- Bütçe
- 40000
Mesaj İçeriği:
Herkese selamlar, umarım keyifler yerindedir.
Bir süredir kahrımı çeken oyuncu laptopumla vedalaşıp, artık şu ısınma/termal limit dertlerinden tamamen kurtulayım diyorum. Amacım 1080p çözünürlükte, ayarları Ultra'ya çekip hiç darboğaz falan düşünmeden oyunun tadını çıkarmak. 1080p'de yükün işlemciye bindiğini bildiğimden, doğrudan sağlam bir AM5 masaüstü sisteme geçmeye karar verdim. Ama malum piyasa sürekli değişiyor, al-sat işlerine girişmeden önce fikirlerinize ve tecrübelerinize danışmak istedim.
Tek tek parça toplayınca fiyat uçtuğu için Gaming.gen.tr, İncehesap, İtopya veya Sinerji gibi sitelerden hazır sistem alıp özelleştirmek en mantıklısı gibi duruyor. "Almışken tam olsun, AM4 devri kapandı" diyerek doğrudan AM5 sokete yöneldim. 1080p için şöyle bir iskelet düşündüm:
Oyun tarzı olarak CS, Valorant gibi rekabetçi FPS'ler oynamıyorum. Genelde The Last of Us, Expedition 33 tarzı görseli ağır, sistemi yoran hikayeli oyunlar oynuyorum.
Ayrıca bolca mekanik sistem kurduğum ağır Create modlu Minecraft paketleriyle uğraşıp, bir yandan da arka planda Python scriptleri vs. çalıştırdığım için çoklu görevlerde 32GB RAM'den aşağısı beni kesinlikle kurtarmaz. Sistem veya parça tavsiyelerini bu kullanım senaryosunu düşünerek yaparsanız çok sevinirim.
Gelelim Sorularıma:
Herkese selamlar, umarım keyifler yerindedir.
Bir süredir kahrımı çeken oyuncu laptopumla vedalaşıp, artık şu ısınma/termal limit dertlerinden tamamen kurtulayım diyorum. Amacım 1080p çözünürlükte, ayarları Ultra'ya çekip hiç darboğaz falan düşünmeden oyunun tadını çıkarmak. 1080p'de yükün işlemciye bindiğini bildiğimden, doğrudan sağlam bir AM5 masaüstü sisteme geçmeye karar verdim. Ama malum piyasa sürekli değişiyor, al-sat işlerine girişmeden önce fikirlerinize ve tecrübelerinize danışmak istedim.
Elimdekini Satmak (Laptop Fiyatı Ne Olmalı?)
Elimde gözüm gibi baktığım, termal bakımlarını hiç aksatmadığım şu cihaz var:- Asus TUF Gaming A15 FA507NU
- İşlemci: Ryzen 7 7735HS
- Ekran Kartı: RTX 4050 (140W TGP ve MUX Switch var)
- RAM: 32GB'a yükselttim.
2. Aklımdaki Sistem ve Bütçe (40.000 TL - 45.000 TL)
Laptopu sattıktan sonra kendi bütçemi de ekleyince elimde 40-45K arası bir bütçe oluyor.Tek tek parça toplayınca fiyat uçtuğu için Gaming.gen.tr, İncehesap, İtopya veya Sinerji gibi sitelerden hazır sistem alıp özelleştirmek en mantıklısı gibi duruyor. "Almışken tam olsun, AM4 devri kapandı" diyerek doğrudan AM5 sokete yöneldim. 1080p için şöyle bir iskelet düşündüm:
- İşlemci: Ryzen 5 7500F
- Anakart: B650
- Ekran Kartı: RTX 5060 8GB (1080p için beni fazlasıyla götürür diye düşünüyorum, bütçeye uyarsa 16GB versiyonları veya 4060 Ti 16GB da olabilir)
- RAM: 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz (Mümkünse CL30/CL32 EXPO)
- SSD: 1TB PCIe 4.0 NVMe
- Soğutucu: Sağlam bir kule tipi hava soğutucu veya 240mm sıvı soğutucu.(ısı değerleri stabil olması için öncelik sıvı soğutucu
Oyun tarzı olarak CS, Valorant gibi rekabetçi FPS'ler oynamıyorum. Genelde The Last of Us, Expedition 33 tarzı görseli ağır, sistemi yoran hikayeli oyunlar oynuyorum.
Ayrıca bolca mekanik sistem kurduğum ağır Create modlu Minecraft paketleriyle uğraşıp, bir yandan da arka planda Python scriptleri vs. çalıştırdığım için çoklu görevlerde 32GB RAM'den aşağısı beni kesinlikle kurtarmaz. Sistem veya parça tavsiyelerini bu kullanım senaryosunu düşünerek yaparsanız çok sevinirim.
Gelelim Sorularıma:
- Laptop Fiyatı: Benim TUF A15 için düşündüğüm 30-32K fiyat nasıl? Piyasası hızlı mıdır?
- Sistem Tavsiyesi: Şu an (Mayıs 2026 piyasasında) yukarıdaki özelliklere uyan, PSU'su veya kasası sorunlu olmayan, "Bunu alıp özelleştir, kafan rahat eder" dediğiniz hazır sistem linkleri var mı?
- Alternatif: 1080p odaklı düşündüğüm için "RTX 5060 yerine kesinlikle şu AMD karta (RX 8600/8700 vb.) da bir bak" dediğiniz mantıklı bir alternatif olur mu?