Ryzen 7 9850X3D + RTX 5080 Sistem Yorum ve Öneri

Ben sana bi 5090 sistem yaptım hocam. Bütçe fazla gelirse veya değiştirelim hocam şurayı dersen revize ederiz ona göre. Konuşmalarımızdan MSI sevdiğini varsaydığım için anakartı MSI seçtim.
Anakart: https://www.gaming.gen.tr/urun/5349...r5-soket-am5-m-2-hdmi-atx-anakart/?ref=akakce
İşlemci: https://www.akakce.com/islemci/en-u...-sekiz-cekirdek-4-7-ghz-fiyati,812013733.html
Ram 1- https://www.itopya.com/goodram-64gb-2x32gb-irdm-black-v-6000mhz-cl30-ddr5-siyah-dual-kit-ram_u24243
Ram 2- https://www.tebilon.com/kingston-be...-ram-kf560c36bbeak2-64tr/?ref=akakce&v=1.26.7
SSD: Soğutucu: https://www.teknobiyotik.com/liquid...cu-siyah-acfre00184a.html?ref=akakce&v=1.44.8
Ekran Kartı 1- https://www.gaming.gen.tr/urun/5694...s-4-ekran-karti-pragmata-hediyeli/?ref=akakce
Ekran Kartı 2- https://www.ucuzbudur.com/asus-rtx-...t-gddr7-32-gb-ekran-karti?ref=akakce&v=1.44.1
PSU:
2 Ram koydum biri RGB li diğeri RGB siz. RGB siz olanların CL değerleri daha iyi ama X3D çipte çok aşırı bir önemi kalmıyor. SSD olarak 2 TB Gen 5 Dramli en üst seviye modellerden birini seçtim. Ekran kartı Asus TUF veya Trio ikisinin de soğutması güzel. Tuf modelinin satıcısı noname değil bu arada kadıköyün ortasında mağazaları var adamların. Kasa hariç 315k tutuyor böyle.
hocam öncelikle vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim güzel sistem olmuş elinize sağlık ram fiyatları benim seçtiğim ile aynı, sıvı soğutucuda ben estetiğe önem vermiştim siz işlevsellik açısından uygun bir tane seçmişsiniz işlemci gayet benzer çok bir fark yok f/p açısındanda güzel dizmişsiniz yani ne diyim benim dizdiğim sisteme baya yakın biraz estetikten kısıp parçalara vermişsiniz aslında tamda buna benzer bir sistem araştırıyorum fikriniz için teşekkürler

Valla ya bu sistemi eylülde dizdim tıpatıp böyle değildi o döneme göreydi 170k'idi. Ram zamları,ssd,sıvı soğutucu, estetik ürünlerin aniden pahalılaşması ve döneme uyum sağlamakla ilgili parça değişimi uzun vade derken bu hale geldik Allah sabır versin herkese ne diyim
doğru ama soğutucu 16 k ssd 45 k anakartta 27 k bunlar aşırı pahalı siz 20 fazlı anakart alsanız bile besler

hocam öncelikle vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim güzel sistem olmuş elinize sağlık ram fiyatları benim seçtiğim ile aynı, sıvı soğutucuda ben estetiğe önem vermiştim siz işlevsellik açısından uygun bir tane seçmişsiniz işlemci gayet benzer çok bir fark yok f/p açısındanda güzel dizmişsiniz yani ne diyim benim dizdiğim sisteme baya yakın biraz estetikten kısıp parçalara vermişsiniz aslında tamda buna benzer bir sistem araştırıyorum fikriniz için teşekkürler
Değiştirmek istediğin herhangi bir şey varsa söyleyebilirsin.

Hiçbir bileşenden kısmak zorunda değilsin hocam onu anlatıyoruz iki saattir. 300 bin bütçen var en üst segment herşeyi koydum. 400e de çıkabilirim diyorsun Kasayıda dahil etsen 320 ye falan her şey üst segment olarak bitmiş oluyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Estetik ürünleri de eklesen curved ekranlı sıvı soğutma lian li fanlar vs vs. 350 olsun hadi en fazla.
doğrudur hocam haklısınız neredeyse aynı fiyat

Değiştirmek istediğin herhangi bir şey varsa söyleyebilirsin.
hocam stoklar hakkında peki bi fikriniz var mı? stoklar çok hızlı tükeniyor nasıl bulabilirim

doğrudur hocam haklısınız neredeyse aynı fiyat

hocam stoklar hakkında peki bi fikriniz var mı? stoklar çok hızlı tükeniyor nasıl bulabilirim
Hangi ürünün stokları

Selamlar,

Aşağıya topladığım sistemi bırakıyorum. Sistem tamamen üst seviye oyun odaklı gibi görünebilir ama ben sadece oyun için değil, aynı zamanda yazılım geliştirme, render ve genel üretkenlik işleri için de kullanacağım.

O yüzden sadece FPS değil, uzun vadeli stabilite, parça uyumu ve mantıklı fiyat/performans dengesi açısından yorum almak istiyorum.

Sistem listesi

• CPU: Ryzen 7 9850X3D
  • GPU: RTX 5080 SUPRIM SOC
  • Anakart: X870E-E Gaming WiFi
  • RAM: 64GB DDR5 CL28 RGB
  • SSD: Samsung 9100 PRO 2TB
  • Soğutma: TRYX Panorama 360
  • Fan: UNI FAN SL-INF x2
  • PSU: ROG Thor 1000W
  • Kasa: O11 Vision Compact
  • Monitör: PG27AQDP 480Hz

Özellikle fikir almak istediğim noktalar

1) Darboğaz / kullanım dengesi

Bu sistem sadece oyun değil, aynı zamanda:

• yazılım geliştirme
  • çoklu görev
  • render / üretkenlik
için de kullanılacak.
CPU (X3D) + 64GB RAM + RTX 5080 kombinasyonu bu işler için dengeli mi, yoksa bazı parçalar gereksiz mi kalıyor?

2) Anakart seçimi (marka + model)

X870E-E şu an listemde ama açık konuşmak gerekirse:

• ASUS mu daha stabil olur yoksa MSI / Gigabyte mı daha mantıklı?
  • Bu seviyede anakart gerçekten fark yaratıyor mu yoksa sadece ekstra özellik mi satılıyor?
Özellikle uzun süreli kullanım + yazılım işleri + stabil sistem açısından fikir almak istiyorum.

3) Ekran kartı marka seçimi

RTX 5080 tarafında SUPRIM SOC seçtim ama emin değilim:

• MSI SUPRIM mi daha mantıklı
  • ASUS ROG STRIX mi
  • Gigabyte AORUS / Gaming OC tarafı mı
Burada soğutma, ses, coil whine ve uzun ömür önemli.

4) Gereksiz pahalı kalan parçalar var mı?

Şu kısımlar gözüme biraz “fazla premium” geliyor:

• 64GB CL28 RAM (32GB yeterli olur mu?)
  • X870E anakart (B850/X870 ile fark hissedilir mi?)
  • Samsung 9100 PRO (iş için gerçekten gerekli mi?)

5) Soğutma ve kasa uyumu

• TRYX 360 + O11 Vision Compact uyumu sorunsuz mu?
  • Ekstra fan şart mı yoksa mevcut kurulum yeterli mi?

6) PSU seçimi

1000W ROG Thor bu sistem için yeterli mi yoksa ileride upgrade düşünülürse 1200W daha mantıklı olur mu?

Son not

Sistem “en pahalı parçaları alayım” mantığında değil, ama gereksiz şişme de istemiyorum.
Özellikle uzun vadede stabil çalışan, hem oyun hem yazılım tarafında sorun çıkarmayan bir kurulum hedefliyorum.

Fikir veren herkese şimdiden teşekkürler.
400000tl bütçede 5080? Daha saçması gelmez dedikçe geliyor yaw :D

Hocam yanlış görmediysem bütçen 400.000 TL bu bütçede neden 5090 kullanılmadı acaba?

Bu arada diğer sorularını cevaplayayım.
1- Evet en azından 64 hatta ne kadar profesyonel olduğuna bağlı olarak 128 Ram bile yapılması gerekebilir.
2- Fazları güçlü B850 anakartlar gayet sana yetecektir. X870E tarzındaki anakartların artısı çok fazla SSD ve USB portu bulunduğu içindir.
3- Kaliteli bir SSD alınmalı bence bu bütçelerde fakat 9100 Pro'ya gerek var mı orası tartışılır çok kaliteli SSD ler daha ucuz miktarlarda mevcut.
4- CL28 için fazla fazla gereksiz ücret ödenmemelidir CL30 gayet yeterlidir. Ramleriniz Hynix A die çıkarsa manuel olarak CL28 çalışmasını zorlayabilirsiniz.
5-TRYX 360 da pompa sesi sorunu var diyorlardı iyi araştırmanızı öneririm. Vision Compact'ın çok airflowu mükemmel bir kasa olduğunu düşünmüyorum.
6- 5080 Alacaksanız 850W güç kaynağı da yeterlidir. 5090 için NVIDIA nın önerdiği 1000w fakat 1200 ve üzeri göz çıkarmaz alınabilir.
Ryzen 7 9800x3d ile 9850x3d arası %4 performans farkı var diye biliyorum.

5090 yerine ekipmanlara yatırım yapmayı tercih edeceğim.
Hocam 100klık monitör mü alıcan nabıcan

Ryzen 7 9800x3d ile 9850x3d arası %4 performans farkı var diye biliyorum.
Hocam değmez de 400klık sistemde de kullansın ya.

Hatta bu bütçede 5090+9950x3d bile kullanılır. Hocam harbili son zamanlarda gördüğüm en saçma sistemi diziyosunuz. Para sizin tabii ama bu kadar da saçma bi sistem... Bilemedim.

İş odaklı bu bütçelerde bir sistem diziyorsanız oyun da olucak ise

9950x3d şart
5090 şart
64 ram min. şart
2tb gen5 dram'li
yanında gen4 2tb dram'li ssd şart
depolama için ekstradan 8tb yada üstü hdd şart
360mm aio iyi bir psu ve düzgün bir kasa kafi
1000w gold düzgün bir psu iş görür FSP Hydro gibi

Hocam bence parası cebinde kalsın ama bilemedim şimdi. Bütçe fazla ama şişirtmeye gerek yok bence.
Hocam bütçeyi illa harcicaksa ekipman almak yerine 9950x3d alsın. Yoksa durabilir tabii. 400klık pc yi napıcak :D

İş odaklı bu bütçelerde bir sistem diziyorsanız oyun da olucak ise

9950x3d şart
5090 şart
64 ram min. şart
2tb gen5 dram'li
yanında gen4 2tb dram'li ssd şart
depolama için ekstradan 8tb yada üstü hdd şart
360mm aio iyi bir psu ve düzgün bir kasa kafi
1000w gold düzgün bir psu iş görür FSP Hydro gibi
8tb ssd abartısı hariç katılıyorum.

Geri