Aldığımız FPS'ler gerçek değil bizi kandırıyorlar !

hazarcoban

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
611
Hiç fark ettiniz mi arkadaşlar, bazen oyunlarda 90 FPS bile alsanız akıcı değil gibi hissettiriyor. Monitör üreticileri.
Bizleri nasıl kandırıyor, gerçek akıcı FPS nasıl alınır, gelin hep beraber bu sorunu kökten çözelim;

FARE HERTZ DEĞERİ: Aldığımız FPS değerinin yağ gibi olması için öncelikle en önemli şart faremiz. Farenizin polling rate kapasitesi (misal125Hz) fakat.
Siz CS oynarken 200 FPS aldınız. Fareniz bu değeri bildirmeye yetişemediği için ekranda Micro stuttering dediğimiz gözle zor fark edilen kasıyor hissiyatıOluşur. kendi farenizin değerini
polling rate test yazarak netten öğrenebilirsiniz

YÜKSEK HZ MONİTÖR TUZAĞI: Uzun araştırma ve testler sonucu şunu fark ettim ki, 60 Hz destekli bir monitörde sabit 60 FPS almak, 165 Hz destekli bir monitörde 80 FPS almaktan çok daha akıcı. Düşük FPS'nin daha akıcı olacağı kimin aklına gelirdi değil mi? Bunun sebebi monitörünü orijinal çıkış Hz değerinde kullanmanızdır. Tıpkı 2K monitörünüzü 1080P'ye çektiğinizde orijinal 1080p kalitesini verememesi gibi. Bunu da bize göz aşinalığı "sen yüksek FPS'ye alıştın sana 60 kasıyor gibi geliyor" diye yutturuyorlar. Alakası bile yok.İnanmayanlar test videomu izleyebilirler.(Başlığa tıklayıp youtubeye giderek izlemelisiniz)

! Monitörünüz maksimum 60 Hz destekli olduğunda ve sizde sabit 60 FPS aldığınızda ekran kartınız her bir kareyi kusursuzca monitörünüzün Hz değerine eşitler. 60 Hz'ye 60 FPS. Gerçekten kusursuz. Her bir kare 16,6 milisaniyede şaşmadan yazılır. Fakat 165 Hz olan bir monitörde 80 FPS alsaydınız monitörünüz 165 Hertz yenilenmeye devam ettiği için ekran kartınız aldığınız o 80 FPS'i, bazı karelerini 5 kimisini 7-4-3 milisaniyede üretecekti ve bazı kareleri 2 bazı kareleri 1 kez göstericekti ve haliyle kasıyor hissiyatı yine oluşacaktı. Ben o zaman ayarlardan monitörümünz Hz değerini 60'a çeker öyle oynarım veya gsync freesync açarım demeyin. İşe yaramıyor maalesef. O yüzden bilgisayarınızın sabit alabileceği Hertz destekli bir monitör almanız yararınıza olacaktır.

Bu durum rekabetçi online oyun oynayanlar içinde geçerlidir fakat düşük FPS almanın giriş gecikmesini artıracağını unutmasınlar

!! (Başlığa tıklayıp youtubeye giderek izlemelisiniz) !!

Milletin yüksek hz li monitöre bu kadar yapışması tam olarak bu yüzden bana mantıksız geliyor. 500hz monitörü verimli kullanabilmen için 5080 ve üstü bir ekran kartı lazım.

Mouse konusunda da kesinlikle haklısın. Fakat herkes mouse da hz yüksek tutuyordur zaten. Ben yıllardır sadece gamepad oyunları oynadığım için kullandığım mouse umun hz sini yükseltmeyi unutmuştum. Bana hatırlatmış oldum, sağol kardeşim.

Yani artık çoğu fare 1000hz, 8k hzlerden bahsetmiyorum bile.

60 FPS olan sanki 120 FPS`miş gibi görünüyor 😂 Garip hakkatten.
Post automatically merged:

Bazen sistem dizerken çok kullanıcı Kağıt üstü değerlere aldanıp ürün alıyor. İleride neyle karşılaşacağını kestiremiyor.
Evet 2k - 4k vesaire 165hz monitör çok iyi bir monitör ona söz yok.

Gel gelelim günden güne ağırlaşan oyunlara. Cyberpunk 3 yada 4 çıktı diyelim. İleride ne olacağı belli değil.
Oyunda öyle bir görüntü ayarı eklenir ki 100 FPS e bile yaklaşmazsın. 70-80 FPS zorlanır oyun.
O zaman sen süper diye topladığın sistemin monitör yanılgısı yüzünden eskimiş olarak kabül görür. Yeni sistem toplama kararı alırsın

Kayış burda kopuyor işte 😂

Son düzenleme:
Zaten 60-75 HZ monitörde akıcı görüntü var ve sistemi zorlayarak çalışmıyorsa ve sistem zorlanmadığı için ısınıp evde jet motoru sesi yaratmıyorsa
Ben neden sistemimi zorlayacak monitör alayım?

Zaten 60-75 HZ monitörde akıcı görüntü var ve sistemi zorlayarak çalışmıyorsa ve sistem zorlanmadığı için ısınıp evde jet motoru sesi yaratmıyorsa
Ben neden sistemimi zorlayacak monitör alayım?
Kesinlikle öyle.Yani en akıcı olan 60hz ise 60fps almak.100 ise 100. 165 ise 165.Ben niye bir sürü para verip ekran kartı bilmem ne alıpta ille 165 fps almaya çalışıyım.60 veya 75 yeterli zaten.Asıl 165hz monitör alıp oyunlarda 100-110 almaya başlarsam sıkıntı oluyor gerek yok.

eğer rekabetçi oyun oynuyorsanız fpsiniz monitörün hetzinin 2 katından fazla olması hem akıcı hem de input lag düşük yapacaktır. 60 hz monitör ile 120 fps sabit oynayın

Kesinlikle öyle.Yani en akıcı olan 60hz ise 60fps almak.100 ise 100. 165 ise 165.Ben niye bir sürü para verip ekran kartı bilmem ne alıpta ille 165 fps almaya çalışıyım.60 veya 75 yeterli zaten.Asıl 165hz monitör alıp oyunlarda 100-110 almaya başlarsam sıkıntı oluyor gerek yok.
Güçlü bir sistemle 75FPS v-sync ayarı rahat 6-7 yıl götürür yeni çıkacak tüm oyunlarda hemde Ultra Pro kalitede.

Sistem bileşenlerinin driveri kesilene kadar kullanılır hani o derece.

Edit tabi 75hz monitörde :kedi:

144 veya 165hzden sonrası boş gibi. Profesyonel e spor fps oyuncusu değilsem kesinlikle 165hz üstü bir monitör almam onun yerine daha yüksek çözünürlüklü modellere bakarım.

144 veya 165hzden sonrası boş gibi. Profesyonel e spor fps oyuncusu değilsem kesinlikle 165hz üstü bir monitör almam onun yerine daha yüksek çözünürlüklü modellere bakarım.
Yüksek hz Boş olmasına boşta FPS düştüğünde asıl sorun başlıyor.

Ya firmalar bilerekten bunu yaptı piyasayı canlandırmak için PC bileşenleri satılsın
Yada gözlerinden kaçırmışlar düşük fps olunca yaşananları görememişler.

Yüksek hz Boş olmasına boşta FPS düştüğünde asıl sorun başlıyor.

Ya firmalar bilerekten bunu yaptı piyasayı canlandırmak için PC bileşenleri satılsın
Yada gözlerinden kaçırmışlar düşük fps olunca yaşananları görememişler.
Asıl önemli olan monitörün gecikme değeri. Örneğin 144hz panellerde 20ms gecikme değeri olduğu zaman isterki 500hz olsun o gecikme değeri yüzünden akıcı hissetmiyorsunuz bu yüzden dediğim gibi profesyonel fps oyunu oynamıyorsanız 75hz 100hz belki 120hz ve düşük gecikme değerine sahip daha yüksek çözünürlüklü monitör modellerine bakın bu sayede vsync ve gsync teklonojileriyle birlikte çok çok akıcı bir görüntü elde edersiniz. @xxxZAURxxx abimizinde dediği gibi artık yeni oyunlar yüksek fpslerle oynanmıyor bu yüzden bu kadar para bayılmaya gerek yok.

Son düzenleme:
Bende uzun süredir bu durumdan şikayetçiyim. OLED G6'ım vardı. 360Hz bir monitör, 165Hz IPS monitörümden sonra inanılmaz akıcı, yumuşak gözüküyordu her şey. Dying Light 2'yi aynı FPS'te oynamama rağmen aralarında ki o yumuşaklık inanılmaz yüksekti. Keza CS oynarken fark oyun çok hızlı ve akıcıydı. Fakat OLED monitörüm kırıldı ve artık yok. Şimdilerde CS2'de 400-600 arası FPS almama rağmen oyun gözlerimi kanatıyor, kasıyormuş gibi gözüküyor. Oyuna ilk girdiğimde gayet akıcı ama sonralarında sanki artık monitör dayanmıyormuş gibi hissettiriyor. f

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

Forum istatistikleri

Konular
1,201,661
Üyeler
190,944
Son üye
Outurn
Geri