Intel ARC B580 Sistemde Çok Garip Grafik Hatası

ouztunga

80+
Reaksiyon skoru
9
Selamlar,

Yeni topladığım sistemde sürücü ve BIOS güncellemesi yaptıktan sonra daha önce hiç rastlamadığım bir grafik hatası yaşamaya başladım. Yaşadığım süreci ve yaptıklarımı aşağıda özetledim:

Olayın Gelişimi:

1. Chipset ve ekran kartı (Intel ARC) sürücülerini güncelledim.
  2. BIOS güncellemesi için USB'yi hazırlayıp anakartın arkasındaki BIOS portuna taktım.
  3. Henüz güncellemeyi başlatmadan, sadece açılış hızını görmek için sistemi yeniden başlattım.
  4. Bilgisayar açılırken 10 saniyelik garip bir geri sayım yaptı ve masaüstü siyah bir şekilde açıldı.
Şu Anki Durum ve Devam Eden Sorunlar:

• BIOS Güncellendi: En güncel BIOS sürümüne geçtim. Re-Size BAR: Enabled konumunda ve RAM'ler 6000MHz (EXPO) hızında çalışıyor. Ancak sorunlar düzelmedi.
  • Görsel Hata (Masaüstü): Masaüstü tamamen siyah geliyor (ikonlar görünüyor). Mouse ile sağ tık yapıp seçim alanı (kare) çizdiğimde, sadece o seçim karesinin içinde duvar kağıdı görünüyor. Sanki siyah bir katmanı kazıyormuşum gibi bir görüntü var. (Aşağıda videosunu paylaştım).
  • Hz Kilidi: Bilgisayar her açılışta yenileme hızını 60Hz'e çekiyor, manuel olarak 180Hz'e alsam da kalıcı olmuyor.
  • Oturumlar: BIOS güncellemesi sonrası TPM sıfırlandığı için tüm tarayıcı ve uygulama oturumlarımdan çıkış yapılmış.
  • DDU Denemesi: Güvenli modda DDU ile sürücüleri temizleyip hem güncel hem eski sürücüleri denedim ama sonuç değişmedi.
Video Linki: https://drive.google.com/file/d/155QyuWVtvo-9UGEUBtl1fFk5_l0-VNx6/view?usp=sharing

Sistem Bilgileri:

• Ekran Kartı: Intel ARC B580 12GB Limited Edition
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F
  • Anakart: Asus Prime B650M-K
  • RAM: Goodram IRDM 32GB (2x16) 6000MHz CL30
  • SSD: Kingston NV3 1TB NVMe
  • Monitör: Acer Nitro 180Hz (1ms)
GPU kullanımı normale döndü fakat bu "mouse ile kazıyınca duvar kağıdı çıkması" ve 60Hz'e düşme sorunu neden kaynaklanıyor olabilir? Windows'un görsel motorunda (DWM) bir bozulma mı var yoksa Intel ARC sürücüsü AM5 platformuyla mı çakışıyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

Ekler

• Ekran görüntüsü 2026-01-31 202301.webp
    Ekran görüntüsü 2026-01-31 202301.webp
    43.1 KB · Hit: 27
hocam, bende senin problemlerinden sadece 60 hz kilitleme sorununu yaşıyorum, araştırmalarım sonucu forumlarda gördüm ki sadece elle manuel bir çözünürlük ve hz değeri girdiğimizde düzeliyormuş. default ayarlardan seçmekle düzelmiyormuş. bendeki problem daha sıkıntı, ekranı herhangi farklı bir hz değerine aldığımda ekran bozuluyor xd. sizde öneri yazısını atayım.

CRU ile Özel Çözünürlük ve Hz Ekleme Rehberi

1. İndirme: Öncelikle monitortests.com adresinden CRU programının güncel sürümünü indir ve bir klasöre çıkart.
  2. Çalıştırma: Klasörün içindeki CRU.exe dosyasını yönetici olarak çalıştır.
  3. Monitör Seçimi: Program açıldığında, en üstteki açılır menüden kendi monitörünün seçili olduğundan emin ol. Doğru monitörün yanında "(active)" yazması gerekiyor.
  4. Çözünürlük Ekleme: * Alt kısımlarda bulunan "Detailed resolutions" bölümünün altındaki "Add" (Ekle) butonuna tıkla.
    • Açılan pencerede en üstteki Timing kısmını "CVT-RB" (Coordinated Video Timing - Reduced Blanking) olarak seç. (Özellikle Intel Arc kartlarda yüksek Hz denerken bant genişliği sınırı gibi sinyal sorunları yaşamamak için bu ayar tavsiye ediliyor).
    • Active yazan kısımdaki yatay (horizontal) ve dikey (vertical) piksel değerlerine sırasıyla 1920 ve 1080 yaz.
    • Sağ alttaki Refresh rate (Yenileme hızı) kutusuna 75 yaz. Geri kalan ayarlara hiç dokunmana gerek yok, onlar belirlediğin değerlere göre otomatik ayarlanacak.
    • OK diyerek pencereleri kapat ve ayarları kaydet.
  5. Sürücüyü Yeniden Başlatma: İşlemin geçerli olması için CRU klasörünün içindeki restart.exe veya restart64.exe dosyasına çift tıkla. Ekranın birkaç saniyeliğine gidip gelecek, bu işlem bilgisayarı kapatmaya gerek kalmadan ekran kartı sürücüsünü yeniden başlatarak yaptığımız ayarı sisteme tanıtır.
  6. Windows'tan Aktif Etme: * İşlem bitince masaüstüne sağ tıkla -> Görüntü Ayarları -> Gelişmiş Görüntü Ayarları yolunu izle.
    • Ekran bağdaştırıcısı özellikleri sekmesinden veya direkt yenileme hızı açılır menüsünden eklediğimiz 75 Hz seçeneğini bul ve uygula.
Olası bir sorunda ne yapacaksın?Eğer değerleri yanlış girersen, ekran siyah kalırsa veya görüntü bozulursa hiç paniğe gerek yok. Görüntü 15 saniye içinde geri gelmezse güvenli moda geçebilir veya bilgisayarı yeniden başlatıp CRU klasöründeki reset-all.exe dosyasını çalıştırabilirsin. Sonrasında tekrar restart64.exe yaptığında monitörün bütün ayarları eski fabrika haline anında geri döner.

ben bunu gemini pro'ya araştırtarak buldum. deneyebilirsiniz, bende tam şimdi deneyecektim, forum okurken tesadüfen buldum sizin sorunu. sonucu deneyince ayrı olarak yazarım.

hocam ayar işe yaradı, 74.97 hz olarak ayarlayıp keyfine bak.

Yalan atmayayım konuya kabaca baktım ve sondaki sorunu okudum.
Birazdan videoya bakacağım.

Ama öncesinde aklıma gelen basit çözümleri söyleyeyim. İlk olarak Windows her ne kadar duvar kağıdının bir kopyasını %appdata% içinde bir yere atsa da, eğer duvar kağıdı yaptığın ana görseli silersen masaüstünde bu görsel bozulmalar oluyor.

Kısaca yapabileceğin şey duvar kağıdı olarak kullanacağın görseli indirilenler klasöründen resimlere taşıyın.
Sonrasında görsele sağ tıklayıp duvar kağıdı deyinve görsel orada dursun silmeyin.
Bu arada tekrar taşırsan da bu sorun yaşanabiliyor. Yani silmeyeceğin ve taşımayacağın bir klasöre atın. Ben genelde duvar kağıdı için ayrı bir klasör oluşturuyorum.

Monitör Hz bozulması ise Win11 güç ayarlarından veya değişken yenileme hızından olabilir.

Arama kutusuna enerji önerileri veya görseldeki eşlesen sonucu yazın ve bu sonucu açın.

2026-02-13_21-33.webp

Sonrasında açılan yerde görselde işaretlediğim ayar bendeki gibi gözükmüyorsa, yani sol tarafında yeşil ok varsa dinamik yenileme hızını kapatmak için diğer görsellere bakın.

2026-02-13_21-33_1.webp

2026-02-13_21-34.webp

2026-02-13_21-34_1.webp

Yalan atmayayım konuya kabaca baktım ve sondaki sorunu okudum.
Birazdan videoya bakacağım.

Ama öncesinde aklıma gelen basit çözümleri söyleyeyim. İlk olarak Windows her ne kadar duvar kağıdının bir kopyasını %appdata% içinde bir yere atsa da, eğer duvar kağıdı yaptığın ana görseli silersen masaüstünde bu görsel bozulmalar oluyor.

Kısaca yapabileceğin şey duvar kağıdı olarak kullanacağın görseli indirilenler klasöründen resimlere taşıyın.
Sonrasında görsele sağ tıklayıp duvar kağıdı deyinve görsel orada dursun silmeyin.
Bu arada tekrar taşırsan da bu sorun yaşanabiliyor. Yani silmeyeceğin ve taşımayacağın bir klasöre atın. Ben genelde duvar kağıdı için ayrı bir klasör oluşturuyorum.

Monitör Hz bozulması ise Win11 güç ayarlarından veya değişken yenileme hızından olabilir.

Arama kutusuna enerji önerileri veya görseldeki eşlesen sonucu yazın ve bu sonucu açın.

Alıntıyı görüntüle

Sonrasında açılan yerde görselde işaretlediğim ayar bendeki gibi gözükmüyorsa, yani sol tarafında yeşil ok varsa dinamik yenileme hızını kapatmak için diğer görsellere bakın.

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle
Hocam b580 kartı hala sorunlu mu , sorunlar geçti diye biliyordum

Hocam b580 kartı hala sorunlu mu , sorunlar geçti diye biliyordum
Sanmıyorum. Intel genel olarak odağı dağılmış, psikolojik tedavi alan bir hasta gibi.

Halen çoğu oyunda garip garip sürücü kaynaklı sorunları var. Yani böyle her oyunda istikrarlı bir FPS verecek temel sürücüden yoksun.
Yani tamamen risk işi şu an ve Intel'in bahsettiğim şirket sorunlarının, ekran kartı tarafından tamamen cayma ihtimali de halen var. Bu cayma ihtimaliyle ilgili bir şey olmasa da, sürücü tarafına yapılan yatırım rakiplerine göre çok da iyi değil.

Sanmıyorum. Intel genel olarak odağı dağılmış, psikolojik tedavi alan bir hasta gibi.

Halen çoğu oyunda garip garip sürücü kaynaklı sorunları var. Yani böyle her oyunda istikrarlı bir FPS verecek temel sürücüden yoksun.
Yani tamamen risk işi şu an ve Intel'in bahsettiğim şirket sorunlarının, ekran kartı tarafından tamamen cayma ihtimali de halen var. Bu cayma ihtimaliyle ilgili bir şey olmasa da, sürücü tarafına yapılan yatırım rakiplerine göre çok da iyi değil.
Amd nin gerisinde kalacaklarını düşünmüyorum şahsen, yatırım yapıyorlar mı vs. onu bilmiyorum ama

BEYLER karta suç atmadan once bi diğer bileşenlerde mi sıkıntı diye bakın hemen arc kart ya suç atılacak ilk zanlı ona atıyorsunuz bu kart niyeyse bi bende stabil ve ilk günden beri 1 tane problem yaşamadım 6-7 aydır anlamadım abi
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Selamlar,

Yeni topladığım sistemde sürücü ve BIOS güncellemesi yaptıktan sonra daha önce hiç rastlamadığım bir grafik hatası yaşamaya başladım. Yaşadığım süreci ve yaptıklarımı aşağıda özetledim:

Olayın Gelişimi:

2. BIOS güncellemesi için USB'yi hazırlayıp anakartın arkasındaki BIOS portuna taktım.
  3. Henüz güncellemeyi başlatmadan, sadece açılış hızını görmek için sistemi yeniden başlattım.
  4. Bilgisayar açılırken 10 saniyelik garip bir geri sayım yaptı ve masaüstü siyah bir şekilde açıldı.

• BIOS Güncellendi: En güncel BIOS sürümüne geçtim. Re-Size BAR: Enabled konumunda ve RAM'ler 6000MHz (EXPO) hızında çalışıyor. Ancak sorunlar düzelmedi.
  • Görsel Hata (Masaüstü): Masaüstü tamamen siyah geliyor (ikonlar görünüyor). Mouse ile sağ tık yapıp seçim alanı (kare) çizdiğimde, sadece o seçim karesinin içinde duvar kağıdı görünüyor. Sanki siyah bir katmanı kazıyormuşum gibi bir görüntü var. (Aşağıda videosunu paylaştım).
  • Hz Kilidi: Bilgisayar her açılışta yenileme hızını 60Hz'e çekiyor, manuel olarak 180Hz'e alsam da kalıcı olmuyor.
  • Oturumlar: BIOS güncellemesi sonrası TPM sıfırlandığı için tüm tarayıcı ve uygulama oturumlarımdan çıkış yapılmış.
  • DDU Denemesi: Güvenli modda DDU ile sürücüleri temizleyip hem güncel hem eski sürücüleri denedim ama sonuç değişmedi.
Video Linki: https://drive.google.com/file/d/155QyuWVtvo-9UGEUBtl1fFk5_l0-VNx6/view?usp=sharing

Sistem Bilgileri:

GPU kullanımı normale döndü fakat bu "mouse ile kazıyınca duvar kağıdı çıkması" ve 60Hz'e düşme sorunu neden kaynaklanıyor olabilir? Windows'un görsel motorunda (DWM) bir bozulma mı var yoksa Intel ARC sürücüsü AM5 platformuyla mı çakışıyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

resize bar açık mı bakar mısın babus

Amd nin gerisinde kalacaklarını düşünmüyorum şahsen, yatırım yapıyorlar mı vs. onu bilmiyorum ama
Yatırım yapmaktan çok açıkcası odak sorunları var. İşlemci tarafındaki sorunlar, böyle özenerek geliştirmelerini engelliyor diyelim.

Selamlar,

Olayın Gelişimi:

Sistem Bilgileri:

ramlerde expoyu kapatım dener misn birde babus
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

ramlerde expoyu kapatım dener misn birde babus

dp port kablosunu değişme şansın varsa değiş yoksa hdml ile dene birde hem monitorunun hem ek kartının farklı portlarında bağlamayı dene buyuk ihtimalle bunlardan biriyle duzelecek

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,189,851
Üyeler
188,839
Son üye
raseoo
Geri