etmemişler. Bu efektin yaptığı şey ise fanın dönmüyormuş gibi veya yalpalanıyormuş gibi göstermesi. Aşağıda vereceğim kendi Wraith Prism RGB DEMO videosunda Mirage efektinin tam olarak nasıl gözüktüğünü anlayabilirsiniz. Kamerada çok güzel çıkmıyor ama gerçekte çok iyi olduğunu söylemeliyim.
Ayrıca Mirage için bu videoya da bi' bakmanızı öneririm.

Programda hem Wraith Prism'in firmware, hem de yazılımın kendisinin güncelleme kısmı mevcut. Eğer yeni bir güncelleme varsa tek tuşla güncelleyebiliyorsunuz. Basit olması gayet hoş. "Firmware güncellemek" deyince akla zor bir şey gelebiliyor, ama Wraith Prism için öyle değil :D.
tTXzi6.jpg


RGB ışıklarını ve efektlerini görmeniz adına Wraith Prism RGB DEMO videosu koydum, amaç konu boş kalmasın. Eğer cidden nasıl gözüktüğünü ve efektleri merak edenler varsa onlar için iyi tabii.

Kapanış!

Şu an mutluyum. RGB olmayan bi' tek işlemci soğutucum kalmıştı, onu da tamamladım. Artık uzuuuun bir süre RGB adına bir parça değişikliğinde bulunmayacağım sanırım.

Sistemin Original Wraith varkenki görüntüsü:
5kw7uf.jpg


Sistemin Wraith Prism varkenki görüntüsü:

SngDhe.jpg


Eğer bahsetmediğim veya unuttuğum bir şey varsa söylemekten çekinmeyin.
Dağılın! İyi forumlar!
 

$ilent

80+ Titanium
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
25,430
En İyi Cevap
2
Selamlar!

"Hep de soğutucu incelemesi geliyor ulen?" Yapacak bir şey yok. Wraith Prism alıp sistemi tamamladım, bunu tüm dünya duymalı. Yarın gazeteye ilan da vereceğim hatta.

Önceki konu gibi, önce biraz soğutucunun özellikleri, sonrasında da takma işlemi ve test sonuçları, kapanışta da RGB'si ile ilgili yaptığım demo video.

İlk olarak bana soğutucuyu ulaştıran @malleo'ya teşekkürlerimi iletiyorum. İyi ki varsın!

Wraith Prism, AMD'nin Ryzen 7 2700X, Ryzen 7 3700X/3800X ve Ryzen 9 3900X işlemcilerinin kutusuna dahil ettiği soğutucudur. Original Wraith gibi 4 bakır boruya sahip, fakat bu 4 boru direct-contact şeklinde. Borular işlemci IHS'ine doğrudan değiyor. Soğutucunun TDP'si kendi sitesinde yazmıyor, ancak yine 125 Watt olduğunu düşünüyorum. Original Wraith'te de olduğu gibi kıstırmalı mekanizma sayesinde soğutucuyu takabiliyoruz.
Alıntıyı görüntüle

Wraith Prism'in Wraith Max ile birkaç farkı var. Birincisi sadece çember RGB LED ile sınırlı kalmayıp AMD logo LED ve fanın kendi LED'leri tamamen RGB. RGB kontrolüne konunun ilerleyen tarafında değineceğim.
İkinci bir farklılık ise soğutucunun AMD işlemcili hazır sistemlerde veya ayrı, kutulu şekilde çıkması yerine belirli işlemcilerin kutu içeriklerinde çıkması. Yani piyasada sıfır olarak satılmıyorlar. Tabii ki Ryzen 7 2700 MAX gibi kutu içeriğine dahili olarak Wraith Max gelen var ancak onu saymaya pek gerek yok çünkü normal Ryzen 7 2700'den pek bir farkı yok. Sadece Wraith Spire LED yerine Wraith Max geliyor.
Alıntıyı görüntüle

Original Wraith'e göre soğutucunun bakır olan alanı çok daha fazla. Ayrıca ısı boruları direct-touch.
Alıntıyı görüntüle

İki soğutucunun birbirine göre aşırı farklı bir alüminyum blok farklılığı yok. Wraith Prism'in yüksek görünmesinin sebebi bakır olan alanı.
Alıntıyı görüntüle

Original Wraith incelemesi gibi soğutucuyu parçalara ayırıp fan bilgisinden de bahsetmek isterdim, ancak soğutucunun vidalarını sökemedim. Sökemediğim için de onları gösteremiyorum.
Onun yerine bu videoya bakabilirsiniz. Tam benim yapmak istediğim ama yapamadığım şeyi yapıyor.
Fanın kendisi Original Wraith gibi Delta Electronics tarafından değil de Cooler Master tarafından üretiliyor. Zaten soğutucunun fan LED'lerine baktığınız zaman Cooler Master üretimi olduğu anlaşılıyor. Ah o LED'ler...

Soğutucu takma işlemine geçelim.

Soğutucuyu takmak için PC'yi kapattım, tabii ki kapatmadan önce stres testlerini yaptım. Original Wraith'i çıkarttım. Soğutucu altındaki ve işlemci IHS'inde kalan termal macunları bir peçete yardımıyla temizledim.

Normalde Wraith Prism'i takmak için AM4 braketlerini kullanmanız lazım. Bende zaten takılı olduğu için bir işlem yapmadım.

Sonrasındaysa favori termal macunum olan ve herkese de önerdiğim Arctic MX-4 2019 Edition model termal macunu işlemci IHS'ine ilk olarak büyük bir damla olarak, ardından kutuya dahil olan spatula yardımı ile ince bir katman olacak şekilde yaydım.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

Takma işini de hallettikten sonra bir fotoğraf çekip sistemi açmaya koyuldum. Her zamanki gibi üstteki fanların neden intake olduğunu sormuyorsunuz :).
Alıntıyı görüntüle

Sırada ise Original Wraith ile Wraith Prism'in karşılaştırması!

Ryzen 5 3600
TUF B450-PRO GAMING
Ballistix Tactical Tracer RGB 3200 MHz CL16 (OC ile 3600 MHz CL15-20-14-14-32-55 @ 1.45 V)
MasterBox MB511 RGB (3x kasa dahili fan, 2x intake SPEC-DELTA RGB üst fan, 1x SPEC-DELTA RGB egzoz fan.)

Stres testini AIDA64'ün kendi stabilite testinde, 15 dakika olmak üzere CPB açık ve kapalı olarak ve kendi Silver sample Ryzen 5 3600'üm için yaptığım 4.2 GHz @ 1.27 V (Medium LLC) OC ayarlarında soğutucuyu denedim. Aynı testleri Original Wraith ile de yaptım.
Sonuçlar şu şekilde:

CPB kapalı*, Original Wraith: Maksimum 61.3°C, Averaj 60.4°C. (Referans: CPU Tctl/Tdie): CPU Tctl/Tdie.)
Fan hızı tablosunun dalgalı olmasının sebebi anakartın fan profili. Standart ayarlarda 60 dereceye geldiğinde fan hızları direkt yükseliyor.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

CPB açık, Original Wraith: Maksimum 90.9°C, Averaj 82.4°C.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

Averaj boost frekansı: 3.83 GHz.
Alıntıyı görüntüle


4.2 GHz @ 1.27 V, Original Wraith: Maksimum 89.6°C, Averaj 82.2°C.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

CPB kapalı*, Wraith Prism: Maksimum 66°C, Averaj 61.3°C.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

CPB açık, Wraith Prism: Maksimum 91.4°C, Averaj 83.4°C.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

Averaj boost frekansı: 3.82 GHz.
Alıntıyı görüntüle


4.2 GHz @ 1.27 V, Wraith Prism: Maksimum 87.4°C, Averaj 85.6°C.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

(*CPB kapatıncaki voltaj 1.1 V)

Sonuçlar aşırı iç açıcı değil. Daha iyi olmasını beklerken 2-6°C daha yüksek sıcaklıklar aldım. Benim için pek önemli değildi tabii ki ancak en az Original Wraith kadar performans almak biraz daha iyi olurdu bu birkaç derecelik farklar yerine.

@$ilent'ın tavsiyesi üstüne termal macunu yeniledim. Bu sefer ince bir tabaka olacak şekilde yaydıktan sonra ortaya küçük bir damla daha sıktım.
Alıntıyı görüntüle

Termal macunu @$ilent'ın verdiği tavsiyedeki gibi sürdüğümde cidden daha iyi performans aldım:

CPB kapalı, Wraith Prism deneme 2: Maksimum 63.5°C, Averaj 60.7°C.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

CPB açık, Wraith Prism deneme 2: Maksimum 90.1°C, Averaj 81.2°C.
Alıntıyı görüntüle
O7cZlS.jpg


Averaj boost frekansı: 3.84 GHz.
FSFXDy.jpg


4.2 GHz @ 1.27 V, Wraith Prism deneme 2: Maksimum 83.5°C, Averaj 81.1°C.
6vFdEZ.jpg

A5X2Dy.jpg


Böyle sürüldüğü zaman daha iyi performans vermesine biraz şaşırdım açıkçası :D.
Artık hem görünüş, hem de sıcaklık olarak daha iyi durumdayım.

Fan hız tablolarından da görebileceğiniz üzere Wraith Prism maksimum olarak 2900-3000~ RPM hızda dönüyor. Ses olarak Original Wraith ile çok farklı var diyemem. Ses olarak bildiğin aynılar :D.

Testler buraya kadar. Şimdi ise bu soğutucunun RGB ışıklarına geldi sıra.

Soğutucunun epey bir RGB ışığı var. Sisteme cidden bir canlılık kattığını söyleyebilirim. Benim gibi RGB'yi çok seven biriyseniz bu soğutucu cidden hoşunuza gidecektir. Benim çok hoşuma gidiyor ancak bunun sebebi sadece görünüşü değil, kontrol edebilme seçeneği.
Wraith Prism'in ışıklarını 2 şekilde kontrol edebiliyoruz. Birincisi RGB kablosu ile. Diğeri ise ön USB 2.0 bağlantısı ile.
Kırmızı: RGB bağlantısı
Yeşil: Ön USB 2.0 bağlantısı
VFKnOo.jpg

4SoF2G.jpg


Eğer RGB kablosu ile bağlayacaksanız ilk olarak anakartınızda RGB girişi olması gerek. Soğutucu kutusundaki RGB kablosunun küçük ucunu soğutucudaki kısma. Diğer 4 pinli RGB kablosunu da anakartınızdaki RGB girişine takmanız gerek.
Taktıktan sonra anakartınızın RGB yazılımından soğutucunun ışıklarını kontrol edebilirsiniz. (MSI için Mystic Light, ASUS için AURA/Armoury Crate, GIGABYTE için RGB FUSION, ASRock için Polychrome SYNC, BIOSTAR için Vivid LED DJ)
Yalnız RGB kablosu ile bağlamanın bir dezavantajı var. O dezavantaj ise sadece fanın kendi LED'lerini değiştirebiliyor olmanız. AMD logosu ve çember LED kontrol edilemiyor, kafasına göre yanıyor.
Elimde Wraith Prism'in RGB kablosu olmadığı için sadece RGB ile bağladığınızda nasıl gözüktüğünü gösteremeyeceğim.

Eğer anakartınızda RGB girişi yoksa veya her LED kısımları kontrol etmek istiyorsanız ön USB 2.0 kablosu ile bağlamanız gerekiyor. Ben yine de anakartınızda RGB girişi olsa dâhi ön USB 2.0 kablosu ile bağlamanızı öneriyorum.
Ön USB 2.0 ile bağladıktan sonra Cooler Master'ın Wraith Prism yazılımı ile dilediğimiz gibi tüm kısımları kontrol edebiliyoruz. Böyle olması çooook daha fazla efekt olması anlamına geliyor.

Wraith Prism'in RGB bağlantılarını takarken çokça yapılan bir hata var. O da hem RGB kablosunu, hem de ön USB 2.0 kablosunu takmak. İkisinin de takılması durumunda RGB kontrolü Wraith Prism yazılımından değil de RGB portundan yapılıyor, yani anakartın RGB yazılımından.
Sadece 1 tanesini takmanız gerekiyor. İnternette bununla ilgili çok konu gördüm. İkisini de takmış çok kişi var.

Yazılım cidden hoş. Basit bir arayüze sahip ancak kontrol gayet detaylı. Programı açtığınız zaman seçtiğiniz efektler hemen kaydolmuyor. Önizleme şeklinde efektler gösteriliyor. Eğer efekti uygulamak istiyorsanız Apply tuşuna basıyorsunuz. Bu sayede kendi belleğine kaydediliyor. Sistem açılırken veya Wraith Prism kontrol yazılımı açık değilken de seçtiğiniz efektler yanıyor dahili belleğine kaydedildiği için.
XSglkC.jpg


Yazılımın Razer Synapse 3 desteği de var. Bu sayede Razer ekosistemine Wraith Prism'i de dahil edebiliyorsunuz.
Programdan Chroma Connect özelliğini açtığınız zaman Razer Synapse 3'te plugin olarak gözüküyor.
lRrNiT.jpg

VME8wq.jpg


Fan, AMD logosu ve çember LED'inin kendilerine ait efektleri var, bu efektlere girmeyeceğim ancak Mirage efektine değinmeden edemeyeceğim. Bu efekt normalde Cooler Master tarafından üretilen fanlarda olan bir özellik, Wraith Prism'e de koymayı ihmal etmemişler. Bu efektin yaptığı şey ise fanın dönmüyormuş gibi veya yalpalanıyormuş gibi göstermesi. Aşağıda vereceğim kendi Wraith Prism RGB DEMO videosunda Mirage efektinin tam olarak nasıl gözüktüğünü anlayabilirsiniz. Kamerada çok güzel çıkmıyor ama gerçekte çok iyi olduğunu söylemeliyim.
Ayrıca Mirage için bu videoya da bi' bakmanızı öneririm.

Programda hem Wraith Prism'in firmware, hem de yazılımın kendisinin güncelleme kısmı mevcut. Eğer yeni bir güncelleme varsa tek tuşla güncelleyebiliyorsunuz. Basit olması gayet hoş. "Firmware güncellemek" deyince akla zor bir şey gelebiliyor, ama Wraith Prism için öyle değil :D.
tTXzi6.jpg


RGB ışıklarını ve efektlerini görmeniz adına Wraith Prism RGB DEMO videosu koydum, amaç konu boş kalmasın. Eğer cidden nasıl gözüktüğünü ve efektleri merak edenler varsa onlar için iyi tabii.

Kapanış!

Şu an mutluyum. RGB olmayan bi' tek işlemci soğutucum kalmıştı, onu da tamamladım. Artık uzuuuun bir süre RGB adına bir parça değişikliğinde bulunmayacağım sanırım.

Sistemin Original Wraith varkenki görüntüsü:
5kw7uf.jpg


Sistemin Wraith Prism varkenki görüntüsü:

SngDhe.jpg


Eğer bahsetmediğim veya unuttuğum bir şey varsa söylemekten çekinmeyin.
Dağılın! İyi forumlar!

Yani bişey biliozda sölüoz.
 

crazyreign

80+ Titanium
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
28,059
En İyi Cevap
80
Dahası  
Reaksiyon skoru
38,609
Konum
Cinayet Büro
İsim
Hayalet
İlgilendiği Kategoriler
fotoşop

caglaracikmese

80+ Bronze
Katılım
2 Ekim 2020
Mesajlar
1,607
En İyi Cevap
1
Selamlar!

"Hep de soğutucu incelemesi geliyor ulen?" Yapacak bir şey yok. Wraith Prism alıp sistemi tamamladım, bunu tüm dünya duymalı. Yarın gazeteye ilan da vereceğim hatta.

Önceki konu gibi, önce biraz soğutucunun özellikleri, sonrasında da takma işlemi ve test sonuçları, kapanışta da RGB'si ile ilgili yaptığım demo video.

İlk olarak bana soğutucuyu ulaştıran @malleo'ya teşekkürlerimi iletiyorum. İyi ki varsın!

Wraith Prism, AMD'nin Ryzen 7 2700X, Ryzen 7 3700X/3800X ve Ryzen 9 3900X işlemcilerinin kutusuna dahil ettiği soğutucudur. Original Wraith gibi 4 bakır boruya sahip, fakat bu 4 boru direct-contact şeklinde. Borular işlemci IHS'ine doğrudan değiyor. Soğutucunun TDP'si kendi sitesinde yazmıyor, ancak yine 125 Watt olduğunu düşünüyorum. Original Wraith'te de olduğu gibi kıstırmalı mekanizma sayesinde soğutucuyu takabiliyoruz.
Alıntıyı görüntüle

Wraith Prism'in Wraith Max ile birkaç farkı var. Birincisi sadece çember RGB LED ile sınırlı kalmayıp AMD logo LED ve fanın kendi LED'leri tamamen RGB. RGB kontrolüne konunun ilerleyen tarafında değineceğim.
İkinci bir farklılık ise soğutucunun AMD işlemcili hazır sistemlerde veya ayrı, kutulu şekilde çıkması yerine belirli işlemcilerin kutu içeriklerinde çıkması. Yani piyasada sıfır olarak satılmıyorlar. Tabii ki Ryzen 7 2700 MAX gibi kutu içeriğine dahili olarak Wraith Max gelen var ancak onu saymaya pek gerek yok çünkü normal Ryzen 7 2700'den pek bir farkı yok. Sadece Wraith Spire LED yerine Wraith Max geliyor.
Alıntıyı görüntüle

Original Wraith'e göre soğutucunun bakır olan alanı çok daha fazla. Ayrıca ısı boruları direct-touch.
Alıntıyı görüntüle

İki soğutucunun birbirine göre aşırı farklı bir alüminyum blok farklılığı yok. Wraith Prism'in yüksek görünmesinin sebebi bakır olan alanı.
Alıntıyı görüntüle

Original Wraith incelemesi gibi soğutucuyu parçalara ayırıp fan bilgisinden de bahsetmek isterdim, ancak soğutucunun vidalarını sökemedim. Sökemediğim için de onları gösteremiyorum.
Onun yerine bu videoya bakabilirsiniz. Tam benim yapmak istediğim ama yapamadığım şeyi yapıyor.
Fanın kendisi Original Wraith gibi Delta Electronics tarafından değil de Cooler Master tarafından üretiliyor. Zaten soğutucunun fan LED'lerine baktığınız zaman Cooler Master üretimi olduğu anlaşılıyor. Ah o LED'ler...

Soğutucu takma işlemine geçelim.

Soğutucuyu takmak için PC'yi kapattım, tabii ki kapatmadan önce stres testlerini yaptım. Original Wraith'i çıkarttım. Soğutucu altındaki ve işlemci IHS'inde kalan termal macunları bir peçete yardımıyla temizledim.

Normalde Wraith Prism'i takmak için AM4 braketlerini kullanmanız lazım. Bende zaten takılı olduğu için bir işlem yapmadım.

Sonrasındaysa favori termal macunum olan ve herkese de önerdiğim Arctic MX-4 2019 Edition model termal macunu işlemci IHS'ine ilk olarak büyük bir damla olarak, ardından kutuya dahil olan spatula yardımı ile ince bir katman olacak şekilde yaydım.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

Takma işini de hallettikten sonra bir fotoğraf çekip sistemi açmaya koyuldum. Her zamanki gibi üstteki fanların neden intake olduğunu sormuyorsunuz :).
Alıntıyı görüntüle

Sırada ise Original Wraith ile Wraith Prism'in karşılaştırması!

Ryzen 5 3600
TUF B450-PRO GAMING
Ballistix Tactical Tracer RGB 3200 MHz CL16 (OC ile 3600 MHz CL15-20-14-14-32-55 @ 1.45 V)
MasterBox MB511 RGB (3x kasa dahili fan, 2x intake SPEC-DELTA RGB üst fan, 1x SPEC-DELTA RGB egzoz fan.)

Stres testini AIDA64'ün kendi stabilite testinde, 15 dakika olmak üzere CPB açık ve kapalı olarak ve kendi Silver sample Ryzen 5 3600'üm için yaptığım 4.2 GHz @ 1.27 V (Medium LLC) OC ayarlarında soğutucuyu denedim. Aynı testleri Original Wraith ile de yaptım.
Sonuçlar şu şekilde:

CPB kapalı*, Original Wraith: Maksimum 61.3°C, Averaj 60.4°C. (Referans: CPU Tctl/Tdie): CPU Tctl/Tdie.)
Fan hızı tablosunun dalgalı olmasının sebebi anakartın fan profili. Standart ayarlarda 60 dereceye geldiğinde fan hızları direkt yükseliyor.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

CPB açık, Original Wraith: Maksimum 90.9°C, Averaj 82.4°C.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

Averaj boost frekansı: 3.83 GHz.
Alıntıyı görüntüle


4.2 GHz @ 1.27 V, Original Wraith: Maksimum 89.6°C, Averaj 82.2°C.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

CPB kapalı*, Wraith Prism: Maksimum 66°C, Averaj 61.3°C.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

CPB açık, Wraith Prism: Maksimum 91.4°C, Averaj 83.4°C.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

Averaj boost frekansı: 3.82 GHz.
Alıntıyı görüntüle


4.2 GHz @ 1.27 V, Wraith Prism: Maksimum 87.4°C, Averaj 85.6°C.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

(*CPB kapatıncaki voltaj 1.1 V)

Sonuçlar aşırı iç açıcı değil. Daha iyi olmasını beklerken 2-6°C daha yüksek sıcaklıklar aldım. Benim için pek önemli değildi tabii ki ancak en az Original Wraith kadar performans almak biraz daha iyi olurdu bu birkaç derecelik farklar yerine.

@$ilent'ın tavsiyesi üstüne termal macunu yeniledim. Bu sefer ince bir tabaka olacak şekilde yaydıktan sonra ortaya küçük bir damla daha sıktım.
Alıntıyı görüntüle

Termal macunu @$ilent'ın verdiği tavsiyedeki gibi sürdüğümde cidden daha iyi performans aldım:

CPB kapalı, Wraith Prism deneme 2: Maksimum 63.5°C, Averaj 60.7°C.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

CPB açık, Wraith Prism deneme 2: Maksimum 90.1°C, Averaj 81.2°C.
Alıntıyı görüntüle
O7cZlS.jpg


Averaj boost frekansı: 3.84 GHz.
FSFXDy.jpg


4.2 GHz @ 1.27 V, Wraith Prism deneme 2: Maksimum 83.5°C, Averaj 81.1°C.
6vFdEZ.jpg

A5X2Dy.jpg


Böyle sürüldüğü zaman daha iyi performans vermesine biraz şaşırdım açıkçası :D.
Artık hem görünüş, hem de sıcaklık olarak daha iyi durumdayım.

Fan hız tablolarından da görebileceğiniz üzere Wraith Prism maksimum olarak 2900-3000~ RPM hızda dönüyor. Ses olarak Original Wraith ile çok farklı var diyemem. Ses olarak bildiğin aynılar :D.

Testler buraya kadar. Şimdi ise bu soğutucunun RGB ışıklarına geldi sıra.

Soğutucunun epey bir RGB ışığı var. Sisteme cidden bir canlılık kattığını söyleyebilirim. Benim gibi RGB'yi çok seven biriyseniz bu soğutucu cidden hoşunuza gidecektir. Benim çok hoşuma gidiyor ancak bunun sebebi sadece görünüşü değil, kontrol edebilme seçeneği.
Wraith Prism'in ışıklarını 2 şekilde kontrol edebiliyoruz. Birincisi RGB kablosu ile. Diğeri ise ön USB 2.0 bağlantısı ile.
Kırmızı: RGB bağlantısı
Yeşil: Ön USB 2.0 bağlantısı
VFKnOo.jpg

4SoF2G.jpg


Eğer RGB kablosu ile bağlayacaksanız ilk olarak anakartınızda RGB girişi olması gerek. Soğutucu kutusundaki RGB kablosunun küçük ucunu soğutucudaki kısma. Diğer 4 pinli RGB kablosunu da anakartınızdaki RGB girişine takmanız gerek.
Taktıktan sonra anakartınızın RGB yazılımından soğutucunun ışıklarını kontrol edebilirsiniz. (MSI için Mystic Light, ASUS için AURA/Armoury Crate, GIGABYTE için RGB FUSION, ASRock için Polychrome SYNC, BIOSTAR için Vivid LED DJ)
Yalnız RGB kablosu ile bağlamanın bir dezavantajı var. O dezavantaj ise sadece fanın kendi LED'lerini değiştirebiliyor olmanız. AMD logosu ve çember LED kontrol edilemiyor, kafasına göre yanıyor.
Elimde Wraith Prism'in RGB kablosu olmadığı için sadece RGB ile bağladığınızda nasıl gözüktüğünü gösteremeyeceğim.

Eğer anakartınızda RGB girişi yoksa veya her LED kısımları kontrol etmek istiyorsanız ön USB 2.0 kablosu ile bağlamanız gerekiyor. Ben yine de anakartınızda RGB girişi olsa dâhi ön USB 2.0 kablosu ile bağlamanızı öneriyorum.
Ön USB 2.0 ile bağladıktan sonra Cooler Master'ın Wraith Prism yazılımı ile dilediğimiz gibi tüm kısımları kontrol edebiliyoruz. Böyle olması çooook daha fazla efekt olması anlamına geliyor.

Wraith Prism'in RGB bağlantılarını takarken çokça yapılan bir hata var. O da hem RGB kablosunu, hem de ön USB 2.0 kablosunu takmak. İkisinin de takılması durumunda RGB kontrolü Wraith Prism yazılımından değil de RGB portundan yapılıyor, yani anakartın RGB yazılımından.
Sadece 1 tanesini takmanız gerekiyor. İnternette bununla ilgili çok konu gördüm. İkisini de takmış çok kişi var.

Yazılım cidden hoş. Basit bir arayüze sahip ancak kontrol gayet detaylı. Programı açtığınız zaman seçtiğiniz efektler hemen kaydolmuyor. Önizleme şeklinde efektler gösteriliyor. Eğer efekti uygulamak istiyorsanız Apply tuşuna basıyorsunuz. Bu sayede kendi belleğine kaydediliyor. Sistem açılırken veya Wraith Prism kontrol yazılımı açık değilken de seçtiğiniz efektler yanıyor dahili belleğine kaydedildiği için.
XSglkC.jpg


Yazılımın Razer Synapse 3 desteği de var. Bu sayede Razer ekosistemine Wraith Prism'i de dahil edebiliyorsunuz.
Programdan Chroma Connect özelliğini açtığınız zaman Razer Synapse 3'te plugin olarak gözüküyor.
lRrNiT.jpg

VME8wq.jpg


Fan, AMD logosu ve çember LED'inin kendilerine ait efektleri var, bu efektlere girmeyeceğim ancak Mirage efektine değinmeden edemeyeceğim. Bu efekt normalde Cooler Master tarafından üretilen fanlarda olan bir özellik, Wraith Prism'e de koymayı ihmal etmemişler. Bu efektin yaptığı şey ise fanın dönmüyormuş gibi veya yalpalanıyormuş gibi göstermesi. Aşağıda vereceğim kendi Wraith Prism RGB DEMO videosunda Mirage efektinin tam olarak nasıl gözüktüğünü anlayabilirsiniz. Kamerada çok güzel çıkmıyor ama gerçekte çok iyi olduğunu söylemeliyim.
Ayrıca Mirage için bu videoya da bi' bakmanızı öneririm.

Programda hem Wraith Prism'in firmware, hem de yazılımın kendisinin güncelleme kısmı mevcut. Eğer yeni bir güncelleme varsa tek tuşla güncelleyebiliyorsunuz. Basit olması gayet hoş. "Firmware güncellemek" deyince akla zor bir şey gelebiliyor, ama Wraith Prism için öyle değil :D.
tTXzi6.jpg


RGB ışıklarını ve efektlerini görmeniz adına Wraith Prism RGB DEMO videosu koydum, amaç konu boş kalmasın. Eğer cidden nasıl gözüktüğünü ve efektleri merak edenler varsa onlar için iyi tabii.

Kapanış!

Şu an mutluyum. RGB olmayan bi' tek işlemci soğutucum kalmıştı, onu da tamamladım. Artık uzuuuun bir süre RGB adına bir parça değişikliğinde bulunmayacağım sanırım.

Sistemin Original Wraith varkenki görüntüsü:
5kw7uf.jpg


Sistemin Wraith Prism varkenki görüntüsü:

SngDhe.jpg


Eğer bahsetmediğim veya unuttuğum bir şey varsa söylemekten çekinmeyin.
Dağılın! İyi forumlar!
Güzel bir inceleme olmuş Crazy Daktilo.

Şimdi önüne iki seçenek sunsalar, T6 Ultra+ ARGB fan - Wraith Prism.
Hangisini seçerdin?
Not: Ben de ARGB aşığım ve bu benim altın kuralım, şimdiki sistemimde 6 adet fan ARGB ama ileride tüm parçalar olacak :D
 

crazyreign

80+ Titanium
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
28,059
En İyi Cevap
80
Dahası  
Reaksiyon skoru
38,609
Konum
Cinayet Büro
İsim
Hayalet
İlgilendiği Kategoriler
fotoşop
Şimdi önüne iki seçenek sunsalar, T6 Ultra+ ARGB fan - Wraith Prism.
Hangisini seçerdin?
Anakartıma bağlı bu :D. Şimdiki anakartım (TUF B450-PRO GAMING) varken ARGB bir fan almak istemem çünkü kendim tüm ışıkları kontrol edebilmeyi tercih ettiğim için sıkıntı olurdu. O noktada Wraith Prism seçerdim.
Ha farz edelim ki anakartımda ARGB desteği var, o zaman T6 Ultra + ARGB fan seçerdim :D.
 

caglaracikmese

80+ Bronze
Katılım
2 Ekim 2020
Mesajlar
1,607
En İyi Cevap
1
Anakartıma bağlı bu :D. Şimdiki anakartım (TUF B450-PRO GAMING) varken ARGB bir fan almak istemem çünkü kendim tüm ışıkları kontrol edebilmeyi tercih ettiğim için sıkıntı olurdu. O noktada Wraith Prism seçerdim.
Ha farz edelim ki anakartımda ARGB desteği var, o zaman T6 Ultra + ARGB fan seçerdim :D.
Bence de mantıklı olan T6. Soğutması daha iyi fakat kule tipi olduğu için her her hâlükârda kaba duruyor bir tık.
Ben alırken Cooler Master Masterfan gibi modeller yoktu, Arctic Bionix PWM PST 120 MM fanlar ile beraber aldım.
İyi mi ettim, kötü mü bilemiyorum :D Ben biliyorum da, başkaları ne düşünür, onu bilemiyorum. :D
 

oguzhnsrmn

80+ Gold
Katılım
22 Eylül 2020
Mesajlar
8,816
En İyi Cevap
8
Bölerek yazdım. 2 günde falan bitti ama toplam 2 saat falan.

Elimde yok onun soğutucusu ve onun testini yapmam zor :D.
O yüzden Hardware Unboxed'ın bu videosuna baksan iyi olabilir.

Sıcaklıklar normal aslında. Original Wraith ile "test anomalisi" diyebileceğim bir sıcaklık farkı var arasında. Çok önemli değil bu benim için.
Hangi soğutucu ile karşılaştırılabilir onu bilemiyorum maalesef. TechPowerUp, GamersNexus veya Hardware Unboxed gibi kişiler testlerde karşılaştırmak adına kullanıyorlar ancak net bir soğutucu veremem maalesef :(.

122 WPM yapıyor muydun?

Anlatmışlar ama ben yine de söyleyeyim.
Core Performance Boost özelliği sayesinde çıkıyorsun o özelliklerinde verilen boost frekansına.
Kapatırsan da stok hızda çalışıyor işlemci. O yüzden de hem voltaj, hem de sıcaklıklar düşüyor.

Wraith Prism!

Hayır. İkinci elden 200-250-300 ₺ aralığında alınabilir.

MasterBox MB511 RGB.

🤫.

Alınabilir ancak fiyatına da bağlı.
129 rekorum ama asla 120 yi geçemedim o günden sonra
 

crazyreign

80+ Titanium
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
28,059
En İyi Cevap
80
Dahası  
Reaksiyon skoru
38,609
Konum
Cinayet Büro
İsim
Hayalet
İlgilendiği Kategoriler
fotoşop

Fatieh

80+ Gold
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
6,449
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,254
İsim
Fatih
Valla bende de Ryzen 5 3600 var soğutucu almak istiyorum ama kule tip olanlar hoşuma gitmiyor. Uygun fiyatlı Wraith Prism var mıdır yav?
 

crazyreign

80+ Titanium
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
28,059
En İyi Cevap
80
Dahası  
Reaksiyon skoru
38,609
Konum
Cinayet Büro
İsim
Hayalet
İlgilendiği Kategoriler
fotoşop
Valla bende de Ryzen 5 3600 var soğutucu almak istiyorum ama kule tip olanlar hoşuma gitmiyor. Uygun fiyatlı Wrait Prism var mıdır yav?
İkinci el bakman gerekir. Sıfır olarak zaten önereceğim bir şey değil.
Veyahut ikinci elden Original Wraith ve Near-Silent 125 Watt bakabilirsin :D.
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,015,428
Mesajlar
9,170,379
Üyeler
160,846
Son üye
aslanafcw
Top Bottom