Bütçe çıkabiliyorsanız ben Apple DAC ve dönüştürücü almanızı öneririm. Type-C olayı genelde kasanın oluşturduğu titreşim vb. kaynaklı yaşanacak dip ses, beyaz gürültü vb. engellemek. Ama araya eklenen DAC kadar başarılı olamayabiliyor. Type-C alıp bu konuda inceleme veya yorum belirten çok insan da bulamadığımdan bir şey diyemiyorum.
Benim elimde şu anda üç tane farklı ses kartı var. Ses kartlarına JAK ile bağlanıyorsunuz. Ses kartı ise bilgisayara ayrı bir kablo ve dönüştürücü ile bağlanıyor. Yani Type-C dönüştürücüsü ile bağlanmadığından arada o titreşim vb. biraz da olsa engelleyen bir katman var. Tabii ana işi ses kartı yapıyor.
Apple USB-C - 3,5 mm Kulaklık Jakı Adaptörü : Amazon.com.tr: Elektronik
www.amazon.com.tr
EPZ TS01 Sanal 7.1 Surround AI-ENC Gaming DAC Ses Kartı özel fırsatlarla MeyerGaming’de. Hemen keşfet!
meyergaming.com
EPZ TP35 Pro DAC Taşınabilir Ses Kartı özel fırsatlarla MeyerGaming’de. Hemen keşfet!
meyergaming.com
Aslında başta EPZ TS01 kullanmak için aldım. Sonrasında ise insanlara önerirken nasıl bir performans veriyor diye Apple DAC'ını aldım. En son olarak dünden önceki gün KARNE10 kodu ile TS01 ürünün daha üst versiyonu olan TP35 PRO'yu aldım. TP35 PRO ₺3700 civarına kodla beraber herhalde alabileceğiniz oyun, müzik için taşınabilir en ideal ürün. Moondrop'lardan daha iyi.
Aralarındaki farkı da kısaca açıklayayım.
Apple DAC: Parazit, beyaz gürültü vb. kesiyor. Ses kalitesine etkisi yok.
Alıntıyı görüntüle
EPZ TS01: Parazit, beyaz gürültü kesiyor. Mikrofon için ayrı bir girişi var. Ayrıca EQ için bir uygulaması var. EQ uygulamasındaki 7.1 ayarları ile ayak sesinde belki bir avantaj sağlıyordur. 7.1 olayını hayatta kullanmam ve bu 7.1, USB ₺0-2000 arası kulaklıklardan biraz daha iyi.
Alıntıyı görüntüle
Farkını kıyaslayacak testler yapmadım. Ama 7.1 FPS modunda ses şiddeti çok artıyor. Belki bir avantajı vardır.
Alıntıyı görüntüle
EPZ TP35 PRO: Parazit, beyaz gürültü kesiyor. Ses kalitesi, netliği vb. net olarak artırıyor. Ayrıca daha fazla EQ ayarı sunuyor. Çok detaylı anlatacak bilgiye sahip değilim, ama bu ses kartı kelimesini hak eden bir ürün. Diğer iki ürüne tam olarak o işleve yarıyor diyemem.
Biçimlerde daha farklı seçenekler var. Tam detaylarını bilmiyorum. Ama kabaca stüdyo kulaklıkları falan taktığında besleyecek güce sahip. Yani uzun ömürlü bir ürün almış oluyorsun.
Alıntıyı görüntüle
Tarayıcı üzerinden de ayar yaparken çok fazla şeyi değiştirebiliyorsun. Kendi başına bir ses aracı kısaca.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Neyse Apple DAC IEM'leri beslemede gayet başarılı. Ama düşük bütçede IEM alanlar ₺1000-2000 diyelim, Tang vb. yanına dönüştürücü ve DAC aldıklarında ₺500 ekleme oluyor.
Bu arada TP35 PRO takınca USB 2.0 audio olarak görüyor. Ben aşağıdaki 3.1 ile bağlamama rağmen, 2.0 da yetiyor diyebilirim. Eğer 3.1 istersen bütçe kulaklık hariç ₺700 buluyor.
Baseus Ingenuity USB 3.1-Type-C Çevirici : Amazon.com.tr: Elektronik
www.amazon.com.tr
Baseus, Bilgisayar/Telefon Mini Hub Adaptörü, Siyah, 3A, Giriş: USB Type A 2.0, Çıkış: USB Type C,Seyahat Boy, Hafif : Amazon.com.tr: Bilgisayar
www.amazon.com.tr
Kablo yetmiyor ses uzatma aldın diyelim ortalama ₺2100-2400 falan geliyor.
VegGieg 3.5mm TRSS Aux Kulaklık Mikrofon Ses Uzatma Kablosu 2 Metre : Amazon.com.tr: Elektronik
www.amazon.com.tr
Ha bu kadar harcama yapmadan Type-C ile aynı deneyimi alır mısın emin değilim. Ama buradaki dönüştürücü, DAC, uzatma kablosu gibi şeyleri ileride alacağın kulaklıklarda da kullanabilirsin. Biraz daha DAC tarafına bütçe ayırayım dersen ses şiddetini (IEM'de çok da şart değil) artıran uygun ürünler de var.
Klasse Type-C - 3.5 CX31993 MAX97220 Çip HiFi DAC Ses Kartı Kulaklık Kablosu (USB başlık) : Amazon.com.tr: Elektronik
www.amazon.com.tr
Kulaklık ve Ses Ürünlerinde İade Politikası: Bu ürün grubunda iade koşulları ile ilgili bilgi almak için iade politikamıza göz atabilirsiniz. Ürün Garantisi: Ürün 2 sene boyunca garanti kapsamındadır. Kullanıcı hatasından kaynaklanmayan kusur durumunda bire bir değişim veya teknik servis desteği...
wraithesports.com
Kulaklık ve Ses Ürünlerinde İade Politikası: Bu ürün grubunda iade koşulları ile ilgili bilgi almak için iade politikamıza göz atabilirsiniz. Ürün Garantisi: Ürün 2 sene boyunca garanti kapsamındadır. Kullanıcı hatasından kaynaklanmayan kusur durumunda bire bir değişim veya teknik servis desteği...
wraithesports.com
wraithesports.com
Kısaca ben bütçe zorlayıp JAK versiyonu almanızı öneririm. Mikrofon tarafından çok bu parazit işini çözüyor diye biliyorum. Ama işte kasadan gelen titreşimleri, kasa arkasındaki dönüştürücüye bağlanınca çözebilir mi emin değilim. Arada sana o parazit, titreşim vb. törpüleyen bir cihazın olması daha etkili.
Benim gibi bir amatörün bile merakını artıran şeyler. IEM tarafına bence girerken biraz bütçe yakıp, en kötü Apple DAC, dönüştürücü ve ihtiyaca göre uzatma kablosu alarak kullanın.