Ekran Kartım performans üretmiyor (Bilir kişiler bekleniyor)

Reaksiyon skoru
0
Yaklaşık kısa süre önce RX 6800 ekran kartına geçiş yaptım. Sistemimde genel olarak bir arıza yok, ancak ARC Raiders oyununda ciddi bir performans sorunu yaşıyorum ve bunun nedenini bulamıyorum.
  • Ekran Kartı: RX 6800 (referans / custom, büyük 3 fanlı model)
  • İşlemci: Ryzen 5 5600X
  • Anakart: MSI B450-A PRO MAX (BIOS güncel)
  • RAM: 16 GB (2x8) 3600 MHz – XMP açık
  • PSU: 750W (Everest – evet çok iyi bir model değil ama aşağıda belirtiyorum)
  • Monitör: 2560x1440 (2K)

ARC Raiders oynarken:
GPU kullanımı %60–75 civarında GPU güç tüketimi 100–150W arasında kalıyor GPU frekansı 1500–1800 MHz FPS, önceki RTX 2060 Super ile neredeyse aynı.
Ancak FurMark testinde GPU 255W çekiyor Clair Obscur: Expedition 33 oyununda GPU 240–250W civarında çalışıyor Yani kart tam güçte çalışabildiğini kanıtlıyor.
YouTube’da ve forumlarda RX 6800 ile ARC Raiders oynayan kullanıcıların 220–255W arası GPU tüketimi Çok daha akıcı ve yüksek FPS aldığını görüyorum Benim sistemimde ise sadece bu oyunda GPU güç tüketimi ciddi şekilde düşük kalıyor.
O kadar fazla şey denedimki biosu bile güncelledim. Ama sorun hala aynı. Arc oynamak için aldım kartı ama sorun yaşıyorum.

Oyun ayarlarıyla ilgili bir sorun olabilir mi? Grafik ayarlarınızdan ekran görüntüsü atabilir misiniz?

Arc Raiders içerisinde RT var diye hatırlıyorum. AMD 90K serisi de dahil RT tarafında iyi bir performansı yok. RT ayarını statiğe çekin. Ayrıca işlemci odaklı da olabilir. Yani işlemciniz aynı kaldığından fark göremiyor olabilirsiniz.

Şöyle benzer işlemci ve kart testlerine de baktım. En düşük ayarlarda 90-100 FPS zor görüyor. Yüksek ayarda 2K 65 falan görüyor. Eğer değerler bunlarsa bence sorun yok.

Keşke değiştirmeden önce sorsaydınız. UE5 içeren oyunlar için Intel işlemci ve AMD kart önermem. Bu iki donanımda özellikle Intel işlemcilerde bu motorla yapılan oyunlarda felaket bir stutter sorunu var. Bunu genelde frekansı kısarak veya sabitleyerek çözüyorlar.

Bence bir video kaydı alın şöyle 5-6 dakika oynarken değerleri gösteren bakalım. Ama benim YT testlerine baktığım kadarıyla bu kart düşük ayarda 100-110 FPS görüyor. Yer yer 80 çok düşüyor. Ben de beta dönemi 5700X 4060 ile bakmıştım. Yüksek ayarda RT dahil 80-100 arası, RT statik yapınca 120-140 arası aldığını gördüm.

Arc Raiders içerisinde RT var diye hatırlıyorum. AMD 90K serisi de dahil RT tarafında iyi bir performansı yok. RT ayarını statiğe çekin. Ayrıca işlemci odaklı da olabilir. Yani işlemciniz aynı kaldığından fark göremiyor olabilirsiniz.

Şöyle benzer işlemci ve kart testlerine de baktım. En düşük ayarlarda 90-100 FPS zor görüyor. Yüksek ayarda 2K 65 falan görüyor. Eğer değerler bunlarsa bence sorun yok.

Keşke değiştirmeden önce sorsaydınız. UE5 içeren oyunlar için Intel işlemci ve AMD kart önermem. Bu iki donanımda özellikle Intel işlemcilerde bu motorla yapılan oyunlarda felaket bir stutter sorunu var. Bunu genelde frekansı kısarak veya sabitleyerek çözüyorlar.

Bence bir video kaydı alın şöyle 5-6 dakika oynarken değerleri gösteren bakalım. Ama benim YT testlerine baktığım kadarıyla bu kart düşük ayarda 100-110 FPS görüyor. Yer yer 80 çok düşüyor. Ben de beta dönemi 5700X 4060 ile bakmıştım. Yüksek ayarda RT dahil 80-100 arası, RT statik yapınca 120-140 arası aldığını gördüm.
RT nedir tam bilmiyorum herhangi bir rt ayarı yapmadım oyun videosu yüklüyorum fps droplarda var ve ekran kartı neden çalışmıyor tam güçle bence uyumsuzluktan farklı bir problem var mhz 2300 üstü olması gerekirken 1500 lerde kart yarısını kullanıyor
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Oyun içi video

RT dediğim ayar görseldeki, devre dışı gözüküyor umarım öyledir. Yine de tekrarlayayım eğer benle aynı videoları izlediyseniz Destansı'da oyunu çalıştıracak bir kart değil. En düşük ayarda oynamayı deneyin. Eğer yine garip sorunlar yaşanırsa ve oynamak istiyorsanız 5060 falan almaya bakın.

2025-12-21_20-17.webp

RT dediğim ayar görseldeki, devre dışı gözüküyor umarım öyledir. Yine de tekrarlayayım eğer benle aynı videoları izlediyseniz Destansı'da oyunu çalıştıracak bir kart değil. En düşük ayarda oynamayı deneyin. Eğer yine garip sorunlar yaşanırsa ve oynamak istiyorsanız 5060 falan almaya bakın.

Alıntıyı görüntüle
Bu yorumunuzu saçma buldum ekran kartı kendini kullanmıyorki ekra kartı yeterli değil demişsiniz :D ayrıca izlediğim videolarda daha fazla fps alıyorlar aynı videoyu izlemedik sanırım

Aynı işlemci test bulamadığımdan atmamıştım. Aşağıdaki testte sizden daha iyi işlemcisi olan kişi 2K'da dediğim değerleri alıyor. Gerçi FSR açık olan kısıma bakmamıştım. FSR açınca 100 FPS civarına çıkabiliyor. Deneyebilirsiniz. Galiba kart FSR olmadan dediğiniz gibi tam anlamıyla çalışmıyor.

Bir de şu videoya göz atın.

Alıntıyı görüntüle
rtx ayar ''greyed out'' direkt hiç değişiklik yapamıyor muhtemelen. garip olan o değil mi? fsr da gözükmüyor sanki ölçekleme kısmında

nvidia da 2k çözünürlük açma var amd kısmında varmı bilmiyorum onu açınca ekran kartına daha fazla güç bindiriyordu ekranın 1080 mi 2k mı

rtx ayar ''greyed out'' direkt hiç değişiklik yapamıyor muhtemelen. garip olan o değil mi? fsr da gözükmüyor sanki ölçekleme kısmında
AMD kart olduğundan gözükmüyor diye düşündüm. Bilgim yok.

FSR gözükmüyorsa sürücü tarafında sorunu vardır. Şu konuda gösterdiğim seçeneği de ayarlarıp sürücüyü kaldırıp tekrar yüklemeyi deneyebilir.

Yaklaşık kısa süre önce RX 6800 ekran kartına geçiş yaptım. Sistemimde genel olarak bir arıza yok, ancak ARC Raiders oyununda ciddi bir performans sorunu yaşıyorum ve bunun nedenini bulamıyorum.

ARC Raiders oynarken:
GPU kullanımı %60–75 civarında GPU güç tüketimi 100–150W arasında kalıyor GPU frekansı 1500–1800 MHz FPS, önceki RTX 2060 Super ile neredeyse aynı.
Ancak FurMark testinde GPU 255W çekiyor Clair Obscur: Expedition 33 oyununda GPU 240–250W civarında çalışıyor Yani kart tam güçte çalışabildiğini kanıtlıyor.
YouTube’da ve forumlarda RX 6800 ile ARC Raiders oynayan kullanıcıların 220–255W arası GPU tüketimi Çok daha akıcı ve yüksek FPS aldığını görüyorum Benim sistemimde ise sadece bu oyunda GPU güç tüketimi ciddi şekilde düşük kalıyor.
O kadar fazla şey denedimki biosu bile güncelledim. Ama sorun hala aynı. Arc oynamak için aldım kartı ama sorun yaşıyorum.
Çok baş ağrıtan sorunlardan birisiyle karşı karşıyasınız dostum. Şimdi bu tarz durumların bir sürü açıklaması olabiliyor örneğin oyunların kötü optimizasyonu veya CPU ağırlıklı olmaları falan çok. Ancak eğer bir oyun GPU ağırlıklıysa ki bahsettiğiniz oyunu tam bilmiyorum GPU ağırlıklı oyunda kartınızın %60-%70 de kullanılmasının sebebi işlemciniz olabilir. İşlemciler kağıt üstünde darboğaz yapmasa da aslında yaparlar. Bir GPU ağırlıklı oyunda işlemciniz 60fps veriyorsa ve ekran kartınız 120fps veriyorsa işlemciniz darboğaz yapıyordur ve bu da oyunda düşük fps ve düşük GPU kullanımına sebep olur. İşlemci darboğazı için ille de %100 kullanılmasına gerek yok sadece bilmen gereken şey oyuncu bilgisayarında en önemli bileşen işlemcidir. Çünkü eğer işlemcinizin performansı düşükse ekran kartınız da iyi bir kartsa kart otomatik olarak "Ben 120FPS veriyorum eyw da bu işlemci bana 60fps gönderiyor ne yapabilirim!" der ve oyunda düşük fps alırsınız. Haa bu bahsettiğim durum genelde her oyunda yaşanabilir ama sizde sadece bu oyuna özelse bunu bilemem. Aynı şekilde oyun içi RAM tüketimi ve M2 SSD kurulu olması gibi faktörlerde etkileyebilir bu olayı.

Son düzenleme:

ARC Raiders oynarken:
driverları adam akıllı sildin mi hocam ddu ile b
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

ARC Raiders oynarken:
internetim kötü yoksa senin için indirir denerdim bendede 6800 var ama performans sorunu daha yaşamadım

Geri