Ben %60 olduğundan önermem, bir de hotswap olmamasının dezavantajı, eğer switch çift basma yaşarsa ki bu bütçelerdeki telli mekaniklerde sık sık yaşanabiliyor. O tuş yalan olacağından, klavyeyi komple değiştirmen gerekir.
Hotswap olsaydı atıyorum W tuşun çift basıyor. Onun switchini çıkarıp atıyorum Home tuşunun switchini ona takabilirsin veya genelde bu klavyelerde yedek 3-4 switch kutuda geliyor. Onlardan birini kullanabilirsin. Hiç olmadı internetten genelde 10-60 paketler halinde switch satılıyor. Atıyorum red switch 10'lu paket ₺150 onu alırsın ve o switchleri değiştirebilirsin.
Yani bu açıdan açıkçası F/P değil onu söyleyeyim. Bu tarz markalar BIM vb. ayrı bir model üretip, ucuzdan topluca stok eritmeyi ara sıra yapıyor. Membran gibi uzun yıllar kullanacağının da garantisi yok. Manyetik switch'de ise metal teller yok, mıknatıs sistemi var çift basma neredeyse hiç yaşanmıyor. Manyetiğin sıkıntısı sadece iç aksan olabilir, eğer yazılımı veya iç aksanı kötü bir ürün alırsan, bazen böyle laglı kasıyor gibi basmadığı oluyor. Dareu EK75 RT mesela öyle sorunları olan bir klavyeydi. KB904L'de böyle bir sorun yok, rahat 6-7 aydır kullanıyorum.
Ayrıca forumlarda bazı boş boğazlar, ucuz klavye kullanıyor diye manyetik klavyeyi sadece rekabetçi oyun klavyesi gibi tanımlıyor. Lütfen forumlar ve forumlardan veri çeken yapay zekanın her görüşünü tamamen doğru ve mantıklı olarak algılamayın. Manyetik switchler konfor, rekabet ve ömür olarak düz mekaniklerden daha ileride. Hatta membran'da olmayan ama düz mekaniklerde olan sorunların çözülmüş bir versiyonu, metal mekanik switchlerin yeni versiyonu diyebiliriz.
Yani burada ayırdığın bütçe ürünün ömrünü de etkiliyor. Yok bütçe ayırmak istemiyorsan, BIM'e gelen o klavye yerine membran Hawk klavyelerinden alın. Yani ben düşük bütçede hotswap yoksa mekanik pek önermem. Sadece Valorant oynayanlar da genelde %60 klavye alıyor, başka işlerde klavye kullanacaksanız %60 ne kadar kanser olduğunu deneyimlemek size kalmış. Ben 1.5 ay kadar %60 klavye denemeye çalıştım ve nefret ettim açıkçası.