Yani kendi yapay zekanı tabi ki yapabilirsin ama sermaye, bilgi ve en önemlisi veri setleri lazım.
Örnek vermem gerekir ise Google'ı düşün, Gemini'ı pat diye çıkarttı bunu nasıl yaptı? Elinde zaten on yıllardır mevcut olan arama motoru indeksleri ile biriktirdiği milyarlarca belki trilyon katrilyonlarca verileri düzenleyip eğitim için uygun hale getirerek Gemini'ı besledi.
Ama tabi bu iş o kadar kolay değil. Yani diyelim ki senin elinde Google'daki gibi bol bol veri var, bunu direkt bir modele verip eğitemezsin ki eğitsen bile evdeki bilgisayarla belki yüz yıllar sürer öyle söyleyeyim. Adamlar milyar dolarlık tesislerde paralel çalışan devasa sistemler, ekran kartı tarlaları kullanıyorlar. Ancak o güçle birkaç sene içerisinde temel baz modeli çıkarabildiler. Zaten baz model sonrası iş bir tık daha kolay çünkü model şekil alıyor ve daha hızlı, daha kolay öğreniyor.
Ve verdiğim örnek sadece Google'ın elinde mevcut olan veriler üzerindendi. Belki de kendi mevcut elindeki verilerin on binlerce katını dışarıda bu işi yapan veri şirketlerinden vs. parça parça toparlayıp bütün hale getirip eğitmeye devam etti. Yani sıfırdan yapabilirsin ama tek başına yapman imkansız demek istemiyorum ama bir ekip şart ve proje boyutuna göre ciddi bir sermaye şart.
Bir de bu yapay zeka sistemlerinin nasıl çalıştığını en temel mantıkla açıklamam gerekirse, insan beynindeki sinir ağları gibi düşün. Sıfırdan başladın yapay zeka modeli geliştirmeye ve bir yapay sinir ağı mimarisi oluşturuyorsun. Sen modele verileri, metinleri verdikçe model o ağın içindeki milyarlarca bağlantının ağırlıklarını, yani sayısal değerlerini yavaş yavaş değiştiriyor ve zamanla kelimeler arasındaki ilişkileri öğrenmeye başlıyor. Sen bir sorgu girdiğinde, model o milyarlarca bağlantı üzerinden devasa matematiksel hesaplamalar yaparak hangi kelimeden sonra hangi kelimenin geleceğini tahmin ediyor.
Temel mantıkta anlattım nasıl çalıştığını basit olarak bil diye. Bugün Gemini'ı düşündüğünde internette gördüğüm veriye göre 288 milyar bahsettiğim o bağlantı noktası, yani parametresi var. Bu sayıda parametreyi oturup elle ya da basit bir sistemle ayarlamak zaten imkansız. Genelde ana modeli eğitmek için arkada bir tane de eğitmen model mantığı falan kurarlar, otomasyon şeklinde gibi düşün; veri verdikçe sistem durmadan ana modeli eğitir ve şekillendirir.
Aklıma bu kadarı geldi bu saatte idare et