Öneri 🎮 Yeni Duyurulan Steam Controller Üzerine Detaylı Değerlendirme

Diavelin

80+ Silver
Reaksiyon skoru
1,243

🎮Giriş

Bu değerlendirme, bugün duyurulan yeni Steam Controller hakkında olacak.
Birçok farklı gamepadi deneyimlemiş biri olarak kendi kişisel gözlemlerimi ve değerlendirmemi paylaşacağım.
Şimdiden herkese keyifli okumalar.

🎯Genel İzlenim

Bir gamepad gurmesi olarak birkaç noktaya değinmek istiyorum.
Öncelikle bu gamepad, söylendiği kadar kötü değil. Birçok kişi “Trackpad’lere elim çarpar, yanlış hareket yaparım” diye düşünüyor ama bu doğru değil.
Eski bir Steam Deck kullanıcısı olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki Trackpad’ler her zaman aktif çalışan alanlar değil.
Zaten çoğu oyun bu özelliği doğrudan desteklemiyor; işlev kazandırmak için Steam Input üzerinden manuel atama yapmanız gerekiyor.
Bu nedenle “elim çarpar, yanlışlıkla çalışır” gibi bir endişeniz olmasın.

258049_Valve_2025_EverythingTimeStudio_0007.jpg

🕹️Analog ve Tuş Kalitesi

Analogların TMR (Tunnel Magnetoresistance) sensörlü olması gerçekten muazzam.
Açık konuşmak gerekirse, birinci parti bir üreticinin kontrolcüsünde ilk defa TMR analoglar görüyorum.
D-Pad ve ana tuş tasarımı ise Steam Deck ile neredeyse birebir aynı.
Ancak parlak “piano black” yüzey tasarımı hoşuma gitmedi; elde biraz kayganlık hissi veriyor.
Uzun süreli kullanımlarda elim terlediği için bu tür yüzeyleri pek sevmem.
Ayrıca D-Pad ve ana tuşlar klasik membrane yapıda.

1762984536956.webp

💥 Titreşim ve Tetik Mekanizması

Toplamda 4 adet HD titreşim motoru bulunuyor:
İkisi kavrama bölgelerinde, ikisi ise trackpad’lerde yer alıyor.
Trackpad’ler haptic feedback desteğine sahip; ancak tetiklerde motor bulunmadığından adaptive trigger özelliği yok.
Tetik ve omuz tuşları da Steam Deck ile aynı klasik yapıda.
Ben açıkçası analoglar TMR iken tetiklerin de TMR olmasını beklerdim.
Bu sayede hair trigger özelliği eklenebilirdi özellikle FPS oyuncuları için büyük avantaj olurdu.

1762984699559.webp

🎯 Jiroskop ve Kavrama Sensörleri

Jiroskoplar, kavrama alanlarındaki sensörlerle aktif hâle geliyor.
Bu durum hem avantaj hem dezavantaj yaratabilir:
Aktif olarak jiroskoptan analoğa geçişlerde güzel bir geçiş sunarken, yanlışlıkla yapılan dokunma veya bırakmalar oyun deneyimini olumsuz etkileyebilir.
Umarım Valve, bu kavrama sensörlerini açıp kapatma seçeneğini ileride sunar.

1762984917940.webp

⚡ Şarj Docku ve Bağlantı

Şarj docku tasarım olarak gerçekten başarılı.
Az yer kaplıyor ve mıknatıslı yapısı sayesinde stand için özel bir alan aramanıza gerek kalmıyor.
Ayrıca dock wireless dongle görevi de görüyor.
Bu durumun hem artı hem eksi yönleri var:
El konsollarında (örneğin Steam Deck) bluetooth yerine wireless bağlantı tercih ediyorsanız docku takmak zorunda kalmak taşınabilirliği biraz azaltıyor.
Bu yüzden harici, küçük bir USB dongle olmasını tercih ederdim.

1762985026858.webp
1762985078692.webp

🎮 Kimler İçin Uygun?

Bu gamepad, mouse ve klavye kullanmayı sevmeyen,
“arkama yaslanayım, trackpad üzerinden mouse kullanayım, gerekirse ekran klavyesiyle yazarım” diyen keyfine düşkün oyuncular için biçilmiş kaftan.
Ayrıca konsol benzeri deneyim isteyen PC kullanıcılarına da hitap ediyor.

Açıkçası ben trackpad’leri çok seviyorum.
Zamanında Asus ROG Ally almak yerine beni Steam Deck’e çeken şeylerden biri de buydu.
Elimde çok iyi bir gamepad olmasına rağmen, trackpad’lerin verdiği rahatlığı sevdiğim için bir tane almayı ciddi ciddi düşünüyorum.
Eğer siz de keyfinize düşkünseniz ve bilgisayarınızı bir konsola dönüştürmek istiyorsanız, kesinlikle tavsiye ederim.

1762985553205.webp

Ekler

• 1762984838114.webp
    1762984838114.webp
    23.8 KB · Hit: 10
Son düzenleme:
İlk defa gördüm bunu. Dualsense var aktif olarak kullanmasamda fiyata bağlı olarak onu satıp buna geçmek isterim şahsen. Trackpad olayı daha kullanışlı olur gerçekten her alanda

İlk defa gördüm bunu. Dualsense var aktif olarak kullanmasamda fiyata bağlı olarak onu satıp buna geçmek isterim şahsen. Trackpad olayı daha kullanışlı olur gerçekten her alanda
Bugün duyuruldu görmemeniz doğal, trackpadleri cidden denemenizi tavsiye ederim.

Aşırı kaba durması dışında güzel duruyorda, en az 7 8k olur bu

🎮Giriş

Bu değerlendirme, bugün duyurulan yeni Steam Controllerhakkında olacak.
Birçok farklı gamepadi deneyimlemiş biri olarak kendi kişisel gözlemlerimi ve değerlendirmemi paylaşacağım.
Şimdiden herkese keyifli okumalar.

🎯Genel İzlenim

Bir gamepad gurmesiolarak birkaç noktaya değinmek istiyorum.
Öncelikle bu gamepad, söylendiği kadar kötü değil. Birçok kişi “Trackpad’lere elim çarpar, yanlış hareket yaparım” diye düşünüyor ama bu doğru değil.
Eski bir Steam Deck kullanıcısı olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki Trackpad’ler her zaman aktif çalışan alanlar değil.
Zaten çoğu oyun bu özelliği doğrudan desteklemiyor; işlev kazandırmak için Steam Input üzerinden manuel atama yapmanız gerekiyor.
Bu nedenle “elim çarpar, yanlışlıkla çalışır” gibi bir endişeniz olmasın.

258049_Valve_2025_EverythingTimeStudio_0007.jpg

🕹️Analog ve Tuş Kalitesi

Analogların TMR (Tunnel Magnetoresistance)sensörlü olması gerçekten muazzam.
Açık konuşmak gerekirse, birinci parti bir üreticinin kontrolcüsünde ilk defa TMR analoglar görüyorum.
D-Pad ve ana tuş tasarımı ise Steam Deck ile neredeyse birebir aynı.
Ancak parlak “piano black” yüzey tasarımı hoşuma gitmedi; elde biraz kayganlık hissi veriyor.
Uzun süreli kullanımlarda elim terlediği için bu tür yüzeyleri pek sevmem.
Ayrıca D-Pad ve ana tuşlar klasik membrane yapıda.

Alıntıyı görüntüle

💥 Titreşim ve Tetik Mekanizması

Toplamda 4 adet HD titreşim motorubulunuyor:
İkisi kavrama bölgelerinde, ikisi ise trackpad’lerde yer alıyor.
Trackpad’ler haptic feedback desteğine sahip; ancak tetiklerde motor bulunmadığından adaptive trigger özelliği yok.
Tetik ve omuz tuşları da Steam Deck ile aynı klasik yapıda.
Ben açıkçası analoglar TMR iken tetiklerin de TMR olmasını beklerdim.
Bu sayede hair trigger özelliği eklenebilirdi özellikle FPS oyuncuları için büyük avantaj olurdu.

Alıntıyı görüntüle

🎯 Jiroskop ve Kavrama Sensörleri

Jiroskoplar, kavrama alanlarındaki sensörlerleaktif hâle geliyor.
Bu durum hem avantaj hem dezavantaj yaratabilir:
Aktif olarak jiroskoptan analoğa geçişlerde güzel bir geçiş sunarken, yanlışlıkla yapılan dokunma veya bırakmalar oyun deneyimini olumsuz etkileyebilir.
Umarım Valve, bu kavrama sensörlerini açıp kapatma seçeneğini ileride sunar.

Alıntıyı görüntüle

⚡ Şarj Docku ve Bağlantı

Şarj docku tasarım olarak gerçekten başarılı.
Az yer kaplıyor ve mıknatıslı yapısı sayesinde stand için özel bir alan aramanıza gerek kalmıyor.
Ayrıca dock wireless dongle görevi de görüyor.
Bu durumun hem artı hem eksi yönleri var:
El konsollarında (örneğin Steam Deck) bluetooth yerine wireless bağlantı tercih ediyorsanız docku takmak zorunda kalmak taşınabilirliği biraz azaltıyor.
Bu yüzden harici, küçük bir USB dongle olmasını tercih ederdim.

Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle

🎮 Kimler İçin Uygun?

Bu gamepad, mouse ve klavye kullanmayı sevmeyen,
“arkama yaslanayım, trackpad üzerinden mouse kullanayım, gerekirse ekran klavyesiyle yazarım” diyen keyfine düşkün oyuncular için biçilmiş kaftan.
Ayrıca konsol benzeri deneyim isteyen PC kullanıcılarına da hitap ediyor.

Açıkçası ben trackpad’leri çok seviyorum.
Zamanında Asus ROG Ally almak yerine beni Steam Deck’e çeken şeylerden biri de buydu.
Elimde çok iyi bir gamepad olmasına rağmen, trackpad’lerin verdiği rahatlığı sevdiğim için bir tane almayı ciddi ciddi düşünüyorum.
Eğer siz de keyfinize düşkünseniz ve bilgisayarınızı bir konsola dönüştürmek istiyorsanız, kesinlikle tavsiye ederim.

Alıntıyı görüntüle
Ergonomisi iyi midir trackpad alanı elimizi acıtır gibi uzun kullanımda

Fiyata bağlı. Özellik olarak düşük. Ekstradan trackpad koymuşlar sadece. Bunun alınması için ya fiyatı uygun olmalı ya da o trackpadler eşsiz bir deneyim sunmalı

Xbox gamepad ile devam bana yetiyor
Ama güzel inovatif tasarım sektörde buna benzer şeyler görürüz yakında belki daha iyi tasarımlar

Geri