Oyunlarda Drop Yiyorum ve FPS Tatmin Etmio Yardımcı Olurmusunuz ?

0merenn

80+
Reaksiyon skoru
0
Merhaba ben Palit infinity 3x 5070 ekran kartı, 7500f ve Twinmos VoltX 5600 mhz cl36 (1x32GB Ram) kullanıyorum ancak oyunlarda bazen anlamadığım şekilde drop yiyorum anlık ve fps çok tatmin etmiyor gibi geliyor. Monitörüm de 1080p olduğundan kaynaklanabilir tam emin değilim ama bence ramlerin tek slot olması bu sorunu daha çok tetikliyor diye düşünüyorum. 2k Monitör almayı da düşünüyorum

1080p monitorle ne alakasi var onu anlamadim monitor bozuksa bozuktur o ayrida cozunurlugun dropla bi alakasi yok haberin olsun
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

sistem komple yeni mi yoksa eski pcden falan yukseltmemi yaptin

bide tek slot ram ddr5 sistemlerde cokta onemli degil tabi cift ram daha iyidir ama ddr4 kadar fark etmiyor slot sayisi

Muhtemelen denemişsindir ama sürücüleri yeniden temiz kurulum yaptın mi?

DSR aç öyle dene

Ssd okumada yetersiz kalma ihtimali var. Elimdeki sistemde the blood of dawnwalker da cok nadirde olsa donma ve kaplamalarin gec yuklenmesi problemi var ssd den kaynakli.

2k'da oynamalık sistemde 1080p monitör kullandığından ayarlarında 1920x1080'de kalıyor ekran kartına gerektiği kadar yük binemediğinden fps drop yiyorsun.

1080p monitorle ne alakasi var onu anlamadim monitor bozuksa bozuktur o ayrida cozunurlugun dropla bi alakasi yok haberin olsun

bide tek slot ram ddr5 sistemlerde cokta onemli degil tabi cift ram daha iyidir ama ddr4 kadar fark etmiyor slot sayisi
çözünürlüğün tabi ki de fps dropla alakası var bilmiyorsanız konuşmayın be abi, ekran kartına yeterince yük binmezse fps drop oluşur, rtx 5070 gibi bir kartı 1080p'de kullanırsa olacağı bu.

sistem yeni daha 6 aylık işlemciyi veya monitörü 2k yapacağım hangisi mantıklı olur o zaman

Muhtemelen denemişsindir ama sürücüleri yeniden temiz kurulum yaptın mi?
direkt aldığım gün hepsini kurmuştum hep güncel tutuyorum

sanırım sizde tek slot kullanıyorsunuz şikayetleriniz var mı acaba tek slottan
Ssd okumada yetersiz kalma ihtimali var. Elimdeki sistemde the blood of dawnwalker da cok nadirde olsa donma ve kaplamalarin gec yuklenmesi problemi var ssd den kaynakli.

2k'da oynamalık sistemde 1080p monitör kullandığından ayarlarında 1920x1080'de kalıyor ekran kartına gerektiği kadar yük binemediğinden fps drop yiyorsun.

çözünürlüğün tabi ki de fps dropla alakası var bilmiyorsanız konuşmayın be abi, ekran kartına yeterince yük binmezse fps drop oluşur, rtx 5070 gibi bir kartı 1080p'de kullanırsa olacağı bu.
bende yapay zekadan böyle bir bilgi aldım 2k monitör olmadığı için fps drop yiyorsun diyor veya dual channel yap diyor

Ekran kartına yük binmemesiyle drop oluşması hakkında bir bağlantı kuramadım ben. Ekran kartının işi grafiği çizmektir grafik düzgün çiziliyorsa sorun yoktur. Drop oluşmasının sebebi işlemcinin kareleri ekran kartına gönderememesi veya ekran kartının ihtiyaca rağmen yük altına girmemesi olabilir. Ekran kartının çok iyi olması bir sorun olmaz, 5090'a 1080p çözünürlük yükü verirseniz %1 çalışır ama işini yapar.

Yüksek çözünürlükte yük ekran kartına kayar işlemci faktörü daha az etkin hale gelir. Ancak yine sorun ekran kartının güçlü olması değildir :)

Ekran kartına yük binmemesiyle drop oluşması hakkında bir bağlantı kuramadım ben. Ekran kartının işi grafiği çizmektir grafik düzgün çiziliyorsa sorun yoktur. Drop oluşmasının sebebi işlemcinin kareleri ekran kartına gönderememesi veya ekran kartının ihtiyaca rağmen yük altına girmemesi olabilir. Ekran kartının çok iyi olması bir sorun olmaz, 5090'a 1080p çözünürlük yükü verirseniz %1 çalışır ama işini yapar.

Yüksek çözünürlükte yük ekran kartına kayar işlemci faktörü daha az etkin hale gelir. Ancak yine sorun ekran kartının güçlü olması değildir :)
yani sizce ramler dual channel mi yapılmalı işlemciyi de 7800x3d veya 9800x3d yapma planım var hangisi daha mantıklı olur drop sorunlarının çözülebilmesi için

Arkadaşın dediği gibi. LOL'de full ayarlarda oynadığım halde ekran kartı kullanımı %10'u geçmiyor bu da fps dropla bana geri dönüyor.

Gamegaraj hazır bir sistemini Trendyol, HB veya kendi sitesinden aldıysan, genelde bu sistemlerde anakartı çok giriş seviyesi tutabiliyorlar. VRM soğutması olmayan bir sistem ise ve Gamegaraj nedense her sistemde sıvı soğutma tercih ediyor. Sıvı soğutma eğer kasa önüne falan takıldıysa kasa hava akışını çok etkiliyor. VRM soğutman da yoksa anakart ısınıp ara sıra takılmalara yol açıyor.

Yapabileceklerin VRM soğutmalı anakart almak, daha büyük bir kasa alıp sıvı soğutmayı üst tarafa monte etmek, sıvı soğutmayı çıkarıp yerine kule tipi soğutma almak. Geçici olarak yan camı açık da kullanabilirsin.

Bunun dışında 2K monitöre geçmeye bakın ve bütçeniz varsa 2x16 GB CL30 6000 MHz bir bellek kitine geçin. Düşük gecikme açıkçası hem daha önemli, her ne kadar forumlarda AM5 gerek yok muhabbeti çekilse de halen bir elin nesi var iki elin sesi var formülü geçerli. Çift kanal bellek verileri çok daha iyi işliyor, çok daha istikrarlı oluyor kısaca.

Yazılımsal olarak da şu konuda önerdiklerimi uygulayın.

yani sizce ramler dual channel mi yapılmalı işlemciyi de 7800x3d veya 9800x3d yapma planım var hangisi daha mantıklı olur drop sorunlarının çözülebilmesi için
Önce 2K monitöre geçiş yapın. Sonra belleği de satarak 2x16 GB bir çift kanal belleğe geçin. X3D işlemciler CS2, Valorant veya Tarkov gibi oyunlarda yüksek FPS almak istiyorsanız mantıklı. FPS'i yükselttiğinden, oyun kaynaklı yaşanan %1 FPS sorununda, atıyorum 7500F ile oynayan 300 FPS'de %1 180 FPS alıyorsa siz 500 FPS'de %1 FPS 250 alıyor gibi olursunuz ve daha akıcı olur. UE oyunlarının çoğunda %1 FPS sistem kalitesinden önemsiz düşük maalesef.

Tek slottan yana inan hic bir problem yasamadim. O da x3d islemci avantajindan dolayi. Tek yaptigim expo ve 1:1:1 ayarlarini yapmak oldu. Aktif olarak cs oynayan biriyim hic bir problem yasamadim. Muhtemelen 2. Ram yerine 2k monitor alirim gelecekte.

DDR5 platformda çift kanal olması çok önemli değil. Bu söylediğin iki işlemci ise ram'i bazı durumlarda direkt atlayıp işlemci ağırlıklı oyunlarda ciddi performans avantajı sunuyor. 9800x3d dünyanın en iyi oyun işlemcisi ama 7800x3d'nin yetersiz geleceği çok az durum var. Bütçene göre birini seç al. Monitör'ün fhd olması 5070'e hakaret gibi bence bütçen elveriyorsa onu da minimum 2k çözünürlüğe at.

Geri