Milli Ramlerde OC Savaşını Kazandım! (Kazanamadım)

GUSE

80+ Silver
Reaksiyon skoru
1,249
İmzadan da anlaşıldığı gibi Colorful B650M-Plus V15 anakartım ve milli patriot viper ramlerim var. Ramlerin kiti ile tek tek 2 tane alması arasında aldığım dönemde 1K olduğu için 16x2 değil 16 16 aynı yerden direkt 2 adet sipariş vermiştim. Bu sebeple midir bilinmez Expo 1 profili ile CL30 6000 MHZ boot etmiyordu sistem ve bootta takılı kalıyordu ki bios pili sökmeden sıfırlayamıyordum cmos kısmıda bios pilide kolum kadar 5070in altında kaldığı için (mAtx kart problems) daha öncesinde colorfulla mailleştiğimde bana tek ram takıp denememi söylediler bende bunu yapmak istemedim. Üstünde phantom spirit ve bios sıfırlamanın acı verici uzun bir süreç olmasından vazgeçtim.

8 Nisan günü tekrar colorfula yazdım böyle böyle sorunlarım var diye bana 13 nisanda döndüler cpu z raporu paylaşmamı teknikerlerin kontrol edeceğini söylediler ben bunu paylaştıktan sonra 16 nisanda biosu yeni yayınladıkları sürüme güncelleyip durumu kontrol etmemi istediler. Bios updatei yaptım ve durumu kontrol ettim. Bootta kalma sorunu çözülmüştü sistem 6000 MHZ boot etmese bile bootta takılı kalmadan 4800 açıyordu.

Yaşadığım sorunlar ;

1) Ramlerin isimsiz görünmesi unknown 16384 4800 mhz olarak görüyor.
2) Expo 1 ile boot etmiyor(du)

Bios update sonrası baktım durum hala aynıydı. Durum aynı diye bildirdim dün ve biosu default moda alıp Expo 2 aktif edip sistemi kapattım. Saat 07:00'dan beri manuel OC ile uğraşıyorum çünkü artık bios pili sökmem gerekmiyor en fazla mavi ekran yerim diyerek olaya başladım. İlk yaptığım ayarlamada tabi ki mavi ekran yedim Memory Management bunu bsod analyzera attım ve bana bit hatası olduğunu söyledi (zamanlamaları yanlış yapmışım) Tekrar sıfırladım biosu ve tek tek elle girdim bütün verileri ancak normalde yapmadığım kısımdanda ayar çektim ve başardım!

Şuan CL30 6000 MHZ şekilde çalışıyor.

30 Dakika %80 ile memory testi yaptım bir sorun görünmüyor. @Cryptology Hocam sizin konuyu uzunca süre takip etmiş ve sizle de bu konu hakkında konuşmuştum yapmam gereken ekstra bir şey var mı?
Ram OC konusunda bilgili hocalarımı konu altına etiketlerseniz sevinirim birde dua edin bıktım çünkü bu durumdan <3

image.png

image.png

@Mehmet Yılmaz konuyu soru/teknik sorun açmışım bunu normal konuya dönüştüremem şuan değil mi? Birde forumda konu silemiyorum değil mi?

Ramleri şuan stabil tutabiliyorsan bios update yapmamanı yada çok geç yapmanı tavsiye ederim hocam

Kazanamamışım sistem yeniden başlayınca mavi ekran atıyor :(
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ramleri şuan stabil tutabiliyorsan bios update yapmamanı yada çok geç yapmanı tavsiye ederim hocam
Testi yaparken hiçbir sorun yoktu ancak şuan sistem mavi ekran veriyor

Voltaj vermeyi dene ufak ufak vddq. hazır ayar yapma deneme yanılma yap. Testlerini 10 dk ya düşür. Stabil olduğunu hissettiğinde daha uzun testler yap. Voltaj arttırdıkça ram sıcaklığın artacak. Mümkünse uzay mıntaj yada open frame dene

Voltaj vermeyi dene ufak ufak vddq. hazır ayar yapma deneme yanılma yap. Testlerini 10 dk ya düşür. Stabil olduğunu hissettiğinde daha uzun testler yap. Voltaj arttırdıkça ram sıcaklığın artacak. Mümkünse uzay mıntaj yada open frame dene
1.35v zaten zamanlamalar yüzünden yiyorum diye düşünüyorum 30 dklık testte hiçbir şey olmadı ısı 55 dereceyi geçmedi ama sistemi yeniden başlatınca mavi ekran verdi biosta ayar yapmaya çalışınca biosta donmada oluyordu şuan defaulta çekip çinlilere yazdım her şeyi nasıl düzeltirim onuda bilmiyorum

@GUSE Bu ramlerle zamanında ben de sorun yaşadım ve yaşayana da çok denk geldim. Model olarak "bence" sıkıntılı. Kalite kontrolünde/uyumluluğunda sıkıntı potansiyelli malesef.
Expo açabiliyordum ama MCLK = UCLK 1-1 şeklinde değildi 1e2 oranındaydı. onu 1:1 yapınca sistem boot etmiyordu. Mavi forumda birisiyle özel ayarlar yaptık o şekilde sistemi boot edebildim. Ama şuan sistem 50sn de felan açılıyor. Memory context ve power ayarı açınca yine mavi ekran yiyorum.

İstersen yaptığım ayarları paylaşabilirim. Expo açmak yerine elle ayarlarsan belki çözebilirsin. Mem context ve power ayarlarını kapalı tutarak denersen daha iyi olur.

• Beğen
Reaksiyonlar: AMYG
@GUSE Bu ramlerle zamanında ben de sorun yaşadım ve yaşayana da çok denk geldim. Model olarak "bence" sıkıntılı. Kalite kontrolünde/uyumluluğunda sıkıntı potansiyelli malesef.
Expo açabiliyordum ama MCLK = UCLK 1-1 şeklinde değildi 1e2 oranındaydı. onu 1:1 yapınca sistem boot etmiyordu. Mavi forumda birisiyle özel ayarlar yaptık o şekilde sistemi boot edebildim. Ama şuan sistem 50sn de felan açılıyor. Memory context ve power ayarı açınca yine mavi ekran yiyorum.

İstersen yaptığım ayarları paylaşabilirim. Expo açmak yerine elle ayarlarsan belki çözebilirsin. Mem context ve power ayarlarını kapalı tutarak denersen daha iyi olur.
MCR açıktı sanırım bende o yüzden bsod yiyorum kapatıp deneyeceğim zamanlamada falan sorun olsa testten geçemezdi diye düşünüyorum

MCR açıktı sanırım bende o yüzden bsod yiyorum kapatıp deneyeceğim zamanlamada falan sorun olsa testten geçemezdi diye düşünüyorum
yani tam bilmiyorum ama işte ramler stabilize konusunda güven vermiyor. Çok teknik bir bilgim yok ama zamanında uğraştığım için tecrübelerimi paylaşıyorum. Yasak değilse diğer forumdaki konunun linkini de atabilirim. Ya da ayarlarımı paylaşabilirim.

Mesela ben UCLK ayarına ellemediğim halde anakart kafasına göre 1:2 atmıştı. şans eseri fark etmiştik. Ramler 6000mhz de çalışıyor diyip geçicektim.

Nebi Akgünün videosundan veya excelinden manuel ayar yapıp, mcontext ve powerları auto bırakıp dener misin?

Expo mevzusundan sorun yaşayan kişilere denk gelmiştim. Manuel ile çözülebilir.

yani tam bilmiyorum ama işte ramler stabilize konusunda güven vermiyor. Çok teknik bir bilgim yok ama zamanında uğraştığım için tecrübelerimi paylaşıyorum. Yasak değilse diğer forumdaki konunun linkini de atabilirim. Ya da ayarlarımı paylaşabilirim.

Mesela ben UCLK ayarına ellemediğim halde anakart kafasına göre 1:2 atmıştı. şans eseri fark etmiştik. Ramler 6000mhz de çalışıyor diyip geçicektim.

Nebi Akgünün videosundan veya excelinden manuel ayar yapıp, mcontext ve powerları auto bırakıp dener misin?

Expo mevzusundan sorun yaşayan kişilere denk gelmiştim. Manuel ile çözülebilir.
O tablodaki ayarları yapıyorum zaten ama anakart expo profili açmadan voltaj ayarlamaya izin vermiyor Asus veya msi kartlardaki gibi o yüzden expo profili aktif edip tablodaki ayarları çektim mcr aktifti ve power down mode kapalıydı ayarları kaydetmiştim yükleyip mcr kapatıp denicem

O tablodaki ayarları yapıyorum zaten ama anakart expo profili açmadan voltaj ayarlamaya izin vermiyor Asus veya msi kartlardaki gibi o yüzden expo profili aktif edip tablodaki ayarları çektim mcr aktifti ve power down mode kapalıydı ayarları kaydetmiştim yükleyip mcr kapatıp denicem
Anladım. Mcr ve powerı autoda bırak istersen. Açık/Kapalı olarak seçmek değişik tepki verebiliyor. Bende o şekilde olmuştu. Açık/Kapalı kombosu tutmuyordu diye hatırlıyorum. Auto bırakıp sonrasında açıksa kapalı kapalıysa açık yapabilirsin.
Benim bahsettiğim şey; o tablodaki ayarları özelleştirerek stablize etmiştik. Direkt tabloyu yapınca da olmuyordu.
https://r.resimlink.com/b-B92tgeDQ6J.webp bu tablo dışında bios ayarı da yapmıştım.

Konu linkini de bırakayım. Belki yardımcı olur.

Son düzenleme:
  • Beğen
Reaksiyonlar: GUSE
Anladım. Mcr ve powerı autoda bırak istersen. Açık/Kapalı olarak seçmek değişik tepki verebiliyor. Bende o şekilde olmuştu. Açık/Kapalı kombosu tutmuyordu diye hatırlıyorum. Auto bırakıp sonrasında açıksa kapalı kapalıysa açık yapabilirsin.
Benim bahsettiğim şey; o tablodaki ayarları özelleştirerek stablize etmiştik. Direkt tabloyu yapınca da olmuyordu.
https://r.resimlink.com/b-B92tgeDQ6J.webp bu tablo dışında bios ayarı da yapmıştım.

Konu linkini de bırakayım. Belki yardımcı olur.
Eyvallah

Msi b650 gaming plus anakartım varken power dowm mode disable yaptığımda mcr disable yapmadığımda sürekli mavi ekran yiyordum mcr disable yapınca boot sürem 45-50 saniye oluyordu ama mavi ekran çözülüyordu x670 carbon kullanıyorum şuan onda mcr auto bir problem olmuyorum sanırım anakarttan anakarta değişiyor bu şekilde denemenizi tavsiye ederim

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,206,182
Üyeler
192,929
Son üye
fearmpeg4
Geri