Mackbook Pro M5 Pro 48gb

Bzsu

80+
Reaksiyon skoru
26
Yazılım ögrencisiyim yüzde 90 okulda yazılım mobil uygulama geliştirmek için laptop alıcam Macbook M5 pro 48gb Amerika'dan almayı düsünüyorum kullanım alanlarım : local llm workflow ları çalıstırmayı düsünüyorum , mobil uygulamalar yapıyorum ne diyoeunuz başka önerileriniz varmı

Gayet güzel hocam uzun süre götürür sizi, bende zamanında m3 almıştım mobil geliştirme için uzunca süre götürmüştü beni.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bütçenizi bilmiyorum ama gerçi Amerika'dan alacağım demişsiniz, m5pro yu 18/20 ye yükseltip rami de 64 yapabilirsiniz local llm için. daha uzun ömürlü ve rahat olur diye düşünüyorum.

• Beğen
Reaksiyonlar: Bzsu
Gayet güzel hocam uzun süre götürür sizi, bende zamanında m3 almıştım mobil geliştirme için uzunca süre götürmüştü beni.

Bütçenizi bilmiyorum ama gerçi Amerika'dan alacağım demişsiniz, m5pro yu 18/20 ye yükseltip rami de 64 yapabilirsiniz local llm için. daha uzun ömürlü ve rahat olur diye düşünüyorum.
Hocam halihazırda evde win bir masaüstü PC im var 2.makine olarak alıcam bi sorum daha var unity de oyun geliştirme denedinizmi bu konuda nasıl bi performans gösteriyor indie düzeyinde oyunlar 2d 3d oyunlar geliştirmeyi de düsünüyorum

Hocam halihazırda evde win bir masaüstü PC im var 2.makine olarak alıcam bi sorum daha var unity de oyun geliştirme denedinizmi bu konuda nasıl bi performans gösteriyor indie düzeyinde oyunlar 2d 3d oyunlar geliştirmeyi de düsünüyorum
Alınır taşınabilirlik olarak süper cihazlar ek olarak gücü de bu mobiliteye rağmen asla zayıf değil. Bende 2021 model M1 Pro var 16GB Ramli baz model, ona rağmen birçok işi sorunsuz yapıyorum

Unity de falan güçlü bir Nvidia kart gibi süper performans beklemeyin ama küçük-orta çaplı projeleri rahatlıkla kaldırır. Büyük ihtimalle 5060-5070 ekran kartlı giriş seviye laptoplardan iyi olacaktır kıyas yaparsak.

Mobil uygulama geliştirmek için en mantıklı platform Mac zaten, başka türlü iOS tarafına çıkmana izin vermiyor Apple.

Son düzenleme:
Alınır taşınabilirlik olarak süper cihazlar ek olarak gücü de bu mobiliteye rağmen asla zayıf değil. Bende 2021 model M1 Pro var 16GB Ramli baz model, ona rağmen birçok işi sorunsuz yapıyorum

Unity de falan güçlü bir Nvidia kart gibi süper performans beklemeyin ama küçük-orta çaplı projeleri rahatlıkla kaldırır. Büyük ihtimalle 5060-5070 ekran kartlı giriş seviye laptoplardan iyi olacaktır kıyas yaparsak.

Mobil uygulama geliştirmek için en mantıklı platform Mac zaten, başka türkü iOS tarafına çıkmana izin vermiyor Apple.
E tabii ki zaten mac bi bilgisayardan gidip rdr tarzı grafiği çok iyi olan cberpunk gibi rtx i sonuna kadar kullanan bi cihaz beklemiyorum daha piksel ör: vampire Survivors celeste veya genshin impact megabonk tarzı basit grafikler kullanırım bunlarada yeteceğini düsünüyorum

Rami 64gba yukseltmeni tavsiye ederim. Sifir olarak alabilecegin en mantikli macbook pro o olur kullanimina gore.

Rami 64gba yukseltmeni tavsiye ederim. Sifir olarak alabilecegin en mantikli macbook pro o olur kullanimina gore.
64gb yapabilmem için M5 pro nun bir üst modeline geçmem gerekiyor buda 64gb ramle birlikte +400 dolar fark koyuyor o kadar bütcem yok acıkcası

64gb yapabilmem için M5 pro nun bir üst modeline geçmem gerekiyor buda 64gb ramle birlikte +400 dolar fark koyuyor o kadar bütcem yok acıkcası
Gerek de yok 48GB bile birçok kişiye abartı fazla kalacaktır hatta. Ben 16GB yi anca zorlayabiliyorum şu aralar ama o zorlanmada da henüz bir yavaşlığa sebep olmuyor cihaz 1-2GB Swap yapıp hallediyor.

Amerika’da fiyatlar nasıl bu arada, çok fark ediyor mu buraya göre?

Gerek de yok 48GB bile birçok kişiye abartı fazla kalacaktır hatta. Ben 16GB yi anca zorlayabiliyorum şu aralar ama o zorlanmada da henüz bir yavaşlığa sebep olmuyor cihaz 1-2GB Swap yapıp hallediyor.

Amerika’da fiyatlar nasıl bu arada, çok fark ediyor mu buraya göre?
Evet çok fark ediyor Amerika'da baz M5 16gb Macbook pro ögrenci indirimiyle birlikte 1599 dolar iken türkiyede 100K civarında bi fiyatta satılıyo 1599 dolar yaklasık 70k gibi bir para yapıyor buda 30k gibi büyük bir fark ki bu baz bir model yükselttikçe fark daha çok artıyor

Evet çok fark ediyor Amerika'da baz M5 16gb Macbook pro ögrenci indirimiyle birlikte 1599 dolar iken türkiyede 100K civarında bi fiyatta satılıyo 1599 dolar yaklasık 70k gibi bir para yapıyor buda 30k gibi büyük bir fark ki bu baz bir model yükselttikçe fark daha çok artıyor
Aslında PT gibi yerlerde bizde de 85K civarı bulunuyor baz model M5 olan ama yine de 15K iyi fark. Orada da bizim PT gibi Apple resmi fiyatının altına cihaz satan yerler yok mu ona da bak bence.

Hocam 64 yapmanız şart değil local llm için söyledim rami, eğer büyük olacaksa rami fazla yer o yüzden. Oyun geliştirme de her türlü işinizi görür fakat nvida amd ekran kartlarında işlem yapmanız daha sağlıklı ve rahat olur çünkü oyun sdk larının bi çoğu windowsa göre optimize ediliyor ve yeni teknolojilerde nvidia, amd ye göre çalışıyor ama mobil oyun veya basit 2d 3d oyun yapacaksanız olur. Eğer kariyer olarak oyun geliştirme ile ilgilenecekseniz mace girmeyin hocam sağlam bi masaüstü alın işlemci ekran kartı iyi olacak şekilde.

Hocam 64 yapmanız şart değil local llm için söyledim rami, eğer büyük olacaksa rami fazla yer o yüzden. Oyun geliştirme de her türlü işinizi görür fakat nvida amd ekran kartlarında işlem yapmanız daha sağlıklı ve rahat olur çünkü oyun sdk larının bi çoğu windowsa göre optimize ediliyor ve yeni teknolojilerde nvidia, amd ye göre çalışıyor ama mobil oyun veya basit 2d 3d oyun yapacaksanız olur. Eğer kariyer olarak oyun geliştirme ile ilgilenecekseniz mace girmeyin hocam sağlam bi masaüstü alın işlemci ekran kartı iyi olacak şekilde.
Ve oyun geliştirmede win tabanlı bi oyun yapacaksanız test edemezsiniz sağlıklı olmaz dediğim gibi.

Birkaç gün buna takmış biri olarak söyleyebilirim ki, bu iş çok kısır.

M5 max bile RTX 5090'ın üçde biri kadar token üretebiliyor. Eğer cidden işin ciddi ise Nvidia dışında alternarifin yok. En deneysel ve güncel paketler blackwell mimarisine çıkıyor. Apple bu işte hala daha var-yok gibi. Sadece dümdüz açık kaynak model çalıştıracaksan mac os teki çoğu llm i çalıştırabilirsin. Fakat 48gb gibi devasa bir alandan bahsediyorsun. 30 milyarlık llm ler çalışır burada. Ama nvidia 5000 veya pro serisi kartın olmadığından yavaşlığı hissedersin. Çok özel ortamlarda test yapacaksan sorun yaşayabilirsin.

Fakat 5090'ın fiyatı belli. 48gb alanı da yok. Ben 70 milyarlık llm leri çalıştırayım da ne olursa olsun kafasındaysan belkide en ucuz seçeneğin macbook pro m5 48gb hala en ucuz seçeneklerden biri. (Eğer profesyonel arenaya girmek istemiyorsan)

Lakin ben senin o kadar ciddi olduğunu düşünmüyorum. Eğer kafanda soru işaretleri varsa bekle. Teknoloji 1 günde değişiyor. Ucuz ve daha kullanıcı dostu donanımlar çıkıyor. Yazılımlar herkesin erişimine iniyor. Araştırma yapmaya devam et. Llm işi paranın döndüğü alan. Batabilirsinde çıkabilirsinde. Daha fazla yorum yapacak bilgi donanımına sahip değilim. Gemini'nin sana söylemeyeceklerini söylüyorum.

Ayrıca unity, ue5 gibi engine ler kullanacaksan windows şart gibi. Macbook da cayır cayır unity çalışabilir olsanda windows cihaz optimizasyon için şart. Eğer cidden vampire survivors tarzı bir şey yapacaksan m5 pro 48gb çoook overkill.

Laptop önerisi yapamam. Ben şahsen mini itx sistemimi üniversiteye götürmeyi planlıyorum. 14 litre kasanın içine istediğimi yerleştirip çantamda taşımayı planlıyorum. Gerçekçi bir seçenek gibi duruyor.

Ve oyun geliştirmede win tabanlı bi oyun yapacaksanız test edemezsiniz sağlıklı olmaz dediğim gibi.
Hocam şöyle zaten evde bi masaüstüm var rtx3060 lı benim yapıcagım oyunda zaten bu grafik kartında hayli hayli kaldırması lazım indie oyun ben okulda vs. Calısmak için kendime laptop bakiyorum

Geri