SerkanK.
80+ Bronze
- Reaksiyon skoru
- 610
bu gerçekmi? telefon alım satımı yapılan bir uygulama uzerinde çalışıyordum. Telefon alım satım için ne değişir acaba?Son günlerde konuşulan internetten alım-satım ve ikinci el pazarına yönelik vergi düzenlemesinde resmî adım atıldı. 5 Eylül 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ikinci el satış platformları, sosyal medya ağları ve ilan siteleri Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) doğrudan bildirim ağına dahil edildi.
Forumlarda veya ilan sitelerinde eşya satan/alan herkesi yakından ilgilendiren detayları özetledim:
Düzenleme Neleri Kapsıyor?
Aylık Düzenli Raporlama: Sahibinden, Letgo, Dolap, Gardrops gibi platformların yanı sıra Instagram, Facebook ve servis sağlayıcılar; ilan veren ve satış yapan kullanıcıların T.C. Kimlik Numarası (TCKN), Vergi Kimlik Numarası (VKN) ve gerçekleşen işlem detaylarını her ay Maliye’ye bildirmekle yükümlü kılındı.
3 ve Üzeri İşlem / İlan Sınırı: Bir takvim yılı içinde 3 veya daha fazla gelir getirici faaliyeti (satış/kiralama) tespit edilen kullanıcılar, Maliye tarafından ticari faaliyet kapsamında değerlendirilip takibe alınabilecek.
Vergi ve KDV Yükümlülüğü: Sürekli al-sat yaptığı veya ticari gelir elde ettiği tespit edilen kişilerden elde ettikleri kazanca göre %10 ile %40 arasında Gelir Vergisi ve ürünün türüne göre KDV talep edilebilecek.Aklımızdaki Sorular ve Yanıtları
1. Evdeki eski donanımını/telefonunu yılda bir-iki kez satan normal kullanıcı vergi ödeyecek mi?
Düzenlemenin ana hedefi şahsi, eski ihtiyacını satan vatandaştan ziyade; faturalandırma yapmadan sürekli al-sat (spotçuluk) yapıp gelir elde eden kayıt dışı tüccarlar. Ancak sistem otomatik çalıştığı için yılda 3'ten fazla ilan/satış durumunda sistemin bayrak kaldırıp inceleme başlatma riski bulunuyor.
2. IBAN transferleri veya "Güvenli Ödeme" sistemleri nasıl etkilenecek?
Platform içi ödemelerin dışında, banka havalelerinde açıklama kısmında "ekran kartı bedeli", "sistem satışı" vb. yazan transferler de çapraz denetime takılabilecek.
Toplulukta Beklenen Eleştiriler ve Al-Satçı Realitesi
"Al-satçılar illa bir yolunu bulurlar, olan yine evindeki eski parçayı satan gariban vatandaşa olur!"
Tam olarak şu an en çok konuşulan ve haklı bulunan çekince bu. Sistemdeki bu tür sıkılaştırmalarda kayıt dışı ticaret yapan "al-satçılar" genelde şu yollara başvurarak denetimden kaçmaya çalışıyor:
Ödemeleri IBAN yerine elde nakit alıp, ilanı platform üzerinden "Satıldı" olarak işaretlemek yerine siliyorlar. Farklı TCKN (akraba, arkadaş) hesapları üzerinden ilan sınırlarını dağıtıyorlar. Açıklama kısmına ürün adı yerine "Elden borç transferi" veya "Yemek bedeli" yazdırıyorlar.İşin acı tarafı: Sistem bu cinlikleri anında tespit edemediği için, yılda sırf sistemini yükseltmek amacıyla 3-4 defa ekran kartı/işlemci değiştirip ilan açan dürüst forum kullanıcısı "otomatik takibe" takılma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Yani kurallara uyan yine bürokrasiyle uğraşırken, fırsatçılar bir şekilde arkadan dolanmaya devam ediyor.
Forum Üyeleri İçin Genel Tavsiyeler
Sistem güncellerken veya parça satarken sattığınız ürünün kendi şahsi malınız olduğunu gösteren ilk alım faturasını veya garantisini dijitalde saklayın. Yılda çok sayıda al-sat yapıyorsanız şahıs şirketi açmak veya vergi muafiyet sınırlarını incelemek durumunda kalabilirsiniz.Siz bu karar hakkında ne düşünüyorsunuz? Forumdaki ve sitelerdeki ikinci el pazarını ve ilanları nasıl etkiler?Kaynaklar ve Resmî Gazete Detayları
Resmî Gazete Tarihi: 5 Eylül 2026 (Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği)
Cumhuriyet Gazetesi: İkinci el platformlar ve sosyal ağlarda ticari işlemlere yeni vergi oranları (6 Eylül 2026)
Sözcü Gazetesi: İnternetten satış yapanları ilgilendiren karar! İkinci elde vergisiz satış devri bitti (5 Eylül 2026)
Sabah Gazetesi: İnternette yapılan tüm satışlar GİB'e bildirilecek (6 Eylül 2026)