Turknet 1000 Mbps Fiber İçin Keenetic Hero Ax3000 En İyi Ayarlar / Optimizasyon

ertekizm

80+
Reaksiyon skoru
14
Dostlar selam, mahallemize yeni gelen Türk Telekom FTTH (Havai GPON) altyapısı üzerinden TurkNet 1000 Mbps başvurumu yaptım, ekiplerin gelip OBK çekmesini bekliyorum.

Fiber sonlandırma cihazından (ONT) çıkacak ethernet kablosunu doğrudan kendi cihazım olan Keenetic Hero AX3000'e bağlayıp PPPoE kurulumu yapacağım. Cihaz canavar ama hazır sıfırdan kurulum yapacakken KeeneticOS tarafında internet kalitesini, ping kararlılığını ve kablosuz performansını zirveye çıkaracak en iyi ayarları şimdiden sormak istedim.

Ek olarak, abonelikle birlikte CGN havuzundan çıkmak ve daha stabil bir yönlendirme (routing) almak için Statik IP de satın alacağım.

Özellikle şu konularda Keenetic üstatlarının tavsiyelerine ihtiyacım var:

1. Statik IP ve Routing: TurkNet'te statik IP kullanmanın Türk Telekom altyapısı üzerinde ping sürelerine ve yurt dışı çıkışlarına (özellikle oyunlarda) belirgin bir olumlu etkisi oluyor mu?
  2. Donanımsal Ağ Hızlandırıcı (Hardware Network Accelerator): 1000 Mbps hızda işlemciye yük binmemesi için bu ayarın (PPE) durumu ne olmalı? Otomatikte kalması yeterli mi?
  3. DNS ve Güvenlik: Ping sürelerini en düşüğe indirmek için NextDNS, Cloudflare (1.1.1.1) veya Google DNS mi önerirsiniz? Statik IP ile birlikte Keenetic üzerindeki DNS şifreleme (DoH / DoT) protokollerini aktif etmeli miyim?
  4. İpv6: TurkNet'in verdiği IPv6'yı Keenetic üzerinde aktif ederken dikkat etmem gereken özel bir bileşen veya ayar var mı? Statik IPv4 ile IPv6'nın birlikte çalışmasında bir çakışma yaşanır mı?
  5. Wi-Fi Optimizasyonu (5 GHz): Evde 1000 Mbps hızı kablosuzda da en kayıpsız şekilde almak için 5 GHz bandında kanal genişliğini direkt 160 MHz mi yapmalıyım? Ülke kodunu değiştirmek sinyal gücüne veya kanal çeşitliliğine etki eder mi?
  6. Bileşenler ve Servisler: KeeneticOS üzerinde arka planda çalışıp internet performansını veya pingi etkileyebilecek, kesinlikle kapat dediğiniz veya "şu bileşeni mutlaka yükle" dediğiniz bir şey var mı?
Amacım hem kabloluda hem kablosuzda hat sıfırken en kararlı, en düşük pingli ve en performanslı ayarları yakalamak. Keenetic kullanan ve Statik IP ile 1000 Mbps fiber tecrübesi olan hocalarımın tavsiyelerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler!

Çok detaylı anlamıyorum. Ama Cloudflare DNS'i Türk NET'de gerek yok diye biliyorum. Kendi DNS adresleri olması lazım, ben Netspeed'de Cloudflare DNS'i hem yasaklı sitelerere hem de DC'ye girmek için kullanıyorum. Elbette DNS sunucuların gizlilik ve güvenlik protokolleri de var. TürkNET DNS'inde bunlar yoksa Cloudflare cihaz özelinde seçilebilir.

DNS hizmetini AdGuard'ın reklam engelleme DNS'ini, telefonda kullanmak için de ayarlayabilirsin. Bendeki Xiaomi telefon DNS adresini kafasına göre kapatıyor. Reklam engellendiğini bildiğinden Çinliler yazılım tarafında bayağı boktan hizmet ve kararlar veriyorlar diyelim. Bu yüzden modemden ayarlıyorum, mesela çoğu reklamlı dizi izleme platformunda ben reklam görmüyorum. Örnek olarak HBO Max'ı, TV Plus üzerinden kullanıyorum. Hem Real Madrid maçları hem de bazı dizileri böyle izliyorum. Daha da uyguna denk geliyor.

Bunun dışında sadece oyun oynadığın cihaza özel şu ayarları yapmanı öneririm.
Cihaz listesinden oyun oynayacağın cihazı seçin. Kablosuz tarafta cihazlara ayar yapacaksan, bu ağa bağlanırken sabit mac kullanmalarını ayarlayabilirsin. Yanlışım yoksa rastgele mac olduğundan, tekrar tekrar bağlandıklarında ayarları bozuluyor diye hatırlıyorum.

İlk önerim trafik önceliği 2 olarak ayarlayın bu oyun modu olarak geçiyor. Bağlantıda detayları var.

Fiber de olsa Bufferbloat testinde latency yaşanmaması açısından, hızı sabitleyin. Atıyorum 900/900 hız alıyorsunuz, 850/850 sabitleyin gibi. Bu hız sabitleme istikrarı çok artırıyor. Bufferbloat testine de bağlantıdan bakabilirsiniz. Eğer testte oranlar iyiyse çok hız düşürerek sabitlemenize gerek yok. Ama sabitleyin.

2026-07-18_06-32.webp

Bunun dışında ben ayar kullanmıyorum. Hopper yeni modeli var, ben de şu ayar açık ve veri çekme ayarı kapalı.

2026-07-18_06-36.webp

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

Forum istatistikleri

Konular
1,227,354
Üyeler
199,344
Son üye
ayakyalayanşeytan

Geri