Laptop – Anakart Arızası Dendi, 40.000 TL Değişim Ücreti İstendi. Ne Yapmalıyım?

ssh4

80+
Reaksiyon skoru
72
Herkese selam,

ASUS marka laptopumla ilgili ciddi bir sorun yaşadım ve fikirlerinize / tecrübelerinize ihtiyacım var.

Laptop'ım şu: Link

Yaşanan Süreç (Özetle):

Path of Exile 2 oynarken arka planda video veya yayın izlemek istediğimde sistem donuyor, ekran siyaha düşüyor ve tahmini 30-45 saniye sonra geri geliyordu.

Oyunda genel olarak konuşulan ekran çamurlaşması / VRAM şişmesi sorunları bende de vardı bu durumun vram şişmesinden falan kaynaklandığını düşünmüştüm patch gelince düzelir diye pek önemsememiştim, ekran kartını da yeni güncellemiştim ve güncellemeden önce bu olay yoktu sonrasında olmaya başladı ama sorunun sürücüden mi olduğunu yada tamamen tesadüf mü olduğunu bilmiyorum.

Sonrasında:

Bilgisayar açılışta ASUS logosunu gösterip ekranda siyah kalmaya başladı.
Laptop ekranında görüntü yoktu ama sistem açılıyordu (ses geliyordu).
İlk etapta harici monitörde görüntü vardı, aşağıdaki işlemleri yapınca orda da görüntü gitti.

Sürücü kaynaklı olabileceğini düşünerek:
Aygıt Yöneticisi’nde “Genel PnP” hatası gördüm
Cihazı kaldırdım
AMD Cleanup Utility ile güvenli kipte açılsın mı dedi evet dedim.

Bu aşamadan sonra:

Sadece BIOS’a girebiliyorum
ASUS logosundan sonra ne laptop ekranında ne de harici monitörde görüntü var
Windows açılmıyor
Cihazı yetkili servise gönderdim.

Servis Sonucu:

Anakart arızası denildi
Anakart değişimi: 40.000 TL
İşçilik: 1.500 TL
Toplam maliyet çok yüksek olduğu için tamiri kabul etmedim ve cihazı geri aldım.

Şu Anki Durum / Sorularım:

Anakart tamiri (onarımı) yaptırıp gerçekten sorunsuz kullanan var mı?
Özellikle GPU/VRAM kaynaklı arızalarda başarı oranı nedir?
Türkiye’de anakart tamiri yapan, güvenilir ve işinin arkasında duran servis önerisi olan var mı?
“Şu ilde şu servise gönderdim, yaptırdım, sorun yaşamadım” diyen olursa çok iyi olur.

Bu tarz bir arıza:

Reballing / chip değişimi ile kalıcı çözülür mü
Yoksa kısa sürede tekrar eder mi?

Sizce bu laptop:

Tamir ettirmeye değer mi?
Yoksa artık ekonomik ömrünü doldurmuş sayılır mı?

Alternatif Olarak Düşündüklerim:

Laptopu parça parça satmak (RAM, SSD vb.)
Laptop ekranını söküp harici ikinci monitör olarak kullanmak
Anakartı arızalı olarak satmak
Bu konularda da mantıklı önerilere açığım.
Gerçek kullanıcı tecrübeleri benim için çok önemli.

Şimdiden zaman ayırıp cevap veren herkese teşekkür ederim.

Laptop aslında fena değil ama 40k tamir ücreti verilmez ayrıca sadece reballing için 40k istenilmesi resmen oha dedirtti asus'un kendi bayiisinden destek alıyordun değil mi ?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

yazmışsın ama emin olmak için soruyorum

satıp üstüne para ekleyeceksen iyi bir laptop 60-70k dan başlıyor

Garantisi bitti mi bu cihazın

Laptop aslında fena değil ama 40k tamir ücreti verilmez ayrıca sadece reballing için 40k istenilmesi resmen oha dedirtti asus'un kendi bayiisinden destek alıyordun değil mi ?

yazmışsın ama emin olmak için soruyorum

satıp üstüne para ekleyeceksen iyi bir laptop 60-70k dan başlıyor
hocam sorunun tam olarak ne olduğunu söylemediler sadece anakart arızası olduğunu ve müşteri memnuniyetini önemsedikleri için sadece değişim yapabileceklerini , reballing olayını ben tahminen yazdım. Evet asusun destek ekibinin verdiği adrese yolladım İstanbul da Teknoser Asus Onarım Merkezine. Laptop mecbur kalmadıkça tövbe :)
Garantisi bitti mi bu cihazın
Evet hocam

hocam sorunun tam olarak ne olduğunu söylemediler sadece anakart arızası olduğunu ve müşteri memnuniyetini önemsedikleri için sadece değişim yapabileceklerini , reballing olayını ben tahminen yazdım. Evet asusun destek ekibinin verdiği adrese yolladım İstanbul da Teknoser Asus Onarım Merkezine. Laptop mecbur kalmadıkça tövbe :)

Evet hocam
servis çok para istiyor youtubede birkaç bilgisayar tamircisi var sağlam gibi duruyor onları bir ara sor daha az bir ücret çıkabilir.

40.000tl vermek akıl karı değil kardeşim. Cihazın ederi maksimum 15-20 liradır zaten.

format atmayi da mi denemedin bios aciliyosa anakartin kendinde bi sorun yoktur ist icindeysen getir bakayim ;d

servis çok para istiyor youtubede birkaç bilgisayar tamircisi var sağlam gibi duruyor onları bir ara sor daha az bir ücret çıkabilir.
yasak değilse isim verebilir misin hocam biliyorsan
40.000tl vermek akıl karı değil kardeşim. Cihazın ederi maksimum 15-20 liradır zaten.
yok veremem zaten cihazı geri aldım şuan bende acaba kurtarabilir miyim tamir ile yada satmalı mıyım kalan parçalarını onun fikir alışverişini yapalım istiyorum
format atmayi da mi denemedin bios aciliyosa anakartin kendinde bi sorun yoktur ist icindeysen getir bakayim ;d
denedim hocam olmadı malasef

yasak değilse isim verebilir misin hocam biliyorsan

yok veremem zaten cihazı geri aldım şuan bende acaba kurtarabilir miyim tamir ile yada satmalı mıyım kalan parçalarını onun fikir alışverişini yapalım istiyorum

denedim hocam olmadı malasef
ne olmadi tam olarak

ne olmadi tam olarak
usb boot edildimi ekran mi gelmedi usb boot edilirken, mux switch varsa dahili ve harici ekran kartlarini tek tek devre disi birakip denediniz mi

ne olmadi tam olarak

usb boot edildimi ekran mi gelmedi usb boot edilirken, mux switch varsa dahili ve harici ekran kartlarini tek tek devre disi birakip denediniz mi
hocam boot menuden yanlış hatırlamıyorsam usb seçiyordum ama sonrası gelmiyordu yine siyah ekran da kalıyordu mux switch dediğiniz biosdan yapılan ayar galiba öyle bi ayar yok onu chat gpt de söyledi ama yapamadım olmadığı için

O paraya 2-3 tane anakart değişimi yapılır hiç elleşmeyin. Anakart tamiratlarına da aşırı güvenmiyorum. Bunun nedeni monster bilgisayarımın güney chipset değişimi yapıldıktan 1 ay sonra aynı hatayı verdi ve tekrardan yaptırdım garantide. Daha sonrasında bilgisayar bir tık zorlandığında direk kasmaya ve donmaya başladı. Yani tamirat çözüm vermedi sadece youtube izlemek için 5k para bayılmış oldum. Gene karar sizin ama 40k cok para hocam.

bir anakart tamircisine ariza tespiti icin verin arizaya gore yorumlayalim. 40 bine bu cihazdan cok daha iyi ikinci el cihazlar bulunur

Path of Exile 2 oynarken arka planda video veya yayın izlemek istediğimde sistem donuyor, ekran siyaha düşüyor ve tahmini 30-45 saniye sonra geri geliyordu.

bu yazdigin optimustan kaynakli gibi

arizanin harici ekran kartindan kaynaklaniyor olabilecegini dusunuyorum ben

Son düzenleme:
bu modelde mux ozelligi var kontrol ettim. heryerde oldugu yaziyor ama nedense biostan ayarlanmiyor
bu videodada mux oldugunu fakat biosta o ayarin gozukmedigini gorebilirsin. cidden buyuk sacmalik

bana instadan ulas arda_ycn34

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,191,539
Üyeler
189,106
Son üye