Cs2 Stutter Sorunu Yardım

Eco mode var mı anakartında
Sanırım yok hocam bulamadım
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Kral ramleri 5600 e de çalıştırmayı denesene aynı ram var 6000 de mavi ekran verdiriyordu
Hocam pboyu kapatıp rami 4800mhzde calistirdigimda bile yasiyorum sorunu

Aynı sorun bende de oluyor her formattan sonra özel ayar yapmam gerekiyor çözüyorum.
Bende de MSI B650M Gaming Plus Wifi var.
Araştırdım sanırım msi ın bu anakart serilerinde bu problem oluyormuş, chip üreticisinin o serisi sorunlu diyorlardı. Aynı işlemci aynı ram var. Biosta Hadware Monitörde tüm fanlar için PWM seçip Smart özelliğini de aktif et. Global C-State i ve MSI Driver Installer ı devredışı bırak.

Sonra bilgisayarı aç LatencyMon u kur başlat ve drivers ekranını aç ISR değerleri yüksek olan servislere bak. Bazı driverların problemli olabilir güncelini anakartın sayfasından indir kur. Ayrıca directx son sürümünü indir kur. Eğer aynı pc de hem msi center hem de asus armour crate gibi çift uygulama kullanıyorsan birini kaldır. Wfiyi kullanıyorsan etherneti etherneti kullanıyorsan wifiyi devredışı bırak. Yeterli olmazsa Ekran kartı ayarlarından güç modunu yüksek peformansa al. Yine olmazsa denetim masası güç seçeneklerinden yüksek performans moduna geç.

Bu konularda sıkıntı yaşıyorsan latencyMonun ekran goruntusunu yapay zekaya ver donanımını yaz seni yönlendirsin.

Ben bu sistemde AMD ekran kartlarıyla daha büyük sorunlar yaşadım iade ettim hemen.
Deniyorum hocam şimdi

Devam ediyor hocam maalesef

Biostan Onboard Ekran kartını devredışı bırakıp ddtools ile driver ını kaldırıp ondan sonra aşağıda yazdıklarımı kontrol eder misin.

latencymon u açıp start a basıp drivers sekmesine geç. oyunu 1 2 saat oyna, sorun yaşadığından emin olduktan sonra latencymon da ISR değerleri ve high execution alanındaki değerleri kontrol et. High Execution değerlerinde 0.25 ms üzerinde olan driver var mı ona bak, ISR değeri 0dan büyük olan ve High Execution 0.15ms den büyük olanlar veya ISR değeri 0 olup High Execution 0.25ten büyük olanlar problemlidir. Ya kendi driverından ya da etkileyen bir uygulamadan dolayı.

Ekran kartını yeni almadıysan veya sıfır almadıysan termal bakım süresi gelmiş de olabilir, çok ısındığında frekans düşüyor olabilir.
Bunu da Afterburner+RSS ile takip edebilirsin.

Aynı anakartla aynı sorunları yaşıyorum ama suçlu anakart mı bilmiyorum

MSI B650 (ve genel olarak AM5 platformu) anakartlarda anlık takılma, saliselik donma veya ses cızırtısı gibi stutter sorunları yaşayan birçok kullanıcı var. Bu durum genellikle doğrudan donanımın arızalı olmasından değil, AM5 platformunun doğasından ve bazı spesifik BIOS/sürücü ayarlarından kaynaklanıyor.

Kullanıcı geri bildirimlerine ve teknik forumlara bakıldığında, MSI B650 serisinde stutter sorununa yol açan en yaygın 4 ana sebep ve bunların çözümleri şunlar:

1. fTPM (Firmware Trusted Platform Module) Kaynaklı Takılmalar

AMD işlemcilerin içinde gömülü gelen ve Windows 11 için zorunlu olan fTPM, anakart üzerindeki SPI Flash bellek ile haberleşirken anlık işlem yoğunluğu yaratabiliyor. Bu da sistemde 1-2 saniyelik mikro takılmalara (stutter) ve seste robotikleşmeye/cızırtıya neden olabiliyor.
  • Çözüm: MSI, son AGESA güncellemeleriyle (özellikle 2025 ve 2026'da çıkan BIOS'lar) bu sorunu büyük oranda hafifletti. İlk yapılması gereken şey BIOS'u en güncel sürüme stabil sürüme yükseltmektir.

2. EXPO Profili ve RAM Çip Uyumsuzluğu

DDR5 RAM'lerde EXPO (hız aşırtma) profili açıldığında, özellikle MSI anakartların bazı bellek çipleriyle (Micron/Samsung veya erken dönem DDR5'ler) voltaj kontrolü tam optimize olamayabiliyor. Bu durum oyunlarda anlık frametime (kare süresi) sıçramalarına yol açıyor.
  • Çözüm: BIOS güncelledikten sonra da takılma sürüyorsa, EXPO'yu kapatıp bellekleri temel frekansta (örn. 4800 MHz) deneyerek sorunun RAM kaynaklı olup olmadığını test edebilirsiniz. Gerekirse SoC voltajını el ile ufakça ayarlamak veya High-Efficiency Mode'u kapatmak gerekebilir.

3. Global C-State Control Ayarı

AM5 işlemcilerin güç tasarruf modları (C-States), çekirdekler arası geçiş yaparken anlık burst (ani) yüklerde Windows'un zamanlayıcısıyla çakışabiliyor. Bazı MSI BIOS sürümlerinde bu ayarın "Auto" konumunda olması, arka planda "Disabled" gibi davranmasına ya da kararsız çalışmasına sebep olabiliyor.
  • Çözüm: BIOS'a girip Overclocking -> Advanced CPU Configuration -> AMD CBS adımlarını takip ederek Global C-State Control ayarını Enabled (veya sorun çözülmezse tamamen Disabled) konumuna getirmeyi deneyebilirsiniz. Bu ayar işlemcinin boost algoritmasının oyun içindeki mikro takılmalarını çözebiliyor.

4. Eksik veya Hatalı Çipseti Sürücüleri

B650 gibi yeni platformlarda Windows'un kendi kurduğu sürücüler ya da MSI'ın otomatik programlarının (MSI Center/Utility Installer) kurduğu bazı arka plan servisleri DPC Latency (sistem gecikmesi) yaratabiliyor.
  • Çözüm: MSI Center gibi ağır yazılımları arka planda çalıştırmamak ve AMD'nin kendi resmi sitesinden en güncel AM5 Chipset Drivers paketini indirip kurmak doğrudan bu gecikmeleri (özellikle ekran kartı ve depolama birimi arasındaki takılmaları) ortadan kaldırıyor.

Not : Gemini'dan alıntıdır. Aynı sorun masaüstünde de oluyor, oyunlarda da oluyor.
Sorun oyunlardan değil, yazılımsal uyumsuzluklardan, driverlardan ve bios ayarlarından kaynaklanıyor.

MSI B650 (ve genel olarak AM5 platformu) anakartlarda anlık takılma, saliselik donma veya ses cızırtısı gibi stutter sorunları yaşayan birçok kullanıcı var. Bu durum genellikle doğrudan donanımın arızalı olmasından değil, AM5 platformunun doğasından ve bazı spesifik BIOS/sürücü ayarlarından kaynaklanıyor.

Kullanıcı geri bildirimlerine ve teknik forumlara bakıldığında, MSI B650 serisinde stutter sorununa yol açan en yaygın 4 ana sebep ve bunların çözümleri şunlar:

AMD işlemcilerin içinde gömülü gelen ve Windows 11 için zorunlu olan fTPM, anakart üzerindeki SPI Flash bellek ile haberleşirken anlık işlem yoğunluğu yaratabiliyor. Bu da sistemde 1-2 saniyelik mikro takılmalara (stutter) ve seste robotikleşmeye/cızırtıya neden olabiliyor.
  • Çözüm: MSI, son AGESA güncellemeleriyle (özellikle 2025 ve 2026'da çıkan BIOS'lar) bu sorunu büyük oranda hafifletti. İlk yapılması gereken şey BIOS'u en güncel sürüme stabil sürüme yükseltmektir.

DDR5 RAM'lerde EXPO (hız aşırtma) profili açıldığında, özellikle MSI anakartların bazı bellek çipleriyle (Micron/Samsung veya erken dönem DDR5'ler) voltaj kontrolü tam optimize olamayabiliyor. Bu durum oyunlarda anlık frametime (kare süresi) sıçramalarına yol açıyor.
  • Çözüm: BIOS güncelledikten sonra da takılma sürüyorsa, EXPO'yu kapatıp bellekleri temel frekansta (örn. 4800 MHz) deneyerek sorunun RAM kaynaklı olup olmadığını test edebilirsiniz. Gerekirse SoC voltajını el ile ufakça ayarlamak veya High-Efficiency Mode'u kapatmak gerekebilir.

AM5 işlemcilerin güç tasarruf modları (C-States), çekirdekler arası geçiş yaparken anlık burst (ani) yüklerde Windows'un zamanlayıcısıyla çakışabiliyor. Bazı MSI BIOS sürümlerinde bu ayarın "Auto" konumunda olması, arka planda "Disabled" gibi davranmasına ya da kararsız çalışmasına sebep olabiliyor.
  • Çözüm: BIOS'a girip Overclocking -> Advanced CPU Configuration -> AMD CBS adımlarını takip ederek Global C-State Control ayarını Enabled (veya sorun çözülmezse tamamen Disabled) konumuna getirmeyi deneyebilirsiniz. Bu ayar işlemcinin boost algoritmasının oyun içindeki mikro takılmalarını çözebiliyor.

B650 gibi yeni platformlarda Windows'un kendi kurduğu sürücüler ya da MSI'ın otomatik programlarının (MSI Center/Utility Installer) kurduğu bazı arka plan servisleri DPC Latency (sistem gecikmesi) yaratabiliyor.
  • Çözüm: MSI Center gibi ağır yazılımları arka planda çalıştırmamak ve AMD'nin kendi resmi sitesinden en güncel AM5 Chipset Drivers paketini indirip kurmak doğrudan bu gecikmeleri (özellikle ekran kartı ve depolama birimi arasındaki takılmaları) ortadan kaldırıyor.

Not : Gemini'dan alıntıdır. Aynı sorun masaüstünde de oluyor, oyunlarda da oluyor.
Sorun oyunlardan değil, yazılımsal uyumsuzluklardan, driverlardan ve bios ayarlarından kaynaklanıyor.
Hocam cs girmeye vaktim olmadi boş ekranda yarim saat test yaptım. Testten önce ddu ile amd graphic cars driverini sildim

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,216,052
Üyeler
196,879
Son üye
jeagereren
Geri