Ryzen 7 7800X3D vs Ryzen 7 9700X

CPU

• RYZEN 7 7800X3D

Oylar: 73 65.2%
  • RYZEN 7 9700X

Oylar: 39 34.8%

• Oy kullanan toplam üye
    112
240hz monitor ile kullanacaksan ikiside fazlasıyla %1 low verir sana asıl bakıcağın renderla işin olup olmadığı 7800x3d renderda vasat değil bu arada 9700x de aynı şekilde oyunda vasat değil birbirlerini dengeliyorlar bunlar.

500tl kuponla 11K

Tamamen Oyun Odaklı 7800x3d. Renderda varsa 9700X

Selamlar herkese, iyi forumlar. Bu konunun daha önce birçok kez açıldığını biliyorum ama son kararımı vermeden önce net bir cevap alabilmek adına ben de danışmak istedim.

Yeni bir sistem topluyorum ekran kartımı (ASUS RX 9070 XT OC) ve anakartımı (MSI B850 TOMAHAWK MAX WIFI) çoktan aldım. İşlemci tarafında aslında Ryzen 7 7800X3D almaya karar vermiştim. Ancak son birkaç gündür yaptığım araştırmalarda, Nebi Akgün ve V.O.K gibi kanalların videolarında 9700X modelini görünce biraz kararsız kaldım.

Sistemi tamamen oyun amaçlı kuruyorum ve en az 5 yıl boyunca üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan kullanmak niyetindeyim. Bu yüzden benim için en uzun ömürlü ve verimli olacak işlemciyi arıyorum. Kaynakları incelediğimde, 7800X3D’nin oyunlarda yaklaşık %20 daha iyi performans verdiğini ve düşük güç tüketimi olduğunu gördüm. 9700X’e göre yaklaşık 10 derece daha sıcak çalışıyor ancak 240mm ya da 360mm bir sıvı soğutmayı kasama eklemeyi hali hazırda zaten düşünüyorum.

9700X tarafında ise 105W kilidi ve PBO açıldığında performans ciddi şekilde artsa da güç tüketimi çok yükseliyor ve fiyat-performans dengesi biraz bozuluyor. Hem rekabetçi hem de hikayeli oyunları aktif olarak oynuyorum. Diğer yandan, üniversitede programcılık okuduğum için 9700X’in iş yüklerindeki avantajı ileride bana bir fayda sağlar mı diye de düşünmüyor değilim. İki seçenek arasında oldukça kararsızım.
+olarak 2.el piyasası x3d lerde baya bi iyi

240hz monitor ile kullanacaksan ikiside fazlasıyla %1 low verir sana asıl bakıcağın renderla işin olup olmadığı 7800x3d renderda vasat değil bu arada 9700x de aynı şekilde oyunda vasat değil birbirlerini dengeliyorlar bunlar.

500tl kuponla 11K
cevap için teşekkürler hocam fakat her karşılaştırma farklı sonuçlar gösteriyor nedense ama genellikle x3d'nin daha performatif bir işlemci olduğu söyleniyor

cevap için teşekkürler hocam fakat her karşılaştırma farklı sonuçlar gösteriyor nedense ama genellikle x3d'nin daha performatif bir işlemci olduğu söyleniyor
Oyun olarak daha performanslı zaten (1080P CS-Valo gibi oyunlardan bahsediyorum 2K veya 4K oynarken fark çok azalıyor). Ama ikiside çok iyi performans veriyor. Tamamen oyun odaklı diyorsun zaten 9700x almanın sana katacağı bir şey yok daha serin çalışması harici. 7800X3D alın

bu iki video hakkında yorumu olan birileri var mı ?

Hocam bu kişiler hem benzer oyun performansı hemde bir tık daha iyi render performansı olması üzerine 7800x3d'den ucuz olması sebebiyle bunu öneriyor. Fakat bütçe varsa amaç sadece oyun oynamaksa 3d v-cache her zaman üstün olacak. Bu senaryoda sizin için 9700x mantıksız.
Ayrıca 7800x3d soğutmak için sıvı soğutmaya gerek yok 4-6 ısı borulu herhangi bir kule tipi fazlasıyla yeterli. 120 watt tdp değeri her saniye 120 çekiyor demek değil oyunlarda 60-80 bandını geçtiğini görmedim ben. Soğutma konusunda da endişeniz olmasın.

Mesele fiyat hocam. Millet 5070Ti yerine 9070xt önerir mesela neden daha ucuza benzer performans alıyorsun. Buda aynı olay oyun olarak 7800x3d'ye yakın performans alıyorsun ekstradan render performansın daha iyi oluyor. Ama bütçe sıkıntın yoksa 7800x3d alman daha doğru senin için çünkü 9700x'in sana katacağı bir şey yok.

Ben 9070xt ve 9700x sistem kullanıyorum 4k 240hz monitörde, şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadım. Zaten 2k-4k da işlemciyi %100 hiç kullanamıyorsun hangi oyun olursa olsun üstüne daha soğuk

hocam benimkisi biraz özentilik yanlış anlamayın :d ilk bilgisayarımı 7-8 sene önce almıştım ve hala o bilgisayarı kullanarak bu konuya cevap veriyorum o yüzden toplayacağım bilgisayarı tek seferde içimde tereddüt bırakmadan toplayarak gönül rahatlığıyla en az 5 sene kullanmak istiyorum yanarlı dönerli olsun misali :D
haklısın hocam ama dandirik bir marka sıvı soğutma alacağına kaliteli bir kule tipi alırsan yine seni uzun seneler götürür.

Sıvı soğutma kullananlar daha iyi bilir , sorunları bakımları vs. daha fazla diye biliyorum , kullanan kişilere sormanı veya araştırmanı tavsiye ederim

1080p 2k 7800x3d 4k oyun için 9700x

Oyunları 1080p değil de 2K veya 4K'da oynayacaksan, yük ekran kartına bineceği için işlemciye binen yük azalır ve işlemciler arasındaki performans farkları da kapanır. 2K veya 4K çözünürlükte aralarındaki FPS farkı muhtemelen 2-3e kadar düşecektir.

9700X ile kıyaslandığında 780X3D, sahip olduğu 96 MB önbellek sayesinde 1080p oyunlarda bariz şekilde öndedir. Bu önbellek sayesinde oyunları çok daha akıcı oynadığını fark edeceksin

amacın saf oyun performansıysa ve yüksek yenileme hızına sahip monitörünün hakkını sonuna kadar vermek istiyorsan, 7800X3D çok daha mantıklı bir yatırımdır.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Benimde sistemim seninki gibi 7 8 yıllık bir sistemdi , bende sistemi alalı 1 ay oldu.
Bende 9700x ve 7800x3d arasında kaldım , ama oynadığım oyunlar genellikle FPS tarzı CS2, lol , valorant tarzı 1080p oyunlar olduğu için 7800x3d aldım iyi ki almışım

Tamamı ile oyun ve senaryo bazlı sonuç çok değişken.

Farklı bir veri bende paylaşayım.2008 yılından beri World of warcraft oyuncusuyum.

Öyle bir oyun motoru kullanıyor ki lanet olası oyun L3 düşük sistemde akıcı oyun oynayamıyorsun kalabalık şehirlerde alanlarda anlık 20 30 fps lere düşüyor shutter manyağı oluyorsun.

Bu tabii ki çok niş bir durum günlük kullanıp AAA oyun ağırlıklı 2K ve üzeri çözünürlük için yeterli veya E sporcu tadında CS Valo oynamıyorsan 9700x 105w modu gayet keyifli bir deneyim sağlar.

Ama benim gibi L3 bağımlısı oyun oynayan biri için 9700x değil 9900X bile maalesef işe yaramıyor.

Hocam forumda size yazılan o kadar çok hurafe görüyorum ki cidden doğru bilgiye ulaşmak imkansıza yaklaşmış.

1. Çözünürlüğe göre bir kere işlemci kıyaslaması yapılmaz. Çözünürlük arttıkça ekran kartı devreye girer ve işlemci ekran kartını beklemeye başlar. O yüzden işlemci testleri 1080p-low ayarda test edilir ki işlemci tek başına ne yapabiliyor görelim. Yani size 2k kullanıyorsan bunu al 1080p kullanıyorsan bunu al diyen kişilere itibar etmeyiniz.
2. 3D V-Cache her zaman üstün değildir. Üstün olduğu oyunlar vardır. Ancak 9700X'in boost hızının 7800x3D'den daha fazla olması sebebiyle kimi zaman 3D V-Cache'in getirdiği avantajla 9700X'in boost clockunun 5.5 GHz olması birbirini nötrler.
3. 7800x3D ile 9700X'in oyun farkı yalnızca en düşük fps değerlerinde var. %1 fps değerlerinde 3D V-Cache sayesinde %5-10 öne geçiyor. Onun dışında kafa kafaya bir işlemci. Güzel bir optimizasyon ile fark hissetmeyeceksiniz.

7800x3D'de Zen4 mimarisiyle 3D V-Cache'in konumlandığı kısım iyi bir yerde değil. 9700X bu açıdan da daha iyi Zen5 mimarisiyle. Hem daha yeni, hem daha ucuz. Hem daha iyi tekli ve çoklu çekirdek performansı veriyor. Eğer ki Xantares değilseniz %1 fps değerlerinizden birazcık (10-20fps aşağı yukarı) feragat ederek neden böyle bir işlemci almayasınız ki? Hem programcılık okuduğunuzu söylüyorsunuz. Hem hikayeli oyunlar hem rekabetçi oyunlar oynayan birisisiniz. Bir +/- tablosunda 9700X'in size getirdiği velinimetler açık şekilde daha fazla olacaktır.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,207,897
Üyeler
193,850
Son üye
Ahmetcans7
Geri