amd fiyat artışı yapmayacagıın söyledi öncedne anlaştıgımız fiyatlardan bellekler ile düşük fiyatlarda durmaya devam edicez diye açıklaması var ama ne olur ne olmaz bilinmez
Firmaların sözüne güvenmeyin. İhtiyacınız varsa alın. Sorun şuradan önceden tedarik ettiği firma, yeni üretim için maliyetleri yükseltecekse aradaki zararı kendi ceplerinden vermezler.
Kriz AMD'ye vurmaz lafı tamamen komedi. Konsolcuların ne oldu bellek fiyatları çoştu diye dalga geçmesi gibi. Konsollar da pahalanacak, sonuçta bellek ve VRAM için ayrı bir üreticileri yok.
Çinliler bu işe el atmadığı sürece belleklerde bir ucuzlama göreceğimizi sanmıyorum. Firmaların yapay zeka balonunu salacağını ise yakın gelecekte hiç sanmıyorum. Çünkü bu balon sandığınızdan daha fazla kâr ettiriyor. En önemli kârı işçi çıkararak yaparsınız ve yapay zeka aslında bunu sağlıyor. Baktınız biri çok iyi işinde ve artık sizden daha fazla ücret talep ediyor. Hop dışarıda aynı yapay zeka ile iş yapan ve iş arayan milyonlarca stajyer var. Zaten oturan sistemi kolay kolay bozamayacağı bir yerde olacak. Atıyorum şirkette bu işlerden anlayan 10 kişi kalacaksa geriye kalan 100-500 kişi neyse işten çıkaracaklar.
Bu işten çıkanlar da beyaz yaka olduğundan ve beyaz yaka yıllardır kendini işçi, köylü sınıfından üstün gördüğünden protesto yapmaya kalktığında firmaların savunucuları devlet ve düz vatandaş arasında kalacak, medya itibar ile sopalayacak, halk ise içindeki yaşam kalitesi farkından dolayı iyice nefret ettiği bu beyaz yakanın yanında durmayacak, hatta bugün ülkemizde gördüğünüz siyasi grupların, mesela ülkücülerin gidip apocuları koruması gibi saçma şeyler göreceksiniz. Neyse burası beyaz yakanın derdi, ama bu beyaz yaka işsiz kalınca onun beslediği hizmet sektörleri de zarar görecek. Domino taşı gibi düşünebilirsiniz. Tabii bunu yakın gelecekte görmeyiz ama gidişat o yönde.
Nvidia zaten bundan 1-2 yıldır bahsediyor, gelirinin büyük bir çoğunluğu iş için sattığı ürünlerden geliyor. Oyuncuların gözünde bir değeri yok ki burada halen satışlarda %60 üstü bir Nvidia oyuncu kartı üstünlüğü var. Bu üstünlüğü kendi daha fazla kâr edeceği yapay zeka, iş için ürettiği ürünlere kaydırmak istiyor ki buradaki hamleler de zaten o kâr arzusu ve VRAM zamlarının bir sonucu.
AMD'ye buradan %20-30 bir müşteri kaydığında hem VRAM artmasından hem de piyasadaki payının artmasından dolayı zam yaparlar. AMD yapay zekada iş yapmayacak gibi bir düşünce de var. AMD'de de oradaki pastadan pay isteyecek ve o da büyük ihtimalle bazı kartları üretmeyecek.
Temel kapitalizm için ana odak kârdır. İşçi çıkarır, şirket birleştirir, zam yapar. AMD'yi 16 GB bellekli kartı ucuza veriyor diye yardımsevermiş gibi görmeyi bırakın lütfen. Ana merkezi ABD olan kapitalist bir firma bu. Pazar payı az olduğundan böyle uyguna satıyor. Şimdi Nvidia rakibi oyun pazarını hafiften salıyor, pazar payı artınca ya ben oyuncuları çok seviyorum, onlar oyun oynasın falan algısı yapmayacak. Hiç düşünmeden zamı yapıştıracak.
Firmalar sizin arkadaşınız, eşiniz veya dostunuz değildir. Lütfen kendinizi kandırmayın. Yok ocu yok bucu muhabbetlerine de gerek yok. Bu VRAM, bellek zamları, firmaların da ürünlere zam yapmasına yol açacak. ABD'nin dış siyasetinde ne olacağı da belli değil. Trump gitse de açıkcası ABD Çin, Rusya veya Grönland gibi mevzularda geri adım atacak bir ülke değil. Zaten bu kadar derin şeyleri Trump gibi bir delinin düşüneceğine inanmak da ayrı ahrazlık. Bir pasifik sürtüşmesi bile piyasaları hoplatır.