Neler Yeni

YKS ye girmek istemediğimi aileme nasıl açıklarım?

Reaksiyon skoru
85
Öncelikle şunu bilmenizi isterim süper hiper zekalı biri değilim. Kesinlikle bir burs kazanacağıma inanmıyorum. Okuyan %90 lık kesim üniversiteye gitmek için üniversiteye gidiyor. Ailemin şuan ki maddi durumu yetersiz, iyi bir üni kazansam bile eğitim masrafı karşılayabilecek durumları yok. Kötü bir üni kazanıp 4 yıl vakit çürütmektense mezuna bırakıp iyi bir üni istediğimi nasıl anlatabilirim? Okumak istediğim halde "okumazsın gider çalışırsın" cümlesini kuracak klasik bir ailem var. Bir kere sosyal aktivite yapmaz bir kere dışarıda yemeğe çıkmaz bir kere memlekete gitmez (gidemez) durumdalar. Yani düşünün sırf paranız olmadığı için memleketteki bahçenize gidip kendi mahsulünüzü toplayamıyorsunuz, . Toplayabilseniz bile iş yeri tatil izin vermiyor. Bu kadar dipteler. Kendimi anne babamın yerine koyduğumda kendi halimi çok daha iyi anlıyorum. Onlar böyle geldik böyle gideriz mantığında ve anlamamakta ısrarcılar. Ne desem tersliyorlar, hiç bir sorunun çözümünü konuşmuyor üstüne kafa yormuyorlar. Tartışmalarda haklı çıkan genelde benim, çok haksız duruma düşüp köşeye sıkıştıklarında da "namazını kıldın mı?" "git abdest al!!" gibi dini argümanlarla başlarından savıp sorunu halı altına süpürüyorlar. Daha da anlatırım ama tüm özelimi anlatamam. Benim yerimde olsanız ne yapardınız özellikle 25 yaş plus abilere soruyorum. Teşekkürler

Tek çaren stratejik bir bölüm okumak yani istediğin değil de hem para kazandıracak hem de nefret ettirmeyecek bir bölüm ve bu bölüm senin puanına da yeterli gelecek... Senin için ilgi alanına yakın ama daha çok para kazanabileceğin için okuyacağın bir bölüm var mı düşündüğün..? Hem bu bölümü ilk senende kazanmalısın. Zor ama imkansız değil, iş sende bitiyor, bazen hiç istemedin düşük puanlı bölümlerde insanlar mucizeler yaratabiliyor ve hatta bölüm birincisi bile oluyorlar... Şimdi yök atlas sitesini aç, incele veya ilgi alanlarını ve deneme puanlarını filan yaz ki daha net düşünebilelim...

Ve şunu unutma sen eğer Allah için gerçekten mücadele edersen okumak için mutlaka Allah sana bir kapı açacaktır ve para da kazanabileceksin...

DUYGUSAL DEĞİL AKILCI BİR BÖLÜM OKUMAK HEDEFİN OLMALI.

Son düzenleme:
Tek çaren stratejik bir bölüm okumak yani istediğin değil de hem para kazandıracak hem de nefret ettirmeyecek bir bölüm ve bu bölüm senin puanına da yeterli gelecek... Senin için ilgi alanına yakın ama daha çok para kazanabileceğin için okuyacağın bir bölüm var mı düşündüğün..? Hem bu bölümü ilk senende kazanmalısın. Zor ama imkansız değil, iş sende bitiyor, bazen hiç istemedin düşük puanlı bölümlerde insanlar mucizeler yaratabiliyor ve hatta bölüm birincisi bile oluyorlar... Şimdi yök atlas sitesini aç, incele veya ilgi alanlarını ve deneme puanlarını filan yaz ki daha net düşünebilelim...

Ve şunu unutma sen eğer Allah için gerçekten mücadele edersen okumak için mutlaka Allah sana bir kapı açacaktır ve para da kazanabileceksin...

DUYGUSAL DEĞİL AKILCI BİR BÖLÜM OKUMAK HEDEFİN OLMALI.
Yök Atlası Ezbere biliyorum, hedefim bir vakıf üniversitesi ve tabii ki ücretli. Burslu olan kontenjana girmek istiyorum. Bunun için gece gündüz ders çalışıyorum ama her zaman içimi kemiren bir şey var, ya başarılı olamazsam diye.. çünkü taban puanı aşırı yüksek ve 10-11 öğrenci alınıyor. Ücretli kontenjandan girenler halihazırda zenginlerin çocukları, hayata 100-0 önden başlayanlar ailesi destek verenler oluyor. Benim ailem okulda hangi şube olduğumu bile bilmez. İstediğim üniversiteyi kazanamasam bile aynı bölümlerin olduğu il dışı üniversiteler var. Üniversite kadrosuna yök atlastan bakıyorum bir de ne göreyim? bir tane eğitmen bile profesör/doçent değil. Üstelik il dışında ve benim çürütecek bir hayatım yok. Başka bir alana yönelme lüksüm de yok bir alanı terk ettim, okul dışındayken kendimi bu alanda geliştirdim. Bir işe girsem de hayatım boyunca köle gibi çalışıcam. Bu ülkede torpil adam kayırma diz boyu resmen hindistan gibi kastla yönetiliyor. Benim yaşımdaki tüm orta sınıf arkadaşlarla aynı kaderi paylaşıyorum, böyle olmak zorunda değil. Yıllar sonra hikayenin sonunda yanarsam illegale bulaşacam, en azından kendime ait bir hayatım olur.

Stratejik bir bölüm veya üniversite seçmez isen sen kaybedersin, kimse de arkandan ağlamaz, hep sen pişman olursun...

İllegal işler seni anca mapusa sokar, hiç bir avantaj elde edemezsin çünkü illegal işlerde bila dayın filan olmalı, tek başına kalanı yutar o alem, ancak köle gibi kullanırlar...

Netlerini ve hedeflediğin bölümü yazmamışsın dolayısı ile yardımcı olmak istesem de yapamadım. İlla vakıf üniversitesi olması şart mı? Tamamen ücretsiz mühendislikler de vaya diğer bölümler de var hem de daha düşük puana... Bu bölümler Türk-Kazak veya Türk-Kırgız ve yeni açılacak olan ilerde Türk-Azerbeycan Üniversitelerinde var ve her şeyi devlet karşılıyor, yol paralarını bile... tamamen ücretsiz.

dijital oyun tasarımı bölümü, bölümün bulunduğu tüm üniversiteler vakıf
grafik tasarım okusan Türkiye’de çok daha rahat iş bulabilirsin ilk başlarda asgari ücretle bir işe girebilirsin yada online freelance iş yapabilirsin kendini geliştirdikçe daha yüksek maaşla çalışabilirsin

açık konuşucam netlerim berbat, yeteneğim var ve yetenekli olmamın diploma gibi geçerliliği yok
Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden devlet üniversiteleri var, onlardan ilk önce bilgi al. Ve ayrıca sen duygusal hareket ediyorsun, şartlamışsın kendini oyun yapmaya fakat azmin yok, yeteneğine güveniyorsun, tek başına yeterli değil ama... Gerçekçi ol, aklını kullan. Netlerin berbat ise ya mezuna kalıp çalışacaksın, netlerini yükselteceksin ya da daha düşük puanlı benzer bölümlere yöneleceksin veya yeteneğin çok iyi ise yetenekle öğrenci alan bölümlerin sınavlarına gireceksin... Olmadı mı oyun sevdasından geçici olarak vazgeçip farklı ilgi alanların için derin düşüncelere başvuracaksın. Mesela oyun olmaz ise başka hangi mesleklerde bulunmak isterdin, hangi işlerde çalışmak isterdin..? Sadece duygusal değil, daha fazla aklının onay verdiği şekilde düşün ama.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,088,972
Üyeler
173,106
Son üye
Kuzey212121
Geri