Dram Kıtlığı 10 Yıl Sürebilir!

Carlo

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Reaksiyon skoru
5,160
DRAM kıtlığı 10 yıl sürebilir

ADATA Başkanı Chen Li-bai, yapay zeka talebinin bellek pazarını daha yeni ısıtmaya başladığını söylüyor. Le-bai’ye DRAM krizi 10 yıl daha devam edebilir ve eski fiyatlara dönüş giderek zorlaşabilir.

Chen Li-bai, yapay zeka yatırımlarının balon olduğu tartışmalarına katılmıyor ve AI teknolojisinin daha da ilerleyeceğini düşünüyor. Tecrübeli yönetici, küresel DRAM talebinin teknoloji piyasaları tarafından küçümsendiğini ve mevcut üretim kapasitesinin bu yükselişe yetişemediğini de belirtiyor. Le-bai’ye göre bellek sektöründe bugün yaşanan hareketlilik uzun sürecek büyüme döneminin başlangıcını oluşturuyor, lakin asıl baskı önümüzdeki yıllarda hissedilecek.

Fazla Kapasite Uzun Sürmeyecek

Yapay zeka veri merkezleri yalnızca işlemciye değil, elektrik, depolama ve yüksek hızlı belleğe de ihtiyaç duyuyor. Meta ve xAI gibi şirketlerin fazla işlem gücünü kiralaması talebin zayıfladığı anlamına gelmiyor. ADATA kurumsal, kamuya yönelik ve tüketici odaklı yeni yapay zeka uygulamalarının yaygınlaşmasıyla mevcut kapasitenin kısa sürede yeniden dolacağını savunuyor. Bu nedenle geçici boşluklar, kalıcı rahatlama işareti sayılmıyor.

Yeni Fabrikalar Yeterli Olmayabilir

Samsung, SK Hynix ve Micron yeni tesisler planlasa da çözüm hemen gelmeyecek. Üreticiler geçmişte fiyatları bozan kontrolsüz kapasite artışlarını tekrarlamamak için daha temkinli davranıyor. Yeni fabrikaların önemli bölümü 2028 ile 2035 arasında devreye girecek. Li-bai, önümüzdeki 10 yılda dünyanın en kıt iki kaynağının elektrik ve bellek olacağını vurguluyor. Şunu da hatırlatalım, ADATA daha önce 2026’nın 3. çeyreğinde DRAM fiyatlarında yüzde 30 artış beklediğini açıklamıştı.

Kaynak: https://www.cnnturk.com/teknoloji/dram-kitligi-10-yil-surebilir-3446238

Son düzenleme:
  • İnanılmaz
Reaksiyonlar: XPCX
resmen dalga geçiyorlar ya

• Beğen
Reaksiyonlar: XPCX
Benim gördüğüm kıtlık yok
fazla talep var

şirketler çöpten bellek bulsalar toplayacak gibi duruyorlar
herifler varını yoğunuz Yz ya döküyor
olan bize olur tabi

daha çok yapay kriz var gibi

1784963801103.webp

Bu ram ile alakalı olan her şirket hisse değeri düşmesin diye benzer açıklamalar yapıyor. Aynı chatgpt ceosunun her yeni sürüm çıkacağında "bu insanlığın sonunu getirebilir çok endişeliyiz" gibi şeyler demesi gibi, gpt 2 de bile demişti.

😁 hisse fiyatları düşmesin diye her yolu deniyorlar. Şu an çip şirketlerinin hisseleri deli gibi kâr açıklamalarına rağmen çöküyor. Şirket sahipleri ellerindeki payları satıp çekilmeye çalışıyorlar. 10 yıl falan diye ram almaya koşmayın üzülürsünüz.

Diğer yandan bu sene dram fiyatları kesin artacak ve en az 2028 e kadar sürecek, kalanı allah kerim.

Bellek krizi 2028'de resmen bitse bile ben bu krizin ülkecek anlamda biteceğini sanmıyorum. Şu an DDR5 32GB RAM 25.000TL, bu fiyatlara o kadar alıştık ki 22.000TL olsa direkt satın alacağız. Burada satıcı kimseler üzerine düşeni yapıp indir bindir indir bindir yapıp krizi bizde devam ettireceğini düşünüyorum. Bir de yani düşünsenize 45.000TL'ye tekrardan Rtx 5070 32GB'lı sistemler aldığımızı.

Son düzenleme:

ADATA Başkanı Chen Li-bai, yapay zeka talebinin bellek pazarını daha yeni ısıtmaya başladığını söylüyor. Le-bai’ye DRAM krizi 10 yıl daha devam edebilir ve eski fiyatlara dönüş giderek zorlaşabilir.

Chen Li-bai, yapay zeka yatırımlarının balon olduğu tartışmalarına katılmıyor ve AI teknolojisinin daha da ilerleyeceğini düşünüyor. Tecrübeli yönetici, küresel DRAM talebinin teknoloji piyasaları tarafından küçümsendiğini ve mevcut üretim kapasitesinin bu yükselişe yetişemediğini de belirtiyor. Le-bai’ye göre bellek sektöründe bugün yaşanan hareketlilik uzun sürecek büyüme döneminin başlangıcını oluşturuyor, lakin asıl baskı önümüzdeki yıllarda hissedilecek.

Fazla Kapasite Uzun Sürmeyecek

Yapay zeka veri merkezleri yalnızca işlemciye değil, elektrik, depolama ve yüksek hızlı belleğe de ihtiyaç duyuyor. Meta ve xAI gibi şirketlerin fazla işlem gücünü kiralaması talebin zayıfladığı anlamına gelmiyor. ADATA kurumsal, kamuya yönelik ve tüketici odaklı yeni yapay zeka uygulamalarının yaygınlaşmasıyla mevcut kapasitenin kısa sürede yeniden dolacağını savunuyor. Bu nedenle geçici boşluklar, kalıcı rahatlama işareti sayılmıyor.

Yeni Fabrikalar Yeterli Olmayabilir

Samsung, SK Hynix ve Micron yeni tesisler planlasa da çözüm hemen gelmeyecek. Üreticiler geçmişte fiyatları bozan kontrolsüz kapasite artışlarını tekrarlamamak için daha temkinli davranıyor. Yeni fabrikaların önemli bölümü 2028 ile 2035 arasında devreye girecek. Li-bai, önümüzdeki 10 yılda dünyanın en kıt iki kaynağının elektrik ve bellek olacağını vurguluyor. Şunu da hatırlatalım, ADATA daha önce 2026’nın 3. çeyreğinde DRAM fiyatlarında yüzde 30 artış beklediğini açıklamıştı.

Kaynak:

Açıklamayı yapan ram üreten zaten.
Adamın amacı böyle bigliler yayıp piyasayı manipüle etmek.
Çıkıp seneye bitecek her şey eskisi gibi olacak diyecek hâli yok ya.
Bende de biteceğini sanmıyorum yakin zamanda ama bu kadar karamsar değil bence.
Ama şuan da yapay zeka araba gibi.
Ne kadar çok güçlü motor yaparsan o kadar hızlanıyor.
Daha verimli araçlar yapay zekalar yapılmadığı sürece ram hep ihtiyaç olacak.
Çünkü yeni gelen nesil de yapay zeka ile büyüyor.
90'li nesli belki de yapay zekayı 0 kullanırken 2015'de dogan 10 yaşındaki çocuklar yapay zekadan şarkı yapıyor evde. Bu da kullanımı artıyor.
E ne olacak bir üst nesil daha çok kullanacak, diğeri daha çok ve daha çok.
Bu da daha fazla veri merkezi daha fazla RAM daha fazla enerji demek.
Bu döngüye bir kere girdik.
Ekran kartında mining krizi ne olmuştu.
Ne kadar kart o kadar kazım gücü.
Dediler mining artık kazandırmıyor bıçak kesiği gibi mining işi bitti ve fiyatlar normale döndü.
Böyle bir kurulum olur mu ben sanmıyorum.
Ha ne olabilir yapay zeka ramleri bambaşka bir tasarıma sahip olur.
Ama bu seferde adam onu üretir normal ram kalmaz piyasa da.

Bellek krizi 2028'de resmen bitse bile ben bu krizin ülkecek anlamda biteceğini sanmıyorum. Şu an DDR5 16GB RAM 25.000TL, bu fiyatlara o kadar alıştık ki 22.000TL olsa direkt satın alacağız. Burada satıcı kimseler üzerine düşeni yapıp indir bindir indir bindir yapıp krizi bizde devam ettireceğini düşünüyorum. Bir de yani düşünsenize 45.000TL'ye tekrardan Rtx 5070 32GB'lı sistemler aldığımızı.
Hocam 25 bin değil 11 bin 12 bin felan o 32 gb

minumum 2029'dan önce ztn düzelme ihtimali olmadığı defalarca açıklandı, adamlar henüz üretilmemiş olan ramlerin 4 yıllık parasını peşin verip satın aldı bile, banttan çıkan her ram coktan satıldı bile. bizimkiler "vatan indirim yapıyo yauvvvvvvvv ram fiyatları düşecek qnq" diyor

samsung mobile telefonlarına ram için samsung'a başvuruyor istek atıyor, samsung, samsung mobile'a ram vermiyor. şuan ortam böyle.

minumum 2029'dan önce ztn düzelme ihtimali olmadığı defalarca açıklandı, adamlar henüz üretilmemiş olan ramlerin 4 yıllık parasını peşin verip satın aldı bile, banttan çıkan her ram coktan satıldı bile. bizimkiler "vatan indirim yapıyo yauvvvvvvvv ram fiyatları düşecek qnq" diyor

samsung mobile telefonlarına ram için samsung'a başvuruyor istek atıyor, samsung, samsung mobile'a ram vermiyor. şuan ortam böyle.

RAM krizinden önce DDR5 sisteme geçiş fikri bana sıcak gelmiyordu. 2 sene daha bekler DDR6'ya geçerim diyordum ama artık 2028'de bile olsa DDR5 sistem yine alınır düşüncesindeyim. DDR6 sistemi almak için Beverly Hills'te yaşayabilecek kadar servet sahibi olmak gerekiyor. Vaziyet bu.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,231,824
Üyeler
200,793
Son üye
FearS0

Geri