Bellek Krizi 2028'de Bitecek mi?

Shadow©

80+
Reaksiyon skoru
122
Bazı şirketler bu krizin 2028'de biteceğini, bazi şirketler ise 10 yıla kadar sürecek bir krizin olduğunu tahmin olarak söyledi. Ben, Nvidia'nın 6.000 serisini 2028'de çıkaracağından ve Sony'nin Ps6'yı 2028'de çıkaracağından 2028'de bu krizin tükeneceğini öngördüklerinden dolayı 2028'de fiyatların eski fiyatlara döneceğini düşünüyorum. Hiç bir firma önceki nesile göre fiyat açısından bakarsak daha dezavantajlı bir duyuru yapmak istemez. Örnek veriyorum 5070'in 4090 gücünde ve daha ucuza satıldığı duyurulmuştu. AMD, yanlış hatırlamıyorsam 2028'de yeni chipsetleri olan AM6'yı piyasaya sürecekti. Bu da sebep olarak sürülebilir.
Siz ne düşünüyorsunuz, 50'ye 6070 toplar mıyız?😀

Bazı şirketler bu krizin 2028'de biteceğini, bazi şirketler ise 10 yıla kadar sürecek bir krizin olduğunu tahmin olarak söyledi. Ben, Nvidia'nın 6.000 serisini 2028'de çıkaracağından ve Sony'nin Ps6'yı 2028'de çıkaracağından 2028'de bu krizin tükeneceğini öngördüklerinden dolayı 2028'de fiyatların eski fiyatlara döneceğini düşünüyorum. Hiç bir firma önceki nesile göre fiyat açısından bakarsak daha dezavantajlı bir duyuru yapmak istemez. Örnek veriyorum 5070'in 4090 gücünde ve daha ucuza satıldığı duyurulmuştu. AMD, yanlış hatırlamıyorsam 2028'de yeni chipsetleri olan AM6'yı piyasaya sürecekti. Bu da sebep olarak sürülebilir.
Bu krizin bitmesi için iki yol var:

1- Ai için Ram ihtiyacını ciddi azaltan teknikler geliştirilecek ve firmaların Ram talebi düşecek.

2- Bundan yıllar sonra da olsa birçok firma sektörün durumunu görüp bu alana yatırım yapar, üretim artar ve fiyatlar eskisi kadar olmasa da düşer. Yalnız bunun olması için ilk ihtimalin uzun yıllar gerçekleşememesi gerek 2-3 yılda olacak bir durum değil.

fiyatlar inmicek neden çünkü daha pahalıya satıyorlar niye indirsinler
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

50ye 5060 toplarsak yine iyi

hayır başka soru?

Kim satın alıyor?
sen burdakilerini bakma günde yüzlerce satıyorlar en kötü sony ye fln satıyorlar knk adamalr daha fazla kaar alıyo niye ucuzlasın
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

kasım da ram 10k ya inicek ona para biriktiricem kasımda alıp ocakda 20 k ya bile satılabilir sen düşün

Bu krizin bitmesi için iki yol var:

1- Ai için Ram ihtiyacını ciddi azaltan teknikler geliştirilecek ve firmaların Ram talebi düşecek.

2- Bundan yıllar sonra da olsa birçok firma sektörün durumunu görüp bu alana yatırım yapar, üretim artar ve fiyatlar eskisi kadar olmasa da düşer. Yalnız bunun olması için ilk ihtimalin uzun yıllar gerçekleşememesi gerek 2-3 yılda olacak bir durum değil.
Ram ihtiyacı azalsa gpu ihtiyacı var ai ler için maalesef, gpu işleme algoritmasını geliştirseler daha fazla toplarlar artık daha ucuza token üretebiliriz diye :D her türlü sıkıntılı şu iş yine belli mi olur kimse bilemez :D

İsteseler 3 ayda fiyatı indirirlerdi talep fazlayken arzı kısıyorlar insanlar mecbur alacak sonuçta
Tekelin Tekeli bir sektör, bu Aı işi falan da değil dümdüz piyasayı manipüle ediyorlar aı da bahaneleri oldu

Ram ihtiyacı azalsa gpu ihtiyacı var ai ler için maalesef, gpu işleme algoritmasını geliştirseler daha fazla toplarlar artık daha ucuza token üretebiliriz diye :D her türlü sıkıntılı şu iş yine belli mi olur kimse bilemez :D
GPU sorunu pek yok, en azından oyuncuları etkilemez onlara özel seriler var. Oyuncuya ucu dokunan şey VRAM.

İsteseler 3 ayda fiyatı indirirlerdi talep fazlayken arzı kısıyorlar insanlar mecbur alacak sonuçta
Tekelin Tekeli bir sektör, bu Aı işi falan da değil dümdüz piyasayı manipüle ediyorlar aı da bahaneleri oldu
İsteseler fiyat iner zaten de olay piyasa manipülasyonu da denemez.

Olayı şöyle anlatayım Ai sektörü hızlı belleklere ihtiyaç duyuyor ve bunun sektördeki karşılığı HBM bellek şuan, bu da normal belleklere göre üretimi çok daha zor ve tesislerde aynı bellek miktarı için 3-4 kat fazla kapasite kullanıyor. Ai firmaları üreticilere diyor ki bana olabildiği kadar fazla HBM sat parası önemli değil, bellek üreticileri de normalde çok az kapasiteyle ürettikleri HBM yi çok daha fazla üretmeye başladı ve bunu tabi ki diğer bellek türlerinin kapasitesinden kısarak yaptı. Büyük ihtimalle o belleklerin satışından bize satacakları klasik belleklere göre çok daha yüksek kârlar ediyorlar o yüzden ceplerine bakıyorlar. Adamlar bizi bırak Apple gibi toplu bellek alımı yapan firmaları bile umursamıyor ya bana bu fiyatı ver ya da zaten alıcısı var ona veririz diyorlar.

Geri