Forumdaki İlk Konunuz Ne?

Che_

80+ Platinum
En İyi Cevap
2
Reaksiyon skoru
12,402

Bu sistemin alinmayacagini zaten biliyordum ama ailem aliyordu ve ilala akrabadan tanidiktan alcaz dediler bunu almislardi sonra yok yazik gunah diyince git calis al o zaman dediler bende ses etmedim sonra update'elyerek kullandim hayla o var ama biraz update yaptim gpu ya falan

• Beğen
Reaksiyonlar: Che_

Bu sistemin alinmayacagini zaten biliyordum ama ailem aliyordu ve ilala akrabadan tanidiktan alcaz dediler bunu almislardi sonra yok yazik gunah diyince git calis al o zaman dediler bende ses etmedim sonra update'elyerek kullandim hayla o var ama biraz update yaptim gpu ya falan
bende de bir sürü heveslenip açtığım konu var ama daha geçen yaz alabildim anca
1780527796984.webp

Anakart ya da sürücü kaynaklı olduğunu zannettiğim bir sorun için yardım konusu açmıştım. Sonra kontrolcünün bozuk olduğunu öğrendim.

• Hahaha
ilk konuya nasıl bakıyonuz

• Beğen
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

sharkoon psu'nun prime zamanları 😭

Ekran görüntüsü 2026-06-04 124811.webp

• Beğen

@lil musty diye bir hesap daha vardı da onun eskisine gitmeye çalışsam ömür yetmez herhalde. E-posta virüs yedi diye kapatmıştım.

• İnanılmaz

• Beğen
Arkadaşlar sıvı soğutucum ile birlikte gelen Arctic MX-6 termal macun çok azaldığı için yeni bir macun arayışına girdim. Piyasaya yeni çıkan macunları incelerken gözüme bu arkadaş takıldı. Bilindik pek çok markanın pahalı termal macunlarından daha iyi sonuçlar veriyordu. Ürünü hiç tecrübe etmediğim için forumda kullanan var mı diye baktım. Forumda adı bile geçmemiş. Hal böyleyken ürünü satın alıp kendim denemek istedim. Elimde çok alternatif olmasa bile 3 farklı macunla kıyaslayabildim. Sonuçlar cidden beni çok şaşırttı. Eğer kısa sürelerde pump-out gibi bir durumla karşılaşmazsam yeni emektarım HY-P17'dir. Uzun dönem kullanım sonuçlarımı her 6 ayda bir paylaşacağım.

HY-P17

Kutu içeriğinden 17,3 W/mk ısı iletimine sahip 4gr macun, 2 adet temizleme mendili, 1 adet spatula ve macunu yaymak için aplikatör çıkıyor.

IMG_20260525_215733.webp

IMG_20260525_215847.webp

Yoğun kıvamlı bir macun, uygulama esnasında biraz zorluk çıkarttı. Ben sadece işlemci için kullandım. Ekran kartında kullanmak isteyenler biraz daha zorlanabilir.

Test Sistemi

AMD Ryzen 7 9800x3d
Arctic LF3 420mm
MSİ Tomahawk X870 Wifi
XPG 32GB(2x16) Lancer Blade 6400-Cl32
Kingston Kc3000 2tb Ssd
Zotac Rtx 5080 Solid OC
Msi MAG A1000GL 80+ Gold ATX 3.1
Asus Proart PA602 Kasa
Windows 11 25H2
Bios sürümü 7E51v1A82

Bios Ayarları

PBOAdvanced
PBO LimitMotherboard
PBO Scalar5x
Cpu Boost Clock OverridePositive
Max Cpu Boost200MHz
Platform Thermal Throttle LimitAuto
Curve Optimizer All core
Negative
35
Curve ShaperMin → Auto
Low → Auto
Med → (Low-Med-High) → Negative 5
High → Auto
Max → Auto
ExpoAçık

Test Metodu

Aslında sadece HY-P17 için test değerlerini paylaşacaktım ama bir tanesi arkadaşımın olmak üzere ( Thermal Grizzly Duronaut) karşılaştırabileceğim 3 tane daha macun olunca hepsini sırası ile denedim. Diğer 3 macun (forumda bir çok sayıda kullanıcısı olan) Arctic MX-6, (bazı Thermalright cpu soğutucularla birlikte geldiği için tercih edenler var) TF7 ve premium görülen Thermal Grizzly Duronaut.

IMG_20260525_215803.webp

*Arkadaşıma geri verdiğim için görselde TG Duronaut yok.

Tüm macunları işlemci üzeri
ne yayarak uygulama yaptım. (Aslında değişkenleri sabitlemek için işlemci ortasına eşit miktarlarda macun sıkıp test etmem daha doğru olurdu. Fakat genel kullanım da çoğu kişi yaydığı için bu şekilde uyguladım.) Testleri aynı oda sıcaklığında ve üçer döngü olacak şekilde bitirdim. Grafik üzerindeki değerler 3 döngünün ortalama sıcaklıklarıdır. Cinebench için sıcaklık değerlerini HWinfo (sürüm v8.47-5980) ile kaydettim.

Ekran görüntüsü 2026-05-25 211725.webp

Sonuç

Ortalama fiyatlara satılan bir macun için test sonuçları çok iyi. Halnziye firmasından böye bir ürün beklemezdim. Bu performansını uzun dönem kullanımında da koruyabilirse masa üstü sistemler için çok iddialı olur. Başta belirttiğim gibi belli periyotlarla aynı testleri gerçekleştirip grafiği güncelleyeceğim. Testlerdeki sonuçlar %100 aynı ortam koşullarına sahip olamayacağı için mutlaka hata payları vardır. Amatör bir kullanıcı olarak naçizane kendi deneyimlerimi paylaştım. Umarım sonuçların benim gibi araştırma yapan arkadaşlara yardımı dokunur.
İşten güçten pek vakit ayıramıyorum tek konum bu.

Son düzenleme:
  • Beğen
Geri