İnceleme Yabancı Sunuculara Pinginizi Düşürün! - 3 Günlük ExitLag Deneyimim ve Olumlu/Olumsuz Yönleri

Herkese Selam!
Uzun zamandır forumda muhabbeti dönen ve internetle ilgilenen birisi olarak incelememi istediğiniz ExitLag'i 3 günlük deneme süreci boyunca kullandım.
Fazla test yaptığım söylenemez ancak popüler birçok oyunda denedim diyebilirim.

android-icon-192x192.png

ExitLag Nedir?
ExitLag, Windows'u optimize etmemizi ve olabilecek en iyi bağlantı türüyle ping'i (RTT) düşürmemizi sağlayan bir yazılım.
Sıklıkla Online Oyunlarda Kullanılıyor.

ExitLag'in Temel Çalışma Biçimi ve En İyi Kullanım Türü
ExitLag'in yaptığı şey, sizi mevcut servis sağlayıcınızın ağından çıkarmadan farklı bir Route (yol) üzerinden sizi bağlanmak istediğiniz oyunun sunucularına bağlamak.
Hatırlayanlarınız varsa @mertkuskapan Mikrotik olmadan, yazılımla iki interneti aynı şekilde kullanmıştı, bu da benzer bir durum.
Siz oyuna bağlanırken ExitLag'in ayarlarını uygulayan farklı bir ağ üzerinden bağlanıyorsunuz. Yani aslında oyuna farklı, internete farklı erişiyorsunuz.

ExitLag'in en çok işe yaradığı, ping düşürdüğü ve kullanıcısına fayda sağladığı durumlar İnternet Sağlayıcınızla ilgili oluyor. Örneğin Türkiye içerisinde iyi, Yurt Dışına kötü ping (RTT) değerlerine sahip bir sağlayıcı kullanıyorsanız ExitLag sizin için çok faydalı oluyor. Yabancı sunucularda ping değerleriniz sıklıkla düşüyor.
Yani yurt dışına ping değerleri iyi olan, bol peering'e sahip bir servis sağlayıcı kullanıyorsanız ExitLag gözle görülür bir fark yaratmıyor.

Oyunlardaki Etkisi Nasıl?
Öncelikle servis sağlayıcınıza, oyun sunucularına olan mevcut bağlantınıza göre bu farkın değişebileceğini söylemeyi unutmayalım.
Ben Türk Telekom VDSL2/FTTC Kullanıyorum ve İzmir'de yaşıyorum. Istanbul'a 11-12ms gibi değerlerle bağlanıyorum ve Statik IP kullandığımdan daha iyi bir Route ile bağlanıyorum.
Eğer sizin kullandığınız firma yurt dışına pek iyi bağlanamıyorsa alttaki ping farkları sizin için değişkenlik gösterebilir.

VALORANT - Frankfurt1
Screenshot_809.png

Screenshot_810.pngScreenshot_817.png
Screenshot_811.png

EXITLAG
Uygulamada 39-42ms arası gözüken ping'in oyun içerisinde 45-46ms olması gerçekten normal.
Örneğin Istanbul sunucusunda Lobide 12ms gösterirken oyunda 18-19ms alıyorum.
ExitLag kullanınca ping nadiren 45, bazen 46, sıklıkla 47ms oluyor.

Screenshot_818.png

Screenshot_820.pngScreenshot_819.png
TURK TELEKOM
Gözlemlediğimiz minimum 2-3ms, maksimum 4-5ms bir düşüş var.
Açıkçası bu ufak fark için (ben) gidip de ExitLag alır mıyım bilmiyorum. Açıkçası Telekom Mevcut Route ile bana daha stabil ping değerleri sunuyor.

Şimdi diyeceksiniz "Ee? Diğer oyunları görelim onlarda nasıl işliyor?"
Hem üzülerek hem sevinerek söylüyorum ama Statik IP aldıktan sonra Valve sunucularına olan ping değerim 57ms'ten 40ms'e kadar düştü.
Bu yüzden ExitLag'i çalıştırsam da ping değerlerinde en ufak değişme olmadı. Hem kendi internetimde, hem de ExitLag ağında minimum 41ms, maksimum 55ms gördüm.
Ben de paylaşma gereği duymadım.

ExitLag'in Olumlu Yönleri
1- Üstte de bahsettiğim gibi eğer yurt dışına bağlantıları kötü olan bir servis sağlayıcıdan hizmet alıyorsanız sizin için faydalı olabilir. Ping (RTT) değerlerinizde düşüş yaşayabilirsiniz.
2- Eğer ping değerlerinizden memnunsanız ancak paket kaybı sorunu yaşıyorsanız (Kablosuz bağlantı kaynaklı hariç) ExitLag sizin için faydalı olabilir.
3- Kötü Bir Random IP almışsanız ve bazı platformlarda yayın yapıyorsanız, yayınlarınızda da oyun içi ping sorunu yaşıyorsanız bir nebze çözüm olabilir.
4- Oyun esnasında Discord'a girdiğinizde ping sorunu yaşıyorsanız sizin için çözüm olabilir.

ExitLag'in Olumsuz Yönleri
1- Fiyatlandırma, servisin fiyatı duruma göre gerçekten yüksek. Fiyatı 15-20TL civarı olsa neyse de aylık paketlerde fiyat 6 Dolar'ın üstünde oluyor. Bu da bazı internet faturalarının yarısı.
2- Yayın yapıyorsanız ve ExitLag kullanmak istiyorsanız oyununuz olumsuz etkilenebilir. Şahsen ben ExitLag açıkken test yayını yaptığımda ExitLag ile aldığım 46ms gibi değerler yerini 58ms üstü olup 80ms'e kadar uzanan ve ara ara paket kaybı oluşturan bir bağlantıya bıraktı. ExitLag kullanmadan yayın açtığımda ise 51-55ms arası ping değerlerim oluyor. Yani zaten iyi bir internetiniz varsa ExitLag ile yayın açmak oyununuzu olumsuz etkiliyor.
3- ExitLag duruma göre farklı Route'lar arasında geçiş yaptığı için bazen ping değerleriniz eskisinden daha kötü hale dönebiliyor. Ama merak etmeyin birkaç saniyede eski haline dönüyor.
4- ExitLag'i kullanmak için oyunu yeniden başlatmanız gerekiyor. En azından VALORANT için böyle. Nedense oyunu yeniden başlatmadan ExitLag ağına bağlanamıyorsunuz.
5- Bazı yerlerde FPS'i yükselttiği, optimize ettiği söyleniyor. Bir gram katılmıyorum en ufak bir şey değişmedi.

Sizlere 3 Günlük Deneme Sürecindeki ExitLag Deneyimimi Anlattım. Açıkçası Daha Fazla Oyunda-Platformda Denemek İsterdim Ancak Elimde Olan Oyunlar İle Denemek Zorundaydım.
Konu Sizin İçin Bilgilendirici Olmuşsa Beğenmeyi Ve Konuya Mesaj Yazmayı Unutmayın!

ADSL/VDSL Modem Önerileri: Keenetic Omni DSL - Keenetic Extra DSL - TP-Link Archer VR300 - ASUS DSL-AC750 - ASUS DSL-N16
Fiber Router Önerileri: Keenetic Viva - Keenetic Extra
Gigabit İnternetler İçin Router Önerileri: Keenetic Giga (AC) - TP-Link Archer AX10 (AX)

Eline sağlık

bu program bir yayıncının programı değil mi ?

bu program bir yayıncının programı değil mi ?
Geçmişini bilmiyorum.
Ama şunu söylemek isterim. Dün bu yazılımı kullanan bir türk yayıncıya denk geldim. ExitLag'den hem sponsorluk almış hem de oyunda sık sık paket kaybı ve ping sorunu yaşıyor.
Ciddi diyorum maçın yarısından fazlasında üstte "Ağ Sorunu" diye yazı vardı ya. Sonra niye vuramadım diyor XD

Çok mantıklı gelmedi, arada hızlı bir sunucu oluşturma mantığıyla ilerleyen daha kaliteli programlar biliyorum. Ek olarak FPS'i nasıl bir nebze artırabiliyor? Ne zamandır internetle FPS bağlantılı? Reklam kokan hareketler...

Ek olarak FPS'i nasıl bir nebze artırabiliyor? Ne zamandır internetle FPS bağlantılı? Reklam kokan hareketler...
FPS'i arttırdığını düşünmüyorum zaten. Bir şey değişmedi.
Ayrıca forumdaki diğer üyeler bu tip platformları inceleyince, üstüne referans link bırakınca sorun yok, ben inceleyince reklam. o.O2

Geçmişini bilmiyorum.
Ama şunu söylemek isterim. Dün bu yazılımı kullanan bir türk yayıncıya denk geldim. ExitLag'den hem sponsorluk almış hem de oyunda sık sık paket kaybı ve ping sorunu yaşıyor.
Ciddi diyorum maçın yarısından fazlasında üstte "Ağ Sorunu" diye yazı vardı ya. Sonra niye vuramadım diyor XD
bende geforce nowda aynı sorun var acaba bu program çözer mi ?

Fortnite için çok kullanıldığını gördüm sanırım etkisi de var güzel olmuş wp

Geri