Arkadaşlar video ingilizce ancak anlamayanlar için şöyle açıklayayım.
Konu: Sosyal Medya İçerik Filtreleme
Adam diyor ki, "Youtube'da komple teorisyenleri ile nasıl başa çıkıyorsunuz?"
Kadın da şöyle cevap veriyor, "2 farklı yol izliyoruz bu konuda. İlki Bu tarz yanlış bilgi veren içerikleri aşağıya çekerek insanların bu tarz içerikleri görmesini engelliyoruz. Bunun yerine doğru ve güvenilir içerikleri insanların önüne sunuyoruz. Mesela insanlar 'Dünya düz müdür?' diye arama yaptığında karşısına doğru bilgi olan küre dünyayı (Geoid'i kastediyor) anlatan videolar çıkartıyoruz ki gerçekleri öğrenebilsinler." diye açıklama yapıyor.
Şimdi asıl önemli kısma geliyorum. Takip ettiğim bazı kendi halinde kanallar vardı. Değişik konular üzerine videolar çekiyorlardı. Kanal gitgide büyüyen bir kanaldı. Daha sonra Videoların birkaçında düz dünya ile bilgiler paylaşmaya başladılar. Birden kanalın yükselişi durdu. Arama çubuğuna kanal ismini video isimlerini yazmama rağmen kanalı veya videoları bulamamaya başladım. Sonra bu konu baya dikkatimi çekti. Araştırmalarım sonucu Youtube'un böyle bir şey yaptığını öğrendim. Dahası şu ki O bahsettiğim kanal aboneleri, kendi istekleri dışında abonelikten çıkarılıyor. Yorumlarda gördüm bunu. Birçok kişi bunu yaşamış. Yani böyle bir durum olması biraz ürkütücü geldi bana.
Hepimiz Youtube'da vakit geçiriyoruz. Youtube'un bizim ne izleyeceğimize karar vermesi bizi manipüle ettiği anlamına gelir. Mesela Üstte verilen örneklere istinaden Dünya gerçekten düzse ve bunu bizden saklıyorlarsa bunu bu şartlarda hiçbir zaman öğrenemeyiz. Adamlar için ne doğru ise bize de onu dayatıyorlar. (NOT:Mesele dünyanın düz olup olmaması değil Youtube'un yaptığı şeyin doğru olup olmadığı)
Geçen günlerde açtığım bir ankette internetin tarafsız olup olmadığını sordum. %97 Tarafsız değildir cevabı geldi. İnternete güven bu kadar düşükken insanların hala interneti bu kadar yaygın kullanması biraz garibime gidiyor.
Alıntıyı görüntüle
Arkadaşlar sizce internette önümüze çıkarılan şeyler tarafsızca ve rastgele bir şekilde mi önümüze geliyor. Yoksa manipülasyon tarzı oyunlar var mıdır? Ayrıca Google, Youtube gibi internette keşif yapma olanağı bulunan sitelerde bu tarafsızlığın olması gerekir mi gerekmez mi? Örnek olarak siz...
forum.donanimarsivi.com