5-6k Arası 1080p Ips Monitör Önerisi

Wierotten

80+
Reaksiyon skoru
37
Bütçe
6000

🖥️ 6000 TL Bütçeye 1080p 200Hz+ IPS Monitör Önerisi

Yeni sistem topladım ve sıra monitöre geldi. Sistemim:
  • CPU: AMD RYZEN 5 7500F Tray 3.70 Ghz 6 Çekirdek 38MB AM5
  • GPU: ASUS DUAL GeForce RTX 5060 OC 8GB GDDR7 128 Bit DLSS 4 NVIDIA Ekran Kartı
  • ANAKART: ASUS PRIME B650M-R 7000MHZ(OC) RGB M.2 AM5 MATX DDR5 ANAKART
  • RAM: XPG Lancer Blade Black RGB (1X16) 16GB 6000MHz CL48 XMP/EXPO DDR5 Kutusuz Ram
  • KASA: 1ST PLAYER BV6 SİYAH ACK 650W 80+ BRONZE ARGB 3X12CM FAN PANORAMİK TEMPERLİ CAM USB 3.0 M-ATX KASA
  • SSD: Kioxia Exceria Pro 1 TB Nvme M2 Gen 4 SSD

Monitörü hem rekabetçi FPS oyunlarında (CS2, Valorant vb.) hem de hikayeli oyunlarda kullanacağım. O yüzden sadece yüksek Hz ve düşük tepki süresi değil, renklerin düzgün olması ve özellikle karanlık sahnelerde görüntünün iyi olması da benim için önemli.

Şu an gözüme özellikle ASUS TUF VG249Q5A takıldı. 23.8", 1080p, Fast IPS, 200 Hz ve 0.3 ms olarak geçiyor. Ayrıca %99 sRGB yazıyor. Fiyatı da şu an yaklaşık 5000 TL civarında görünüyor.

Siz olsanız hangisini tercih ederdiniz? Bu bütçede ASUS/AOC dışında daha iyi bir alternatif varsa onu da değerlendirebilirim.

Bir de monitör konusunda çok fazla teknik detay var ve açıkçası hangi değerlere bakmam gerektiği konusunda kafam biraz karışık. 😅

Özellikle şunları merak ediyorum:
  • Panel kalitesi için sadece IPS / Fast IPS yazmasına mı bakılır?
  • 0.3 ms / 1 ms gibi tepki süreleri gerçekte ne kadar önemli?
  • sRGB yüzdesi, DCI-P3, renk doğruluğu gibi değerlerde ne aranmalı?
  • Hikayeli oyunlarda siyahlar ve karanlık sahneler için hangi özelliklere bakmak lazım?
  • Kontrast oranı önemli mi?
  • HDR bu fiyat seviyesinde gerçekten işe yarıyor mu, yoksa pazarlama mı?
  • FreeSync / G-Sync Compatible olması RTX 5060 için önemli mi?
  • Monitörde ghosting / overshoot / backlight bleed / IPS glow gibi konulara ne kadar dikkat etmek gerekiyor?
  • 200 Hz ile 240 Hz arasında bu sistem için gerçekten hissedilir bir fark var mı?
  • Kağıt üzerindeki özelliklerden ziyade gerçek panel performansını nasıl anlayabilirim?
Kısacası 6000 TL'yi geçmeden, 1080p + IPS + 200 Hz ve üzeri, hem rekabetçi hem de hikayeli oyunlarda üzmeyecek bir monitör arıyorum. Bütün önerilere açığım.

🖥️ 6000 TL Bütçeye 1080p 200Hz+ IPS Monitör Önerisi

Yeni sistem topladım ve sıra monitöre geldi. Sistemim:
  • CPU: AMD RYZEN 5 7500F Tray 3.70 Ghz 6 Çekirdek 38MB AM5
  • GPU: ASUS DUAL GeForce RTX 5060 OC 8GB GDDR7 128 Bit DLSS 4 NVIDIA Ekran Kartı
  • ANAKART: ASUS PRIME B650M-R 7000MHZ(OC) RGB M.2 AM5 MATX DDR5 ANAKART
  • RAM: XPG Lancer Blade Black RGB (1X16) 16GB 6000MHz CL48 XMP/EXPO DDR5 Kutusuz Ram
  • KASA: 1ST PLAYER BV6 SİYAH ACK 650W 80+ BRONZE ARGB 3X12CM FAN PANORAMİK TEMPERLİ CAM USB 3.0 M-ATX KASA
  • SSD: Kioxia Exceria Pro 1 TB Nvme M2 Gen 4 SSD

Monitörü hem rekabetçi FPS oyunlarında (CS2, Valorant vb.) hem de hikayeli oyunlarda kullanacağım. O yüzden sadece yüksek Hz ve düşük tepki süresi değil, renklerin düzgün olması ve özellikle karanlık sahnelerde görüntünün iyi olması da benim için önemli.

Şu an gözüme özellikle ASUS TUF VG249Q5A takıldı. 23.8", 1080p, Fast IPS, 200 Hz ve 0.3 ms olarak geçiyor. Ayrıca %99 sRGB yazıyor. Fiyatı da şu an yaklaşık 5000 TL civarında görünüyor.

Siz olsanız hangisini tercih ederdiniz? Bu bütçede ASUS/AOC dışında daha iyi bir alternatif varsa onu da değerlendirebilirim.

Bir de monitör konusunda çok fazla teknik detay var ve açıkçası hangi değerlere bakmam gerektiği konusunda kafam biraz karışık. 😅

Özellikle şunları merak ediyorum:
  • Panel kalitesi için sadece IPS / Fast IPS yazmasına mı bakılır?
  • 0.3 ms / 1 ms gibi tepki süreleri gerçekte ne kadar önemli?
  • sRGB yüzdesi, DCI-P3, renk doğruluğu gibi değerlerde ne aranmalı?
  • Hikayeli oyunlarda siyahlar ve karanlık sahneler için hangi özelliklere bakmak lazım?
  • Kontrast oranı önemli mi?
  • HDR bu fiyat seviyesinde gerçekten işe yarıyor mu, yoksa pazarlama mı?
  • FreeSync / G-Sync Compatible olması RTX 5060 için önemli mi?
  • Monitörde ghosting / overshoot / backlight bleed / IPS glow gibi konulara ne kadar dikkat etmek gerekiyor?
  • 200 Hz ile 240 Hz arasında bu sistem için gerçekten hissedilir bir fark var mı?
  • Kağıt üzerindeki özelliklerden ziyade gerçek panel performansını nasıl anlayabilirim?
Kısacası 6000 TL'yi geçmeden, 1080p + IPS + 200 Hz ve üzeri, hem rekabetçi hem de hikayeli oyunlarda üzmeyecek bir monitör arıyorum. Bütün önerilere açığım.
miniled ips almıyorsan cogu ips siyahları kotu hocam

Asus tarafında önerebileceğiniz var mı, tüm ekipmanlarım asus ekosisteme +1 katmış olurum
ben 2 3 senedir vq249q1a kullanıyorum bulabilirsen vq249q1r vb. seyler bakabilirsin
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

ben 2 3 senedir vq249q1a kullanıyorum bulabilirsen vq249q1r vb. seyler bakabilirsin
siyahlar normal cok bi iyi tarafı yok ips çünkü.

Ips monitörlerin siyahları kötüdür ama bu karanlık sahneli oyunlar oynadığında çokta berbat deneyim yaşatmaz. Ipslerde en azından ghosting gibi olayları minimize edebilme imkanın var. Ipsler ghosting konusunda öne çıkar mesela (0 ghosting tabii ki olamaz ama bir VA gibi arkaya hunharca iz bırakmaz)

Bende ips kullanıyorum vadan geçmiştim göz alışıyor bi süre sonra

Ips fast ıps olayı hertzle alakalı. 200-240hzleri fast ips olarak satıyolar satış reklamı olabilir gerçek hayatta ips fast ips farkını göremeyebilirsin

0.3ms tepki süresi response time olarak geçer işte bu ghostingi minimuma indiren olay. Piksel öbür piksele geçerken iz bırakmaz daha net görüntü olarak geçer. Ama o 0.3ms yi yakalaman için büyük ihtimalle parlaklığı baya kısman gerekir(veya monitörün response time’ı en extreme olanı seçersen otomatik 0.3 ms moduna geçer)

Backlight bleed ile ips glowu karşılaştırmak açısından görsel koyuyorum buraya;

IMG_3430.webp

Backlight bleed panelin 4 bir tarafından ne kadar iyi montajlandığıyla alakalı diye düşünüyorum. Gördüğün üzere panelin orda iki ışık paneli patlamış ve homojen değil 👍 bariz bi şekilde sanki orda paneli oraya çok bastırmışlarda ışık panelden fışkıracakmış gibi duruyor. Bu BB. Zaten bleed kanama demek

IPS glow ise ips panele has meşhur o siyahlar tam siyah değil diyoruz ya o panelin yansıması. Gördüğün üzere homojen ve geniş bir dağılım var. Sağdan soldan yukardan aşağı bakarken o ips glowun değiştiğini görebilirsin mesela. Siyahın tam siyah olmamasından kaynaklı

Freesync gsync compatible olması vsync + gsync açıp fpsi 180-190 a limitlersen anlamı var. Yırtılmasız oyun seviyorsan evet önemi var. Yok ben hep yırtılmalı oynadım dersen önemi yok. Gsync compatible destekli olmayan monitörlerde “flicker” (monitör parlaklığının saliseler içerisinde kısılıp tekrar yükselmesi kırpma yapması kısacası) yapar. Bu baya kötüdür. Compatible desteği varsa bu monitörde istediğin gibi gsync vsync açabilirsin demektir. Yalnız gsync freesync teknolojileri kullanılırken ghostingi minimuma indiren teknolojileri kullanamazsın. Yani ghostingi 0 a indirecek ayar yaptığında gsync açamazsın. Gsync açarsan eğer monitörün izin verdiği en düşük response time neyse onu verir ghosting minimal oluşabilir. Bazı yetenekli monitörler var hem gsync açıyorsun hemde ghostingi 0 lıyor ama o monitör modelleri aklımda değil

Bir istisna kendi monitörümden: benim monitör nvidia gsync compatible listesinde yok ama gsync compatible olduğu “TESTED” olduğu kanıtlanmış bir monitör. Bu yüzden ben gsync açarken monitörde bozulma, flickerlanma yaşamıyorum. Yani bu panelin yeteneğini gösterir. Sizinki nvidia listesinde varsa zaten bariz resmi desteğe sahip olup onaylanmıştır 👍

Hdr kullanmıyorum o konuda yorum yapamam. Ipsler renk olarak va ve tn panellerin üzerinde olduğu için renkte sıkıntı yaşamazsın. sadece miniled oledler ipslere fark attı o kadar. Oleddede 1080p yok malesef 😤

Seçtiğin monitör modeli iyi gibi duruyor. 5.000₺ ye ips 200hz fena değil

Son düzenleme:
Geri