AMD Ryzen 5 5600 Overclok Yardım

Hocam ramlerinin benimkilerle aynı ben bu ramleri 3800 mhz de sıkızamanlamalarla çalıştırıyorum yukarıda zen timing ayarlarımı atmıştım işlemcinin imc sı yani bellek kontrolcusu belki 3800 e 1900 flck kabul etmeyebilir 3600 cl 16 yı rahat yaparsınız elinizin altında gpt veya gemini varmı varsa aynı görselleri onunlada paylaşın yada ryzen dram calculatör ile değerleri hesaplatın dram calculator biraz sapıtıyor gemini kullanmanı öneririm özellikle girdiğin kımutlara bana oc forum sitelerinden bilgi ver dersen harika işler beceriyor ben yardımcı olmak isterdim ama imc silikonun farklı olabilir yada chipleribin silikon kalitesi bu sebepten uğraştırır ram oc si deneme yanılmaya bakar ama ayarlaya bilirseniz gerçekten güzel fps ve sabit %1 low değerleri ile oyun yağ gibi akar

Hacılar siz baya biliyonuz bu oc işlerini
Ben çok girmediğimden bilmiyorum da. Bunların aynısını laptopa yapmak mümkün mü? Soğutması ortalama olan bir 3060lı 32 ram li monster laptopuna. (laptop hakkında daha fazla bilgi vermek isterdim ama yanımda değil maalesef.) İşlemci için ayrı ram için ayrı soruyorum. + oc yaptıktan sonra 4-5 yıl kullanmam lazım yani oc nin yıpratmaması lazım.

PBO üzerinden negative curve versen yeterli bence soğutman zayıf çünkü.
ryzen 5000 de curve falan hıkaye anam babam OC yapıcan​
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

4.45ghz

4.45ghz.webp

4.6ghz

4.6ghz.webp

4.8ghz
4.8ghz.webp

Hacılar siz baya biliyonuz bu oc işlerini
Ben çok girmediğimden bilmiyorum da. Bunların aynısını laptopa yapmak mümkün mü? Soğutması ortalama olan bir 3060lı 32 ram li monster laptopuna. (laptop hakkında daha fazla bilgi vermek isterdim ama yanımda değil maalesef.) İşlemci için ayrı ram için ayrı soruyorum. + oc yaptıktan sonra 4-5 yıl kullanmam lazım yani oc nin yıpratmaması lazım.
Hocam laptoplar oc ye kapalı oluyor genellikle özellikle ram oc si diye bir şey münkün değil işlemci ve ekran kartı içinde kendi uygulamasından misal roglarda olur asus bilmemne center mı neydi onda ne ayar varsa o kadar yoksa yok

ryzen 5000 de curve falan hıkaye anam babam OC yapıcan​

4.45ghz

Alıntıyı görüntüle

4.6ghz

Alıntıyı görüntüle

4.8ghz
Alıntıyı görüntüle
Hocam skor kovalamıyosak gerek yok anam babam usulu oyunlarda pek performans vermiyor ve ek olarak voltaj sürekli yüksek olduğu için işlemci çok ısınıyor c u ve pbo en optimize seçenek bi 5600 için oyun bakımından yoksa skor kovalacaksak benim 5600 platinyum sample sizin 4.8 ile aldığınız puanı ben 4.65 ile alıyorum tabi bunu bi sidik yarıştırma olarak algılamayın .

Ekler

• IMG_2426.webp
    IMG_2426.webp
    560.6 KB · Hit: 12
Son düzenleme:
Hocam laptoplar oc ye kapalı oluyor genellikle özellikle ram oc si diye bir şey münkün değil işlemci ve ekran kartı içinde kendi uygulamasından misal roglarda olur asus bilmemne center mı neydi onda ne ayar varsa o kadar yoksa yok

Hocam skor kovalamıyosak gerek yok anam babam usulu oyunlarda pek performans vermiyor ve ek olarak voltaj sürekli yüksek olduğu için işlemci çok ısınıyor c u ve pbo en optimize seçenek bi 5600 için oyun bakımından yoksa skor kovalacaksak benim 5600 platinyum sample sizin 4.8 ile aldığınız puanı ben 4.65 ile alıyorum tabi bunu bi sidik yarıştırma olarak algılamayın .
Ramlar hiç bi şekilde oc olmuyo gemini ile yaptık 3600 de olmuyo 3200 de cl14 bile olmadı bende şans yok galiba

Ramlar hiç bi şekilde oc olmuyo gemini ile yaptık 3600 de olmuyo 3200 de cl14 bile olmadı bende şans yok galiba
Hocam 3200 cl 14 kabul etmez zaten kolay kolay sizin yapmanız gereken ayarları ben vereyin birde bunları deneyin .

🛠️ Arkadaşının Sistemi İçin Tam ZenTimings Reçetesi (3600 MHz 1:1)

1. Ana Frekans ve Voltaj Ayarları

MCLK / FCLK / UCLK: 1900 yerine 1800.00 MHz (3600 MT/s RAM hızı için)

Command Rate (Cmd2T): 1T

Gear Down Mode (GDM): Enabled

PowerDown Mode: Disabled (Gecikmeyi düşürmek için kapatın)

VSOC (SMU/SVI2): 1.100V - 1.125V arası (1800 FCLK için fazlasıyla yeterli ve serindir)

CLDO VDDP: 0.900V

VDDG CCD: 0.950V

VDDG IOD: 0.950V

VDIMM (RAM Voltajı): 1.380V - 1.400V

2. Birincil Zamanlamalar (Primary Timings)

tCL: 16

tRCDWR: 16

tRCDRD: 20 (Micron E-Die güvenli sınır)

tRP: 16

tRAS: 38

tRC: 58

3. İkincil ve Gelişmiş Zamanlamalar (Subtimings)

tRRDS: 4

tRRDL: 6

tFAW: 16 (tRRDS x 4 altın kuralı)

tWTRS: 4

tWTRL: 12 (3600 MHz'de Micron E-Die için en kararlı değer)

tWR: 16

🔄 tRFC Döngüsü (Micron E-Die Özel Ayarı):

tRFC: 560

tRFC2: 416 (tRFC / 1.346 hesaplamasıyla)

tRFC4: 256 (tRFC2 / 1.625 hesaplamasıyla)

⚡ SCL ve Diğer Alt Zamanlamalar:

tRDRDSCL: 4 (Performans ve okuma hızını uçuran SCL ayarı)

tWRWRSCL: 4

tCWL: 16 (tCL değerine eşit olmalıdır)

tRTP: 8 (tWR / 2 kuralına uygun)

tRDWR: 10

tWRRD: 4

tCKE: 1

🔄 Turnaround Timings (Gelişmiş Veri Yolu Zamanlamaları):

tRDRDSC: 1

tRDRDSD: 5

tRDRDDD: 5

tWRWRSC: 1

tWRWRSD: 7

tWRWRDD: 7

4. Direnç ve Sürücü Ayarları (Ohm Değerleri)

Eğer BIOS'ta bu ayarlar "Auto" bırakıldığında sistem boot etmezse, ZenTimings'teki standart AMD kalıbını elle girebilirsiniz:

ProcODT: 40.0 \bm{\Omega} veya 43.6 \bm{\Omega}

RttNom: Disabled

RttWr: Off

RttPark: RZQ/5 (48 \bm{\Omega})

ClkDrvStr: 24.0 \bm{\Omega}

AddrCmdDrvStr: 24.0 \bm{\Omega}

CsOdtDrvStr: 24.0 \bm{\Omega}

CkeDrvStr: 24.0 \bm{\Omega}

📝 Uygulama İpucu

Arkadaşının BIOS'unda bu ayarları girerken, önce Frekans, Voltaj ve Birincil Zamanlamaları girip bilgisayarı bir kez açın. Sistem sorunsuz açılıyorsa, tekrar BIOS'a girip tFAW, tRFC ve SCL gibi alt zamanlamaları doldurun. Bu şekilde adım adım gitmek, olası bir uyuşmazlıkta hangi ayarın sorun çıkardığını anlamanızı çok kolaylaştırır

Hocam ayarları ai a yazdırıyorum kusura bakmayın bu ayarları bir deneyin bu ayarları kabul etmesi gerekir ve voltaj ayarlarını ilk başta en yüksek verdiğim değerleri girin misal dram voltageniz ilk 1.40 olsun bir stabilite yakalarsanız bu ayarları zen timing indirin oranın fotoğrafını atın geminiye ondan yorumlamasını ve sub timings ayarlarını sıkıştırmasını söyleyin sisteminizi en son memtest 5 ile test edersiniz .

Hocam 3200 cl 14 kabul etmez zaten kolay kolay sizin yapmanız gereken ayarları ben vereyin birde bunları deneyin .

🛠️ Arkadaşının Sistemi İçin Tam ZenTimings Reçetesi (3600 MHz 1:1)

1. Ana Frekans ve Voltaj Ayarları

MCLK / FCLK / UCLK: 1900 yerine 1800.00 MHz (3600 MT/s RAM hızı için)

Command Rate (Cmd2T): 1T

Gear Down Mode (GDM): Enabled

PowerDown Mode: Disabled (Gecikmeyi düşürmek için kapatın)

VSOC (SMU/SVI2): 1.100V - 1.125V arası (1800 FCLK için fazlasıyla yeterli ve serindir)

CLDO VDDP: 0.900V

VDDG CCD: 0.950V

VDDG IOD: 0.950V

VDIMM (RAM Voltajı): 1.380V - 1.400V

2. Birincil Zamanlamalar (Primary Timings)

tCL: 16

tRCDWR: 16

tRCDRD: 20 (Micron E-Die güvenli sınır)

tRP: 16

tRAS: 38

tRC: 58

3. İkincil ve Gelişmiş Zamanlamalar (Subtimings)

tRRDS: 4

tRRDL: 6

tFAW: 16 (tRRDS x 4 altın kuralı)

tWTRS: 4

tWTRL: 12 (3600 MHz'de Micron E-Die için en kararlı değer)

tWR: 16

🔄 tRFC Döngüsü (Micron E-Die Özel Ayarı):

tRFC: 560

tRFC2: 416 (tRFC / 1.346 hesaplamasıyla)

tRFC4: 256 (tRFC2 / 1.625 hesaplamasıyla)

⚡ SCL ve Diğer Alt Zamanlamalar:

tRDRDSCL: 4 (Performans ve okuma hızını uçuran SCL ayarı)

tWRWRSCL: 4

tCWL: 16 (tCL değerine eşit olmalıdır)

tRTP: 8 (tWR / 2 kuralına uygun)

tRDWR: 10

tWRRD: 4

tCKE: 1

🔄 Turnaround Timings (Gelişmiş Veri Yolu Zamanlamaları):

tRDRDSC: 1

tRDRDSD: 5

tRDRDDD: 5

tWRWRSC: 1

tWRWRSD: 7

tWRWRDD: 7

4. Direnç ve Sürücü Ayarları (Ohm Değerleri)

Eğer BIOS'ta bu ayarlar "Auto" bırakıldığında sistem boot etmezse, ZenTimings'teki standart AMD kalıbını elle girebilirsiniz:

ProcODT: 40.0 \bm{\Omega} veya 43.6 \bm{\Omega}

RttNom: Disabled

RttWr: Off

RttPark: RZQ/5 (48 \bm{\Omega})

ClkDrvStr: 24.0 \bm{\Omega}

AddrCmdDrvStr: 24.0 \bm{\Omega}

CsOdtDrvStr: 24.0 \bm{\Omega}

CkeDrvStr: 24.0 \bm{\Omega}

📝 Uygulama İpucu

Arkadaşının BIOS'unda bu ayarları girerken, önce Frekans, Voltaj ve Birincil Zamanlamaları girip bilgisayarı bir kez açın. Sistem sorunsuz açılıyorsa, tekrar BIOS'a girip tFAW, tRFC ve SCL gibi alt zamanlamaları doldurun. Bu şekilde adım adım gitmek, olası bir uyuşmazlıkta hangi ayarın sorun çıkardığını anlamanızı çok kolaylaştırır

Hocam ayarları ai a yazdırıyorum kusura bakmayın bu ayarları bir deneyin bu ayarları kabul etmesi gerekir ve voltaj ayarlarını ilk başta en yüksek verdiğim değerleri girin misal dram voltageniz ilk 1.40 olsun bir stabilite yakalarsanız bu ayarları zen timing indirin oranın fotoğrafını atın geminiye ondan yorumlamasını ve sub timings ayarlarını sıkıştırmasını söyleyin sisteminizi en son memtest 5 ile test edersiniz .
  • 3600 MT/s
  • FCLK 1800
  • UCLK 1800 (1:1)
  • 16-21-21-21-38
  • tRC 62
  • tRRDS 4
  • tRRDL 5
  • tFAW 16
  • tWTRS 4
  • tWTRL 6
  • tWR 16
  • tRDRDSCL 3 ✅
  • tWRWRSCL 3 ✅
  • GDM Disabled ✅
  • 1T ✅
  • ProcODT 40 Ω ✅

Bu ayarlar gerçekten güzel.

AIDA64

• Read: 49.1 GB/s
  • Copy: 44.4 GB/s
  • Latency: 64.2 ns

ramleri böyle yapabildim daha fazla gitmiyor cl18 olmuyo başka öneriniz var mı

Son düzenleme:
  • 3600 MT/s
  • FCLK 1800
  • UCLK 1800 (1:1)
  • 16-21-21-21-38
  • tRC 62
  • tRRDS 4
  • tRRDL 5
  • tFAW 16
  • tWTRS 4
  • tWTRL 6
  • tWR 16
  • tRDRDSCL 3 ✅
  • tWRWRSCL 3 ✅
  • GDM Disabled ✅
  • 1T ✅
  • ProcODT 40 Ω ✅

Bu ayarlar gerçekten güzel.

AIDA64

• Read: 49.1 GB/s
  • Copy: 44.4 GB/s
  • Latency: 64.2 ns

ramleri böyle yapabildim daha fazla gitmiyor cl18 olmuyo başka öneriniz var mı
Güzel optimize etmişsin gecikmende iyi değerlerde çiplerinin cl değerini kabul etmemesi kötü olmuş her ram ve her işlemcinin ımc si aynı olmadığı için sende farklı olmuş ayarlar biraz ki bu birazda ımc kalitesine daha bağımlı hocam birde cl değerinin düşük olması her zaman daha iyi özellikle cl18 yapmaya zorlamayın cl16 ondan daha iyi bir performans

Güzel optimize etmişsin gecikmende iyi değerlerde çiplerinin cl değerini kabul etmemesi kötü olmuş her ram ve her işlemcinin ımc si aynı olmadığı için sende farklı olmuş ayarlar biraz ki bu birazda ımc kalitesine daha bağımlı hocam birde cl değerinin düşük olması her zaman daha iyi özellikle cl18 yapmaya zorlamayın cl16 ondan daha iyi bir performans
1 gecedir felan uğraşıyorum çok sıkıştırmaya başladım ama bu sefer aida64 de 51gbs olan yazma hızı düşmeye başladı çok yapmak iyi değil galiba sizin tecrübeniz nasıldır

1 gecedir felan uğraşıyorum çok sıkıştırmaya başladım ama bu sefer aida64 de 51gbs olan yazma hızı düşmeye başladı çok yapmak iyi değil galiba sizin tecrübeniz nasıldır
Hocam öncelikle bi ayar stock xmp ayarından daha iyi bunu söyleyeyim ama sizin sistem biraz silikon şansı olarak ortalama bi değerde gibi duruyor ne üst ne alt zamanlamanalarınız 21 21 21 olarak ya gevşek kalmış yada silikonunuz kabul etmiyor
Ayar yaparken dram voltajı düzgün verdinizmi 1.40 ve üzeri olarak ve Soc voltaj ve cdd gibi alt voltaj ayarlarınıda elle girdinizmi ki bu sistem bu ayarlarda tıkandı çünkü aynı bellekler ve işlemci ile kendi ayarlarım sizinkilerden çok çok daha sıkı bu iş tamamen silikon talihi ama sizin sistemde biraz daha ince ayar yapılabilir gibi duruyor şahsen voltajlarınızı elle aiyla birlikte tekrardan ayarlayın soc ve alt voltaj ayarlarınızı ondan sonra ana zamanlamalar ve alt zamanlamalarınızı bir daha revize edin 3600 mhz de çok çok iyi performans almanız lazım şuankinden referans olarak kendi ayarlarımı paylaşayım sizinle.
Sistemi optimize edebilirseniz test programları ile uzun süre test etmeniz gerekli herhangi bi whea veya error bakımından

Ekler

• IMG_2430.webp
    IMG_2430.webp
    1.6 MB · Hit: 6
  • IMG_2442.webp
    IMG_2442.webp
    1.5 MB · Hit: 5
Benimki de böyleydi, CL15 de kullanıyordum ama onun görüntüsünü bulamadım.
1784216818060.webp

Hocam öncelikle bi ayar stock xmp ayarından daha iyi bunu söyleyeyim ama sizin sistem biraz silikon şansı olarak ortalama bi değerde gibi duruyor ne üst ne alt zamanlamanalarınız 21 21 21 olarak ya gevşek kalmış yada silikonunuz kabul etmiyor
Ayar yaparken dram voltajı düzgün verdinizmi 1.40 ve üzeri olarak ve Soc voltaj ve cdd gibi alt voltaj ayarlarınıda elle girdinizmi ki bu sistem bu ayarlarda tıkandı çünkü aynı bellekler ve işlemci ile kendi ayarlarım sizinkilerden çok çok daha sıkı bu iş tamamen silikon talihi ama sizin sistemde biraz daha ince ayar yapılabilir gibi duruyor şahsen voltajlarınızı elle aiyla birlikte tekrardan ayarlayın soc ve alt voltaj ayarlarınızı ondan sonra ana zamanlamalar ve alt zamanlamalarınızı bir daha revize edin 3600 mhz de çok çok iyi performans almanız lazım şuankinden referans olarak kendi ayarlarımı paylaşayım sizinle.
Sistemi optimize edebilirseniz test programları ile uzun süre test etmeniz gerekli herhangi bi whea veya error bakımından
Benimki de böyleydi, CL15 de kullanıyordum ama onun görüntüsünü bulamadım.
Alıntıyı görüntüle
bende ai ile elle yazdım ama ayarları ya mavi ekran verdi yada kapandı açılmadı voltajlarla felanda oynadım olmadı

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,226,956
Üyeler
199,254
Son üye
violent99

Geri