Hangi oyun olduğuna bağlı bu yeni nesil gibi roblox tarzı oyunlarda beyinsizleşmeleri normal zaten ama bizim neslimizdeki gibi Cod,MMORPG’ler,GTA vs. oynasalardı ingilizcelerini katkısı olurdu mesela ben CS:GOnda yabancıalrla konuşa konuşa aşırı basic olan ingilizcemi B1-B2 arası bir şey yaptım (tabi emekte vermek lazım azda olsa sadece cs ile olmaz zaten) ki telafuzuda baya geliştiriyor cs vs…
Zaten en baştaki sebeplerden biriside bu türkçe istememizin sebebi bilgisayara virüs bulaşmasın istiyoruz ve kendi dilimizde türkçe dilinde oynamak en doğal hakkımız.
Eskiden dili anlamadığımız için virüsünü dert etmeden mecbur yama kurardık. Sonra mining virüsleri çıkınca millet Steam’e kaçtı ama Kasım 2023'te kur değişip fiyatlar uçunca tekrar korsana ve yamaya dönüldü
Her neyse, ben büyüdüm, İngilizceyi de öğrendim. Ama en azından millete bir faydam olsun; kimse virüs korkusu yaşamadan ve ücret ödemeden oyunları Türkçe oynayabilsin diye 7-8 ay önce bir projeye başladım. Mantık şuydu: Herkes kendi PC'sinde, 3. taraf yazılımlara veya internet bağlantısına ihtiyaç duymadan, AI ile local'de istediği oyunun orijinal dil dosyasını %100 Türkçe yapabilsin. Üstelik bunu çok basit bir şekilde ve makine çevirisi gibi durmadan, sanki profesyonel bir ekip çevirmiş gibi kaliteli yapacaktı.
Ve neredeyse başardım da. Ama elimde RX 580 4GB GPU olduğu için daha güçlü modelleri modifiye edip kullanamıyordum; anca Meta'nın 600M parametreli modelini çalıştırabiliyordum. O da kısa cümlelerde ya da ayarlar kısmındaki 1-2 kelimelik yerlerde tahmin yapamıyor ve çeviri patlıyordu; yani yanlış veya aşırı robotik çeviriyordu. Daha iyi bir AI kullanmam gerekiyordu ama GPU yüzünden kullanamayınca en son uğraşmaktan yoruldum, tüm motivasyonum bitince de projeyi bıraktım.
(Ki bu sadece bir örnek. Yoksa oyunlara Türkçe gelmemesinin ve firmaların kaçmasının en büyük sebebi zamanında Aral Gaming'in fırsatçılığıydı. Aynı şekilde ülkede teknolojinin gelişmemesinin sebebi de enflasyon. Amerika'da ve Çin'de 25 yaşına gelmemiş gençler 100M doların üzerinde şirket kurup anlaşmalar yapıyorken, biz eğlencesine ufak bir robot veya drone vs. gibi bir şey yapalım dediğimizde bile basit parçaları ya ülkede bulamıyoruz ya da yurt dışında 1-2 dolara satılan şey burada 300-500 TL oluyor. Ne diyeyim, keşke tek derdimiz çeviri olsa...)
Şu mesaj sayımın güzelliğine bak 1453 zaten bütün dertlerden kaçmak için oyunlara yöneliyoruz onlarda türkçe olmadığını görünce daha çok dertleniyoruz o yüzden türkçe dil için uğraşıyoruz.