Dostlar selam, mahallemize yeni gelen Türk Telekom FTTH (Havai GPON) altyapısı üzerinden TurkNet 1000 Mbps başvurumu yaptım, ekiplerin gelip OBK çekmesini bekliyorum.
Fiber sonlandırma cihazından (ONT) çıkacak ethernet kablosunu doğrudan kendi cihazım olan Keenetic Hero AX3000'e bağlayıp PPPoE kurulumu yapacağım. Cihaz canavar ama hazır sıfırdan kurulum yapacakken KeeneticOS tarafında internet kalitesini, ping kararlılığını ve kablosuz performansını zirveye çıkaracak en iyi ayarları şimdiden sormak istedim.
Ek olarak, abonelikle birlikte CGN havuzundan çıkmak ve daha stabil bir yönlendirme (routing) almak için Statik IP de satın alacağım.
Özellikle şu konularda Keenetic üstatlarının tavsiyelerine ihtiyacım var:
Fiber sonlandırma cihazından (ONT) çıkacak ethernet kablosunu doğrudan kendi cihazım olan Keenetic Hero AX3000'e bağlayıp PPPoE kurulumu yapacağım. Cihaz canavar ama hazır sıfırdan kurulum yapacakken KeeneticOS tarafında internet kalitesini, ping kararlılığını ve kablosuz performansını zirveye çıkaracak en iyi ayarları şimdiden sormak istedim.
Ek olarak, abonelikle birlikte CGN havuzundan çıkmak ve daha stabil bir yönlendirme (routing) almak için Statik IP de satın alacağım.
Özellikle şu konularda Keenetic üstatlarının tavsiyelerine ihtiyacım var:
- Statik IP ve Routing: TurkNet'te statik IP kullanmanın Türk Telekom altyapısı üzerinde ping sürelerine ve yurt dışı çıkışlarına (özellikle oyunlarda) belirgin bir olumlu etkisi oluyor mu?
- Donanımsal Ağ Hızlandırıcı (Hardware Network Accelerator): 1000 Mbps hızda işlemciye yük binmemesi için bu ayarın (PPE) durumu ne olmalı? Otomatikte kalması yeterli mi?
- DNS ve Güvenlik: Ping sürelerini en düşüğe indirmek için NextDNS, Cloudflare (1.1.1.1) veya Google DNS mi önerirsiniz? Statik IP ile birlikte Keenetic üzerindeki DNS şifreleme (DoH / DoT) protokollerini aktif etmeli miyim?
- İpv6: TurkNet'in verdiği IPv6'yı Keenetic üzerinde aktif ederken dikkat etmem gereken özel bir bileşen veya ayar var mı? Statik IPv4 ile IPv6'nın birlikte çalışmasında bir çakışma yaşanır mı?
- Wi-Fi Optimizasyonu (5 GHz): Evde 1000 Mbps hızı kablosuzda da en kayıpsız şekilde almak için 5 GHz bandında kanal genişliğini direkt 160 MHz mi yapmalıyım? Ülke kodunu değiştirmek sinyal gücüne veya kanal çeşitliliğine etki eder mi?
- Bileşenler ve Servisler: KeeneticOS üzerinde arka planda çalışıp internet performansını veya pingi etkileyebilecek, kesinlikle kapat dediğiniz veya "şu bileşeni mutlaka yükle" dediğiniz bir şey var mı?