Çözüldü✓ Sistem Toplandı! İlk Kurulum & Fan Ayarı Tavsiyeleriniz

alpologie

80+
Reaksiyon skoru
10
Dostlar herkese selamlar,

Sistemi toplama sürecinde parça seçiminden indirim takiplerine kadar yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim. Sayenizde içime sinen güzel bir sistem kurdum.

Sistemi çalışır hale getirdim ve temel adımları tamamladım:

• BIOS güncellendi ve EXPO/XMP profili aktif edildi.
  • Güncel chipset, GPU ve ses/ağ sürücüleri kuruldu.
  • Windows güncellemeleri tamamlandı.
Sistemi optimize etmek adına birkaç konuda tecrübelerinize danışmak istiyorum:

1. Fan Eğrisi (Fan Curve) & Sıcaklık Optimizasyonu:
    • Pompa ve kasa fanlarını BIOS üzerinden mi yoksa yazılım (Fan Control vb.) ile mi yönetmeyi önerirsiniz?
    • Ani sıcaklık sıçramalarında fanların gereksiz devir artırmasını (ramp-up) engellemek için gecikme (step up/down time) değerlerini genelde nasıl ayarlıyorsunuz?
    • Sessizlik/performans dengesi için referans aldığınız bir sıcaklık-yüzde eğrisi var mı?
  2. İlk Testler & Stabilite:
    • İşlemci ve ekran kartı için termal kısma (throttling) veya kararsızlık olup olmadığını test etmek adına hangi benchmark/stres araçlarını (Cinebench, FurMark, OCCT, MemTest5 vb.) önerirsiniz?
  3. Gözden Kaçabilecek Ek Ayarlar:
    • BIOS tarafında (PBO, Curve Optimizer, Resizable BAR vb.) veya Windows güç/performans planlarında kesinlikle yapmamı önerdiğiniz ek bir optimizasyon var mı?
Tavsiye ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler!

1788006358861.webp

Hayırlı olsun, sistem bileşenleri neydi ona göre tavsiyede bulunmaya çalışayım. Pbo aktif et deriz x3d işlemci kullanıyor olursun durup dururken sorun yaşama

Hayırlı olsun, sistem bileşenleri neydi ona göre tavsiyede bulunmaya çalışayım. Pbo aktif et deriz x3d işlemci kullanıyor olursun durup dururken sorun yaşama
  • İşlemci (CPU): AMD Ryzen 7 9800X3D (8 Çekirdek / 16 İzlek, 3D V-Cache Teknolojisi)
  • Ekran Kartı (GPU): NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti (16 GB GDDR7, DLSS 4 & Ray Tracing Desteği)
  • Anakart (Motherboard): MSI PRO B650-A WIFI (AMD AM5 Soket, DDR5, PCIe 4.0, Wi-Fi 6E & Bluetooth 5.3)
  • Bellek (RAM): Patriot Viper Venom 32 GB (2x16 GB) DDR5 6000 MHz CL30 (AMD EXPO Destekli)
  • Sıvı Soğutma (AIO): Arctic Liquid Freezer III 360 ARGB (360 mm Radyatör, VRM Fan Entegreli Pompa, 3x 120 mm P12 PWM PST Fan)
  • Kasa (Case): Lian Li Lancool 207 ATX (Yüksek Hava Akışlı Mesh Panel, Entegre 2x 140 mm Ön ARGB & 2x 120 mm Alt Fanlar)
  • Güç Kaynağı (PSU): Raijintek Cratos 850W 80+ Gold (Tam Modüler, PCIe Gen 5 / ATX 3.0 Destekli, Yerel 12V-2x6 / 12VHPWR Çıkışlı)

Teşekkürler hocam

altta boşluğun var güzelce alttan al ekran kartı güç kablosunu birde alta fan tak SFF zaten kart işini zorlaştırma

altta boşluğun var güzelce alttan al ekran kartı güç kablosunu birde alta fan tak SFF zaten kart işini zorlaştırma
hocam teşekkürler ama kasanın alt tarafında karta bakan 2 tane fan mevcut buna rağmen mi almalıyım

Dostlar herkese selamlar,

Sistemi toplama sürecinde parça seçiminden indirim takiplerine kadar yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim. Sayenizde içime sinen güzel bir sistem kurdum.

Sistemi çalışır hale getirdim ve temel adımları tamamladım:

• BIOS güncellendi ve EXPO/XMP profili aktif edildi.
  • Güncel chipset, GPU ve ses/ağ sürücüleri kuruldu.
  • Windows güncellemeleri tamamlandı.
Sistemi optimize etmek adına birkaç konuda tecrübelerinize danışmak istiyorum:

1. Fan Eğrisi (Fan Curve) & Sıcaklık Optimizasyonu:
    • Pompa ve kasa fanlarını BIOS üzerinden mi yoksa yazılım (Fan Control vb.) ile mi yönetmeyi önerirsiniz?
    • Ani sıcaklık sıçramalarında fanların gereksiz devir artırmasını (ramp-up) engellemek için gecikme (step up/down time) değerlerini genelde nasıl ayarlıyorsunuz?
    • Sessizlik/performans dengesi için referans aldığınız bir sıcaklık-yüzde eğrisi var mı?
  2. İlk Testler & Stabilite:
    • İşlemci ve ekran kartı için termal kısma (throttling) veya kararsızlık olup olmadığını test etmek adına hangi benchmark/stres araçlarını (Cinebench, FurMark, OCCT, MemTest5 vb.) önerirsiniz?
  3. Gözden Kaçabilecek Ek Ayarlar:
    • BIOS tarafında (PBO, Curve Optimizer, Resizable BAR vb.) veya Windows güç/performans planlarında kesinlikle yapmamı önerdiğiniz ek bir optimizasyon var mı?
Tavsiye ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler!

Alıntıyı görüntüle
bilgili değilim lâkin diyebileceğim tek şey hayırlı olsun sağlıklı günlerde kullanmanız dileğiyle

Fan controlü için argus monitör kullanıyorum rahat bir kullanımı var. Sistemin için de hayırlı olsun güzel günlerde kullan.

Öncelikle tebrikler her açıdan inanılmaz dengeli bir sistem olmuş.

1. İşlemciye Curve optimizer uygulanırsa iyi olur. All core negatif 20, 25, 30 cinebench testleriyle performansını değerlendir ve sonuçları not et. En uygununu seçip onu sabitle.

2. Ekran kartına UV/OC yapmak isteyebilirsin belki. Ben kesinlikle yapardım.

3. Sıvı soğutma pompa hızını %90’a sabitleyip fanları kendine göre bir eğri oluştur ki bu konuda internette o işlemciye ve pompaya uygun hazır profiller mutlaka vardır. Biostan yap mutlaka. Step up ve step down timeları fotoğraf çekip atabilirsen tavsiye vereyim. Msi seçenekleri biraz garip o zamanlarda.

4. Kasa fanlarını da ses seni rahatsız etmeyecek ama içeride de sağlam hava akımı oluşturacak bir ayarda tutmaya çalış, ben genellikle %60 üstü ayarlıyorum. Bu da biostan.

5. Resizable bar aktif edilecek. Pcie slotlarını da biostan ayarlaman birkaç fps artış sağlar

Herkese teşekkürler pc CPU ve radyöter fanları boşta yüksesk sesli çalışmamalı heralde bunu nasıl düzeltebilirim

Öncelikle hayırlı olsun yapılması gereken her şeyi yapmışsınız. Cinebench r23 ile işlemci sıcaklık ve performans testlerini, furmark ile ekran kartı ısı testlerini, unigine heaven vb ile stres testi olarak değil genel oyun kullanımı vb için ekran kartı stabilite testlerini, memtest ile de ramleri test edebilirsiniz. Testler sonrası pc yi bir süre normal kullanın, fan sesleri rahatsız edici ise kendinize göre ayar çekersiniz BIOS üzerinden ancak yüksek ihtimalle gerek nile olmaz. Bunun harici driver vb şeyler Windows update ile çözülür. Dilerseniz ReviOS gibi bir ekstra sistem optimizasyon programı(programdan çok komut silsilesi sayılır) çalıştırabilirsiniz ancak yine zaten sistem üst düzey olduğundan o da zorunlu değil.

Hocam konu içinde bir soru olucak ama 7800x3D ye PBO açmalı mıyım

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,238,607
Üyeler
202,663
Son üye
erdemmertt
Geri