Çözüldü✓ Anakart Değişimi Sonrası Mikrofonlar Görünüyor ama Hiçbirinden Ses Gitmiyor

emiruths

80+
Reaksiyon skoru
2
Merhaba arkadaşlar,

Yakın zamanda anakart değişimi yaptım. Eski anakartım MSI idi, yeni anakartım ASUS TUF serisi bir anakart. Anakart değişiminden sonra mikrofon tarafında sorun yaşamaya başladım.

Sorun şu şekilde:
Windows mikrofon cihazlarını görüyor fakat hiçbir mikrofon ses almıyor. Yani mikrofon sistemde var görünüyor ama konuşunca ses seviyesi hiç hareket etmiyor, uygulamalara da ses gitmiyor.
Denediğim cihazlar:
  • Razer Barracuda X kulaklık
  • Kamera mikrofonu
  • Windows giriş aygıtları
Başta kulaklık mikrofonundan şüphelendim fakat kamera mikrofonu da çalışmayınca sorunun kulaklıkla alakalı olmadığını düşündüm. Genel olarak bilgisayarda hiçbir mikrofon ses almıyor.

Şu ana kadar yaptıklarım:
  • ASUS anakartın chipset driverını kurdum.
  • ASUS/Realtek audio driver kurulumunu yaptım.
  • BIOS’a girdim, HD Audio / Onboard Audio ayarının Enabled olduğunu kontrol ettim.
  • Windows ses ayarlarında mikrofonların göründüğünü kontrol ettim.
  • Mikrofon gizlilik izinlerinin açık olduğunu kontrol ettim.
  • mmsys.cpl üzerinden Kayıt sekmesinde mikrofonların göründüğünü kontrol ettim.
  • Mikrofon seviyesi ve sessiz ayarlarını kontrol ettim.
Aklıma takılan ihtimal şu: Eski MSI anakarttan kalan MSI Center, Nahimic, A-Volute veya eski Realtek ses sürücüleri yeni ASUS anakartın ses sürücüsüyle çakışıyor olabilir mi? Anakart değişiminden sonra temiz Windows kurulumu yapmadım.

Sizce sorun eski MSI/Nahimic driver kalıntılarından kaynaklanıyor olabilir mi?
Bunları kaldırıp ASUS chipset + audio driverlarını tekrar kurmam yeterli olur mu, yoksa temiz Windows kurulumu daha mı mantıklı olur?

Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Merhaba arkadaşlar,

Yakın zamanda anakart değişimi yaptım. Eski anakartım MSI idi, yeni anakartım ASUS TUF serisi bir anakart. Anakart değişiminden sonra mikrofon tarafında sorun yaşamaya başladım.

Sorun şu şekilde:
Windows mikrofon cihazlarını görüyor fakat hiçbir mikrofon ses almıyor. Yani mikrofon sistemde var görünüyor ama konuşunca ses seviyesi hiç hareket etmiyor, uygulamalara da ses gitmiyor.
Denediğim cihazlar:
  • Razer Barracuda X kulaklık
  • Kamera mikrofonu
  • Windows giriş aygıtları
Başta kulaklık mikrofonundan şüphelendim fakat kamera mikrofonu da çalışmayınca sorunun kulaklıkla alakalı olmadığını düşündüm. Genel olarak bilgisayarda hiçbir mikrofon ses almıyor.

Şu ana kadar yaptıklarım:
  • ASUS anakartın chipset driverını kurdum.
  • ASUS/Realtek audio driver kurulumunu yaptım.
  • BIOS’a girdim, HD Audio / Onboard Audio ayarının Enabled olduğunu kontrol ettim.
  • Windows ses ayarlarında mikrofonların göründüğünü kontrol ettim.
  • Mikrofon gizlilik izinlerinin açık olduğunu kontrol ettim.
  • mmsys.cpl üzerinden Kayıt sekmesinde mikrofonların göründüğünü kontrol ettim.
  • Mikrofon seviyesi ve sessiz ayarlarını kontrol ettim.
Aklıma takılan ihtimal şu: Eski MSI anakarttan kalan MSI Center, Nahimic, A-Volute veya eski Realtek ses sürücüleri yeni ASUS anakartın ses sürücüsüyle çakışıyor olabilir mi? Anakart değişiminden sonra temiz Windows kurulumu yapmadım.

Sizce sorun eski MSI/Nahimic driver kalıntılarından kaynaklanıyor olabilir mi?
Bunları kaldırıp ASUS chipset + audio driverlarını tekrar kurmam yeterli olur mu, yoksa temiz Windows kurulumu daha mı mantıklı olur?

Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Sorunun ne olduğunu yazmışsın zaten. Sürücüler çakışıyor. Format en son ve garanti çözüm. Ama önce eski sürücüleri kalıntı kalmayacak şekilde kaldırmayı dene.
DDU ile Ses sürücülerini temizle.(DDU yu açınca sağ tarafta ses kısmını seç)
Sonra yeni anakartın driverlerını kur. Böyle dene bence işe yarayabilir

Format at. Farklı anakart kullanıyorsun. Başka sorunlar da çıkar mutlaka.

Olabilir, format güzel olur. Asus armory crate var, o bu türlü şeyleri indirebilir. En kötü ses yongasına bak, internet güncel sürümünü kendin indir.

Sorunun ne olduğunu yazmışsın zaten. Sürücüler çakışıyor. Format en son ve garanti çözüm. Ama önce eski sürücüleri kalıntı kalmayacak şekilde kaldırmayı dene.
DDU ile Ses sürücülerini temizle.(DDU yu açınca sağ tarafta ses kısmını seç)
Sonra yeni anakartın driverlerını kur. Böyle dene bence işe yarayabilir
Format at. Farklı anakart kullanıyorsun. Başka sorunlar da çıkar mutlaka.
Olabilir, format güzel olur. Asus armory crate var, o bu türlü şeyleri indirebilir. En kötü ses yongasına bak, internet güncel sürümünü kendin indir.
Akşam eve geçtiğimde tavsiyelerinizi deneyeceğim. Olmazsa son çözüm olarak temiz format atacağım. Teşekkürler ederim tavsiyeleriniz için.

Hocam çok teşekkür ederim, dediğiniz gibi Armoury Crate’i kurup yeniden başlattım ve sorun çözüldü.

Sorun anakart değişiminden sonra başlamıştı. Eski anakart MSI, yeni anakart ASUS TUF serisiydi. Mikrofonlar Windows’ta görünüyordu ama hiçbir şekilde ses almıyordu. Razer Barracuda X mikrofonu, kamera mikrofonu vs. hepsinde aynı durum vardı.

Bu süreçte bayağı şey denedim:

• ASUS chipset driver kurdum.
  • ASUS/Realtek audio driver kurdum.
  • BIOS’ta HD Audio / Onboard Audio ayarının Enabled olduğunu kontrol ettim.
  • Windows mikrofon izinlerini kontrol ettim.
  • mmsys.cpl üzerinden kayıt aygıtlarını, seviyeleri ve varsayılan mikrofon ayarlarını kontrol ettim.
  • Aygıt Yöneticisi’nde bilinmeyen USB aygıtlarını ve eski/şüpheli ses aygıtlarını kontrol ettim.
  • Eski MSI driver kalıntısı olabilir diye MSI/Nahimic/Realtek tarafını araştırdım.
  • Ses sorun gidericisini çalıştırdım.
  • Driverları kaldırıp tekrar kurmayı denedim.
Bunlara rağmen çözülmemişti. En son sizin dediğiniz gibi Armoury Crate’i kurdum, yeniden başlattım ve mikrofon direkt çalışmaya başladı. Büyük ihtimalle ASUS’un eksik kalan ses/driver bileşenlerinden birini Armoury Crate tamamladı.

Allah razı olsun hocam, gerçekten saatlerdir uğraşıyordum. Format atmadan çözüldü sayenizde. Hayırlı günler dilerim.

Hocam çok teşekkür ederim, dediğiniz gibi Armoury Crate’i kurup yeniden başlattım ve sorun çözüldü.

Sorun anakart değişiminden sonra başlamıştı. Eski anakart MSI, yeni anakart ASUS TUF serisiydi. Mikrofonlar Windows’ta görünüyordu ama hiçbir şekilde ses almıyordu. Razer Barracuda X mikrofonu, kamera mikrofonu vs. hepsinde aynı durum vardı.

Bu süreçte bayağı şey denedim:

• ASUS chipset driver kurdum.
  • ASUS/Realtek audio driver kurdum.
  • BIOS’ta HD Audio / Onboard Audio ayarının Enabled olduğunu kontrol ettim.
  • Windows mikrofon izinlerini kontrol ettim.
  • mmsys.cpl üzerinden kayıt aygıtlarını, seviyeleri ve varsayılan mikrofon ayarlarını kontrol ettim.
  • Aygıt Yöneticisi’nde bilinmeyen USB aygıtlarını ve eski/şüpheli ses aygıtlarını kontrol ettim.
  • Eski MSI driver kalıntısı olabilir diye MSI/Nahimic/Realtek tarafını araştırdım.
  • Ses sorun gidericisini çalıştırdım.
  • Driverları kaldırıp tekrar kurmayı denedim.
Bunlara rağmen çözülmemişti. En son sizin dediğiniz gibi Armoury Crate’i kurdum, yeniden başlattım ve mikrofon direkt çalışmaya başladı. Büyük ihtimalle ASUS’un eksik kalan ses/driver bileşenlerinden birini Armoury Crate tamamladı.

Allah razı olsun hocam, gerçekten saatlerdir uğraşıyordum. Format atmadan çözüldü sayenizde. Hayırlı günler dilerim.
Rica ederim. Hayırlı iyi günler.

Geri