RTX 5070 Ti ÜRETİMDEN KALDIRILIYOR

Hardware Unboxed’a göre NVIDIA’nın 3. parti ekran kartı üreticileri (AIB’ler), RTX 5070 Ti ve RTX 5060 Ti 16 GB modellerini üretmek için gerekli GPU çiplerini artık satın alamıyor. Bu da pratikte bu kartların ömürlerinin sonuna geldiği (EOL) anlamına geliyor.

Bunun ana sebebinin bellek (VRAM) tedariğindeki sıkıntılar olduğu belirtiliyor. Çünkü bu kartlar, NVIDIA’nın 16 GB VRAM sunan en ucuz modelleri konumundaydı.

Öte yandan 8 GB VRAM’e sahip RTX 5060 Ti, ayrıca RTX 5080 ve RTX 5090 modellerinin bu durumdan etkilenmediği görülüyor.

Kaynak:

Beyaz Kartı 90k'ya satıp 5090 alma işi 🥳
(5090 yeni fiyatı 300k olur sjsjsjsjsjs.)

Nvidia ofisinde Jack ve john konuşması :

Jack : Dostum 50 serisine yapay zekayı bastık. Çok güzel oldu. Saf kas gücü kullanmadan muazzam işler çıkarttık. Hatta 2 sene önce çıkarttığımız en üst segment 4090 ı yazılımda ezdik geçtik. Artık insanlar son model kartları alsa bile sırf yazılım desteği vermeyeceğimiz için yükseltme yapmak zorunda

John : Dostum çok mantıklı işler yaptık , fakat 5070 Ti ile 5080 ekran kartlarını neden aynı Vram çıkarttık. Keşke 5080 e 2 ya da 4 gb fazla Vram koysaydık. Çünkü bu 2 kart arasında %10 performans farkı var. Hatta üst model bir 5070 Ti alan birisi OC yaparak 5080 kartın performansına yaklaşabilecek. Caydırıcılık olması lazımdı , 5080 almaları için sebep yok gibi

Jack : Hayır dostum neyden bahsediyorsun , sen bu dünyadaki kullanıcıları hala anlamadın mı ? Birşeyin üst modelini çıkart aynı olsa bile almak zorundalar. Çünkü bu tüketim çılgınlığı.

4 ay sonra...

Jack : Dostum lanet olsun , 5080 satışları rezalet durumda. Kimse almıyor. Planlarımız ters tepti. Kimse aynı VRAMe sahip olan 5080 almıyor. Çok büyük bir hata yaptık. Bu hatadan nasıl dönebiliriz.

John : Kullanıcıları algıya düşürmemiz lazım. İnstagram-Youtube-X platformlarında 5080 güzellemeleri yapmamız lazım. Reddit forumlarındada içeriden arkadaşlara haber verin. 5070 Ti ekran kartının asla ama asla 5080 ile kıyaslanmayacağı ile alakalı konular açıp algı yapsınlar. Kullanıcıları yönlendirmemiz lazım. Yoksa 5080 stokları elimizde patlayacak.

Jack : Tamam dostum hepsini yaptık , instagram keşfet kısmında hazır sistem dizen büyük sayfalardada 5080 güzellemesi yapıp üst seviye sistemleri için videolar çekmesini istedik. bunu başaracaz ve elimizde stok kalmayacak.

4 ay sonra... (Ram krizi patlıyor)

Jack : Satışlar hala rezalet. Objektif incelemeler ve değerler asla ama asla bizim istediğimizi vermiyor. Galiba sen haklıydın john. Keşke elimizdeki 5080 leri minimum 20Gb VRAM ile çıkarsaydık.

John: Sıkma canını dostum merak etme , Tanrı bizimle bak haberlere. Ram piyasası rezalet durumda. Evet bu bizim kart üretimlerimizi sıkıntıya sokacak ama 1 taşla 2 kuş vurmaya ne dersin ?

Jack : Nasıl yani anlamadım. Bundan nasıl zarar etmeyelim diye düşünürken sen bide bu işi fırsata mı çevireceksin ?

John : Evet beni daha önce dinlemedin ve şu an kulaklarını aç dinle. 5060 Ti 16gb ve 5070 Ti 16gb güzel satış gerçekleştiriyorlar. Bu düz 5070 modeli ve 5080 modeli için bizi sıkıntıya sokuyor. Peki biz bunların RAM krizi bahanesi ile üretimlerini durdursak. 5060 8 gb olarak çıkartıp 5070 12 gb olarak kalsa. Bunları üretmesek. Bunlarda kullanacağımız VRAM leri 5080 üretmek için harcasak. Kendi içimizdeki modellerde tekelleşsek. Hem daha fazla 5080 karta sahip olacaz. Hem de panik yapıp 5070 Ti stoklarını bitirecekler. Stoklar bitince yeni sistem kurmak isteyen insanlar minimum 16 Gb vramli bir kart almak isterse (Seve seve) gidip 5080 alacak. Bu denklemde elimizdeki bütün 5070 Ti ve 5060 Ti ları bitireceğiz , Kalan 5080 lerde önümüzdeki ayda diğer 2 kartın stoğu bittiğinde tükenmeye başlayacak. Böylece VRAM krizinden minimum düzeyde etkilenecez hatta karlı çıkmış olacağız. Gerçekten tanrı bizimle. Yoksa asla bu işin içinden çıkamazdık. Super serilerini iptal edecez. Elimizdeki VRAMleri 60 serisi için kullanacağız. Nasıl fikir ?

Jack : John john john , sen 1 numarasın gerçekten. Şeytanın aklına bile gelmeyecek. O zaman haber geçiyoruz. Ağlamaya başlıyoruz. "VRAM krizi yüzünden 70 ti ve 60 ti üretimlerini durdurduk. Artık üretmeyecez"

John : Evet dostum. Perdeyi kapatabiliriz artık. Güzek bir senaryo oldu. Şeytanın aklına bile gelmez hahaahhahahaha.

Özellikle ölücü forum donanım haber forumlarında yakın zamanda şöyle ilanlar göreceğimize eminim ben;

" Sıfır gibi RTX 4070, çok az kullanıldı, sadece oyun için kullanıldı, mining yapılmamıştır..." gibi gibi. 30bin TL'ye falan 4070 satanlar göreceğiz... :D

amd rakipsiz kaldı 9070xt nin rakibi an itibari ile 5080 oldu yani 5080 kartını 35 e alıyorsunuz demektir
Onlara da VRAM beleşe gelmiyor. Yakında bayağı zam yerler. Nvidia her ne kadar pahalı satsa da bazı kartları piyasadan çekmesi, VRAM zamlarından bağımsız AMD'yi de kâr etmek için zam yapmaya itecektir.

Firmalar sizin dostunuz değil. Güç ve piyasayı ele geçirdiklerinde acımazlar.

Şimdi buraya iki tane resim ekleyeceğim. İki ekran kartının arasındaki farkı kendi gözlerinizle görün. Peki ben bunu neden yapıyorum? En ucuz RX 9070 XT ile en ucuz RTX 5070 ti arasındaki fark şu an 15.000 TL...Sırf gelip yorum yapmak için bik bik konuşan tipler vardı bu forumda, sabahtan akşama nvidia'yı süvariler gibi savunan...5070 gibi ölü doğmuş bir kart ile 9070 XT'yi karşılaştırma gafletinde bulunan...

Haa şunu da söylemeden geçmeyeyim, ikinci bilgisayarımda da RTX 4070 kullanmaktayım, 13700K işlemci ile beraber. Şimdi durduk yerde AMD fanboyu yaparlar beni bunlar :D

Buyrun sivri zekalı nvidia sahipleri, hadi bunu da savunun şimdi...Aynı performans başka bir karta 15.000 TL daha fazla vermek anca sizlerin yapabileceği bir şey zaten...

Ekler

• 9070xt_akakçe.webp
    9070xt_akakçe.webp
    81.6 KB · Hit: 38
  • 5070ti_akakçe.webp
    5070ti_akakçe.webp
    83.3 KB · Hit: 37
Son düzenleme:
Onlara da VRAM beleşe gelmiyor. Yakında bayağı zam yerler. Nvidia her ne kadar pahalı satsa da bazı kartları piyasadan çekmesi, VRAM zamlarından bağımsız AMD'yi de kâr etmek için zam yapmaya itecektir.

amd fiyat artışı yapmayacagıın söyledi öncedne anlaştıgımız fiyatlardan bellekler ile düşük fiyatlarda durmaya devam edicez diye açıklaması var ama ne olur ne olmaz bilinmez

Gddr6 kullanıyorlar, 6x bile degil. Rtx 3000 serisindeki vram. Kriz amd'ye vurmaz.

amd fiyat artışı yapmayacagıın söyledi öncedne anlaştıgımız fiyatlardan bellekler ile düşük fiyatlarda durmaya devam edicez diye açıklaması var ama ne olur ne olmaz bilinmez
Firmaların sözüne güvenmeyin. İhtiyacınız varsa alın. Sorun şuradan önceden tedarik ettiği firma, yeni üretim için maliyetleri yükseltecekse aradaki zararı kendi ceplerinden vermezler.

Kriz AMD'ye vurmaz lafı tamamen komedi. Konsolcuların ne oldu bellek fiyatları çoştu diye dalga geçmesi gibi. Konsollar da pahalanacak, sonuçta bellek ve VRAM için ayrı bir üreticileri yok.

Çinliler bu işe el atmadığı sürece belleklerde bir ucuzlama göreceğimizi sanmıyorum. Firmaların yapay zeka balonunu salacağını ise yakın gelecekte hiç sanmıyorum. Çünkü bu balon sandığınızdan daha fazla kâr ettiriyor. En önemli kârı işçi çıkararak yaparsınız ve yapay zeka aslında bunu sağlıyor. Baktınız biri çok iyi işinde ve artık sizden daha fazla ücret talep ediyor. Hop dışarıda aynı yapay zeka ile iş yapan ve iş arayan milyonlarca stajyer var. Zaten oturan sistemi kolay kolay bozamayacağı bir yerde olacak. Atıyorum şirkette bu işlerden anlayan 10 kişi kalacaksa geriye kalan 100-500 kişi neyse işten çıkaracaklar.

Bu işten çıkanlar da beyaz yaka olduğundan ve beyaz yaka yıllardır kendini işçi, köylü sınıfından üstün gördüğünden protesto yapmaya kalktığında firmaların savunucuları devlet ve düz vatandaş arasında kalacak, medya itibar ile sopalayacak, halk ise içindeki yaşam kalitesi farkından dolayı iyice nefret ettiği bu beyaz yakanın yanında durmayacak, hatta bugün ülkemizde gördüğünüz siyasi grupların, mesela ülkücülerin gidip apocuları koruması gibi saçma şeyler göreceksiniz. Neyse burası beyaz yakanın derdi, ama bu beyaz yaka işsiz kalınca onun beslediği hizmet sektörleri de zarar görecek. Domino taşı gibi düşünebilirsiniz. Tabii bunu yakın gelecekte görmeyiz ama gidişat o yönde.

Nvidia zaten bundan 1-2 yıldır bahsediyor, gelirinin büyük bir çoğunluğu iş için sattığı ürünlerden geliyor. Oyuncuların gözünde bir değeri yok ki burada halen satışlarda %60 üstü bir Nvidia oyuncu kartı üstünlüğü var. Bu üstünlüğü kendi daha fazla kâr edeceği yapay zeka, iş için ürettiği ürünlere kaydırmak istiyor ki buradaki hamleler de zaten o kâr arzusu ve VRAM zamlarının bir sonucu.

AMD'ye buradan %20-30 bir müşteri kaydığında hem VRAM artmasından hem de piyasadaki payının artmasından dolayı zam yaparlar. AMD yapay zekada iş yapmayacak gibi bir düşünce de var. AMD'de de oradaki pastadan pay isteyecek ve o da büyük ihtimalle bazı kartları üretmeyecek.

Temel kapitalizm için ana odak kârdır. İşçi çıkarır, şirket birleştirir, zam yapar. AMD'yi 16 GB bellekli kartı ucuza veriyor diye yardımsevermiş gibi görmeyi bırakın lütfen. Ana merkezi ABD olan kapitalist bir firma bu. Pazar payı az olduğundan böyle uyguna satıyor. Şimdi Nvidia rakibi oyun pazarını hafiften salıyor, pazar payı artınca ya ben oyuncuları çok seviyorum, onlar oyun oynasın falan algısı yapmayacak. Hiç düşünmeden zamı yapıştıracak.

Firmalar sizin arkadaşınız, eşiniz veya dostunuz değildir. Lütfen kendinizi kandırmayın. Yok ocu yok bucu muhabbetlerine de gerek yok. Bu VRAM, bellek zamları, firmaların da ürünlere zam yapmasına yol açacak. ABD'nin dış siyasetinde ne olacağı da belli değil. Trump gitse de açıkcası ABD Çin, Rusya veya Grönland gibi mevzularda geri adım atacak bir ülke değil. Zaten bu kadar derin şeyleri Trump gibi bir delinin düşüneceğine inanmak da ayrı ahrazlık. Bir pasifik sürtüşmesi bile piyasaları hoplatır.

Son düzenleme:
Şimdi buraya iki tane resim ekleyeceğim. İki ekran kartının arasındaki farkı kendi gözlerinizle görün. Peki ben bunu neden yapıyorum? En ucuz RX 9070 XT ile en ucuz RTX 5070 ti arasındaki fark şu an 15.000 TL...Sırf gelip yorum yapmak için bik bik konuşan tipler vardı bu forumda, sabahtan akşama nvidia'yı süvariler gibi savunan...5070 gibi ölü doğmuş bir kart ile 9070 XT'yi karşılaştırma gafletinde bulunan...

Haa şunu da söylemeden geçmeyeyim, ikinci bilgisayarımda da RTX 4070 kullanmaktayım, 13700K işlemci ile beraber. Şimdi durduk yerde AMD fanboyu yaparlar beni bunlar :D

Buyrun sivri zekalı nvidia sahipleri, hadi bunu da savunun şimdi...Aynı performans başka bir karta 15.000 TL daha fazla vermek anca sizlerin yapabileceği bir şey zaten...
Çok gereksiz bir genelleme yapmışsın. Nvidia ve Amd aynı fiyatta satıyor olsaydı (ki yurt dışında bazı modellerde öyle) herkes Nvidia tercih ederdi. Bu genelleme değil, gerçekler.

Amd ekran kartı yazılımını toparlamaya 1-2 sene önce başladı. O zamana kadar Amd'nin güncellemelerinin gecikmelerinden, eski oyunlarda stabil çalışma sorunlarından ve direkt tüm sistemin çökmesi gibi sorunlardan geçilmiyordu. Millet stabil driver sürümü postlarına giriyordu sürekli ki düzgün bir oyun tecrübesi alabilsin. İş için kullanım olarak Amd'yi saymıyorum bile. Hala o kısımda çok zayıf.

Nvidia da bunun rahatlığıyla son 1 senedir driver sorunları yaşıyor ama ona rağmen Amd'den daha hızlı cevap verip çözüm sunuyorlar. Bu işlemci yanma sorununda bile hala sorumluluk alıp çözümleyemediler anakart üreticileri ile.

Nvidia, Amd pazarda yer edinmesini bilmiyor diye böyle. Intel'e karşı da yapamıyordu Intel batırmasaydı. Intel 3 jenerasyon birbirinin kopyası işlemci satıp yine potansiyel müşterisini kapıyordu. Şimdi Amd tek kalınca uçurdu işlemci fiyatlarını ve millet Intel'in geri dönmesini isteyecek şimdi.

Danışıklı dövüş varken piyasada hala hangisi üstün kapışmasına girişiyorsunuz. Araştıran kendisi için mantıklı olanı alır.

Çok gereksiz bir genelleme yapmışsın. Nvidia ve Amd aynı fiyatta satıyor olsaydı (ki yurt dışında bazı modellerde öyle) herkes Nvidia tercih ederdi. Bu genelleme değil, gerçekler.

Amd ekran kartı yazılımını toparlamaya 1-2 sene önce başladı. O zamana kadar Amd'nin güncellemelerinin gecikmelerinden, eski oyunlarda stabil çalışma sorunlarından ve direkt tüm sistemin çökmesi gibi sorunlardan geçilmiyordu. Millet stabil driver sürümü postlarına giriyordu sürekli ki düzgün bir oyun tecrübesi alabilsin. İş için kullanım olarak Amd'yi saymıyorum bile. Hala o kısımda çok zayıf.

Nvidia da bunun rahatlığıyla son 1 senedir driver sorunları yaşıyor ama ona rağmen Amd'den daha hızlı cevap verip çözüm sunuyorlar. Bu işlemci yanma sorununda bile hala sorumluluk alıp çözümleyemediler anakart üreticileri ile.

Nvidia, Amd pazarda yer edinmesini bilmiyor diye böyle. Intel'e karşı da yapamıyordu Intel batırmasaydı. Intel 3 jenerasyon birbirinin kopyası işlemci satıp yine potansiyel müşterisini kapıyordu. Şimdi Amd tek kalınca uçurdu işlemci fiyatlarını ve millet Intel'in geri dönmesini isteyecek şimdi.

Danışıklı dövüş varken piyasada hala hangisi üstün kapışmasına girişiyorsunuz. Araştıran kendisi için mantıklı olanı alır.
miş'li geçmiş zaman kullanarak cümle kurmuşsunuz. Ben AMD'nin savunucusu değilim ama milletin yana-yıkıla yazıp, çizdiği sorunların hiç birisini RX 6600'de de, RX 7800 XT'de de yaşamadım. Önce insanlar bilgisayarlarının ne kadar stabil olduğunu çözsünler. Aradaki 15.000 TL fark eğer " çok gereksiz bir genelleme " sınıfına giriyorsa başka bir şey demiyorum. Ha bu arada lafım size değil yanlış anlaşılmasın.

AMD ekran kartı tarafını tercih edenlerin zaten kafasında sadece oyun oynamak olduğu için o tarafta da bence sorun yok. Yıllar yılı yere-gçğe sığdırılamayan intel'in ne halde olduğunu hep beraber görüyoruz. Nvidia'da bir gün " artık oyuncular için ekran kartı üretmiyoruz " dediğini duyarsak asıl dananın kuyruğu o zaman kopacak...Noldu bakın Geforce NOW ? Yıllar öncesinden belliydi patlak ve ölü bir teknoloji olduğu...Şişirdiler de şişirdiler " artık ekran kartına ihtiyacınız yok " oyun oynamak için diye...

Yıllardır aynı şeyi savunuyorum. AMD'nin yazılım tarafında zayıf olduğu halen bir gerçek ama ölümcül seviye de değil. İşlerin bu raddeye gelmesinin sebebi de Nvidia'nın kendisidir. Mantıklı ve parası kıymetli bir insanın da yapması gereken gidip (eğer iş amaçlı değilse) 15.000 TL daha fazla verip Nvidia almak değildir. Hele bizim gibi ekonomisi nanay ülkelerde hiç değildir.

Herkese sağlıklı günler dilerim :)

Özellikle ölücü forum donanım haber forumlarında yakın zamanda şöyle ilanlar göreceğimize eminim ben;

" Sıfır gibi RTX 4070, çok az kullanıldı, sadece oyun için kullanıldı, mining yapılmamıştır..." gibi gibi. 30bin TL'ye falan 4070 satanlar göreceğiz... :D
16-17 yıldır DH üyesiyim. Şuan forumun yönetim kısmı rezalet durumda herkes kafasına göre at koşturuyor, kafasına göre adam banlıyor falan yani forumun eski tadı tuzu yok ama 2.el konusunda hakkını yememek lazım piyasasının en iyi ve en doğru fiyatları her zaman DH 2.elde oluyor. Tabi saçma sapan fiyat verenlerde var ama genel anlamda sarı site kullanıcılarından fersah fersah daha iyi bir ortam.

Sarı sitede 30K ya 4070 Super satan aveller var. Adama sıfır 5070 bu fiyat zaten deyince 4070 superin fiyatına bak deyip kendi kartının daha pahalı olduğunu söylüyor :kekw::kekw:

Geri