Steam Oyunları "Sunk Cost Fallacy" Etkisi

XPCX

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
630
Merhaba arkadaşlar,

Bugün, benim de son zamanlarda çok fazla yaşadığım bir durumu sizlere anlatmak istiyorum. Sizler de bu durumu yaşıyor musunuz, merak ediyorum.

En son bugün Dead Island Definitive Edition oyununda yaşadım. Oyunu oynamak istemiyorum ama yine de para verip aldığım için kendimi oynamaya mecbur hissediyorum ve aşırı sıkılıyorum. Bu durumun adı "sunk cost fallacy", Türkçe adıyla batık maliyet yanılgısı.

Kısaca açıklamam gerekirse; oynamaktan keyif almadığınız veya vakit ayırmak istemediğiniz hâlde, o oyuna para harcadığınız ya da çok fazla zaman/emek yatırdığınız için oynamaya devam etme eğilimini ifade eder. Örneğin yüzlerce saatlik kütüphane veya oyun içi ilerleme buna dâhil edilebilir.

Oynanmayan oyunlar, yani "backlog anksiyetesi" de bununla bağlantılı bir durum. İndirimlerde satın alınan ama asla oynanmayan yüzlerce oyun ve beraberinde gelen "Parasını ödedim, bitirmeliyim." baskısı.

Son düzenleme:
Paran gitti, bir de zamanın gitmesin, öyle düşün. Hiç yaşamadım bu durumu, en son Crimson Desert almıştım 100 saate yakın oynadım, oyun bitmedi, sıkıldım sildim.

Merhaba arkadaşlar,

Bugün, benim de son zamanlarda çok fazla yaşadığım bir durumu sizlere anlatmak istiyorum. Sizler de bu durumu yaşıyor musunuz, merak ediyorum.

En son bugün Dead Island Definitive Edition oyununda yaşadım. Oyunu oynamak istemiyorum ama yine de para verip aldığım için kendimi oynamaya mecbur hissediyorum ve aşırı sıkılıyorum. Bu durumun adı "sunk cost fallacy", Türkçe adıyla batık maliyet yanılgısı.

Kısaca açıklamam gerekirse; oynamaktan keyif almadığınız veya vakit ayırmak istemediğiniz hâlde, o oyuna para harcadığınız ya da çok fazla zaman/emek yatırdığınız için oynamaya devam etme eğilimini ifade eder. Örneğin yüzlerce saatlik kütüphane veya oyun içi ilerleme buna dâhil edilebilir.

Oynanmayan oyunlar, yani "backlog anksiyetesi" de bununla bağlantılı bir durum. İndirimlerde satın alınan ama asla oynanmayan yüzlerce oyun ve beraberinde gelen "Parasını ödedim, bitirmeliyim." baskısı.
Para değil de zaman harcadığım oyunlardan kopamama sorunum var. Çok kolay bağımlı hale gelebiliyorum korkunç bir şey

• Üzgün
Reaksiyonlar: XPCX
Paran gitti, bir de zamanın gitmesin, öyle düşün. Hiç yaşamadım bu durumu, en son Crimson Desert almıştım 100 saate yakın oynadım, oyun bitmedi, sıkıldım sildim.
Valla çok güzel düşünceniz hocam ne sizin adınıza sevindim inşallah yaşamazasınız çok huzursuz edici bir durum iyi yapmışsınız sıkıldıysanız bırakmanız en mantıklı karar oyunlar sonuçta eğlence aracıdır ama korsan olmayınca para verince bir tık benim için işler değişiyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Para değil de zaman harcadığım oyunlardan kopamama sorunum var. Çok kolay bağımlı hale gelebiliyorum korkunç bir şey
O bende de var hocam 5 yıl boyunca LoL oynadım ve artık nerdeyse hep aynı şeyleri yapmaktan baygınlık geliyordu.

Son düzenleme:
Valla çok güzel düşünceniz hocam ne sizin adınıza sevindim inşallah yaşamazasınız çok huzursuz edici bir durum iyi yapmışsınız sıkıldıysanoz bırakmanız en mantıklı karar oyunlar sonuçta eğlence aracıdır ama korsan olmayınca para verince bir tık benim için işler değişiyor.

O bende de var hocam 5 yıl boyunca LoL oynadım ve artık nerdeyse hep aynı şeyleri yapmaktan baygınlık geliyordu.
Lolden ziyade MMORPG ve ARPG oyunlar zaman çalıyor çok

• Üzgün
bu yanılgı bende gerçek hayatta geçerli sanırım, böyle biraz daha dijital veya soyut durumlarda pek yaşamıyorum. hele oyunlar için hiç geçerli değil desem doğru olur @Rangorun dediği gibi. tek oynadığım cs2 için oyunun b*ku çıktığından "yatırımlık" bıçakları/skinleri satıp 2 loadout'la ortalama skinlerle oynuyorum artık.
cebimizden gitti, bari ömrümüzden gitmesin s. et kankam...

arkadaşın bahsettiği durumunun temeli psikolojik ama büyük oranda maddiyatı içeren bir bağımlılık sendromu gibi bir şey denilebilir. işin temeli harcanan paranın beklentiyi bir şekilde karşılamaması ama o eylemden de vazgeçilememesi gibi.

bu arada hayatının akışını etkileyecek kadar derin bir dürtüyse terapi almanı öneririm, utanılacak vs bir durum olduğunu da düşünmüyorum bunun. ne demişler?? -- "until death, every defeat is psychological"

• Muhteşem
bu yanılgı bende gerçek hayatta geçerli sanırım, böyle biraz daha dijital veya soyut durumlarda pek yaşamıyorum. hele oyunlar için hiç geçerli değil desem doğru olur @Rangorun dediği gibi. tek oynadığım cs2 için oyunun b*ku çıktığından "yatırımlık" bıçakları/skinleri satıp 2 loadout'la ortalama skinlerle oynuyorum artık.
cebimizden gitti, bari ömrümüzden gitmesin s. et kankam...

arkadaşın bahsettiği durumunun temeli psikolojik ama büyük oranda maddiyatı içeren bir bağımlılık sendromu gibi bir şey denilebilir. işin temeli harcanan paranın beklentiyi bir şekilde karşılamaması ama o eylemden de vazgeçilememesi gibi.

bu arada hayatının akışını etkileyecek kadar derin bir dürtüyse terapi almanı öneririm, utanılacak vs bir durum olduğunu da düşünmüyorum bunun. ne demişler?? -- "until death, every defeat is psychological"
Valla alkışlama olsa alkışlama emojisini koyucam @Rangorun arkadaşa da size de dediğiniz çok doğru valla artık bende o düşünceye giricem cebimden gitti bari ömrümdem gitmesin s. et moduna giriyorum teşekkür ederim valla tavsiyeniz için :)

Evet tam olarak bendeki bu anlattığın

Dead Island Definitive Edition pahalı bir oyun değil zaten. Tek sıkılmıştım ama arkadaşımla saatlerce oynayıp bitirmiştim.

• İnanılmaz
bu arada hayatının akışını etkileyecek kadar derin bir dürtüyse terapi almanı öneririm
Daha çok şey gibi yeni bir oyuna başlarsın ve o oyunu sürekli oynamak istersin. İşe gidersin hiç aklından çıkmaz, okula gidersin aklından çıkmaz insanlarla buluşursun aklından çıkmaz da çıkmaz. Ama tabi öyle hayatı etkilemek gibi değil de sadece düşünüyorsun. Bende özellikle MMORPG ve ARPG gibi oynama süresi çok yüksek olan oyunlarda geçerli bu durum. Çünkü oyunlarda yapılacak şeyler fazla

• Beğen
Evet baya bir derin bendeki durum psikoloji doktoruna gitmeyi hiç istemiyorum düşündüm de kendimi o kadar hayattan kopmuş hissetmiyorum ama yaşadıklarım tamda hayattan kopmuş bir insan figürü evden de çıkmıyorum koronadan beri ne iş var ne güç var :(

Dead Island Definitive Edition pahalı bir oyun değil zaten. Tek sıkılmıştım ama arkadaşımla saatlerce oynayıp bitirmiştim.
Evet artık o oyunu si edicem çokta sevdiğim türdür zombi oyunları türü ama bu oyuna nedense bir türlü alışamıyorum çok hantal vuruşları da

Bu bende %95 ihtimalle yaşanıyor. %5 ihtimal ise oyunu zorla oynayıp 'çok kötüdür' yada 'alırım oynamam' diyorum. ama haftalar sonra böyle bir oyunum vardı diyip seviyorum. Dead islandı arkadaşımla 1 haftada bitirdik. Ve günlük 4-6 saat oynuyorduk.

Bu etki çok berbat bir şey. Bİr oyunu çok ucuza görüyorsun anında almak istiyorsun ve max 1 2 saat oynayıp sonra yüzüne bile bakmıyorsun.
En son aşırı severek oynadığım oyun Detroit tir. günlük 2-3-4 saat oynardım. aşırı sarardı ve güzeldi. Onun dışı Bilgisayarımda yüklü olan 25 kadar oyun var. Hepsi dursun, hepsini yüklemek istiyorum ama hiç oynayasım gelmiyor. Hogwarts Legacy bedavayken aldım en son 2 ay önce açtım oynadım ama hala durur.

• Muhteşem
Bu bende %95 ihtimalle yaşanıyor. %5 ihtimal ise oyunu zorla oynayıp 'çok kötüdür' yada 'alırım oynamam' diyorum. ama haftalar sonra böyle bir oyunum vardı diyip seviyorum. Dead islandı arkadaşımla 1 haftada bitirdik. Ve günlük 4-6 saat oynuyorduk.

Bu etki çok berbat bir şey. Bİr oyunu çok ucuza görüyorsun anında almak istiyorsun ve max 1 2 saat oynayıp sonra yüzüne bile bakmıyorsun.
En son aşırı severek oynadığım oyun Detroit tir. günlük 2-3-4 saat oynardım. aşırı sarardı ve güzeldi. Onun dışı Bilgisayarımda yüklü olan 25 kadar oyun var. Hepsi dursun, hepsini yüklemek istiyorum ama hiç oynayasım gelmiyor. Hogwarts Legacy bedavayken aldım en son 2 ay önce açtım oynadım ama hala durur.
Vay maşallah 25 oyunun hepsini steam'de aldıysanız ne mutlu size hocam mis gibi virüssüz oyun istediğinizde vaktiniz olunca açın oynayın kafa rahat :)

Bence bu bilinçti tüketici olamamakla ilgili, oyunu gerçekten isteyerek değil geçici bir hevesle aldığımızı gösteriyor, heves bitene kadar oynuyorsun sonra sıkılıyorsun ama iade vakti de geçmiş oluyor, anlayacağınız elinizde patlıyor. Hevesi yenmeliyiz, olaylara tarafsız yaklaşmalıyız, zaten 2 saatlik deneme süremiz var, tarafsız şekilde 2 saat oynayıp beğenmediysek iade edebiliriz. Çağımızın hastalığını heves ve özenmek olarak nitelendiriyorum, her yerde çok fazla reklam var veya bazı kişilere çok çabuk bağlanabiliyoruz, o övdüyse kesin güzeldir diyip heveslenebiliyoruz ama hayır her insan bir değil, sevdiğim insan beğendiği için ben de beğenmeliyim diye bir şey yok, kendi fikirlerimize sahip olmalıyız, hazıra konmamalıyız, herkes konuşur ama hayatımızı etkileyecek kararları biz veririz.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,244,753
Üyeler
204,516
Son üye
Cmpxy
Geri