Yardım 30 EURO MUAFİYETİ İÇİN CİMER'E YAZIYORUZ!

Arkadaşlar aşağıya taslak metin attım, ticaret bakanlığı olarak seçin ve gönderin. Ne olur demeyin milyonlarca insan karşısında hiçbir şansları yok, herkes toplu bir şekilde gönderirlerse gelen tepkiden dolayı geri çekmek zorunda kalırlar.

[ISPOILER]Merhaba,6 Ocak 2026 tarihli Resmi Gazete kararıyla yurtdışı alışveriş gümrük vergisindeki 30 euro isimli maddenin kaldırılması sebebiyle, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak mağduriyet yaşamaktayız. Zira Türkiye'de hiçbir satıcıda olmayan, yani Türkiye Cumhuriyetinde satışı olmayan bir ürünü temin etmek istediğimizde, ürünün değeri 1 euro olsa dahi, Gümrük Müşavirliği Hizmeti, Ordino, Ardiye, Sevk, Navlun, Gümrük muayene ve benzeri bir sürü kalem gidere katlanarak alınan ürünün yüzlerce kat fazlası gider ödemek durumunda kalınacak. Zaten hâlihazırda yürütülen sistemde devletimiz her gümrükten giren ürün başına %60 gümrük vergisi uygulamakta ve bu sayede güzel bir vergi kazancı elde etmekte idi, fakat bu durum sebebiyle kimsenin 1 euro'luk ürüne 150-200 euro bedel ödemeyeceği için milyarlarca türk lirası gümrük vergisi kaybı yaşanacaktır. Bu yanlıştan dönülmesini ve basitleştirilmiş gümrük sisteminin bireysel kullanıcılar için tekrar hizmete girmesini talep etmekteyim. Teşekkürler.[/ISPOILER]
1767955909984.webp

Keşke böyle bir girişim başarılı olsa ama bizim ülkemizde zor

Cimerde yazilanlari taksalardi ulke bu hale gelmezdi. Yazin tabii ki ama hic okumadan yav he he diye cevap gelebilir yinede yazin bos durmaktan iyidir

muafiyetin kaldırılmasını değil vergi oranını konuşabiliriz bence. %15-20 vergilendirme ile herkes memnun olur. böyle yurt dışı alışveriş kapatılmış gibi bir algı oluştu ama vergisini ödeyerek ürünü alabiliyoruz. vergisiz satılan bir ürün dünyanın hiç bir yerinde yok zaten.
Değişen bir şey olmaz asıl masraf zaten gümrük müşaviri, antrepo vb uygulamalar. Muafiyet kalkarsa %20 vergi ödesende yine 10 katı pahalıya alacaksın ve devlet vergi oranını zaten düşürmez kendi cebinden gireceği miktardan vazgeçmez. En mantıklı çözüm Türkiye'de üretimi olan şeylerin tekstil vb ürünlerin alımının yasak olmaya devam etmesi ama zaten hali hazırda ithal edilen şeylerde eski sisteme dönülmesi.

Değişen bir şey olmaz asıl masraf zaten gümrük müşaviri, antrepo vb uygulamalar. Muafiyet kalkarsa %20 vergi ödesende yine 10 katı pahalıya alacaksın ve devlet vergi oranını zaten düşürmez kendi cebinden gireceği miktardan vazgeçmez. En mantıklı çözüm Türkiye'de üretimi olan şeylerin tekstil vb ürünlerin alımının yasak olmaya devam etmesi ama zaten hali hazırda ithal edilen şeylerde eski sisteme dönülmesi.
aynı şeyleri söylüyoruz aslında :) adetli alınmayan ürünlerde ithalat yapıyor gibi uygulamalar yapılmayıp makul bir vergilendirme ile çözülebilir.

Fakat burada asıl sıkıntı çin. yıllardır muafiyet ile çin tarafına inanılmaz para aktarıldı. biz 2-3 dolarlık vergisiz ürün alacağız diye cari açık arttı. ücretsiz kargo desteği, düşük işçilik maliyeti gibi uygulamalarla çin artık her türlü ürünü aşırı ucuza üretebilir konuma geldi. 5 yıl önce kendi ülkeleri dışında araba markaları yokken şimdi Avrupalı otomotiv markalarını batırıyorlar. Artık ülkemizde de firmalara ortak olmaya başladılar. Ve emin olun hiç bir çinli Türk milliyetçisi değildir :LOL: şu an maliyette rekabet edilemez konumda durarak diğer üreticileri batırma aşamasındalar. sonrasında tekelleşme ve kendi fiyatlarını belirleme aşaması gelir muhtemelen :)

aynı şeyleri söylüyoruz aslında :) adetli alınmayan ürünlerde ithalat yapıyor gibi uygulamalar yapılmayıp makul bir vergilendirme ile çözülebilir.

Fakat burada asıl sıkıntı çin. yıllardır muafiyet ile çin tarafına inanılmaz para aktarıldı. biz 2-3 dolarlık vergisiz ürün alacağız diye cari açık arttı. ücretsiz kargo desteği, düşük işçilik maliyeti gibi uygulamalarla çin artık her türlü ürünü aşırı ucuza üretebilir konuma geldi. 5 yıl önce kendi ülkeleri dışında araba markaları yokken şimdi Avrupalı otomotiv markalarını batırıyorlar. Artık ülkemizde de firmalara ortak olmaya başladılar. Ve emin olun hiç bir çinli Türk milliyetçisi değildir :LOL: şu an maliyette rekabet edilemez konumda durarak diğer üreticileri batırma aşamasındalar. sonrasında tekelleşme ve kendi fiyatlarını belirleme aşaması gelir muhtemelen :)
O yüzden bizim ürettiğimiz tekstil, deri mamulleri vs zaten gelmesin ona eyvallah ama elektronik üretmiyoruz birde kompenentleri veya elektronik ürünleri almasak tam geri kalacağız, elektronik tüm ürünler dışında hepsi yasaklansın eyvallah ama gidip sadece halka yasaklarsan halkın tepki göstermesi normal. Mevzu iç sektörün korunması ise gemi gemi ithal ürün getirip burada etiket vurarak satanlardan başlamaları lazım. Orası yanlış işte.

Peki devleti devlete şikayet devam suyundan da koysunlar :D

yazıp yazıp sildim ağalar siz anlayın

Yitip giden hayaller arasına yeni bir şey daha eklemeyi başardılar.

İmei kayıt ücretlerinin bu kadar fahiş olmasında yerli bir markanın parmağı olduğunu düşünüyorum.

Bu ticaretin bitmesi ise %100 yerli yandaş bir firmanın markanın çin ile olan ticaretindeki pastanın bölünmesini engellemek için yapılmıştır.

Dış ticaret açığı 30 € kargo dahil bireysel alışverişlerle kapanmaz kimseyi kandırmasınlar.

Yitip giden hayaller arasına yeni bir şey daha eklemeyi başardılar.

İmei kayıt ücretlerinin bu kadar fahiş olmasında yerli bir markanın parmağı olduğunu düşünüyorum.

Bu ticaretin bitmesi ise %100 yerli yandaş bir firmanın markanın çin ile olan ticaretindeki pastanın bölünmesini engellemek için yapılmıştır.

Dış ticaret açığı 30 € kargo dahil bireysel alışverişlerle kapanmaz kimseyi kandırmasınlar.
30 u geçtim zaten 100 lere düştüğünde bitmişti ülke içindeki üreticiler ya işinden olacaktı ya da yurtdışına gidecekdi coğuda gitti zaten paypay olmaması da cabasıydı ülkeye katkı sağlamak döviz sokman için 40 takla atman lazım kısacası

Değişir mi bilmiyorum ama hiç bir şey yapmamaktan iyidir. Ben de atayım elinize sağlık.

Değişir mi bilmiyorum ama hiç bir şey yapmamaktan iyidir. Ben de atayım elinize sağlık.
Sürü psikolojisi işte Allah aşkına şu konuya bi göz at 20 kişiden 18 i alay etmiş, biz yazsak ne olur cart curt. Yav hem yapmıyor hem fikir beyan ediyor. Sen bi yaz elinden geleni yap en azından fikrimizi söylemedik demeyiz. Kamuoyu denen bir şey var kamu bilinçli değil ki.

Sürü psikolojisi işte Allah aşkına şu konuya bi göz at 20 kişiden 18 i alay etmiş, biz yazsak ne olur cart curt. Yav hem yapmıyor hem fikir beyan ediyor. Sen bi yaz elinden geleni yap en azından fikrimizi söylemedik demeyiz. Kamuoyu denen bir şey var kamu bilinçli değil ki.
Sayıların önemini farketmiyorlar işte toplum bilincimiz yok maalesef.

Hocam cari açık temudan gelen 1 euroluk ürünle olmaz, yerli üretici yeterince desteklendi mi, teşvik verildi mi ona bakmak lazım. bugün bu temudan 1 euroluk ürün diye dalga geçtiğimiz ürünler çinden ne kadar muafiyet alıyor, gelir vergisi, antrepo, navlun teşviği, vb. adamlar bu kafayla rahat rahat 1 euroya ürün veriyor zaten. bizim ülkedeki adam istese de yarışamaz adamların devlet politikaları sağlam, sadece üretimle bitecek bir şey değil bu kadar düşük fiyatlandırma.

Geri