Çözüldü✓ Radeon RX 9070 XT ve Ryzen 7 9700x İçin Seçtiğim Bileşenler İçin Yardım.

Beyaz sistem sevdası başlı başına bir olay. Alırken pahalılar.
16k kadar bir parayı anakart için gözden çıkardıysanız Asus, Msı, Gigabyte markalarını tercih etmenizi öneririm.
Yerinizde olsam beyaz yerine siyah, X870E yerine B850 bir anakart ve 32GB ram tercih eder, bunun karşılığında 9700X yerine 9800X3D işlemci alırım.

Kurduğum beyaz sistemde:
7800x3d
MSI B850 gaming plus wifi pz
Gskill ripjaws M5 16x2 GB
Sapphire Rx 9070xt pure
MSI mpg coreliquid p13
Corsair rm850e
Montech hs02 pro
Parçalarını kullandım. Genel olarak memnunnum soğutması da iyi oldu sıfır kablo ve temiz tasarım istiyorsan anakart ve kasayı tavsiye ederim.

16k kadar bir parayı anakart için gözden çıkardıysanız Asus, Msı, Gigabyte markalarını tercih etmenizi öneririm.
Yerinizde olsam beyaz yerine siyah, X870E yerine B850 bir anakart ve 32GB ram tercih eder, bunun karşılığında 9700X yerine 9800X3D işlemci alırım.
bunun karşılığında 9700X yerine 9800X3D işlemci alırım - hocam buna katılmıyorum, çünkü 2k yada 4k oyun oynayacaksan işlemci hayli hayli yetiyor ekran kartının marifetine kalıyorsun orada, o yüzden daha mantıklı olan o para ile monitör almak. ki 9800x3d 9700x'e nazaran TDP'si daha yüksek daha fazla ısınan ve daha fazla elektrik harcayan bir işlemci. demem o ki 1080P oynamayacaksa 9800x3d'ye gerek yok.

Rica ederim hocam. İlk önceliğiniz yukarıda belirttiğim gibi oled monitör olsun bütçeniz varsa diğer parçalardan (anakart vb) mutlaka kısın. Kötü parça alın demiyorum ama örneğin x870 yerine b650 gibi tercih edebilirsiniz. Oyun deneyiminiz çağ atlar OLED ile. 9700x ve 9070xt nin yanına ne koysan çalışır zaten.

Kasanın göze güzel gözükmesi durumu geçici. Bir süre sonra masanın üzerinden aşağı masanın altına gidiyor zaten. :)

Not: Ekteki görselde sistemimi görebilirsiniz. Kopya çekebilirsiniz. Yanına da 25 30 k civarına bir Oled alırsanız keyifli olur.
Hocam tabi ki 2k oled bir monitör böyle bir sisteme şart oluyor gibi bir şey 4k gereksiz masraf gibi geliyor gözüme diğer parçalardan kısmak gibi bir sorunum yok zaten acele etmediğim için sistemi toplamaya konuyu açmakta ki asıl nedenim parçaların bu fiyatta başka bir emsali daha iyi olur denilecek modelleri var mı diye sormak.

bunun karşılığında 9700X yerine 9800X3D işlemci alırım - hocam buna katılmıyorum, çünkü 2k yada 4k oyun oynayacaksan işlemci hayli hayli yetiyor ekran kartının marifetine kalıyorsun orada, o yüzden daha mantıklı olan o para ile monitör almak. ki 9800x3d 9700x'e nazaran TDP'si daha yüksek daha fazla ısınan ve daha fazla elektrik harcayan bir işlemci. demem o ki 1080P oynamayacaksa 9800x3d'ye gerek yok.
Ne kadar daha fazla ısınır? Daha fazla TPD daha fazla ısınıyor diye bir işlemci elenmez. Her iki işlemciyi de kullanmış bir kullanıcı olarak 5 derece fark ve 105w çalıştırdıktan sonra totalde 20w fark var. Oyununa göre %3 ile %25 arası FPS farkı var.
Daha uzun soluklu, işlemci upgrade yapma işini daha uzun süre erteleyebilecek bir işlemci var. Komple sistem denmemiş, yani çevre birimleri konuya dahil edilmemiş. Farz edin ki işlemci değil de SSD 1TB yerine 2TB alırsınız demiş olayım. Aradaki makas bu kadar açılmamış olsa 9700XT yerine RTX 5070 Ti alın derdim zaten. Ama aradaki fark 20 bini aştı.

Beyaz sistem toplama gibi bir durumum yok siyahta olabilir o açıdan problem yok kasa güzel 1000w psu lu olunca sadece beyazı 1000likti ordan yola çıkarak seçtim diğer parçaları.

Hocam tabi ki 2k oled bir monitör böyle bir sisteme şart oluyor gibi bir şey 4k gereksiz masraf gibi geliyor gözüme diğer parçalardan kısmak gibi bir sorunum yok zaten acele etmediğim için sistemi toplamaya konuyu açmakta ki asıl nedenim parçaların bu fiyatta başka bir emsali daha iyi olur denilecek modelleri var mı diye sormak.
OLED almak risklerini de beraberinde almak oluyor. Birçok platformda OLED - IPS tartışmaları, OLED sorunları/riskleri halen tartışılıyor. En risksiz ve kaliteli görüntü IPS Mini Led monitörler.
Ayrıca 4K gereksiz bir masraf değil. Kağıt üzerinde yüzlerce FPS veren ama gözünüzle bunu görmediğiniz monitör almak yerine 4K 165Hz bir monitörde ultra detay seviyesinde 4K 80+FPS BF6, COD Black Ops MW serilerini 90+ FPS oynamak gayet keyifli.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Beyaz sistem toplama gibi bir durumum yok siyahta olabilir o açıdan problem yok kasa güzel 1000w psu lu olunca sadece beyazı 1000likti ordan yola çıkarak seçtim diğer parçaları.
O kasa geçen hafta indirimde 8.900 liraydı yanlış hatırlamıyorsam. O fiyata cazipti ama şu anki fiyatıyla pek de cazip değil.

OLED almak risklerini de beraberinde almak oluyor. Birçok platformda OLED - IPS tartışmaları, OLED sorunları/riskleri halen tartışılıyor. En risksiz ve kaliteli görüntü IPS Mini Led monitörler.
Ayrıca 4K gereksiz bir masraf değil. Kağıt üzerinde yüzlerce FPS veren ama gözünüzle bunu görmediğiniz monitör almak yerine 4K 165Hz bir monitörde ultra detay seviyesinde 4K 80+FPS BF6, COD Black Ops MW serilerini 90+ FPS oynamak gayet keyifli.

O kasa geçen hafta indirimde 8.900 liraydı yanlış hatırlamıyorsam. O fiyata cazipti ama şu anki fiyatıyla pek de cazip değil.
Evet o kasayı rafa kaldırdım şimdilik. Hocam konuyu toparlamak gerekirse sistem beyaz olmak zorunda değil, Anakartı önerebileceğiniz güzel bir b850 veya başka model ile değiştirebilirim, Ram'e gelince şuan onun fiyatı iyi olduğu için 48lik seçtim 32lik fiyatında neredeyse he fiyatı artar 32lik alırım sıkıntı yok, Kasa ve Psu

Evet o kasayı rafa kaldırdım şimdilik. Hocam konuyu toparlamak gerekirse sistemi 2k veya dediğiniz gibi 4k genelde hikayeli oyun oynamak için topluyorum, işlemciyi 9800x3d'de yapabilirim 9700x te kalabilir çözünürlük arttıkça fps farkı azalıyor nasıl olsa, sistem beyaz olmak zorunda değil, Anakartı önerebileceğiniz güzel bir b850 veya başka model ile değiştirebilirim, Ram'e gelince şuan onun fiyatı iyi olduğu için 48'lik seçtim 32'lik fiyatında neredeyse he fiyatı artar 32'lik alırım sıkıntı yok, Kasa ve Psu marka model verebilirseniz önerilere açığım.

PSU için buradan bkabilirsin tier liste. Baktın gördün A+ tier PSU indirime girmiş. Çekersin direkt. Kasa işi biraz zevk işi. Performans odaklı mı düşünüyorsun yoksa görünüm mü. Normalde kasanın karşısından üfleyen fanlar daha performanslı. Akvaryumlar 3-5 derece daha fazla ısınıyor diyebiliriz. Burada yine fanların konumlandırması v.s. çok şey devreye giriyor.

Ne kadar daha fazla ısınır? Daha fazla TPD daha fazla ısınıyor diye bir işlemci elenmez. Her iki işlemciyi de kullanmış bir kullanıcı olarak 5 derece fark ve 105w çalıştırdıktan sonra totalde 20w fark var. Oyununa göre %3 ile %25 arası FPS farkı var.
Daha uzun soluklu, işlemci upgrade yapma işini daha uzun süre erteleyebilecek bir işlemci var. Komple sistem denmemiş, yani çevre birimleri konuya dahil edilmemiş. Farz edin ki işlemci değil de SSD 1TB yerine 2TB alırsınız demiş olayım. Aradaki makas bu kadar açılmamış olsa 9700XT yerine RTX 5070 Ti alın derdim zaten. Ama aradaki fark 20 bini aştı.
Cevabımda da yazdığım gibi 2K yada 4K monitörde oyun oynarken işlemci hiçbir zaman 100%'e çıkmıyor çıkamıyor çünkü ekran kartı dar boğazı meydana geliyor, isterse ekran kartın RTX 5090 olsun. Senin dediğin %3 ile %25 arası FPS farkı bir tek 1080P de oynarsan olur. Kaldı ki arkadaşımız da 2K ekran alacağını söylüyor en az. O yüzden 3DX'lere hiç gerek yok. Monitör kısmına da gelirsek tavsiyem 4K olur, evet Mhz düşüyor ama sen zaten 4K da normal bir ekran kartı ile 200 FPS'leri bile göremiyorsun ama 4k da oynadığın oyunun tadı ile 1080P de oynadığın oyunun tadı bir değildir.

Hem 9700X ile hem de 9800X3D ile RTX 5070 Ti ve RX 9070 XT ekran kartlarını kullandım. FPS artmıyor diye bir şey yok. Hem 2K hem de 4K monitörlerde tecrübe ettim. Ve FPS artışı bal gibi de var. Özellikle 2K çözünürlükte 9700X ile ort. 150 aldığım Warzone, 9800X3D ile ort. 240 FPS falan oluyor. FPS artışı aradaki fiyat farkına değmez dersin, eyvallah. Her oyunda bu FPS artışını görmezsin dersin buna da eyvallah. Ama aynı ekran kartını 9800X3D ile 9700X kullanmak 2k ve 4k çözünürlükte FPS artışı sağlamıyor dersen yanılırsın. Verdiği ekstra FPS verdiğin ekstra paranın karşılığı değil dersen haklısın diyebilirim.

PSU için buradan bkabilirsin tier liste. Baktın gördün A+ tier PSU indirime girmiş. Çekersin direkt. Kasa işi biraz zevk işi. Performans odaklı mı düşünüyorsun yoksa görünüm mü. Normalde kasanın karşısından üfleyen fanlar daha performanslı. Akvaryumlar 3-5 derece daha fazla ısınıyor diyebiliriz. Burada yine fanların konumlandırması v.s. çok şey devreye giriyor.
Psu olarak Xpg Core Reactor II VE 850W alıcam gibi. Kasaya daha karar vermedim acelemde pek yok önceliğim psu ve monitör almak. Ekran kartı yarın gelicek ama test edemiyeceğimden dolayı tırsıyorum biraz :D inşallah sorunlu denk gelmez.

Geri