Herkese selam, Sistemimi maksimum performansta ve tam verimde kullanmak için X3D işlemcilerin sahip olduğu L3 önbelleğinden dolayı ram overclock ne kadar gereksiz görünsede %5 performans artışını neden göz ardı edeyim diye düşündüm. Bu konunun amacı hem yardım almak olacak kendim için hemde bu işlemciye sahip ddr5 oc yapmak isteyen arkadaşlar için zamanla bir rehber niteliği taşımasını amaçlıyorum.
Öncelikli olarak ram oc işlemci ocsinden farklı olarak güven özveri ve tecrübe, sabır istiyor. Kaç kere sistemi başlattığımı bios sıfırladığımı bu süreçte unuttum. Sabırsızsanız bu işe hiç girişmeyin.
Kazanım olarak %5-15 arasında bir performans artışı yakalamanız mümkün. X3D işlemcilerde bu oran biraz daha düşüyor. %5-10 arasında bir değerde kalıyorsunuz. Bu konuyla birlikte hepimiz eksik bilgilerimizi yanlışlarımızı yaşayarak okuyarak, bilgili ve bilen arkadaşların tecrübe ve rehberliğinde güzel ve iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Konu da lütfen kimse birbirini kırmadan farklı fikir ve düşüncelere saygılı yaklaşarak cevaplar verirsek herkes mutlu olmuş olur ve insanları konudan uzaklaştırmamış oluruz. Ben burada yaptığım sonuçları oldukça paylaşmaya çalışacağım. Amacımız tamamen ram performansını arttırmak ve bu konu dışına çıkmadan başka overclock muhabbetlerine girmeden (cpu-gpu) ram üzerine konuşmak.
Bir kaç gün önce expo profili ile kullandığım ramlere neler yapabilirim diye düşünürken sisteme undervolt sonrası stres testi yaparken ramlere bi bakayım dedim.
Ramlerin modeli markası forumun yerli ve milli markası olan bu arkadaş:
En ucuz Patriot Viper Venom 32 GB (2x16) 6000 MHz CL30 PVV532G600C30K DDR5 Ram fiyatları için 6 taksit ve indirimleri kaçırma! Patriot Viper Venom 32 GB (2x16) 6000 MHz CL30 PVV532G600C30K DDR5 Ram özelliklerini incele, 3.599,00 TL'den başlayan fırsatları yakala!
www.akakce.com
Kendisi Rgbsiz model. Bu bizim ramlerimizin daha soğuk çalışmasını sağlıyor. Avantaj sahibiyiz. En büyük avantajımız ise bu ramlerin Hynix A olması. Zorlayabildiğimiz kadar zorlayabiliriz.
İşlemci: 9800x3d
Anakart: x870 tomahawk
Ram: Patriot viper 32gb 6000Mhz Cl 30 dual kit
Ramlerin expo profili çok kötü, yani stok haline göre expo daha iyi tabii ki de ancak manuel timinglerle bu expo profilin ne kadar kötü olduğunu o zaman anlıyorsunuz.
Expo profil:
Alıntıyı görüntüle
Gördüdüğünüz gibi gecikme ve okuma hızlarımız oldukça kötü durumda. Şimdi ben bunu nasıl daha iyi hale getirebilirim diye düşünmeye başladım.
Daha sonra Nebi Akgün abimizin videolarını izledikten sonra herkeste çalışacak bir timing setup vermişti onda Hynix A sıkı ayarları uyguladım ve geçikmede iyileşmeler gördüm.
Nebi Akgün 6000 Mts CL 30 2000 Fclk Hynix A die Sıkı Ayarlar:
Alıntıyı görüntüle
Beni bu ayarlar da kesmedi daha aşağı çekebilirim diye düşündüm. Başladım reddite orada burada araştırmaya okumaya yorumları vs deli gibi bakınıyorum deniyorum test ediyorum.
En son Yaptığım Ayarlar Test Ve Değerleri Burada 6200 Mts Cl 30 2200 Fclk :
Latency Test:
Alıntıyı görüntüle
Fclk Stability Test(burada -30 under volt ve +200 mhz oc den dolayı saat hızları yükselip düştüğü için hafif dalgalanma var):
Alıntıyı görüntüle
Ufak Bir Y-crunch Testi:
Alıntıyı görüntüle
Ayarlarım:
Alıntıyı görüntüle
Dram V: 1.4
IO: 1.4
DQ: 1.4
VSOC: 1.25
FCLK: 2200
Ram sıcaklıkları 50-55 stres testinde, fan koymayı düşünüyorum üstüne, elimde fazlaca fan var. Büyük ihtimal 50 derece civarına sabitlenir.
Şimdi daha iyi zamanlama ve sonuç elde etmek istiyorum.
####################### Güncellemeler #########################
Evet arkadaşlar iyileştirmelerime çökme veri kaybı, sayısız bios flash, sayısız profil load, çökmelerle devam ettikten sonra gelişmeleri sizin paylaşacağım.
Burada yeni değerlerimi deniyorum voltajları yükselttim bunu yapma sebebim değerlerden ziyade voltajdaki tutarsızlığı tespit etmek timinglerden daha zor ve uğraştırıcı. Dim voltajını 0.5 azalttığınızda sistemin bütün kararsızlığı bozulabiliyor. Burada dram voltajımıız ve q/io voltajlarımızı 1.43 e çektik normal şartlarda uzun süreli işlemci anakart komponent sağlıgı için 1.40 i bu değerler için geçmenizi tavsiye etmem. Ben bütün riskleri alarak bunları yapıyorum.
Alıntıyı görüntüle
Daha sonra bu voltajlar üzerinde oynayarak ayarlarımı iyileştirmeye çalışıyorum, daha sıkı zamanlamalar deniyorum ve bazı değerleri kısarken 1 arttırıp 1 azaltarak bir kaç kez boot etmem gerekti, sistem açılsa bile mem5 testinde bellek hataları aldım. Burada voltajları safe spotlara çektim. Dram voltajı çok umrumda olmadı çünkü en kötü kitleri yakarım. Ancak Ddio ve ddq voltajları sadece ram'e değil işlemci kontolcüsünü de bozabileceği için 1.4v da sabitledim onları. Anakartta 1.40 yaptıgınızda kırmızı gösterebilir ancak bunlar oc aşamasında safe voltajlar.
Burada bir sürü test yaptım onları atmıyorum çekmedim de ancak bu gecikme resimlerinin arka planında vt3 testi mem testi occt testi linpack, aidata64ex, testi olduğunu unutmayın. Ben süreçte böyle ilerledim. Bir çok kez yeniden başlatma, bios çökmeleri, siyah ekranlarla karşılaştım.
Artık pbo yu burada kısıyorum birazcık bu aşamadan sonra daha stabil bir sistem ve işlemci istediğim, dalgalanma istemediğim için sistemde yüksek core boost gereksiz stabiliteyi bozacağı için burada pbo ayarlarımı daha aşağı çektim, +200 mhz boost hızını sabit tuttum all core -15 stabil olduğunu bildiğim için benim işlemcinin ona göre ilerledim, bütün 9800x3dlerde(bazı şanssız silikonlar -15 de stabil değil bilginiz olsun. 1 çekirdek -15 altı isteyebiliyor. Zaten -30 da olması gereken per core yt3 testi ile çekirdek başı değerlerle çok daha stabil değerler mümkün.) Genel olarak tavsiye ettiğim pbo ayarlarını kapatmanız undervolt ve oc yi sıfırlamanız daha iyi olur.
Alıntıyı görüntüle
Daha sonra artık voltajların yeterli olduğunu düşündüğüm zaman biraz timingleri kısmaya başladım. Tabi belli değerlerin altına inemiyorum çünkü ekstra voltaj istediği için mesela vsoc 1.28 yaparsanız daha sıkı zamanlar elde etmeniz mümkün, ancak ben riske atmak istemediğim ve vsoc 1.3 de x3d işlemcilerin kontolcülerinin bozulduğunu uzun vadede bildiğim için o değerlere zorlamak istemedim. Zaten siz vsoc değerlerini eğer anakarta bırakırsanız 1.3 1.2 arasında çalışıyor. Bu değer ara ara verdiğiniz değerlerin üstüne çıkıyor. Dram voltajı bazılarında 1.48 bazılarında 1.5 isteyebiliyor ancak cl 28 için gerekli min voltaj 1.48 diyebiliriz. Tabi bu sizin raminizin hynix kalitesine göre 0.2 0.1 değişebilir. Daha aşağı çekmeye başlayacağım voltaj olayı biraz daha hassas. 0.1 ler ile indirip boot edip test edip kapatıp yeniden indirip boot edip stabil kalana kadar ilerlemeniz lazim.
Şimdi burada biraz kaşınıyorum tabi cl 26 deneyebilir miyim diye biraz gaza geliyorum, boot ediyorum timing voltaj vs biraz deneyip, ancak biraz vsoc voltajı istiyor aynı zamanda ddq ve io voltajları da arttırmadığım için stabil değil. Mem5 testtinde çöküyor bu voltajları arttırmak istemediğim için cl 26 salıyorum. Aslında üstünde biraz uğraşsam stabil kalmasını sağlarım büyük ihtimal ancak artık bu süreçten çok sıkıldım. Sürekli boot edip bios sıfırlayıp cl28 ile iyi timinglerle arasında normal kullanımda çok fark olacağını düşünmediğim ve yüksek volttan dolayı yük altında cl28 e göre daha agrasif sıcaklıklara çıkıyor, fan olmasına rağmen ramlerin üstünde. Belki ilerleyen zamanlarda cl26 yaparım. Şuanlık salıyorum bunu. Yapılabilir imkansız değil.
Alıntıyı görüntüle
Daha sonra artık son aşamalara timing ve voltajlarımızın belli bir stabilitede ve testlerde sıkıntı yaşamadığımız güzel değerler veren noktaya geliyoruz artık yılmış bir vaziyette bitse de kurtulsak kafasında ilerlediğim için şuanlık bu aşamada bırakıcam, timinglerle oynamayı, artık voltajlarla oynucam. Onu da şuan yapmıcam ilerleyen zamanda müsaitlik durumuma göre yapmaya calisicam. Final değerlerimiz aşağıda mutlu son ile sürecimizin sonucu. Nerden nereye geldik gördüğünüz gibi. 77.1 ns lerden 65.8 nslere kadar geldik. Matematiksel olarak %17.7 lik bir performans artışımız var. Şuan ki bu değerler, yeni çıkan CL 26 expo kitlerden daha iyi.
Alıntıyı görüntüle
Stabil mi diye bir bakıyoruz.
Alıntıyı görüntüle
Bakalım diğer teste.
Alıntıyı görüntüle
Yeterli. müsait bir zamanda 6 saatlik bir mem5 testi yeterli olacaktır.
Kasanın son hali
Alıntıyı görüntüle
Başka açı
Alıntıyı görüntüle
Bonus olsun cl 26 kitlerin genel değeri popüler 2 marka :
Alıntıyı görüntüle
Bu da benim win 11 masaüstü final sonucum

Alıntıyı görüntüle
####09/09/2025#### (Güncelleme) [6200 MHZ CL 28]
Sıkı zamanlar olmasına rağmen herkesin deneyebileceği CL 28 Timingler Stabilite sorunu yaşayabilirsiniz ancak %70 çalışacaktır.
İlk zamanlamalar; tCL:28 tRCD:36 TCDR: 36 tRP:32 tRAS: 40 ikincil zamanlamalar; tRC: 72 tWR: 48 tREFI: 50000(max 65k yenileme ısıyı çok arttırır.) tRFC: 416(Hynix A Kitler Max 372 Yapar, bundan daha aşağı değer verimsizdir. - 400 stabil değerdir. Sıcaklığı arttırır.) tRTP: 12 tRRDL: 8 tRRDS: 4 tFAW: 20 tWTRL: 14 tWTRS: 4 tRDRDSCL: 4 tRDRDSC: 1 tRDRDSD: Auto tRDRDDD: Auto tWRWRSCL: 4 tWRWRSC: 1 tWRWRSD: Auto tWRWRDD: Auto tWRRD: 4 tRDWR: 16
Fclk: 2200 (imc kalitesi gold)
Fclk: yemezse 2100 ve ya üstü 2200 e en yakın değer (imc kalitesi silver)
Fclk: 2000/2100 arası (imc kalitesi bronz)
Dram voltaj: 1.48 başlangıç, cl-28 hynix A dieların voltaj toleransları yeni seride daha düşük. ( stabil olana kadar düşür )
Dram Ddq: (1.40 safe)
Dram Io: (1.40 safe 1.43-1.48 max ancak uzun vadede işlemci ram kontrolcünü zayıflatabilir riskli. En çok dikkat etmeniz gereken bu voltaj dikkat edin. İşlemcim bozuldu diye ağlarsınız...)
Vsoc: 1.25 safe - 1.28 safe - 1.30 MAX uzun vadede imc zayıflatır.)
UCLK DIV1 Mode: UCLK=MEMCLK
Ram Hızı: 6200 mts
Power down enable: DISABLE yap