1 Yılda Almanca C1 Olur Mu ?

Ben yorumumda aksini iddia etmedim zaten yorumu nerenle okudun anlayabilmiş değilim, okuma ve yazma kısmı çalışmayla dinleme ve konuşmanın da maruz kalmayla gelişeceğini belirttim zaten. Ayrıca akademik dil bilmekle kendi kendine b1 olmak arasında dağlar kadar fark var bu yaptığın sadece 'ben de dil biliyorum bilader' den başka hiçbir şey değil. Benim de ingilizcem C1 Almancam C1 ve ispanyolcam B1 ama ispanyolca ders dinleyemem akademik kaynakları okuyamam ve takip edemem ancak daha basit veya basitleştirilmiş romanları vs okuyabilirim. Olay maruz kalmakla olabilir durum zaten temelde öyledir ama 6 ayda bunu çözersin demek tamamen abartı ilk 3-6 ay ancak temel iletişim, 6-12 ay arası gündelik iletişim seviyesine geçilebilir, 12+ dan sonrası akademik ve iş seviyesinde yetkinliktir o da insanın kendi becerisine bakar. Ben kaptım başkaları da kapar zaten meselesi değildir dil öğrenmek ortalama bir insan için zorlayıcı bir şüreçtir. Yani senin kendi kendine dil öğrenmen hiçbir anlam ifade etmiyor hem istatistiksel olarak hem de yaklaşık 800 kişilik almanca hazırlık dönemimizden sadece %20'nin geçtiğine gözümle şahit olmam sebebiyle rahatlıkla yorum yapabiliyorum. Özetle ben sadece kişisel deneyimlerimden bahsetmiyorum iyi olup dili hemen kapanları da gördüm saatlerce almanca video izleyip konuşma pratikleri yapıp ilerleme kaydedemeyen de, dili rahat öğrenenlere kıyasla ortalama bir insan için süreç çok daha zorlu geçiyor.
Eğer aynı şeyleri düşünüyorsan benim dediklerimi doğruluyorsan neden benim yazdığım yoruma deneyimsiz bir yorum diyorsun. Ayrıca üsteki yorumumda da bahsettim deneyimsiz bir yorum dediğin için ben bildiğim dilleri yazdım yoksa kimseye bende dil biliyorum demek gibi bir amacım yok. İlk yorumuma bakarsan da görebilirsin amacım edindiğim tecrübeleri aktarmak o yorumda hiçbir şekilde dil seviyem hakkında konuşmamışım.

6 ay yorumum için hiçbir şekilde bilmediğin bir ülkede tek başına kalmış olsan o dili hadi sizi kırmayayım seviyeden bağımsız bir şekilde öğrenmiş olursun çünkü mecbursun yaşamak için. Ama yorumda da bahssttiğim gibi böyle tek başına bir ülkenin bir yerine pat diye düşemeyeceğine göre mümkün olduğunca ihtiyacı sen kendin yaratacaksın.

Eğer aynı şeyleri düşünüyorsan benim dediklerimi doğruluyorsan neden benim yazdığım yoruma deneyimsiz bir yorum diyorsun.
Çünkü C1 seviye dil bilgisi kendi alanında akademik makaleler okuyabilecek teknik terimleri anlayıp açıklayabilecek ve iş yerinde aynı şekilde ana dil gibi kullanabilmek demektir tam olarak anlatamamış olabilirim ama C1 ile B1-B2 arasında dağlar kadar fark var bu yüzden deneyimsiz yorum dedim, senin dediğin B1 kişiden kişiye değişmekle beraber B2 noktasına kadar doğru ancak B2-C1 arası çok büyük bir sıçrama olduğu için oradan sonrası kişiden kişiye değişir ki bundan önce de dediğim gibi ortalama bir insan için bu çok zordur, bu sebeple yorumuna deneyimsiz dedim. Sen B2-C1 sıçramasını A2-B1, B1-B2 sıçramalarına benzer tutuyorsun lakin öyle değil, hatta almanca özelinde ayrıntıya girmek gerekirse B1-B2 sıçraması bile çok büyüktür, B1'den sonra B2 kitaplarını anlamadıklarını ve ders kitabındaki metinlerin çok zor olduğunu iddia eden bir çok insanla da karşılaşabilirsin,(bazı kurslarda B2 aşamasında B1 plus kitapları işlenir geçişte insanlar çok zorlandığı için) benim temel olarak karşı çıktığım budur bahsettiğim 'akademik' dil de aslında bu sıçramayı ifade ediyordu

Dostlar dil ediniminde önemli olan şey altyapınızı doldurmaktır. Altyapıyı doldurduğunuz durumda da (ki reading ve listening ile dolar) akademik anlamda hangi ortama girdiğinizin bir önemi olmayacaktır. Bugün akademik anlamda türkçede de bir çok insan zorlanacaktır anlamayacaktır hatta ama çalışmaya başladığında okumaya devam ettiğinde anlamaya başlayacaktır. O yüzden CEFR seviyelerine takılmanızın bir önemi yok. Bir mühendisin akademik dilinden bir sanatçı anlamayacaktır bir sanatçının da akamedik dilinden mühendis anlamayacaktır başlangıçta. Ama her ikiside aynı şekilde birbirinin derslerini okudukça anlmaya başlayacaktır. Önemli olan ortalama yetişkin birinin pasif kelime miktarı kadar kelimeye sahip olabilmek.İng de bu 42K kelime. Bu da kitap okuyarak elde edilecek bir durum.

Yani dil ediniminde amacınız seviyelerden ziyade betsellerdan alınan herhangi bir kitabı anadilinizmiş gibi okuyabiliyor musunuz. Herhangi bir diziyi filmi veya bir TV(örn haber) kanalını sanki türkçe izliyormuş gibi izliyebiliyor musunuz? Veya herhangi bir ortamda hiç zorlanmadan konuşabilyormusunuz bu olmalı.
Bunlara karşı cevabınız evetse C1 miş B2 miş boştur. CEFR seviyesine takılmanın bir manası yok. Çünkü hiç bir insan kendi dilinde B2 yim C1'im demez.

Bugün yüksek lisans yapan birisinin türkçe makalelerini, yapmayan birine göre anlama kapasitesi daha yüksektir. Yapmayan birinin aynı makaleyi okuması, bilmediği terimler ve kavramlardan dolayı zordur da. Ama yüksek lisansa başlayarak anlama kapasitesini artırmaması söz konusu dahi değildir. O yüzden "bence" gereksiz yere tartışıyorsunuz. Çünkü doktorun akademik dili ile başka bir mesleğin akademik dili farklı olacaktır. Terimler konular farklı olduğundan.

Bir kişinin dil edinimi de kişinin ayırdığı zamana ve kavrama kapasitesine son derece bağımlıdır. O yüzden kimisine göre 1 sene çok azdır kimisine göre ise 1 sene iyi bir zamandır. Sonucu ise 1 sene sonra kişinin kendisi görecektir. Önemli olan arkadaşa olmaz veya olur demek yerine kendi dil edinme yöntemlerinizi anlatmak "bence" daha iyi sonuç verecektir. Çünkü tartışmanızın konuyu açan bir arkadaşa faydası bulunmamaktadır.

Çünkü tartışmanızın konuyu açan bir arkadaşa faydası bulunmamaktadır.
Tüm yazıların çok güzel dostum ama tartışma sorgulamanın temelidir, emin ol öyle görünmeyebilir ama ileride konu sahibi veya başka biri okurken ya biri böyle yazmıştı acaba doğru mudur veya bu fikir geçerli midir? diye düşünmesi bile o kişiye çok şey katabilir

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,216,580
Üyeler
196,996
Son üye
alejandro42
Geri