AMD neden gelişmiyor?

Ekran görüntüsü 2025-12-23 032827.webp

Kanka söylediğin her kelime yanlış.
Nvidia istese de PlayStation veya Xbox'a o donanımı sağlayamazdı çünkü ellerinde x86 işlemci lisansı yok :d

Konsollar hem işlemciyi hem ekran kartını tek zar üzerinde ister. Nvidia sadece GPU yapabilir, yanına gidip Intel'den işlemci alması gerekirdi ki bu da maliyeti ve verimsizliği ikiye katlardı. AMD'nin seçilme sebebi 'ucuz' olması değil, dünyada hem yüksek performanslı x86 işlemciyi hem de güçlü GPU'yu tek pakette sunabilen tek firma olmasıdır. Ayrıca Nvidia bu işleri küçümsüyor olsaydı, dünyanın en çok satan konsolu Nintendo Switch'e Tegra işlemci ile güç vermezdi.

Gelişmiyor dediğin firma, Ryzen ile Intel'i masaüstünde yakaladı, EPYC işlemcilerle sunucu pazarında Intel'i ezdi geçti, süper bilgisayarların kalbine girdi. Sadece ekran kartı fanı gözlüğüyle bakarsan gelişimi göremezsin. Batmaz dememizin sebebi fanboyluk değil, finansal tablolar ve pazar gerçekleri.
Konsol yapmak için X86 işlemci gerekmiyor. PS3 de Nvidia kullandı Nintendo Switch de senin dediğin gibi Nvidia kullanıyor. AMD PS4 döneminde firmalara çok ucuza APU satmak istedi firmalar da kabul etti olay bu tamamen, zaten o nesilden öncesinde X86 mimarisini konsollarda pek görmeyiz.

Bu arada Nintendonun yerinde olsam Nvidia ile anlaşmazdım berbat bir donanım sattılar Switch 2 için onu da diyim. Büyük ihtimalle sadece risk almamak ve geriye dönük uyumluluk için tekrar oradan aldılar.

Kendini geliştirmeyen firmadan büyümesi beklenemez değil mi? Dediğin ucuz olması için tasarlanan cihazlarda AMD donanım var çünkü “ucuz” ve Nvidia pek para kazandırmayacak böyle şeylerle uğraşmıyor rekabete girmiyor. Ek olarak ben “batıyor” demedim “batar mı” dedim, kendi fikriniz buysa “batmaz” demeniz yeterli.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Nvidia Aİ için ürettiği ve her sene daha da gelişen çiplerin biraz zayıf halini bile optimize edip oyuncu kartı olarak satsa piyasayı mahveder. Şuanki stratejisi zaten 5090a şuan rakip falan olmadığı için daha güçlüsünü satmama yönünde çünkü satarsa çok daha pahalıya Aİ kartlarını satamaz oyuncu için üretilen kart da Aİ ile uğraşanlara cazip gelir 😀
hocam kbmyın aşırı fanboyluk yapıyorsunuz bence

Konsol yapmak için X86 işlemci gerekmiyor. PS3 de Nvidia kullandı Nintendo Switch de senin dediğin gibi Nvidia kullanıyor. AMD PS4 döneminde firmalara çok ucuza APU satmak istedi firmalar da kabul etti olay bu tamamen, zaten o nesilden öncesinde X86 mimarisini konsollarda pek görmeyiz.

Bu arada Nintendonun yerinde olsam Nvidia ile anlaşmazdım berbat bir donanım sattılar Switch 2 için onu da diyim. Büyük ihtimalle sadece risk almamak ve geriye dönük uyumluluk için tekrar oradan aldılar.
x86 ve konsol mimarisi konusunu çok basite indirgiyorsun.
Konsol için x86 gerekmiyor lafın teoride doğru olsa da pratikte bugünün endüstrisinde geçersiz. PS3 dönemindeki o egzotik mimari geliştiricilere kan kusturduğu için Sony ve Microsoft, PS4 ile birlikte PC mimarisine geçmek zorunda kaldı. Sektör bir kere bu standarda oturduktan sonra, sen bugün çıkıp High-End konsol yapıyorum ama mimarim farklı dersen 3. parti firmalar sana oyun portlamaz, o konsol ölü doğar.

Nvidia'nın bu pazara girememesinin asıl sebebi de bu. Sony ve MS maliyet, soğutma ve verimlilik için tek çip istiyor. Nvidia'nın elinde x86 lisansı yok. İstese de tek başına PS5'e güç veremez, yanına gidip Intel işlemci takması gerekir. Bu da iki ayrı çip demek, yani hem anakart maliyeti artar hem de gecikme oluşur. AMD'nin seçilmesi sadece "ucuza verdi" diye değil, yüksek performanslı x86 işlemci ve GPU'yu tek bir zar üzerinde sunabilen dünyadaki tek firma olduğu içindir. Olay ucuzluk değil sadece.

x86 ve konsol mimarisi konusunu çok basite indirgiyorsun.
Konsol için x86 gerekmiyor lafın teoride doğru olsa da pratikte bugünün endüstrisinde geçersiz. PS3 dönemindeki o egzotik mimari geliştiricilere kan kusturduğu için Sony ve Microsoft, PS4 ile birlikte PC mimarisine geçmek zorunda kaldı. Sektör bir kere bu standarda oturduktan sonra, sen bugün çıkıp High-End konsol yapıyorum ama mimarim farklı dersen 3. parti firmalar sana oyun portlamaz, o konsol ölü doğar.

Nvidia'nın bu pazara girememesinin asıl sebebi de bu. Sony ve MS maliyet, soğutma ve verimlilik için tek çip istiyor. Nvidia'nın elinde x86 lisansı yok. İstese de tek başına PS5'e güç veremez, yanına gidip Intel işlemci takması gerekir. Bu da iki ayrı çip demek, yani hem anakart maliyeti artar hem de gecikme oluşur. AMD'nin seçilmesi sadece "ucuza verdi" diye değil, yüksek performanslı x86 işlemci ve GPU'yu tek bir zar üzerinde sunabilen dünyadaki tek firma olduğu içindir. Olay ucuzluk değil sadece.
PS3 deki Cell çok karışıktı normal bir işlemci değil o, ona geliştiriciler baya laf etti ama günün sonunda 80 milyon satan konsola hepsi oyununu port etti. Xbox da X86 kullanmıyordu ama portu kolaydı mesela. Anlaması kolay bir mimari (ARM gibi) olduğu ve konsol sattığı sürece geliştiriciler laf etmez ki bence “verimlilik” maddesinden dolayı ilerde oraya kayabilirler X86 çok verimsiz.

Amd niye gelişmiyor mu? Şuan dünyada en hızlı gelişen yükselen firma bu yoksa ben yanlış mi okuyorum sen bildiğimiz (Advanced Micro Devices) firmasından mı bahsediyorsun yoksa bir başka markamı

Kartlardan nasıl bir performans bekliyorsunuz? Bir ekran kartı ne yapmadığı için gelişmediği düşünülüyor?

Normalde RTX5070 alacaktım. Ekran kartına o kadar para harcamak istemedim. 16 bin liraya RX9060xt 16gb versiyonunu aldım. Rakibi 5060ti ama o da 24 bin civarındaydı. Kare oluşturma gibi teknolojileri kullanmadığım için bir sorunum yok. Bu güne kadar da sürücü problemi yaşamadım. Nvidia ilerde oyuncular için kart üretmeyi bırakmadığı sürece lider olarak devam eder.

Kaç yıl önce ekran kartı almıştım şuan yeni modellere bakıyorum ama hala aynı ve sadece VRAM artmış gibi geliyor. Ne performans ciddi artmış ne sürücü sorunu çökme sorunu bitmiş ne de teknolojik olarak Nvidiaya rakip olmuş kartlar yapıyor hala. Tek argüman hala ucuz olması ve ben de o yüzden almıştım zaten. Siz ne düşünüyorsunuz AMD batar mı bu gidişle ya da kendini düzeltir mi?
Bence amd işlemci konusunda ekran kartı konusunda da çok gelişme yaptı. Buradaki asıl mesele bence bütçe. Genelde amd daha uygun fiyatlar ile karşımıza çıkıyor. İşlemci konusunda siki bir rekabet içinde ama ekran kartı konusunda öyle olduğunu maalesef düşünmüyorum. Ne kadar uğraşsa da karşısında ekran kartı konusunda bir dev var bu da amd nin işini zorlaştırıyor. Ee haliyle çoğu firma nvdia ile işbirliği yapabiliyor ya da destek verebiliyor. Su da abir gerçek amd uygun fiyatlar ile tercih ediliyor kullanıcı eğer yeterli parası varsa daha güvenli liman olan nvdia tercih eder. Bence amd nin asıl yapması gereken marka olarak imaj kazanmak bir şeylerden fedakarlık etmeli. İşlemci konusunda yaptı başardı sıra ekran kartı konusunda. İsim olarak kendini ucuz firma yerine kalite kısmına katarsa bu rekabet bizim işimize(kullanici) gelir.

Oyun kataloğu geniş olsaydı bunları konuşmazdık bence.

Aslında durum biraz psikolojik. Ama sürücü ve hataları büyük oranda çözdü. Ram miktarı amd de daha fazla ve fiyat düşük.

Fsr ve fg gibi kare çoğaltma kullanmayacaksanız Amd mantıklı. 144 ha monitörde 300 fps de görsek yada 200 görsek aradaki farkı sayıyı görmeden anlamak zor. :).

bütçenize hangisi uyarsa onu alın. Amd işlemci sektöründe çok iyi. Ekran kartı sektöründe de gayet iyi durumda. Amd ve nvdia birbirini geliştiriyor. Fakat 3. Bir seçenek intel. Fakat henüz istedikleri seviyede değil.

Gelişiyor ama yetişemiyor ve artık Nvidia'ya yetişmeye çalışmak konusunda kendi de isteksiz sanırım, çünkü yetişmeye çalışmak için harcadığı çabanın karşılığı alamıyor, güçlü ekran kartına ihtiyaç duyanlar kişilerin çok büyük çoğunluğu AMD alternatif üretse bile yine Nvidia tercih ediyor.
AMD, teoride yetişmiş de olabilir ama öyleyse de pratikte uygulayamıyor.
Ekran kartı haricinde de AMD gelişmiş zaten, iyi yani.

Şuana kadar hem FSR desteği olan bir oyuna denk gelip FSR açık oynadığınız oyun oldu mu? Benim olmadı henüz zaten çoğu oyunda destek yok olanların da çoğu görüntüyü çamur ediyor.
FSR 4 gayet düzgün çalışıyor. Hunt Showdown 1896 FSR 4 destekliyor. Ekran kartım 55 derecelerde geziyor oyunu hissetmiyor bile ben memnunum RX 9070 den. Vatan indirimi ile 24k ya almıştım ve o paraya alabileceğim daha iyi bir kart yoktu. FSR redstone diye amd başta sunum vs yaptı ancak bu sürümü piyasaya verince ben bir değişiklik hissetmedim bunu da ekleyim. Zaten yayınlanmasıyla beraber tanıtım veya reklam yapmadılar balon çıktı gibi.

Geri