Yardım RX 9070 XT sistem kendi kendine restart atıyor

pato384

80+
Reaksiyon skoru
6
Yaklaşık 17-18 gün önce yeni ekran kartı RX9070 XT ve onu beslemesi için yeni 750watt PSU aldım, kurulumlarını bizzat kendim yaptım. İlk aldığım zamanlardan itibaren çok nadir de olsa bilgisayarım aniden kapanıp geri açılıyordu. Çok nadir olduğu için görmezden geldim ama son üç gündür bu durum sıkça yaşanır oldu ve durumu çözmek için araştırmaya başladım. Bir çok neden çıktı karşıma ama bunların çoğunu eledim ve son nedenin ekran kartımın spike durumunda güç kaynağımın kendini korumaya aldığını tahmin ettim. Ne güç kaynağımı değiştirmeyi ne de ekran kartımı değiştirmeyi istiyorum. Bilgisayarımın sıcaklık değeri ise gayet normal.
Yine de sorunun spike olduğundan tam emin değilim, çünkü bilgisayarım boştayken de restart attığı oldu, ekran kartımın fanları dönmüyordu bile.

Bu sorunumu çözmek için kendimce denediğim çözümler;
1. Ekran kartı pinlerimi kontrol ettim.
2. Çoklayıcı kullanıyordum, duvar prizine takıp denedim.
3. Undervoltage denedim.
4. XMP-EXPO BIOS Ayarını kapadım
5. Furmark testi yaptım, bazen 2 saat boyunca bir sıkıntı olmadığı da oldu bazen 10 dakikada restart attığı da oldu.
6. OCCT power testi yaptım, restart olmadı.

Bu durumun genellikle oyun oynarken yaşanması spike sorunu olduğunu düşündürtüyor ama oyunda olmadığım zamanlarda da restart yaşandı.
Son zamanlarda sıkça bilgisayarımın restart attığı oyunlar;
1. Arc Raiders (Düşük grafik)
2. High on Life 2 (Yüksek grafik)
3. Squad (Yüksek grafik)

Bilgisayarım;
Anakart: Gigabyte B650M DS3H
İşlemci: Ryzen 5 7600x
Ekran kartı: Sapphire Pulse RX9070 XT
Ram: G.Skill F5-6000J3636F16GX2-FX5 (6000mhz 2x16gb)
PSU: MSI MAG A750GL
SSD 1: Samsung 980 PRO 1TB
SSD 2: Kingston SNV2S500G
Sıvı Soğutma: Corsair H100X
Kasa Fanı: Sıvı soğutma hariç 3 ön fan, 1 adet egzoz fanı. (Toplam watt değerini hesap etmek isteyenler için)

Undervoltage görseli;
görsel_2026-02-24_022741143.webp

HWiNFO görseli;
görsel_2026-02-24_022803592.webp

Furmark görseli;
görsel_2026-02-24_022816135.webp

Ekran kartıma gücü bu görselini attığım kablodan 2 adet olacak şekilde veriyorum, pinlerde her hangi bir erime belirtisi yok.
görsel_2026-02-24_022843943.webp
Bana yardımcı olursanız sevinirim, teşekkür ederim.

NOT: Undervolt ayarını iptal ettim ekran kartını varsayılan güç ayarlarında kullanıyorum şuan.

Son düzenleme:
sizin ekran kartı ile ilgili değil diye düşünüyorum boştayken de oluyormuş dediğim ayar işlemcinin öyle saçma saçma güç çekmesini önlüyordu deneyip dönüş yaparmısınız
C-State Control'ü disable yaptım ama bilgisayarımın restart atacağı zaman belirsiz olduğu için test etmem biraz zaman alacak. Tekrar restart yersem size belirteceğim.

10 dakikayı aşkın test yapıyorum AIDA64'de ama o programı pek çözebilmiş değilim 12v değerleri sabit ilerliyor. Doğru testi yaptığımdan pek emin değilim.
Alıntıyı görüntüle

AIDA64 testi devam ederken HWiNFO GPU değerleri bunlar, Furmark testinde spike attığı an 580watt'ı görmüştü.
Alıntıyı görüntüle
Bu mesajı göndermemle beraber test süresi 18 dakikayı geçti.
Test doğru, çok ağır bir test, ondan dolayı test edin ve 12v kanalını test edin istedim, 30 dakika yeter eğer sistem tekrar gitmezse, bir iki gün bu şekilde bios ayarlarına dokunmadan sistemi test edin, bakalım ne olacak

Test doğru, çok ağır bir test, ondan dolayı test edin ve 12v kanalını test edin istedim, 30 dakika yeter eğer sistem tekrar gitmezse, bir iki gün bu şekilde bios ayarlarına dokunmadan sistemi test edin, bakalım ne olacak
C-State kapalı sadece bios'da, tam sıfırlanmış dersem yalan olur. Tekrarlarsa haber ederim.

kernel power 41 63 hatasını bende alıyorum. bılgısayarım yuk altında bosta vs hıc restart yapmıyor . ama ılk acılısta acılırken bırden kapanıp tekrar acılıyor ve bıdaha bu durumla hıc karsılasmıyor. kernel power sızı yanıltmasın.

kernel power 41 63 hatasını bende alıyorum. bılgısayarım yuk altında bosta vs hıc restart yapmıyor . ama ılk acılısta acılırken bırden kapanıp tekrar acılıyor ve bıdaha bu durumla hıc karsılasmıyor. kernel power sızı yanıltmasın.
O zaman kafamı duvarlara vurma zamanı geldi, AMD driverlarını kaldırmadan eski 3070 ekran kartımı taktım eğer restart yemezsem sorun ekran kartında o halde. Tekrar restart yersem eski 550watt'lık güç kaynağımı takıp bilgisayarımı komple eski haline getirip test edicem. Yine restart yersem regülatör satın alacağım. Restartın sebebi güç kaynağı olmadığına kesin emin misiniz peki?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

@ruaF1912 @K1dot c-state kapalı olduğu halde tekrardan restart yedim bugün. Eski 3070 ekran kartıma geçtim ve Nvidia driverlarını kurdum, biraz böyle test edeyim.

nedir durum

Yaklaşık 17-18 gün önce yeni ekran kartı RX9070 XT ve onu beslemesi için yeni 750watt PSU aldım, kurulumlarını bizzat kendim yaptım. İlk aldığım zamanlardan itibaren çok nadir de olsa bilgisayarım aniden kapanıp geri açılıyordu. Çok nadir olduğu için görmezden geldim ama son üç gündür bu durum sıkça yaşanır oldu ve durumu çözmek için araştırmaya başladım. Bir çok neden çıktı karşıma ama bunların çoğunu eledim ve son nedenin ekran kartımın spike durumunda güç kaynağımın kendini korumaya aldığını tahmin ettim. Ne güç kaynağımı değiştirmeyi ne de ekran kartımı değiştirmeyi istiyorum. Bilgisayarımın sıcaklık değeri ise gayet normal.
Yine de sorunun spike olduğundan tam emin değilim, çünkü bilgisayarım boştayken de restart attığı oldu, ekran kartımın fanları dönmüyordu bile.

Bu sorunumu çözmek için kendimce denediğim çözümler;
1. Ekran kartı pinlerimi kontrol ettim.
2. Çoklayıcı kullanıyordum, duvar prizine takıp denedim.
3. Undervoltage denedim.
4. XMP-EXPO BIOS Ayarını kapadım
5. Furmark testi yaptım, bazen 2 saat boyunca bir sıkıntı olmadığı da oldu bazen 10 dakikada restart attığı da oldu.
6. OCCT power testi yaptım, restart olmadı.

Bu durumun genellikle oyun oynarken yaşanması spike sorunu olduğunu düşündürtüyor ama oyunda olmadığım zamanlarda da restart yaşandı.
Son zamanlarda sıkça bilgisayarımın restart attığı oyunlar;
1. Arc Raiders (Düşük grafik)
2. High on Life 2 (Yüksek grafik)
3. Squad (Yüksek grafik)

Bilgisayarım;
Anakart: Gigabyte B650M DS3H
İşlemci: Ryzen 5 7600x
Ekran kartı: Sapphire Pulse RX9070 XT
Ram: G.Skill F5-6000J3636F16GX2-FX5 (6000mhz 2x16gb)
PSU: MSI MAG A750GL
SSD 1: Samsung 980 PRO 1TB
SSD 2: Kingston SNV2S500G
Sıvı Soğutma: Corsair H100X
Kasa Fanı: Sıvı soğutma hariç 3 ön fan, 1 adet egzoz fanı. (Toplam watt değerini hesap etmek isteyenler için)

Undervoltage görseli;
Alıntıyı görüntüle

HWiNFO görseli;
Alıntıyı görüntüle

Furmark görseli;
Alıntıyı görüntüle

Ekran kartıma gücü bu görselini attığım kablodan 2 adet olacak şekilde veriyorum, pinlerde her hangi bir erime belirtisi yok.
Alıntıyı görüntüle
Bana yardımcı olursanız sevinirim, teşekkür ederim.

NOT: Undervolt ayarını iptal ettim ekran kartını varsayılan güç ayarlarında kullanıyorum şuan.
Sorun bence anakart yada PSU kaynakli. Reddit gibi platformlarda benzer sikayetlere sahip insanlarin problemleri genelde psu degisimiyle ve bazende anakart degisimi ile cozuluyor. Bu kadar iyi bir sistem dizerken , low tier anakart aldiginiz zaman aslinda binanin temelini deniz kumu ile doldurmus gibi oluyorsunuz. Biliyor bu forumda bile bazilari hala cikip anakart onemsiz , gidin en ucuzunu alin vs diyor ama iyi bir anakarta sahip insanlar 1 sorun yasiyor ise sizin gibi kotu anakarta sahipler 100 sorun yasiyor. 6 tane faz bulunuyor bu anakartta ve fazlar 60 amper guce sahip. asiri yetersiz . Pcb ise 4 katmanli ve standart. Ekran kartinin takildigi slot ise standart plastik yine ayni sekilde. 9070xt almak yerine gidip 9070 alip , kalan para ile adam gibi bir anakart alsaydiniz , sorun yasama ihtimaliniz %1 e duserdi. Bosuna ben 17bin TL harcayarak x870 almadim mesela. 9070xt var bende de ve 20 faz 80 amper yapili , celikten 8pcb si olan bir anakart aldim. Butce yetersiz ise o zaman ekran kartini kisarak yada islemciyi daha iyi bir anakart alirdiniz.

3070'e döndükten sonra restart yaşanmıyor, Lian Li PSU sipariş verdim. @TouchMeSenpai 'nin dediği çok mantıklı. Yeni PSU'dan sonra restart almaya devam edersem PSU'u iade edip ona harcadığım paraya biraz daha ekler anakart alırım. Ya da iade etmeden anakart alırım bilmiyorum, ram ve işlemci hariç neredeyse sıfır bilgisayar dizeceğim gibi.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Sorun bence anakart yada PSU kaynakli. Reddit gibi platformlarda benzer sikayetlere sahip insanlarin problemleri genelde psu degisimiyle ve bazende anakart degisimi ile cozuluyor. Bu kadar iyi bir sistem dizerken , low tier anakart aldiginiz zaman aslinda binanin temelini deniz kumu ile doldurmus gibi oluyorsunuz. Biliyor bu forumda bile bazilari hala cikip anakart onemsiz , gidin en ucuzunu alin vs diyor ama iyi bir anakarta sahip insanlar 1 sorun yasiyor ise sizin gibi kotu anakarta sahipler 100 sorun yasiyor. 6 tane faz bulunuyor bu anakartta ve fazlar 60 amper guce sahip. asiri yetersiz . Pcb ise 4 katmanli ve standart. Ekran kartinin takildigi slot ise standart plastik yine ayni sekilde. 9070xt almak yerine gidip 9070 alip , kalan para ile adam gibi bir anakart alsaydiniz , sorun yasama ihtimaliniz %1 e duserdi. Bosuna ben 17bin TL harcayarak x870 almadim mesela. 9070xt var bende de ve 20 faz 80 amper yapili , celikten 8pcb si olan bir anakart aldim. Butce yetersiz ise o zaman ekran kartini kisarak yada islemciyi daha iyi bir anakart alirdiniz.
Bilgisayar parçalarının önemine yeni yeni varıyorum ama ekran kartım veya işlemcim PCIe 4.0'a uyumlu olduğu için yani geriye dönük olduğu için anakartımdan yana sıkıntı yaşayacağımı hiç düşünmemiştim. Sizce anakartımdan yana bir sıkıntı olsa kart üzerindeki ışıklardan veya yaptığım testlerden belli olmaz mıydı? Bu durumu en doğru yeni PSU geldiğinde anlarım gibi, PSU gelip taktığımda sorunum çözülür veya çözülmez burada bildireceğim. Ek olarak PSU modelinizi öğrenebilir miyim?

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,192,716
Üyeler
189,317
Son üye
wilym@n
Geri