🔥İndirim Intel İ5 14600kf 3.50ghz 24mb 14 Çekirdek 1700p Box Fansız İşlemci 9.707tl

Malesef verdiğiniz bilgiler doğru değil. Öncelikle akım birini Watt değildir. VRM mosfetlerden watt değil akım geçer. İşin teknik kısmını sizinle tartışırım bir elektronikçi olarak ama konu o değil. Sizin yazdığınızdan şu anlaşılıyor; 12400F kullanılan sisteme 14600KF takarsanız anakartınız yüzünden performans artışı sağlayamazsınız. Böyle bir şey mümkün değil. İki işlemcinin kağıt üzerinde TDP değerlerine ve anakartın fazlarına bakarak böyle bir şey söyleyemezsiniz. TDP işlemcinin termal iletkenine ne kadar güç aktardığıdır. Pratikte bu değer çok farklıdır. Ek olarak VCore VRM Mosfetlerinde termal sensör bulunmaz. Siz 14900K da taksanız 12100F de taksanız Mosfetler aynı sıcaklığa ulaşırlar. Termal boğulmaya girip işlemcinin saat hızının düşmesi için işlemcinin çok ısınması gerekir. VRM Mosfetler ısındı diye işlemci gücü azaltmaz. Keşke dediğiniz gibi bir şey olsaydı Mosfetler yanmazdı. Elimde 12400F var, 14600KF niz varda gönderin H610 anakartta size test edeyim.
Kendim H610 ile 13600KF kullandım, mosfetler 100+ üstünü görüp anakart sebebiyle throttle yapıyordu ve güç kısıyordu. Bu sebeple hiçbir zaman 90W+ üstünü stabil şekilde göremedim. Sonradan Orta-üst halli bir B760'a geçtim ve bilin bakalım ne oldu? 200W+ üstü yüklerde mosfetler 60 derecede sabit kaldı ve throttle olmadı. Cinebench üzerinde aldığım puan ise 15.000 seviyesinden 21.000 seviyesine çıktı. Zaten boşu boşuna VRM'lerin üzerinde soğutucu konmuyor. Ve VRM sıcaklığı yüke görede değişir. Neredeyse hiçbir zaman sabit olmaz. Dedikleriniz neredeyse tamamen yanlış yani.

Nasıl bir elektronikçi olduğunuzuda anlamadım. Watt cinsinden de hesaplanabilir bir şey. Amper ile Voltajın çarpımı zaten Watt'ı veriyor bize. Ben kimsenin işlemci güç çekimini amper ile hesapladığını görmedim. İkisinin direkt çarpımını almak daha basit ve güvenilir.

Son düzenleme:
Kendim H610 ile 13600KF kullandım, mosfetler 100+ üstünü görüp anakart sebebiyle throttle yapıyordu ve güç kısıyordu. Bu sebeple hiçbir zaman 90W+ üstünü stabil şekilde göremedim. Sonradan Orta-üst halli bir B760'a geçtim ve bilin bakalım ne oldu? 200W+ üstü yüklerde mosfetler 60 derecede sabit kaldı ve throttle olmadı. Cinebench üzerinde aldığım puan ise 15.000 seviyesinden 21.000 seviyesine çıktı. Zaten boşu boşuna VRM'lerin üzerinde soğutucu konmuyor. Ve VRM sıcaklığı yüke görede değişir. Neredeyse hiçbir zaman sabit olmaz. Dedikleriniz neredeyse tamamen yanlış yani. Nasıl bir elektronikçi olduğunuzuda anlamadım.
İ7 11-14. Nesile kadar H serisi anakartlar ile K/KF Cpu ları denedim. Single Core da kayıp olmasada multi core da aynı dediğin gibi ciddi kayıp oluyor. Zaten bios da pl limitleri de daha düşük tutuluyor bazı üreticiler pl daha yüksek tutsada farketmiyor her türlü kayıp sağlanıyor. H serisi ile non k modeller daha mantıklı.

İ7 11-14. Nesile kadar H serisi anakartlar ile K/KF Cpu ları denedim. Single Core da kayıp olmasada multi core da aynı dediğin gibi ciddi kayıp oluyor. Zaten bios da pl limitleri de daha düşük tutuluyor bazı üreticiler pl daha yüksek tutsada farketmiyor her türlü kayıp sağlanıyor. H serisi ile non k modeller daha mantıklı.
Tekli çekirdek testleri zaten güç tüketmiyor. Ben 50W falan görmüştüm heralde en fazla. Çoklu çekirdekte bende 13600KF 205W+ üstü çekiyor. Soğutucu daha iyi olsa muhtemelen 300W civarını görebilirim gibi.

K serisi alınacaksa soğutuculu düzgün bir B760 şart.

buyrun daha iyi anakart satışta yok zaten

Hocam kısmen haklısınız ancak 13600k yada konudaki 14600k ile ortalama b760 ddr4 ve 32gb ram ile ddr5 32gb ram parasına konuyu kapatabiliyorsunuz gönül isterki 9700x yada 7800x3d bir sistem toplayalım ama hemen hemen iki katına mal oluyor yoksa kimse bahsettiğim işlemcilerin meraklısı değil oyun tarafında .
Doğru da bakın şimdi mesela araba alacağım 6 ay araştırırım istediğim temizlikte istediğim fiyata gelmesi için. Bunu yapmak çok zor değil sabır işi. Mesela yukarıda arkadaş atmak bedava demiş o kendinden biliyor işi ben en son vatan indiriminde bedavaya aldım, sabreden buluyor sıfırını vatan bu kadar ucuz veriyorken ikinci el de fırsat gelmeyeceğini düşünmesi onun kafa yapısıyla alakalı vatan indiriminden önce de 16Gb Kingston Hynix A-Die Ram`i 5.5K ya aldım. Zaten al-sat yapan bilir şuan piyasada doygunluk var ürün satmak kolay değil, bu sabah team 16Gb 6000 mts cl36 6K`ya vardı almadım, çünkü elimde ram var ihtiyacım yok. Grupta bir sürü indirim paylaşılıyor. 9700X` i itopya 11K ya sattı, B650m-R 4585Tl ye satıldı topla 3`ünü düz hesap yuvarlarsam 21.600Tl yapıyor. Posttaki 11400K 9700Tl + B760m-r 4.800Tl, 16Gb ddr4 Ram 3.000Tl. Etti sana 17.500Tl arada 4100Tl fark var ama biri amd nin en verimli işlemcisi ve ddr5 diğeri ddr4 ölü soket alev topu 14600K yani ne alınacağı ortada. Bazı şeyler emek ve zaman ister. Bu sabrı göstermeyen sonra pişman olur

Kendim H610 ile 13600KF kullandım, mosfetler 100+ üstünü görüp anakart sebebiyle throttle yapıyordu ve güç kısıyordu. Bu sebeple hiçbir zaman 90W+ üstünü stabil şekilde göremedim. Sonradan Orta-üst halli bir B760'a geçtim ve bilin bakalım ne oldu? 200W+ üstü yüklerde mosfetler 60 derecede sabit kaldı ve throttle olmadı. Cinebench üzerinde aldığım puan ise 15.000 seviyesinden 21.000 seviyesine çıktı. Zaten boşu boşuna VRM'lerin üzerinde soğutucu konmuyor. Ve VRM sıcaklığı yüke görede değişir. Neredeyse hiçbir zaman sabit olmaz. Dedikleriniz neredeyse tamamen yanlış yani.

Nasıl bir elektronikçi olduğunuzuda anlamadım. Watt cinsinden de hesaplanabilir bir şey. Amper ile Voltajın çarpımı zaten Watt'ı veriyor bize. Ben kimsenin işlemci güç çekimini amper ile hesapladığını görmedim. İkisinin direkt çarpımını almak daha basit ve güvenilir.

Amper ve Voltajı çarparak Watt elde edebilirsiniz tabii ki. Ama Mosfetler her voltajda aynı akımı çekmek zorunda değil. Genellikle VCore voltajı 0.9V, 1V gibi Voltaj verir ama aynı akımı çekmeyebilirler. Bazı seri anakartlar da bu voltaj ve akımı düzenleyebilirsiniz ancak dediğiniz gibi bunu H serisi anakartlarda yapamazsınız. Anakartın kendi standart değerlerini değiştiremeyeceğiniz için aynı TDP değerine ulaşmak için fazla akım çekebilirler. Bu da işlemcinin termal boğulmaya girmesine sebep olabilir. Ama her anakartta böyle olacak diye bir durum söz konusu değil. Anakartınız H serisi diye üst seviye işlemcilerden performans alamayacaksınız diye bir şey yoktur. Bunu tartışalım lütfen

Hocam merhabalar. Öncelikle Watt ve Amper terminolojisi konusundaki düzeltmeniz için teşekkür ederim. Forum pratikliği adına '181W akım' demiş bulundum; haklısınız, Watt gücün birimidir. Ancak VCore voltajının yük altında ortalama 1.2V - 1.3V seviyelerinde gezdiğini düşünürsek, 181W güç tüketimi kabaca 140-150 Amper gibi devasa bir akım yükü demektir. Zaten VRM'leri (Mosfetleri) ağlatan ve sistemin dengesini bozan şey tam olarak üzerinden geçen bu devasa akımdır.

Elektronikçi olduğunuzu belirtmişsiniz, bu yüzden işin teknik kısmında aşağıdaki güncel donanım gerçeklerini gözden kaçırdığınızı düşünüyorum:

1. "12100F ile 14900K mosfetlerde aynı sıcaklığı yaratır" İddiası

Fizik ve elektronik kuralları gereği, bir mosfet üzerindeki güç (ısı) kaybı, üzerinden geçen akımın karesiyle doğru orantılıdır ($P = I^2 \times R$). 40-50 Amper çeken bir 12100F ile 150+ Amper çeken bir işlemcinin VRM'de yaratacağı ısı kaybı asla aynı olamaz. 14600KF gibi bir işlemci, zayıf anakartların mosfetlerini kısa sürede alev topuna çevirir.

2. "Mosfetlerde termal sensör bulunmaz" İddiası

Bu eski nesil anakartlar için doğru olabilirdi ancak günümüzdeki giriş-orta seviye anakartların (H610/B760) büyük bir kısmında mosfet bölgesini okuyan Super I/O yongaları/sensörler bulunur. HWiNFO64 yazılımını açıp anakart sekmesine baktığınızda 'VRM Temp' veya 'MOS' başlığı altında bu sıcaklığı saniyesi saniyesine okuyabilirsiniz.

3. "VRM ısındı diye işlemci gücü azaltmaz" İddiası

Modern anakartlarda tam olarak bu işe yarayan VRM PROCHOT (Processor Hot) adında kritik bir koruma mekanizması vardır. Anakart, mosfetlerin 105-115°C kritik sınırına yaklaştığını algıladığında, fiziksel olarak yanmamak için işlemciye doğrudan bir sinyal gönderir. İşlemci buz gibi soğutulsa bile, VRM ısındığı için sistem anında çarpan düşürüp Thermal Throttling yer.

Özetle:

H610 gibi giriş seviyesi bir anakarta 14600KF takarsanız sistem ilk etapta tabii ki çalışır. Ancak mesele sadece Cinebench gibi ağır render testleri de değil; işlemciye yüklenen güncel AAA oyunlarda veya yüksek FPS kovaladığınız rekabetçi oyunlarda bir süre sonra VRM'ler kaçınılmaz olarak şişecek ve PROCHOT koruması devreye girecektir. İşlemciniz o vaat edilen 5.3 GHz hızlarında kalamayıp frekans kısacak; bu da oyun içinde can sıkıcı anlık takılmalara (stutter), %1 Low FPS değerlerinin çakılmasına ve bariz bir performans kaybına yol açacaktır. O saf kas gücüne o kadar para ödeyip, anakart darboğazı yüzünden oyunlarda bile tam verim alamadıktan sonra yapılan yükseltmenin bir mantığı kalmıyor.

Amacım kimseyle tartışmak değil, insanları parasını ödedikleri performansı kayıpsız alabilmeleri için doğru anakart/işlemci dengesine yönlendirmek. Fikir ayrılıklarımız olabilir, yine de vaktinizi ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederim. İyi forumlar dilerim.
Efendim öncelikle terimleri netleştirmemiz lazım. 140-150 amper çok büyük bir değer. Bir laptop bataryası boş olduğunda ve tüm sistemi en ağır yüke soktuğunuz da bile 3-4 amper total akım çeker.

Sonra eski anakartlar da super IO gibi çipler bulunmayabilir demişsiniz mecbur bulunmak zorunda yoksa hiçbir şey çalışmaz anakartta ana voltaj yolları hariç. Bunları nereden öğreniyorsunuz bilmiyorum ama Super IO ya da EC gibi çipler termali denetlemez. Termali işlemcinin kendisi belirler ve kendisini korumaya alır. Evet anakartta bu sensör de bulunur ancak tek yönlüdür. Bahsettiğiniz programlar bu değeri okuyabilirler.

Bir konuya daha açıklık getireyim; Mosfetler elektroniğin en temel parçalarından biridir, hemen her elektronik devrede bulunabilir. Çalışma mantığı en basit haliyle aç-kapadır. Mosfetlere açılıp kapanmasını Mosfet driverlari söyler. Mosfetlerin ne zaman açılıp kapanacağını da Mosfet Driverların da bağlı olduğu PWM kontrolcüler ya da Entegre çipler söyler. Bütün bunların hepsini yöneten de işlemcidir yani anakart değildir.

Şimdi bana şunları diyebilirsiniz; Bu işlemcinin saat hızına ulaşmak için VCore voltajını artırabilir. Evet bu durum da akım artacağı için Mosfetler aşırı ısınabilir. Bu mosfet kalitesine göre değişebilir, anakartın soğutma kalitesine ya da PCB kalitesine göre değişebilir. A Mosfeti aynı sistem de 50 derece olabilirken, B Mosfeti 100 derece görebilir.
Üreticiler ürünler de genel de aynı Mosfeti kullanırlar. Yani H610M anakartı tamir ederken arızalı Mosfeti değiştirmek için B660 abakartında ki mosfet ile değiştirebilirsiniz. Muhtemelen ikisi de aynıdır.

Fakat B660 çipsetli bir anakart işlemciyi aynı saat hızında tutmak için daha az voltaj ya da daha az akım çekebilir. Bu da mosfetlerin daha az ısınmasına sebep olabilir. Ya da bir anakartta mosfetlerin üzerinde termal sensör vardır ve bu işlemciye mosfetlerin aşırı ısındığını söyleyip daha az akım çekmesini söyleyebilir. Ben hiç böyle bir sensöre rastlamadım. Her fazda Current sensörler de bulunmaz. O Fazların ana voltaj hattında bir tane bulunması yeterlidir. O da sıcaklığı değil geçen akımı denetler.

Yani özetle H610M bir anakartta tıpki B660 bir anakart gibi işlemci upgrade ederek güzel performanslar alabilirsiniz. Çipset farkından dolayı performans farkları elbette olacaktır. AMA 14600KF işlemciyi H serisi bir anakartta da yeterli seviye de kullanabilirsiniz.

Anakartınız H serisi diye üst seviye işlemcilerden performans alamayacaksınız diye bir şey yoktur. Bunu tartışalım lütfen
Cinebench üzerinde aldığım puan ise 15.000 seviyesinden 21.000 seviyesine çıktı.
Bunu zaten yazımda önceden dedim. %40 - %50 civarı bir performans artışı gerçekleşti anakart değişiminden sonra. FPS ve puan bakımından. Doğru düzgün tam performans alamazsınız. Tam kapasitede işlemciyi madem kullanamayacaksnız ne diye K serisinden alınsın o zaman? Bir anlamı kalmıyor. Varsayımlar üzerinden gitmenizin bir anlamı yok.

Malesef verdiğiniz bilgiler doğru değil. Öncelikle akım birini Watt değildir. VRM mosfetlerden watt değil akım geçer. İşin teknik kısmını sizinle tartışırım bir elektronikçi olarak ama konu o değil. Sizin yazdığınızdan şu anlaşılıyor; 12400F kullanılan sisteme 14600KF takarsanız anakartınız yüzünden performans artışı sağlayamazsınız. Böyle bir şey mümkün değil. İki işlemcinin kağıt üzerinde TDP değerlerine ve anakartın fazlarına bakarak böyle bir şey söyleyemezsiniz. TDP işlemcinin termal iletkenine ne kadar güç aktardığıdır. Pratikte bu değer çok farklıdır. Ek olarak VCore VRM Mosfetlerinde termal sensör bulunmaz. Siz 14900K da taksanız 12100F de taksanız Mosfetler aynı sıcaklığa ulaşırlar. Termal boğulmaya girip işlemcinin saat hızının düşmesi için işlemcinin çok ısınması gerekir. VRM Mosfetler ısındı diye işlemci gücü azaltmaz. Keşke dediğiniz gibi bir şey olsaydı Mosfetler yanmazdı. Elimde 12400F var, 14600KF niz varda gönderin H610 anakartta size test edeyim.
Dostum o kadar teknik detaya girip boğulmaya gerek yok arkadaş kısmen doğru söylüyor. H610 ile 14600K nın gerçek potansiyelini ortaya çıkaramazsın. Ben B760-P ile kullanıyorum ve aldığım puanları kıyasladığım zaman tepe seviye Z790 kullananlar ile dahi aynı, hiç bir fark yok ama bunun için PL açıyorum ve 180W+ güç tüketimi görüyorum işte H610 ile bunu sağlamanın imkanı yok.

Şu da var anakart kötü diye 14400F ile aynı performansı almayacaksın tabi illa ki daha iyi olacaktır. En basitinden iki işlemciyi aynı çekirdek ve aynı watt değerine bile sabitlesen ön bellek farkı yüzünden 14600K yine daha iyi sonuçlar verecektir ama dürüst olmak gerekirse H610 gibi bir anakartım olsa kesinlikle 14600K takmam.

AMA 14600KF işlemciyi H serisi bir anakartta da yeterli seviye de kullanabilirsiniz.
Hayır, 14600K işlemcisini H serisi bir anakartta tam performansıyla kullanamazsınız. Oyunlarda dahi 14600Knin gerçek potansiyelini almanız mümkün değil. İstediğiniz kadar uzun uzun yazıp teknik detaya girin, ben bunu bizzat deneyimledim ve pratik olarak mümkün olmadığını gördüm.

Anakartlar üzerindeki o devasa bloklar, soğutucular ve fazladan VRM (faz) sayıları boşuna yapılmıyor. H610M bir anakartın üzerine kendi imkanlarımla pasif mosfet soğutucu dahi ekledim. Ona rağmen VRM bölgesi aşırı ısınıp sistemi korumaya almak için güç kesiyordu(Bu sırada işlemci 80 dereceyi geçmiyordu). En son denemek için doğrudan VRM'lere fan yönlendirdim, ancak o şekilde güç kesmesinin önüne geçebildim.(Pasif soğutucu+fan kombosu)

Mesele zaten sadece ısınma ve güç kesmesi de değil; H610M bir anakartın güç tasarımı, 14600KF gibi yük altında yüksek akım çeken bir işlemciye ihtiyacı olan watt değerini asla kesintisiz sağlayamıyor. Anakartın VRM limitleri yüzünden çıkabildiğiniz maksimum güç 120W dolaylarında kalıyor, onu da sadece anlık (PL2) olarak verebiliyor. İşlemci sürekli frekans kısmak zorunda kalıyor.

Bu işlemciyi H610M, B760 ve Z790 olmak üzere 3 farklı yonga setiyle de bizzat test ettim. Eğer overclock yapmayacaksanız, kaliteli ve VRM yapısı ortalamanın bir tık üstünde olan bir B760 fazlasıyla yeterli olacaktır.

H serisiyle kullanılamaz demiyorum kullanılır yüksek performans alınır ancak 14600k nın potansiyelinin çok altında kalır.

Şurada kaç kişi iş yapma render alma için sistem diziyor sence çoğunluğu oyun oynamak için diziyor ve oyun için de ön belleğin öneminin ne kadar büyik olduğunu bşlşrsin sanırım
bu fiyata işlemci arayan kişi zaten bütçesi kısıtlı olan kişidir. ekran kartı olarak da 5090 kullanmayacaktır. daha ekonomik bir ekran kartı kullanacaktır. 7500x3d ile 14600kf arasında kullanacağı ekran kartında hiç bir fark olmayacaktır. ancak gerek windows kullanımı olsun gerekse oyunda twitch yayını yapmada olsun çekirdek farkı 14600kf yi öne çıkaracaktır.

sadece oyun oynayacak adam bile iki windows güncellemesinden sonra bu pc windowsta yavaş demeye başlayacaktır.

14600kf çoklu işlem veya günlük kullanımda 7500x3d den yaklaşık %80 daha performanslı. 7500x3d alan adam iki yıl sonra işlemci satıp daha üst modele geçmek isteyecektır. ama bütçesi kısıtlı olduğu için zor olacaktır. 14600kf alan kişi 3-5 sene idare eder.

wwwwww
Efendim öncelikle terimleri netleştirmemiz lazım. 140-150 amper çok büyük bir değer. Bir laptop bataryası boş olduğunda ve tüm sistemi en ağır yüke soktuğunuz da bile 3-4 amper total akım çeker.

Sonra eski anakartlar da super IO gibi çipler bulunmayabilir demişsiniz mecbur bulunmak zorunda yoksa hiçbir şey çalışmaz anakartta ana voltaj yolları hariç. Bunları nereden öğreniyorsunuz bilmiyorum ama Super IO ya da EC gibi çipler termali denetlemez. Termali işlemcinin kendisi belirler ve kendisini korumaya alır. Evet anakartta bu sensör de bulunur ancak tek yönlüdür. Bahsettiğiniz programlar bu değeri okuyabilirler.

Bir konuya daha açıklık getireyim; Mosfetler elektroniğin en temel parçalarından biridir, hemen her elektronik devrede bulunabilir. Çalışma mantığı en basit haliyle aç-kapadır. Mosfetlere açılıp kapanmasını Mosfet driverlari söyler. Mosfetlerin ne zaman açılıp kapanacağını da Mosfet Driverların da bağlı olduğu PWM kontrolcüler ya da Entegre çipler söyler. Bütün bunların hepsini yöneten de işlemcidir yani anakart değildir.

Şimdi bana şunları diyebilirsiniz; Bu işlemcinin saat hızına ulaşmak için VCore voltajını artırabilir. Evet bu durum da akım artacağı için Mosfetler aşırı ısınabilir. Bu mosfet kalitesine göre değişebilir, anakartın soğutma kalitesine ya da PCB kalitesine göre değişebilir. A Mosfeti aynı sistem de 50 derece olabilirken, B Mosfeti 100 derece görebilir.
Üreticiler ürünler de genel de aynı Mosfeti kullanırlar. Yani H610M anakartı tamir ederken arızalı Mosfeti değiştirmek için B660 abakartında ki mosfet ile değiştirebilirsiniz. Muhtemelen ikisi de aynıdır.

Fakat B660 çipsetli bir anakart işlemciyi aynı saat hızında tutmak için daha az voltaj ya da daha az akım çekebilir. Bu da mosfetlerin daha az ısınmasına sebep olabilir. Ya da bir anakartta mosfetlerin üzerinde termal sensör vardır ve bu işlemciye mosfetlerin aşırı ısındığını söyleyip daha az akım çekmesini söyleyebilir. Ben hiç böyle bir sensöre rastlamadım. Her fazda Current sensörler de bulunmaz. O Fazların ana voltaj hattında bir tane bulunması yeterlidir. O da sıcaklığı değil geçen akımı denetler.

Yani özetle H610M bir anakartta tıpki B660 bir anakart gibi işlemci upgrade ederek güzel performanslar alabilirsiniz. Çipset farkından dolayı performans farkları elbette olacaktır. AMA 14600KF işlemciyi H serisi bir anakartta da yeterli seviye de kullanabilirsiniz.
Hocam elektronikçi olduğunuzu söylemişsiniz ancak verdiğiniz örnekler güncel masaüstü bilgisayar mimarisiyle ve VRM (Voltage Regulator Module) donanımlarıyla çok fena çelişiyor. İzin verin o 'rastlamadığınız' ve 'mümkün değil' dediğiniz kısımları temel fizik ve Intel spesifikasyonlarıyla netleştireyim:

1. 150 Amper İmkansızdır, Laptop 3-4 Amper Çeker Yanılgısı

Laptop adaptöründen 19V gerilimle çekilen genel sistem akımı ile, işlemci çekirdeklerine doğrudan giren VCore akımını birbirine karıştırıyorsunuz. Güç formülü evrenseldir: $P = V \times I$ (Güç = Voltaj x Akım).

14600KF tam yüke girdiğinde (PL2) 181W güç tüketir. Bu esnada anakartın işlemciye verdiği VCore voltajı ortalama 1.2V ile 1.3V arasındadır. Matematiği yaparsak: $181W = 1.2V \times I$ formülünden işlemcinin çektiği akım ~150 Amper çıkar. Anakarttaki VRM'lerin yegane amacı, PSU'dan gelen 12V kanalını 1.2V'a düşürüp bu devasa akımı dalgalanma yaratmadan işlemciye sürmektir. Yani evet, o mosfetlerin üzerinden tam tamına 150+ Amper geçer.

2. H610 ile B760/Z790 Mosfetleri Aynıdır İddiası

'Üreticiler genelde aynı mosfeti kullanır' teziniz giriş seviyesi ucuz kartlar için doğru olsa da, performansa dayalı orta/üst segmentte tamamen çöker. H610 gibi anakartlarda ucuz, ayrık (discrete) High-Side ve Low-Side mosfetler kullanılır ve genellikle 4+1 veya 5+1 faz yapısına sahiptirler. Kaliteli B760 veya Z790 kartlarda ise 50A, 60A hatta 90A akım taşıyabilen entegre DrMOS (Driver-MOSFET) güç safhaları bulunur ve 12+1, 14+1 gibi geniş faz dizilimleri vardır. 150 Amperlik o devasa yükü 4 tane zayıf faza böldüğünüzde yanma noktasına gelirler; 14 tane güçlü DrMOS faza böldüğünüzde ise buz gibi çalışırlar.

3. "Anakart İşlemciye Frekans Kıs Demez" ve PROCHOT# Gerçeği

Hiç rastlamadığınızı söylemişsiniz, ben size Intel'in resmi mimari dökümantasyonundan adını vereyim: VR_HOT# ve çift yönlü PROCHOT# (Processor Hot) sinyal pini.

İşlemci evet kendi çekirdek sıcaklığını yönetir, ancak anakartın PWM kontrolcüsü VRM bölgesindeki mosfetlerin 105°C - 115°C kritik eşiğine ulaştığını algılarsa, mosfetler fiziksel olarak patlamasın diye doğrudan işlemciye donanımsal PROCHOT# sinyali gönderir. İşlemci buz gibi soğutuluyor olsa bile, anakarttan bu sinyali aldığı an kendini güvenceye almak için frekans ve güç limitini dibe çeker. Buna literatürde VRM Thermal Throttling denir.

Özetle:

H610 veya zayıf bir anakarta 14600KF takarsanız sistem tabii ki çalışır, Windows'u açar. Ancak o bahsettiğimiz saf kas gücüne ihtiyaç duyulan rekabetçi oyunlarda veya ağır yükte, o 150 Amperlik akım 4 fazlı zayıf mosfetleri alev topuna çevirdiğinde PROCHOT# sinyali devreye girer. İşlemci 5.3 GHz'den çok daha düşük hızlara çakılır. Anlık takılmalar (stutter), %1 Low FPS düşüşleri ve bariz performans kayıpları yaşarsınız.

Benim iddiam 'soket uymuyor çalışmaz' sığlığında değil; 'o işlemciye o kadar parayı döküp o saf gücü anakart darboğazından dolayı alamazsınız' gerçeğidir. iyi forumlar.

wwwwww

Hocam elektronikçi olduğunuzu söylemişsiniz ancak verdiğiniz örnekler güncel masaüstü bilgisayar mimarisiyle ve VRM (Voltage Regulator Module) donanımlarıyla çok fena çelişiyor. İzin verin o 'rastlamadığınız' ve 'mümkün değil' dediğiniz kısımları temel fizik ve Intel spesifikasyonlarıyla netleştireyim:

1. 150 Amper İmkansızdır, Laptop 3-4 Amper Çeker Yanılgısı

Laptop adaptöründen 19V gerilimle çekilen genel sistem akımı ile, işlemci çekirdeklerine doğrudan giren VCore akımını birbirine karıştırıyorsunuz. Güç formülü evrenseldir: $P = V \times I$ (Güç = Voltaj x Akım).

14600KF tam yüke girdiğinde (PL2) 181W güç tüketir. Bu esnada anakartın işlemciye verdiği VCore voltajı ortalama 1.2V ile 1.3V arasındadır. Matematiği yaparsak: $181W = 1.2V \times I$ formülünden işlemcinin çektiği akım ~150 Amper çıkar. Anakarttaki VRM'lerin yegane amacı, PSU'dan gelen 12V kanalını 1.2V'a düşürüp bu devasa akımı dalgalanma yaratmadan işlemciye sürmektir. Yani evet, o mosfetlerin üzerinden tam tamına 150+ Amper geçer.

2. H610 ile B760/Z790 Mosfetleri Aynıdır İddiası

'Üreticiler genelde aynı mosfeti kullanır' teziniz giriş seviyesi ucuz kartlar için doğru olsa da, performansa dayalı orta/üst segmentte tamamen çöker. H610 gibi anakartlarda ucuz, ayrık (discrete) High-Side ve Low-Side mosfetler kullanılır ve genellikle 4+1 veya 5+1 faz yapısına sahiptirler. Kaliteli B760 veya Z790 kartlarda ise 50A, 60A hatta 90A akım taşıyabilen entegre DrMOS (Driver-MOSFET) güç safhaları bulunur ve 12+1, 14+1 gibi geniş faz dizilimleri vardır. 150 Amperlik o devasa yükü 4 tane zayıf faza böldüğünüzde yanma noktasına gelirler; 14 tane güçlü DrMOS faza böldüğünüzde ise buz gibi çalışırlar.

3. "Anakart İşlemciye Frekans Kıs Demez" ve PROCHOT# Gerçeği

Hiç rastlamadığınızı söylemişsiniz, ben size Intel'in resmi mimari dökümantasyonundan adını vereyim: VR_HOT# ve çift yönlü PROCHOT# (Processor Hot) sinyal pini.

İşlemci evet kendi çekirdek sıcaklığını yönetir, ancak anakartın PWM kontrolcüsü VRM bölgesindeki mosfetlerin 105°C - 115°C kritik eşiğine ulaştığını algılarsa, mosfetler fiziksel olarak patlamasın diye doğrudan işlemciye donanımsal PROCHOT# sinyali gönderir. İşlemci buz gibi soğutuluyor olsa bile, anakarttan bu sinyali aldığı an kendini güvenceye almak için frekans ve güç limitini dibe çeker. Buna literatürde VRM Thermal Throttling denir.

Özetle:

H610 veya zayıf bir anakarta 14600KF takarsanız sistem tabii ki çalışır, Windows'u açar. Ancak o bahsettiğimiz saf kas gücüne ihtiyaç duyulan rekabetçi oyunlarda veya ağır yükte, o 150 Amperlik akım 4 fazlı zayıf mosfetleri alev topuna çevirdiğinde PROCHOT# sinyali devreye girer. İşlemci 5.3 GHz'den çok daha düşük hızlara çakılır. Anlık takılmalar (stutter), %1 Low FPS düşüşleri ve bariz performans kayıpları yaşarsınız.

Benim iddiam 'soket uymuyor çalışmaz' sığlığında değil; 'o işlemciye o kadar parayı döküp o saf gücü anakart darboğazından dolayı alamazsınız' gerçeğidir. iyi forumlar.
Ben sizden bir şeyler öğrenmeye çalışıyordum ancak cevapları sanırım yapay zekaya yazdırıyorsunuz. 150A dediğiniz yine söylüyorum çok büyük bir değer. Elinize güç kaynağı alıp 19V hattındaki herhangi bir kapasitöre verin bakın bakalım kaç A çekecek. Bataryası yoksa 0.8mA filan çeker. Ben size bir video çekeyim buna da ikna olmayacaksınız. Lütfen internetten ya da yapay zekadan bana cevap vermeyin.

Geri