Asus Rog Strix G18 Rtx5080 Sürekli Hata Veriyor?

haysumani

80+
Reaksiyon skoru
6
Dostlar selam. 5. ayın 9'unda Vatan Bilgisayar üzerinden ASUS ROG STRIX G18'in G815LW-S9131-Gaming kodlu üst düzey oyuncu laptopunu satın aldım. Laptopun parçaları şu şekilde:
  • Intel® Core™ Ultra 9 İşlemci 275HX 2,7 GHz
  • NVIDIA® GeForce RTX™ 5080 16GB GDDR7 Dizüstü Bilgisayar GPU
  • 2,5K (2560 x 1600, WQXGA) 16:10 en boy oran
  • 240Hz 1 MS yenileme hızı
  • 32GB DDR5-5600 SO-DIMM RAM
  • 1TB PCIe® 4.0 NVMe™ M.2 SSD
Günümüz şartları için gerçekten alınabilecek en güçlü laptoplardan birisi. İşim gereği taşınabilir ve güçlü bir şeye ihtiyacım vardı. Cihazı Vatan Bilgisayar Sivas Mağazasından aldım, denemek için tertemiz Windows kurulumunu yaptım. Zaten laptopun içinden anakarta gömülü orjinal Win11 mevcuttu onu kurdum. Ardından Nvidia App'i indirip ekran kartının sürücü güncellemesini yaptım. Ardından Steamden satın aldığım Driver Booster üzerinden geri kalan sürücüleri güncelledim. Kurulum bittikten sonra birkaç oyun indirip bilgisayarın gücünü test etmek istedim. İlk önce Marvel's Spiderman Remastered ile başladım. Laptop inanılmaz akıcıydı sorunsuz bir şekilde oyunu açmıştı. 15 dakika sonra bir anda oyun crash verdi. Oyunla alakalı bir durumdur sandım ve Day's Gone'a geçtim. Onu da en yüksek ayarlarda performans modunda çok akıcı bir şekilde ideal sıcaklıklarda oynattı ancak onda da 30 dakika sonra oyun bir daha crash verdi. Problem belki Playstation oyunlarındandır diye gittim Valorant kurdum onu oynamaya başladım onda da 5 dakika sonra ekranda artifactler ile birlikte crash verdi. Bilgisayarın bir sıkıntısı mı var diye yabancı forumlarda laptopu araştırdım ama hiçbir şey bulamadım. Oyunlarda verdiği hata Ekran Kartı ile Sürücüsü arasındaki iletişim kopmasından kaynaklanıyormuş. Hata kodu oydu. Çözüm olarak DDU ile Nvidia'nın tüm driverlarını kaldırıp yerine daha eski sürümü kurdum. Yine aynı oyunlara girdim bu sefer Crash vermeden önce hem artifact oluşuyor hem oyun takılıyordu. Hata kodu yine aynıydı. Aklıma direkt GPU'nun fabrika çıkışlı bozuk olabileceği geldi ve 3DMark üzerinden Steel No Mad benchmark testini 2K'da yapmaya başladım. Benchmarkta bir sıkıntı yoktu temiz bir şekilde bitti. Daha verimli olması adına aynı testin bir de stres testine soktum. Bu sefer 2. döngüden sonra ekranda yine garip garip çizgiler, siyah boş kutucuklar, görüntüde takılmalar başladı ve ardından hemen hata verip çöktü. Emin olmak adına bu stres testini birkaç kere tekrar ettim ve hepsinde aynı hatayı aldım. Ardından yabancı bir forumda VRAM'leri test etmek için "memtest_vulkan" diye bir cmd kodu indirdim. Testi yapmaya başladığımda 6. veya 7. basamakta hata almaya başladım. Hatayı araştırdığımda yine aynı şeyi söylüyordu: Ekran kartı ve sürücü arasındaki iletişim kesiliyormuş. Cihaz daha 1 günlüktü belki bir şeyi yanlış kurmuşumdur diye format atıp tekrardan aynı şekilde sürücüleri ve Windows'u kurdum. Bu sefer farklı oyunlarda denedim. CS2, Ratchet and Clank, God of War tarzı oyunlara girdim ama 20-30 dakikadan sonra yine aynı hatayı veriyordu. Tüm gün test yaptığım için iyice sinirlenmiştim ve en sonunda Vatan'a gidip derdimi anlattım ve cihazı teknik servise gönderdik. Teknik servise yaptığım her şeyi tek tek yazdım ve nasıl hatalar aldığımı söyledim. Ayın 11'inde Vatan'a teslim ettiğim cihazımı 19'da KVK servisten geri teslim aldım. Teslim kağıdında PC 'nin formatlanıp tüm sürücülerinin kurulduğu ve 3DMark'da yapılan hiçbir testte hata vermediğini yazmışlardı. Zaten benim yaptığımdan ekstra bir şey yapmamışlar diye sinirlendim ve cihazı o şekilde teslim aldım. Eve gelip KVK'nin kurulumunu yapmış olduğu cihaza sadece tekrardan oyunları yükleyip test etmek istedim. İlk birkaç saat hiçbir oyunda hata vermiyordu, başta sorun düzeldi sandım ama birkaç saati geçtikten sonra Spidermande ve Valorant'ta yine aynı hataları almaya başladım. Hemen ASUS'u arayıp durumu anlattım yardımcı olmalarını istedim. Video ve fotoğraflarını çekip kargoya vermemi söylediler cihazı. Ancak bu süreç tam bayrama denk geldi. Ben tabii küplere bindim 2 günlük cihazımı kullanamıyordum. 9 günlük tatilde cihaza bir kere bile dokunmadım. Dün gece cihazı Asus'a göndermeden önce hatalar hala devam ediyor mu diye kontrol etmek istedim. GTA V'tir, Spideman'dir Ratchet and Clank gibi birçok farklı oyunda saatlerce oynadım ancak hatayı başta alamadım. Ardından laptopu performans moduna alıp bir de öyle deneyim dedim. Bu sefer ekranın her yerinde artifactler ve garip saydam kareler oluşmaya başladı. Masaüstünde bile bu hatayı almaya başlamıştım 1.5 saatlik GTA süresinde hiçbir hata vermeyen cihaz Ratchet And Clank'de bir anda crash vermeye başladı. Chatgptye durumu sordum ne yapabilirim diye bana DISM ve SFC kodlarını önerdi. DISM ile sistemdeki görsel dosyaları yeniledim. SFC ile hata var mı diye kontrol ettim ve cihazı kapatıp açıp tekrardan oyunların başına oturdum. Bugün sabahtan beri saatlerdir farklı farklı oyunlarda cihazı test ediyorum. Sırf teknik servise gitmemesi için her yolu deniyordum ama şu anlık görünen o ki SFC ve DISM problemimi çözdü gibi. Benim anlamadığım bu artifactler ve görünmez kutucuklar niye sürekli çıkıp her oyunda hata verdiriyordu? Yapmadığım test denemediğim yol kalmadı. Tüm testler GPU'da fiziksel bir problem olduğuna işaret ediyordu ama şuan neredeyse 1 gündür bu hatayı almıyorum. Çok garip bir durum olduğu için eminim ki kimsenin de başına böyle bir şey gelmemiştir. Hatalar devam etmediği için ASUS teknik servisine de gönderebileceğim bir sebep kalmıyor. Anlayamadığım bir problemle karşı karşıyayım ve bu durumu 1 satırlık kodun çözmüş gibi görünmesi çok garip. Birkaç gün daha saatlerce oyun ve render testi yapacağım eğer hata çıkmazsa cihazı bu şekilde kullanmaya devam edeceğim. Sizlere sormak istediğim tek şey bu cihazın problemi neydi? Sizce hatalı mı teknik servise yine de göndermeli miyim? Eğer isteyen olursa aldığım hataların video ve fotoğraflarını atabilirim. Yapılan her testin sonucunu da eklerim.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,221,924
Üyeler
198,218
Son üye
okansabancioglu
Geri