- Konu Sahibi Konu Sahibi
monitör şuan bana en mantıklısı görünüyor bilmiyorum ondan sonra belki 7800x3d işlemciye geçebilirimGamegaraj hazır bir sistemini Trendyol, HB veya kendi sitesinden aldıysan, genelde bu sistemlerde anakartı çok giriş seviyesi tutabiliyorlar. VRM soğutması olmayan bir sistem ise ve Gamegaraj nedense her sistemde sıvı soğutma tercih ediyor. Sıvı soğutma eğer kasa önüne falan takıldıysa kasa hava akışını çok etkiliyor. VRM soğutman da yoksa anakart ısınıp ara sıra takılmalara yol açıyor.
Yapabileceklerin VRM soğutmalı anakart almak, daha büyük bir kasa alıp sıvı soğutmayı üst tarafa monte etmek, sıvı soğutmayı çıkarıp yerine kule tipi soğutma almak. Geçici olarak yan camı açık da kullanabilirsin.
Bunun dışında 2K monitöre geçmeye bakın ve bütçeniz varsa 2x16 GB CL30 6000 MHz bir bellek kitine geçin. Düşük gecikme açıkçası hem daha önemli, her ne kadar forumlarda AM5 gerek yok muhabbeti çekilse de halen bir elin nesi var iki elin sesi var formülü geçerli. Çift kanal bellek verileri çok daha iyi işliyor, çok daha istikrarlı oluyor kısaca.
Yazılımsal olarak da şu konuda önerdiklerimi uygulayın.
Arkadaşınızın sistem özelliklerini de yazar mısınız?
FPS atıyorum 120-130'lardan ani 70-80'e düşüyorsa bellek kaynaklı olabilir. PUBG eski bir oyun olsa UE4 en sorunlu ve bu sorunlarını halen tam anlamıyla çözememiş oyunudur. Takip etmedim ama UE5 geçtiyse ekstra ağırlaşmıştır. Gerçi UE5'in de UE4 ile gelen bazı sorunları çözmüşlüğü var.
Bellek kaynaklıysa arka planda çalışan uygulamaları azaltalım. Aşağıda detaylandırarak en basit kullanıcının anlayacağı ve kullandığı uygulamalar üzerinden gösterdim. Aslında uzun süre bilgisayar kullanıyor ve biraz da meraklıysanız, ne kapatılır ne açık...Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Önce 2K monitöre geçiş yapın. Sonra belleği de satarak 2x16 GB bir çift kanal belleğe geçin. X3D işlemciler CS2, Valorant veya Tarkov gibi oyunlarda yüksek FPS almak istiyorsanız mantıklı. FPS'i yükselttiğinden, oyun kaynaklı yaşanan %1 FPS sorununda, atıyorum 7500F ile oynayan 300 FPS'de %1 180 FPS alıyorsa siz 500 FPS'de %1 FPS 250 alıyor gibi olursunuz ve daha akıcı olur. UE oyunlarının çoğunda %1 FPS sistem kalitesinden önemsiz düşük maalesef.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
monitör + işlemci işimi çözer diyorsunuz.DDR5 platformda çift kanal olması çok önemli değil. Bu söylediğin iki işlemci ise ram'i bazı durumlarda direkt atlayıp işlemci ağırlıklı oyunlarda ciddi performans avantajı sunuyor. 9800x3d dünyanın en iyi oyun işlemcisi ama 7800x3d'nin yetersiz geleceği çok az durum var. Bütçene göre birini seç al. Monitör'ün fhd olması 5070'e hakaret gibi bence bütçen elveriyorsa onu da minimum 2k çözünürlüğe at.