Hocam, bir üstte 20K’nın neden mantıklı olduğunu anlattım. Kısaca arkadaş daha 2 haftalık, İstanbul gibi pahalı bir yerde değil, kurumsal bir yerde sabit maaşla değil serbest esnafın yanında çalışıyor. Ayrıca 1-2 aya asgari ücret seviyesine, 8 ay bilemedin 1 seneye de 60-70K bandına çıkması muhtemel. Bence şu an asıl eksisi sigortasının olmaması. 20K olayını bu yüzden biraz fazla abartıyorsunuz. Oranın yaşam maliyeti İstanbul kadar değil.
Benim de arkadaşa yakın bir ile taşınan bir arkadaşım var, “Buralar çok ucuz, İstanbul neymiş öyle?” diyor. İstanbul’da sadece otobüs 47 TL, bazı insanlar işe giderken 2-3 araç değiştiriyor. Lahmacun 80-120 TL, ekmek arası + ayran 120 TL civarı, ekmek 17-20 TL, mahalle berberinde düz saç tıraşı bile 500-600 TL. Kiralar da cabası. Dolayısıyla 20K’yı değerlendirirken yaşanılan yeri de hesaba katmak lazım.
Ayrıca hayatta her şey toz pembe değil. Bazı iyi şeyler için fedakârlık yapmamız gerek. Anladığım kadarıyla en az 35-38 yaşında falansın hocam, senin benden çok daha iyi bilmen lazım. Zaten şu an iş hayatında en büyük sorunlardan biri de insanların çalışanı insan yerine koymaması. En ufak hata maaştan kesiliyor, azar işitiyorsun. Garson olarak giriyorsun, “Git lavaboyu temizle” deniyor; itiraz edersen yerine emirlere uyacak birini buluyorlar. Maaşı geciktiren, türlü bahanelerle çalışanı mağdur eden işletmeler de var. Tabii hepsi böyle değil ama maalesef çok fazla.
Yani arkadaş ustayla çok iyi anlaşıyor. Bunu o söylemese bile yazdıklarından anlaşılıyor zaten. Kendi dediği gibi, ‘Eğer ağır veya yapmak istemeyeceğim kadar pis bir iş ise ustam zorlamıyor, ben dokunmuyorum.’ diyor. İşte eğleniyor, samimi de. Yani kısaca mutlu ve maaşı da kısa sürede düzelir zaten
O yüzden bence şu an 20K’ya çok takılmamak lazım. Para acil olarak lazım değilse, düzgün birinin yanında insan muamelesi görerek çalışmak bana daha mantıklı geliyor.
@bahtsizbedevi23 Hocam son kısmı yazarken ben bile şüphelendim usta’nın sana bu kadar iyi davranmasının ve samimi olamsının sebebi niyeti bozmuş olması olmasın
sakın hocam aman dikkat edin